2024. 04. 12. péntek
Gyula
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hjt.-módosítás: Levélben tiltakozunk a miniszternél

Hosz  |  2009. 09. 30., 14:59

A legutóbbi, szeptember 25-én megtartott Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) és Szolgálati Jogviszonyban Lévők Érdekegyeztető Fóruma (SZÉF) ülésein a HM és a Kormány részéről beterjesztésre került a Hjt. és a Hszt. módosítása. A korábban már egyeztetett szövegtervezethez képest a kormány mindkét törvény esetében \"technikai jellegű\" módosítást kezdeményezett, amely a szakszervezeti jogok korlátozását jelenti. A Honvédszakszervezet - egyetértésben a SZÉF munkavállalói oldalán helyet foglaló társ rendvédelmi szakszervezetekkel - sérelmezi, hogy a szakszervezeti jogokat súlyosan korlátozó törvénymódosítási javaslatot a kormány egyeztetés nélkül emelte be a törvénymódosítás szövegébe. Ezért szakszervezetünk tiltakozik és levélben fordult a honvédelmi miniszterhez. Az alábbiakban a miniszterhez küldött levelet közöljük...

 

Dr. Szekeres Imre

MK honvédelmi miniszter

 

(Dr. Szeredi Péter, HM kabinetfőnök,

Dr. Remek Éva, HÉF titkár útján)

 

Budapest

 

 

Tárgy: Hjt. módosítás

 

Tisztelt Miniszter Úr!

 

Az Önnek, 2009. szeptember 30-án írt 1/277/2009. nyilvántartási számú megkeresésemben foglaltaknak megfelelően a HM kabinetfőnök úron és a HÉF titkárságán keresztül megküldöm az 1996. évi XLIII. törvény (Hszt.) módosítására vonatkozó IRM –SZÉF kompromisszumos javaslattervezetét, valamint ezzel összefüggésben a Honvédszakszervezet által készített, a 2001. évi XCV. törvény (Hjt.) módosítására vonatkozó normaszöveg javaslatot.

 

Az Igazságügyi és Rendészeti miniszter, valamint a SZÉF munkavállalói oldalának elnöke között soron kívül lefolytatott egyeztetés eredményeképp, kompromisszumos normaszövegként az alábbi szabályozás kerülne a Hszt-be beépítésre:

 

A Hszt. 20. § az alábbi (2) bekezdéssel egészül ki:

 

 „(2) A hivatásos állomány tagja a szolgálati helyen kívüli gyülekezési jog hatálya alá tartozó nyilvános rendezvényen a rendezvény résztvevőjeként a fegyveres szerv egyenruháját - a helyszínen szolgálatot ellátó hivatásos állomány tagját kivéve - csak jól láthatóan elhelyezett, az egyenruha színétől lényegesen eltérő egyszínü, legalább 15 cm széles karszalaggal viselheti. A rendőrség hivatásos állományú tagja bevetési illetve gyakorlóruhát a rendezvényen karszalaggal sem viselhet.”

 

Kérjük tisztelt Miniszter urat, hogy a Hjt. módosítása során, amennyiben a hatályos normaszöveget a tárca mindenképp módosítani kívánja, a jelenlegi szabályozást a gyakorlatban teljes tiltást jelentő szövegezést, legfeljebb hasonló jellegü korlátozást tartalmazó normaszöveg váltsa fel.  

Vagyis a Hjt. 23.§ (1) bekezdés változatlanul hagyása mellett javasoljuk új, (2) bekezdésként az alábbi normaszöveget beemelni:

 

„(2) Az állomány tagja a gyülekezési jog hatálya alá tartozó nyilvános rendezvényen a rendezvény résztvevőjeként a fegyveres szerv egyenruháját csak jól láthatóan elhelyezett, az egyenruha színétől lényegesen eltérő egyszínü, legalább 15 cm széles karszalaggal viselheti. Az állomány tagja hadi gyakorlóruházatot ilyen rendezvényen karszalaggal sem viselhet.”

 

Egyúttal kezdeményezzük, hogy a HÉF megállapodásban foglaltaknak megfelelően soron kívüli egyeztetés megtartása érdekében a szakmai szervek felé intézkedni szíveskedjen.

 

Budapest, 2009. október 1.

 

                                 Tisztelettel a távollévő elnök helyett:

  

Dr. Heiling Ottó sk.

alelnök

 

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

2024. április 12-én, pénteken nem sokkal fél 10 után érkezett meg Kecskemétre a magyar részre készült, PT-ZHP ideiglenes lajstrommal ellátott KC-390-es katonai szállítógép. Helyszíni fotókkal frissítjük cikkünket!

  Háború Művészete magazin

2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.