2023. 06. 02. péntek
Anita, Kármen
: 371 Ft   : 347 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

SZÉF: Nem fogadjuk el a szakszervezeti jogok csorbítását

Hosz  |  2009. 09. 28., 23:32

A Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fórumának szeptember 25-i ülésén a munkaadói oldalt dr. Draskovics Tibor igazságügyi- és rendészeti miniszter, a munkavállalói oldalt Kónya Péter FRDÉSZ elnök vezette, az ülésen dr. Heiling Ottó alelnök képviselte a Honvédszakszervezetet. Az ülés egyetlen napirendi pont, a Hjt. és a Hszt. tervezett módosítása szerepelt...

Bevezetőjében a miniszter elmondta, hogy a törvénymódosítással kapcsolatos tárgyalás nagyon elhúzódott, amennyiben nem tudjuk lezárni, akkor ebben a kormányzati ciklusban már nem kerül sor a módosításra.

Kónya Péter FRDÉSZ elnök elmondta a szakszervezeti jogok csorbítását nem fogadjuk el, ugyanakkor kétségtelen, hogy vannak pozitív szakaszai a módosításnak.

Az érdekképviseletek kifogásolják a következőket:

-         nem jelent meg a módosításban a 3 tag utáni két óra munka időkedvezmény,

-         A kafetéria elemeket kérjük bruttósítani,

-         Az adómentes ruházati ellátás lehetősége nem terjed ki a vegyes ruhás állományra,

-          A lakhatási támogatás legyen adómentes,

-         A Vám-és Pénzügyőrség Merkúr bevetési egysége kapja meg a 2-es szorzót,

-         Kerüljön bele a készültség fogalma,

-         Az étkezési hozzá járulásból ne zárják ki a gyedesen gyesen lévőket,

-         A rendvédelmi szervek esetén rögzítsék a maximum korhatárt,

-         A szerződéses rendőr fogalmát az érdekképviseletek elutasítják.

A Hjt.-vel kapcsolatban dr. Heiling Ottó alelnök elmondta, hogy a HM a Hosz-szal történő egyeztetést megkerülve pontosításként olyan „technikai jellegü” szöveget emelt be a törvénybe, amellyel gyakorlatilag megtiltja a jövőbeni egyenruhás demonstrációkat. A szakközépiskolai idő beszámításának lehetősége ugyan bekerül a törvénybe, viszont – ellentétben a Hszt.-vel – az csak a nyugdíjjogosultság szempontjából lesz irányadó, a jubileumi jutalomba nem számít be.

Dr. Draskovics Tibor miniszter válaszában elmondta: kormányzati szándék, hogy tartsuk a reáljövedelmet. A béren kívüli juttatások esetében történjen meg a korrekció. Kérte a polgári ruha adómentességére vonatkozó javaslatok megküldését.

Évi 100 milliárd a fegyveresek nyugdíja, ez nagyon magas összeg, célszerü lenne ebből 40 milliárdot a foglalkoztatásra költeni, akkor lenne hatása. A szakszervezetek részére járó munkaidő kedvezmény két lépésben történő emelésére tett javaslatot. Eszerint június 1-jétől vállalják a 1.5 órát, 2011-tól pedig a három főként két órát.

Az adóváltozás hatása 165 ezer Ft-ig kedvezőtlen, e fölött 280 ezer Ft-ig kedvező. A szakközépiskolai idő beszámítását a minisztérium az érdekképviseletek kérésére rögzítette. Azzal kapcsolatban kifejezte felháborodását, hogy a rendőrség már a nyugdíj tekintetében visszaköveteli a pénzösszeget a kollégáktól. Leszögezte: egy rendőrség van, egységes gyakorlatot kell követni, ha ez másképp nem megy, akkor egyetlen állományilletékes parancsnok lesz a jövőben.

Ezt követően oldalegyeztetés kezdődött, ahol az oldal kifejezte, hogy a törvénymódosítás nyugdíjra, tb-re, étkezési jegyre vonatkozó részeit elutasítja, illetőleg a rendőrszakszervezetek elutasítják a szerződéses rendőr jogintézményét is, összességében azonban a törvénymódosítást tudomásul veszik.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.

  Háború Művészete magazin

1942 tavaszán, a megtépázott amerikai USS Houston és az ausztrál HMAS Perth cirkálók, a Jáva-tengeren előző nap vívott tengeri csata túlélőiként, a Jáva és Szumátra között húzódó Szunda-szoroson át próbáltak egérutat nyerni a megállíthatatlanul előrenyomuló japánok elől. Nem jártak sikerrel és sorsukat sokáig homály fedte.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.