2017. 11. 23. csütörtök
Kelemen, Klementina
: 313 Ft   : 267 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hjt.-módosítás: Levélben tiltakozunk a miniszternél

Hosz  |  2009. 09. 30., 14:59

A legutóbbi, szeptember 25-én megtartott Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) és Szolgálati Jogviszonyban Lévők Érdekegyeztető Fóruma (SZÉF) ülésein a HM és a Kormány részéről beterjesztésre került a Hjt. és a Hszt. módosítása. A korábban már egyeztetett szövegtervezethez képest a kormány mindkét törvény esetében \"technikai jellegű\" módosítást kezdeményezett, amely a szakszervezeti jogok korlátozását jelenti. A Honvédszakszervezet - egyetértésben a SZÉF munkavállalói oldalán helyet foglaló társ rendvédelmi szakszervezetekkel - sérelmezi, hogy a szakszervezeti jogokat súlyosan korlátozó törvénymódosítási javaslatot a kormány egyeztetés nélkül emelte be a törvénymódosítás szövegébe. Ezért szakszervezetünk tiltakozik és levélben fordult a honvédelmi miniszterhez. Az alábbiakban a miniszterhez küldött levelet közöljük...

 

Dr. Szekeres Imre

MK honvédelmi miniszter

 

(Dr. Szeredi Péter, HM kabinetfőnök,

Dr. Remek Éva, HÉF titkár útján)

 

Budapest

 

 

Tárgy: Hjt. módosítás

 

Tisztelt Miniszter Úr!

 

Az Önnek, 2009. szeptember 30-án írt 1/277/2009. nyilvántartási számú megkeresésemben foglaltaknak megfelelően a HM kabinetfőnök úron és a HÉF titkárságán keresztül megküldöm az 1996. évi XLIII. törvény (Hszt.) módosítására vonatkozó IRM –SZÉF kompromisszumos javaslattervezetét, valamint ezzel összefüggésben a Honvédszakszervezet által készített, a 2001. évi XCV. törvény (Hjt.) módosítására vonatkozó normaszöveg javaslatot.

 

Az Igazságügyi és Rendészeti miniszter, valamint a SZÉF munkavállalói oldalának elnöke között soron kívül lefolytatott egyeztetés eredményeképp, kompromisszumos normaszövegként az alábbi szabályozás kerülne a Hszt-be beépítésre:

 

A Hszt. 20. § az alábbi (2) bekezdéssel egészül ki:

 

 „(2) A hivatásos állomány tagja a szolgálati helyen kívüli gyülekezési jog hatálya alá tartozó nyilvános rendezvényen a rendezvény résztvevőjeként a fegyveres szerv egyenruháját - a helyszínen szolgálatot ellátó hivatásos állomány tagját kivéve - csak jól láthatóan elhelyezett, az egyenruha színétől lényegesen eltérő egyszínü, legalább 15 cm széles karszalaggal viselheti. A rendőrség hivatásos állományú tagja bevetési illetve gyakorlóruhát a rendezvényen karszalaggal sem viselhet.”

 

Kérjük tisztelt Miniszter urat, hogy a Hjt. módosítása során, amennyiben a hatályos normaszöveget a tárca mindenképp módosítani kívánja, a jelenlegi szabályozást a gyakorlatban teljes tiltást jelentő szövegezést, legfeljebb hasonló jellegü korlátozást tartalmazó normaszöveg váltsa fel.  

Vagyis a Hjt. 23.§ (1) bekezdés változatlanul hagyása mellett javasoljuk új, (2) bekezdésként az alábbi normaszöveget beemelni:

 

„(2) Az állomány tagja a gyülekezési jog hatálya alá tartozó nyilvános rendezvényen a rendezvény résztvevőjeként a fegyveres szerv egyenruháját csak jól láthatóan elhelyezett, az egyenruha színétől lényegesen eltérő egyszínü, legalább 15 cm széles karszalaggal viselheti. Az állomány tagja hadi gyakorlóruházatot ilyen rendezvényen karszalaggal sem viselhet.”

 

Egyúttal kezdeményezzük, hogy a HÉF megállapodásban foglaltaknak megfelelően soron kívüli egyeztetés megtartása érdekében a szakmai szervek felé intézkedni szíveskedjen.

 

Budapest, 2009. október 1.

 

                                 Tisztelettel a távollévő elnök helyett:

  

Dr. Heiling Ottó sk.

alelnök

 

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 11. 13., 15:21
Katonai tiszteletadás mellett adták át a kormányzati forrásból felújított első világháborús hadisírokat, illetve a Nagy Háború felújított emlékművét november 11-én, szombaton, Kiskunfélegyházán. Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, és Csányi József polgármester helyezték el az újjászentelt emlékműnél a tisztelet és az emlékezés koszorúit. A Honvédszakszervezet részéről Bali János Felügyelő Bizottsági tag vett részt a rendezvényen...
2017. 11. 09., 15:54
A Halottak Napja alkalmából, - a közösségért munkálkodó tagtárs emlékét szimbolizáló kopjafánál-, megemlékezést tartott özv. Borka Istvánné Margó, a Honvédszakszervezet képviseletében Czövek János elnök, Németh Nándor érdekvédelmi ügyvivő, valamint Klopfer Szandra személyi asszisztens...
2017. 10. 31., 10:13
„Soha többé ne legyen olyan helyzet, amely a hősöket és az áldozatokat teremti” – mondta Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára október 30-án, hétfőn, Budapesten. A megemlékezésen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Sörös István a Hosz Nyugállományú Tagozat elnöke képviselte...
2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-10-31 11:14:51
2017. október 12-én tartott ülést a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A munkáltatók szociális hozzájárulási adója 2018-ban 2,5 százalékkal csökken. A LIGA Szakszervezetek kiállt a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörléséért. Törvénymódosítás születhet arról, hogy a jövőben a szakszervezeti tisztségviselőt visszahelyezhesse a bíróság.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

2017. november 22-én, szerdán, fedélzetén 11 utassal a Csendes-óceánba zuhant az Amerikai Haditengerészet egyik C-2 Greyhound típusú hajófedélzeti szállító repülőgépe.

  Háború Művészete magazin

A lengyel hadsereg felderítésre és a kijelölt célok megsemmisítésére is alkalmas ezer Warmate drónt szerez be a WB Electronics lengyel magáncégtől - az erről szóló megállapodást Antoni Macierewicz nemzetvédelmi miniszter jelenlétében írták alá Varsóban.