2024. 02. 25.
Géza
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

SZÉF: Nem fogadjuk el a szakszervezeti jogok csorbítását

Hosz  |  2009. 09. 28., 23:32

A Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fórumának szeptember 25-i ülésén a munkaadói oldalt dr. Draskovics Tibor igazságügyi- és rendészeti miniszter, a munkavállalói oldalt Kónya Péter FRDÉSZ elnök vezette, az ülésen dr. Heiling Ottó alelnök képviselte a Honvédszakszervezetet. Az ülés egyetlen napirendi pont, a Hjt. és a Hszt. tervezett módosítása szerepelt...

Bevezetőjében a miniszter elmondta, hogy a törvénymódosítással kapcsolatos tárgyalás nagyon elhúzódott, amennyiben nem tudjuk lezárni, akkor ebben a kormányzati ciklusban már nem kerül sor a módosításra.

Kónya Péter FRDÉSZ elnök elmondta a szakszervezeti jogok csorbítását nem fogadjuk el, ugyanakkor kétségtelen, hogy vannak pozitív szakaszai a módosításnak.

Az érdekképviseletek kifogásolják a következőket:

-         nem jelent meg a módosításban a 3 tag utáni két óra munka időkedvezmény,

-         A kafetéria elemeket kérjük bruttósítani,

-         Az adómentes ruházati ellátás lehetősége nem terjed ki a vegyes ruhás állományra,

-          A lakhatási támogatás legyen adómentes,

-         A Vám-és Pénzügyőrség Merkúr bevetési egysége kapja meg a 2-es szorzót,

-         Kerüljön bele a készültség fogalma,

-         Az étkezési hozzá járulásból ne zárják ki a gyedesen gyesen lévőket,

-         A rendvédelmi szervek esetén rögzítsék a maximum korhatárt,

-         A szerződéses rendőr fogalmát az érdekképviseletek elutasítják.

A Hjt.-vel kapcsolatban dr. Heiling Ottó alelnök elmondta, hogy a HM a Hosz-szal történő egyeztetést megkerülve pontosításként olyan „technikai jellegü” szöveget emelt be a törvénybe, amellyel gyakorlatilag megtiltja a jövőbeni egyenruhás demonstrációkat. A szakközépiskolai idő beszámításának lehetősége ugyan bekerül a törvénybe, viszont – ellentétben a Hszt.-vel – az csak a nyugdíjjogosultság szempontjából lesz irányadó, a jubileumi jutalomba nem számít be.

Dr. Draskovics Tibor miniszter válaszában elmondta: kormányzati szándék, hogy tartsuk a reáljövedelmet. A béren kívüli juttatások esetében történjen meg a korrekció. Kérte a polgári ruha adómentességére vonatkozó javaslatok megküldését.

Évi 100 milliárd a fegyveresek nyugdíja, ez nagyon magas összeg, célszerü lenne ebből 40 milliárdot a foglalkoztatásra költeni, akkor lenne hatása. A szakszervezetek részére járó munkaidő kedvezmény két lépésben történő emelésére tett javaslatot. Eszerint június 1-jétől vállalják a 1.5 órát, 2011-tól pedig a három főként két órát.

Az adóváltozás hatása 165 ezer Ft-ig kedvezőtlen, e fölött 280 ezer Ft-ig kedvező. A szakközépiskolai idő beszámítását a minisztérium az érdekképviseletek kérésére rögzítette. Azzal kapcsolatban kifejezte felháborodását, hogy a rendőrség már a nyugdíj tekintetében visszaköveteli a pénzösszeget a kollégáktól. Leszögezte: egy rendőrség van, egységes gyakorlatot kell követni, ha ez másképp nem megy, akkor egyetlen állományilletékes parancsnok lesz a jövőben.

Ezt követően oldalegyeztetés kezdődött, ahol az oldal kifejezte, hogy a törvénymódosítás nyugdíjra, tb-re, étkezési jegyre vonatkozó részeit elutasítja, illetőleg a rendőrszakszervezetek elutasítják a szerződéses rendőr jogintézményét is, összességében azonban a törvénymódosítást tudomásul veszik.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

2024. február 23-án, pénteken, Budapestre érkezett Svédország miniszterelnöke, Ulf Kristersson. Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott tárgyalássorozat eredményeként többek között arról is megállapodás született, hogy bővül a Magyar Légierő Gripen flottája.

  Háború Művészete magazin

A megújuló Magyar Honvédség újonnan vásárolt szárazföldi harckocsijai és lövegjei után vízi járművekkel is gazdagítja eszközállományát. Katonáink hamarosan két felújított SOC-R típusú folyami naszádot vehetnek használatba.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.