2023. 09. 26. kedd
Jusztina, Pál
: 390 Ft   : 367 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hjt.-módosítás: Levélben tiltakozunk a miniszternél

Hosz  |  2009. 09. 30., 14:59

A legutóbbi, szeptember 25-én megtartott Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) és Szolgálati Jogviszonyban Lévők Érdekegyeztető Fóruma (SZÉF) ülésein a HM és a Kormány részéről beterjesztésre került a Hjt. és a Hszt. módosítása. A korábban már egyeztetett szövegtervezethez képest a kormány mindkét törvény esetében \"technikai jellegű\" módosítást kezdeményezett, amely a szakszervezeti jogok korlátozását jelenti. A Honvédszakszervezet - egyetértésben a SZÉF munkavállalói oldalán helyet foglaló társ rendvédelmi szakszervezetekkel - sérelmezi, hogy a szakszervezeti jogokat súlyosan korlátozó törvénymódosítási javaslatot a kormány egyeztetés nélkül emelte be a törvénymódosítás szövegébe. Ezért szakszervezetünk tiltakozik és levélben fordult a honvédelmi miniszterhez. Az alábbiakban a miniszterhez küldött levelet közöljük...

 

Dr. Szekeres Imre

MK honvédelmi miniszter

 

(Dr. Szeredi Péter, HM kabinetfőnök,

Dr. Remek Éva, HÉF titkár útján)

 

Budapest

 

 

Tárgy: Hjt. módosítás

 

Tisztelt Miniszter Úr!

 

Az Önnek, 2009. szeptember 30-án írt 1/277/2009. nyilvántartási számú megkeresésemben foglaltaknak megfelelően a HM kabinetfőnök úron és a HÉF titkárságán keresztül megküldöm az 1996. évi XLIII. törvény (Hszt.) módosítására vonatkozó IRM –SZÉF kompromisszumos javaslattervezetét, valamint ezzel összefüggésben a Honvédszakszervezet által készített, a 2001. évi XCV. törvény (Hjt.) módosítására vonatkozó normaszöveg javaslatot.

 

Az Igazságügyi és Rendészeti miniszter, valamint a SZÉF munkavállalói oldalának elnöke között soron kívül lefolytatott egyeztetés eredményeképp, kompromisszumos normaszövegként az alábbi szabályozás kerülne a Hszt-be beépítésre:

 

A Hszt. 20. § az alábbi (2) bekezdéssel egészül ki:

 

 „(2) A hivatásos állomány tagja a szolgálati helyen kívüli gyülekezési jog hatálya alá tartozó nyilvános rendezvényen a rendezvény résztvevőjeként a fegyveres szerv egyenruháját - a helyszínen szolgálatot ellátó hivatásos állomány tagját kivéve - csak jól láthatóan elhelyezett, az egyenruha színétől lényegesen eltérő egyszínü, legalább 15 cm széles karszalaggal viselheti. A rendőrség hivatásos állományú tagja bevetési illetve gyakorlóruhát a rendezvényen karszalaggal sem viselhet.”

 

Kérjük tisztelt Miniszter urat, hogy a Hjt. módosítása során, amennyiben a hatályos normaszöveget a tárca mindenképp módosítani kívánja, a jelenlegi szabályozást a gyakorlatban teljes tiltást jelentő szövegezést, legfeljebb hasonló jellegü korlátozást tartalmazó normaszöveg váltsa fel.  

Vagyis a Hjt. 23.§ (1) bekezdés változatlanul hagyása mellett javasoljuk új, (2) bekezdésként az alábbi normaszöveget beemelni:

 

„(2) Az állomány tagja a gyülekezési jog hatálya alá tartozó nyilvános rendezvényen a rendezvény résztvevőjeként a fegyveres szerv egyenruháját csak jól láthatóan elhelyezett, az egyenruha színétől lényegesen eltérő egyszínü, legalább 15 cm széles karszalaggal viselheti. Az állomány tagja hadi gyakorlóruházatot ilyen rendezvényen karszalaggal sem viselhet.”

 

Egyúttal kezdeményezzük, hogy a HÉF megállapodásban foglaltaknak megfelelően soron kívüli egyeztetés megtartása érdekében a szakmai szervek felé intézkedni szíveskedjen.

 

Budapest, 2009. október 1.

 

                                 Tisztelettel a távollévő elnök helyett:

  

Dr. Heiling Ottó sk.

alelnök

 

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

A világ legnagyobb nemzetközi légitársasága az utazási kereslet növekedése és szélestörzsű flottájának bővítése miatt tapasztalt pilótákat toboroz Magyarországról is.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.