2024. 06. 21. péntek
Alajos, Leila
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

SZÉF: Nem fogadjuk el a szakszervezeti jogok csorbítását

Hosz  |  2009. 09. 28., 23:32

A Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fórumának szeptember 25-i ülésén a munkaadói oldalt dr. Draskovics Tibor igazságügyi- és rendészeti miniszter, a munkavállalói oldalt Kónya Péter FRDÉSZ elnök vezette, az ülésen dr. Heiling Ottó alelnök képviselte a Honvédszakszervezetet. Az ülés egyetlen napirendi pont, a Hjt. és a Hszt. tervezett módosítása szerepelt...

Bevezetőjében a miniszter elmondta, hogy a törvénymódosítással kapcsolatos tárgyalás nagyon elhúzódott, amennyiben nem tudjuk lezárni, akkor ebben a kormányzati ciklusban már nem kerül sor a módosításra.

Kónya Péter FRDÉSZ elnök elmondta a szakszervezeti jogok csorbítását nem fogadjuk el, ugyanakkor kétségtelen, hogy vannak pozitív szakaszai a módosításnak.

Az érdekképviseletek kifogásolják a következőket:

-         nem jelent meg a módosításban a 3 tag utáni két óra munka időkedvezmény,

-         A kafetéria elemeket kérjük bruttósítani,

-         Az adómentes ruházati ellátás lehetősége nem terjed ki a vegyes ruhás állományra,

-          A lakhatási támogatás legyen adómentes,

-         A Vám-és Pénzügyőrség Merkúr bevetési egysége kapja meg a 2-es szorzót,

-         Kerüljön bele a készültség fogalma,

-         Az étkezési hozzá járulásból ne zárják ki a gyedesen gyesen lévőket,

-         A rendvédelmi szervek esetén rögzítsék a maximum korhatárt,

-         A szerződéses rendőr fogalmát az érdekképviseletek elutasítják.

A Hjt.-vel kapcsolatban dr. Heiling Ottó alelnök elmondta, hogy a HM a Hosz-szal történő egyeztetést megkerülve pontosításként olyan „technikai jellegü” szöveget emelt be a törvénybe, amellyel gyakorlatilag megtiltja a jövőbeni egyenruhás demonstrációkat. A szakközépiskolai idő beszámításának lehetősége ugyan bekerül a törvénybe, viszont – ellentétben a Hszt.-vel – az csak a nyugdíjjogosultság szempontjából lesz irányadó, a jubileumi jutalomba nem számít be.

Dr. Draskovics Tibor miniszter válaszában elmondta: kormányzati szándék, hogy tartsuk a reáljövedelmet. A béren kívüli juttatások esetében történjen meg a korrekció. Kérte a polgári ruha adómentességére vonatkozó javaslatok megküldését.

Évi 100 milliárd a fegyveresek nyugdíja, ez nagyon magas összeg, célszerü lenne ebből 40 milliárdot a foglalkoztatásra költeni, akkor lenne hatása. A szakszervezetek részére járó munkaidő kedvezmény két lépésben történő emelésére tett javaslatot. Eszerint június 1-jétől vállalják a 1.5 órát, 2011-tól pedig a három főként két órát.

Az adóváltozás hatása 165 ezer Ft-ig kedvezőtlen, e fölött 280 ezer Ft-ig kedvező. A szakközépiskolai idő beszámítását a minisztérium az érdekképviseletek kérésére rögzítette. Azzal kapcsolatban kifejezte felháborodását, hogy a rendőrség már a nyugdíj tekintetében visszaköveteli a pénzösszeget a kollégáktól. Leszögezte: egy rendőrség van, egységes gyakorlatot kell követni, ha ez másképp nem megy, akkor egyetlen állományilletékes parancsnok lesz a jövőben.

Ezt követően oldalegyeztetés kezdődött, ahol az oldal kifejezte, hogy a törvénymódosítás nyugdíjra, tb-re, étkezési jegyre vonatkozó részeit elutasítja, illetőleg a rendőrszakszervezetek elutasítják a szerződéses rendőr jogintézményét is, összességében azonban a törvénymódosítást tudomásul veszik.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Rendkívüli intézkedésekkel készül az olimpia miatt megnövekedett utas- és csomagforgalomra az Air France. A légitársaság több ezer fővel növelte dolgozói létszámát, minden üzemképes repülőgépét menetrendbe állítja és megerősíti poggyászkezelő részlegét.

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban számoltunk be lapunkon Brunei H145M rendeléséről, most pedig folytatódik a sor Belgiummal: az újabb beszerzés hírét a Párizsban megrendezett Eurosatory védelmi és biztonsági kiállításon jelentették be.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.