2018. 01. 18. csütörtök
Piroska
: 308 Ft   : 252 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Visegrádi Négyek: Öt nemzet egy hajón

Hosz  |  2009. 09. 30., 07:35

A Visegrádi Négyek katonai érdekvédelmi szervezetinek XI. találkozóján a V4 rövidítés egy + jellel egészült ki. Az ok:  a cseh SVzP-A-CR,  a magyar Hosz, a szlovák ZV SR küldöttségei mellett mintegy megfigyelőként az ukrán KITUS képviselőit is meghívta a házigazda lengyel KONWENT, a szeptember 15 és 18 között megrendezett tapasztalatcserére...

A helyszínek, a Balti- tenger partján, Gdansk térségében fekvő Gdynia a lengyel hadiflotta bázisa, illetve a szállást nyújtó üdülő elérése Sopot- ban komoly erőpróbát jelentett Mészáros Géza elnökünk által vezetett csapatunk számára. A közel 1100 km térképen nem tünik soknak, azonban a szlovák és lengyel út és forgalmi viszonyok jócskán megnyújtották a távolságot. Települések tucatjai, viszonylag kevés autópálya, lezárások, korlátozások, millió valódi- és álsebességmérő- berendezés, kamion és teherkocsi áradat, dugó, dugó hátán. Körülbelül így jellemezhető röviden a 18 órás utazás, amely a közbeiktatott krakkói éjszakázás ellenére is leginkább fárasztónak mondható. A megérkezés valódi öröm volt számunkra, amikor is végre találkozhattunk a bennünket fogadó lengyel társszervezet vezetőjével, Anatol Tichoniuk- kal, kollégáival, valamint a korábban befutott delegációkkal. Vacsora után tényleg ránk fért a pihenés…ami ezzel le is zárult.

Az elkövetkező két és  fél napra tartalmas, érdekes, ugyanakkor igen feszített és sürü programot szerveztek lengyel barátaink. Megismerhettük a haditengerészet parancsnokságát és  akadémiáját, a lengyel flotta múltját és jelenét, találkoztunk haditengerészet vezetőivel, betekinthettünk a hadihajók legénységének mindennapjaiba. A felszíni eszközök mellett látogatást tettünk egy tengeralattjáró fedélzetén is. Le ugyan nem merültünk, de helyette óceánjárón kóstolhattunk bele a hajózás élményeibe, majd testközelből szemlélhettük meg a II. Világháború során megépített és alkalmazott partvédő lövegeket, legalábbis ami megmaradt belőlük. A szolgálati, katonai programokat Gdansk- i városnézés színesítette.

Természetesen a találkozó nem erről szólt. Az érdemi megbeszélések stílszerüen egy kiszolgált ágyúnaszád, a múzeumként kihorgonyzott Blyskawica fedélzetén, valamint a haditengerészeti akadémia tárgyalójában folytak. A házigazdák többek között beszámoltak a soros elnökségük alatt történtekről, melyek közül Anatol Tichoniuk kiemelte az Euromil országai nyugellátási rendszeréről készített összehasonlító tanulmányt, valamint azt az elkötelezett szolidarítást, amelyet a V4 érdekvédelmi szervezetek a magyar katonák, illetve a Hosz  irányába kifejeztek, támogatva az élet- és munkakörülmények, a szociális helyzet javításáért folytatott akciókat. Itt kapott felkérést Mészáros Géza a Hosz elnöke arra, hogy ismertesse a jelenlegi helyzetet. A további előadások bemutatták küszöbön álló lengyel haderőátalakítással kapcsolatos elképzeléseket, érintették a állomány utánpótlásának, feltöltésének problémáit, a nyugdíjrendszer és lakhatás kérdéseit. Izgalmas témában – a V4 érdekvédelmi szervezetek között hosszabb idő óta napirenden lévő –  témában tartott előadást Michael Bohunicky  a szlovák ZV SR vezetője. Több kelet- európai szervezet nem döntött még a szervezet végleges müködési modelljéről. Fő kérdés az, hogy a katonák érdekeinek védelme a szolgálati rendszeren belül, annak részeként (pl.: a KONWENT), vagy független szervezetként (pl.: a Honvédszakszervezet) tud hatékonyabban müködni. Az elhangzottak alapján a szlovák szervezet a független formáció irányába gondolkodik. Az előadásokat esténként kötetlen megbeszélések követték, amelyek alkalmat kínáltak az álláspontok kifejtésére, a közös ügyek megvitatására.

A találkozó közös nyilatkozat aláírásával, illetve a soros elnöki teendők átadásával zárult. A stafétát mi vettük át, így a Hosz  egy éven keresztül a Visegrádi Négyek katonai érdekvédelmi szervezetének soros elnöke. Reményeink szerint következő évben megrendezésre kerülő magyarországi találkozó tovább fogja erősíteni a résztvevő szervezetek közötti együttmüködést, és új információkkal, az összevetés lehetőségével segíti az érdekvédelmi tevékenységet.

Szincsák Gyula- Süli Ferenc

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 18., 15:10
A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.
2018. 01. 17., 12:08
2018. január végén a jelenlegi székházból a 1112 Budapest, Sasadi út 170-alá költözik a LIGA Szakszervezetek. A költözés miatt 2018. január 17-től előreláthatólag február elsejéig a vezetékes telefonvonalak ideiglenesen nem elérhetőek, ezért kérik, hogy a munkatársakat (a honlapon is rajta lévő) mobilszámaikon hívják!
2018. 01. 16., 15:01
„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...
2018. 01. 12., 10:11
Új parancsnoka van – Korom Ferenc vezérőrnagy személyében – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak. A parancsnoki beosztás átadás-átvételét január 11-én, csütörtökön tartották Székesfehérváron. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte...
2018-01-09 14:33:54
2018. január 2-től visszavonásig érvényes Vodafone Flotta promóció keretében kedvező, kamatmentes készülék részletfizetési lehetőségeket és korlátlan belföldi-, valamint EU-n belüli beszélgetést kínál a Vodafone...
2018-01-09 12:45:45
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető tárgyalás miatt 2018. január 10-e helyett január 11-én 14.00-16.00 óráig tart ügyfélszolgálatot a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b.). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Gyűlnek a viharfelhők a bolgár repülős égen, legalábbis ami a hadrendben lévő típusok üzembentartását illeti. Legújabb áldozat a Szu-25-ös flotta, mely 2017. december 14. óta nem repülhet és komoly kérdés, hogy fog-e újra.

  Háború Művészete magazin

Jakutszk repülőterén január 11-én extrém időjárási körülmények között megkezdődött a Moszkvai Helikoptergyártó Üzem Mi-171A2 típusának tesztrepülése. A helikoptert a Volga-Dnyeper légitársaság An-124-100 Ruszlán teherszállító repülőgépe szállította a helyszínre.