2018. 03. 24. szombat
Gábor, Karina
: 313 Ft   : 254 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Visegrádi Négyek: Öt nemzet egy hajón

Hosz  |  2009. 09. 30., 07:35

A Visegrádi Négyek katonai érdekvédelmi szervezetinek XI. találkozóján a V4 rövidítés egy + jellel egészült ki. Az ok:  a cseh SVzP-A-CR,  a magyar Hosz, a szlovák ZV SR küldöttségei mellett mintegy megfigyelőként az ukrán KITUS képviselőit is meghívta a házigazda lengyel KONWENT, a szeptember 15 és 18 között megrendezett tapasztalatcserére...

A helyszínek, a Balti- tenger partján, Gdansk térségében fekvő Gdynia a lengyel hadiflotta bázisa, illetve a szállást nyújtó üdülő elérése Sopot- ban komoly erőpróbát jelentett Mészáros Géza elnökünk által vezetett csapatunk számára. A közel 1100 km térképen nem tünik soknak, azonban a szlovák és lengyel út és forgalmi viszonyok jócskán megnyújtották a távolságot. Települések tucatjai, viszonylag kevés autópálya, lezárások, korlátozások, millió valódi- és álsebességmérő- berendezés, kamion és teherkocsi áradat, dugó, dugó hátán. Körülbelül így jellemezhető röviden a 18 órás utazás, amely a közbeiktatott krakkói éjszakázás ellenére is leginkább fárasztónak mondható. A megérkezés valódi öröm volt számunkra, amikor is végre találkozhattunk a bennünket fogadó lengyel társszervezet vezetőjével, Anatol Tichoniuk- kal, kollégáival, valamint a korábban befutott delegációkkal. Vacsora után tényleg ránk fért a pihenés…ami ezzel le is zárult.

Az elkövetkező két és  fél napra tartalmas, érdekes, ugyanakkor igen feszített és sürü programot szerveztek lengyel barátaink. Megismerhettük a haditengerészet parancsnokságát és  akadémiáját, a lengyel flotta múltját és jelenét, találkoztunk haditengerészet vezetőivel, betekinthettünk a hadihajók legénységének mindennapjaiba. A felszíni eszközök mellett látogatást tettünk egy tengeralattjáró fedélzetén is. Le ugyan nem merültünk, de helyette óceánjárón kóstolhattunk bele a hajózás élményeibe, majd testközelből szemlélhettük meg a II. Világháború során megépített és alkalmazott partvédő lövegeket, legalábbis ami megmaradt belőlük. A szolgálati, katonai programokat Gdansk- i városnézés színesítette.

Természetesen a találkozó nem erről szólt. Az érdemi megbeszélések stílszerüen egy kiszolgált ágyúnaszád, a múzeumként kihorgonyzott Blyskawica fedélzetén, valamint a haditengerészeti akadémia tárgyalójában folytak. A házigazdák többek között beszámoltak a soros elnökségük alatt történtekről, melyek közül Anatol Tichoniuk kiemelte az Euromil országai nyugellátási rendszeréről készített összehasonlító tanulmányt, valamint azt az elkötelezett szolidarítást, amelyet a V4 érdekvédelmi szervezetek a magyar katonák, illetve a Hosz  irányába kifejeztek, támogatva az élet- és munkakörülmények, a szociális helyzet javításáért folytatott akciókat. Itt kapott felkérést Mészáros Géza a Hosz elnöke arra, hogy ismertesse a jelenlegi helyzetet. A további előadások bemutatták küszöbön álló lengyel haderőátalakítással kapcsolatos elképzeléseket, érintették a állomány utánpótlásának, feltöltésének problémáit, a nyugdíjrendszer és lakhatás kérdéseit. Izgalmas témában – a V4 érdekvédelmi szervezetek között hosszabb idő óta napirenden lévő –  témában tartott előadást Michael Bohunicky  a szlovák ZV SR vezetője. Több kelet- európai szervezet nem döntött még a szervezet végleges müködési modelljéről. Fő kérdés az, hogy a katonák érdekeinek védelme a szolgálati rendszeren belül, annak részeként (pl.: a KONWENT), vagy független szervezetként (pl.: a Honvédszakszervezet) tud hatékonyabban müködni. Az elhangzottak alapján a szlovák szervezet a független formáció irányába gondolkodik. Az előadásokat esténként kötetlen megbeszélések követték, amelyek alkalmat kínáltak az álláspontok kifejtésére, a közös ügyek megvitatására.

A találkozó közös nyilatkozat aláírásával, illetve a soros elnöki teendők átadásával zárult. A stafétát mi vettük át, így a Hosz  egy éven keresztül a Visegrádi Négyek katonai érdekvédelmi szervezetének soros elnöke. Reményeink szerint következő évben megrendezésre kerülő magyarországi találkozó tovább fogja erősíteni a résztvevő szervezetek közötti együttmüködést, és új információkkal, az összevetés lehetőségével segíti az érdekvédelmi tevékenységet.

Szincsák Gyula- Süli Ferenc

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 18., 14:58
Minden évben az adóbevallások leadásával együtt nyilatkozhatunk adónk 1+1%-ának felajánlásáról. Kérjük Tagjainkat és Szimpatizánsainkat, hogy az idén is támogassák adójuk 1%-val a Honvédszakszervezet által alapított Katonákért Közhasznú Alapítványt.
2018. 03. 13., 11:58
A LIGA Nyugdíjas Bizottság alakuló ülését 2018. március 09-én tartotta meg, ahol egyhangú döntéssel Bálint Zoltánt a Hosz Nyugállományú Tagozat székesfehérvári alapszervezetének vezetőjét választotta meg a Bizottság vezetőjévé.
2018. 03. 21., 10:04
2018. február 16-án Székesfehérváron, február 20-án Kaposváron, február 23-án Veszprémben tartott tájékoztatót Czövek János elnök. A tájékoztatókon hangsúlyozta a Honvédszakszervezet azon törekvéseit, melyek a katonák jobb élet- és szolgálati körülményeit, valamint anyagi elismerését szolgálják…
2018-03-13 13:06:40
Tizenötödik alkalommal rendezte meg a Honvédelmi Minisztérium a Katonaözvegyek Országos Találkozóját a Stefánia Palota − Honvéd Kulturális Központban március 8-án. A Honvédszakszervezetet Szendrei Zoltán alelnök képviselte a rendezvényen...
2018-03-13 11:07:08
„170 évvel ezelőtt Magyarország védekezett, mert megtámadták, mert a hazát meg kellett menteni. Ezt üzeni nekünk 1848/49 forradalma és szabadságharca” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 12-én, hétfőn, a tárca társadalmi szervezetek részére rendezett központi ünnepségén. A Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte a rendezvényen...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

2018. március 22-én, csütörtökön este lezuhant a Török Légierő egyik F-16C típusú vadászbombázója az ország középső területén, Nevsehir tartomány közelében, Közép-Anatóliában.

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban felvételek jelentek meg a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg Type 59 harckocsijának távirányítású változatáról, melyet tesztelés közben örökítettek meg. Ez az első alkalom, hogy nyilvánosságra hoztak felvételeket erről a távolról irányított kínai tankról.