2023. 09. 22. péntek
Móric
: 386 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Visegrádi Négyek: Öt nemzet egy hajón

Hosz  |  2009. 09. 30., 07:35

A Visegrádi Négyek katonai érdekvédelmi szervezetinek XI. találkozóján a V4 rövidítés egy + jellel egészült ki. Az ok:  a cseh SVzP-A-CR,  a magyar Hosz, a szlovák ZV SR küldöttségei mellett mintegy megfigyelőként az ukrán KITUS képviselőit is meghívta a házigazda lengyel KONWENT, a szeptember 15 és 18 között megrendezett tapasztalatcserére...

A helyszínek, a Balti- tenger partján, Gdansk térségében fekvő Gdynia a lengyel hadiflotta bázisa, illetve a szállást nyújtó üdülő elérése Sopot- ban komoly erőpróbát jelentett Mészáros Géza elnökünk által vezetett csapatunk számára. A közel 1100 km térképen nem tünik soknak, azonban a szlovák és lengyel út és forgalmi viszonyok jócskán megnyújtották a távolságot. Települések tucatjai, viszonylag kevés autópálya, lezárások, korlátozások, millió valódi- és álsebességmérő- berendezés, kamion és teherkocsi áradat, dugó, dugó hátán. Körülbelül így jellemezhető röviden a 18 órás utazás, amely a közbeiktatott krakkói éjszakázás ellenére is leginkább fárasztónak mondható. A megérkezés valódi öröm volt számunkra, amikor is végre találkozhattunk a bennünket fogadó lengyel társszervezet vezetőjével, Anatol Tichoniuk- kal, kollégáival, valamint a korábban befutott delegációkkal. Vacsora után tényleg ránk fért a pihenés…ami ezzel le is zárult.

Az elkövetkező két és  fél napra tartalmas, érdekes, ugyanakkor igen feszített és sürü programot szerveztek lengyel barátaink. Megismerhettük a haditengerészet parancsnokságát és  akadémiáját, a lengyel flotta múltját és jelenét, találkoztunk haditengerészet vezetőivel, betekinthettünk a hadihajók legénységének mindennapjaiba. A felszíni eszközök mellett látogatást tettünk egy tengeralattjáró fedélzetén is. Le ugyan nem merültünk, de helyette óceánjárón kóstolhattunk bele a hajózás élményeibe, majd testközelből szemlélhettük meg a II. Világháború során megépített és alkalmazott partvédő lövegeket, legalábbis ami megmaradt belőlük. A szolgálati, katonai programokat Gdansk- i városnézés színesítette.

Természetesen a találkozó nem erről szólt. Az érdemi megbeszélések stílszerüen egy kiszolgált ágyúnaszád, a múzeumként kihorgonyzott Blyskawica fedélzetén, valamint a haditengerészeti akadémia tárgyalójában folytak. A házigazdák többek között beszámoltak a soros elnökségük alatt történtekről, melyek közül Anatol Tichoniuk kiemelte az Euromil országai nyugellátási rendszeréről készített összehasonlító tanulmányt, valamint azt az elkötelezett szolidarítást, amelyet a V4 érdekvédelmi szervezetek a magyar katonák, illetve a Hosz  irányába kifejeztek, támogatva az élet- és munkakörülmények, a szociális helyzet javításáért folytatott akciókat. Itt kapott felkérést Mészáros Géza a Hosz elnöke arra, hogy ismertesse a jelenlegi helyzetet. A további előadások bemutatták küszöbön álló lengyel haderőátalakítással kapcsolatos elképzeléseket, érintették a állomány utánpótlásának, feltöltésének problémáit, a nyugdíjrendszer és lakhatás kérdéseit. Izgalmas témában – a V4 érdekvédelmi szervezetek között hosszabb idő óta napirenden lévő –  témában tartott előadást Michael Bohunicky  a szlovák ZV SR vezetője. Több kelet- európai szervezet nem döntött még a szervezet végleges müködési modelljéről. Fő kérdés az, hogy a katonák érdekeinek védelme a szolgálati rendszeren belül, annak részeként (pl.: a KONWENT), vagy független szervezetként (pl.: a Honvédszakszervezet) tud hatékonyabban müködni. Az elhangzottak alapján a szlovák szervezet a független formáció irányába gondolkodik. Az előadásokat esténként kötetlen megbeszélések követték, amelyek alkalmat kínáltak az álláspontok kifejtésére, a közös ügyek megvitatására.

A találkozó közös nyilatkozat aláírásával, illetve a soros elnöki teendők átadásával zárult. A stafétát mi vettük át, így a Hosz  egy éven keresztül a Visegrádi Négyek katonai érdekvédelmi szervezetének soros elnöke. Reményeink szerint következő évben megrendezésre kerülő magyarországi találkozó tovább fogja erősíteni a résztvevő szervezetek közötti együttmüködést, és új információkkal, az összevetés lehetőségével segíti az érdekvédelmi tevékenységet.

Szincsák Gyula- Süli Ferenc

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-10 10:53:05
A szakszervezetek szerint a reálbérek értékének megőrzése érdekében év közben minimum 5-7 százalékos korrekcióra lenne szükség a minimálbér és a garantált bérminimum esetében. Múlt csütörtökön már tárgyalóasztalhoz ültek a munkáltatók és a munkavállalók – mondta az InfoRádiónak a Liga Szakszervezetek elnöke.
2023-07-10 10:50:07
2023. június 19-én a kormány kihirdette, hogy augusztustól SZÉP-kártyával is lehet hidegélelmiszert vásárolni. A szakszervezetek, köztük a LIGA Szakszervezetek, többször sürgették már ezt a megoldást...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.