2018. 02. 25.
Géza
: 313 Ft   : 254 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hjt.-módosítás: Levélben tiltakozunk a miniszternél

Hosz  |  2009. 09. 30., 14:59

A legutóbbi, szeptember 25-én megtartott Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) és Szolgálati Jogviszonyban Lévők Érdekegyeztető Fóruma (SZÉF) ülésein a HM és a Kormány részéről beterjesztésre került a Hjt. és a Hszt. módosítása. A korábban már egyeztetett szövegtervezethez képest a kormány mindkét törvény esetében \"technikai jellegű\" módosítást kezdeményezett, amely a szakszervezeti jogok korlátozását jelenti. A Honvédszakszervezet - egyetértésben a SZÉF munkavállalói oldalán helyet foglaló társ rendvédelmi szakszervezetekkel - sérelmezi, hogy a szakszervezeti jogokat súlyosan korlátozó törvénymódosítási javaslatot a kormány egyeztetés nélkül emelte be a törvénymódosítás szövegébe. Ezért szakszervezetünk tiltakozik és levélben fordult a honvédelmi miniszterhez. Az alábbiakban a miniszterhez küldött levelet közöljük...

 

Dr. Szekeres Imre

MK honvédelmi miniszter

 

(Dr. Szeredi Péter, HM kabinetfőnök,

Dr. Remek Éva, HÉF titkár útján)

 

Budapest

 

 

Tárgy: Hjt. módosítás

 

Tisztelt Miniszter Úr!

 

Az Önnek, 2009. szeptember 30-án írt 1/277/2009. nyilvántartási számú megkeresésemben foglaltaknak megfelelően a HM kabinetfőnök úron és a HÉF titkárságán keresztül megküldöm az 1996. évi XLIII. törvény (Hszt.) módosítására vonatkozó IRM –SZÉF kompromisszumos javaslattervezetét, valamint ezzel összefüggésben a Honvédszakszervezet által készített, a 2001. évi XCV. törvény (Hjt.) módosítására vonatkozó normaszöveg javaslatot.

 

Az Igazságügyi és Rendészeti miniszter, valamint a SZÉF munkavállalói oldalának elnöke között soron kívül lefolytatott egyeztetés eredményeképp, kompromisszumos normaszövegként az alábbi szabályozás kerülne a Hszt-be beépítésre:

 

A Hszt. 20. § az alábbi (2) bekezdéssel egészül ki:

 

 „(2) A hivatásos állomány tagja a szolgálati helyen kívüli gyülekezési jog hatálya alá tartozó nyilvános rendezvényen a rendezvény résztvevőjeként a fegyveres szerv egyenruháját - a helyszínen szolgálatot ellátó hivatásos állomány tagját kivéve - csak jól láthatóan elhelyezett, az egyenruha színétől lényegesen eltérő egyszínü, legalább 15 cm széles karszalaggal viselheti. A rendőrség hivatásos állományú tagja bevetési illetve gyakorlóruhát a rendezvényen karszalaggal sem viselhet.”

 

Kérjük tisztelt Miniszter urat, hogy a Hjt. módosítása során, amennyiben a hatályos normaszöveget a tárca mindenképp módosítani kívánja, a jelenlegi szabályozást a gyakorlatban teljes tiltást jelentő szövegezést, legfeljebb hasonló jellegü korlátozást tartalmazó normaszöveg váltsa fel.  

Vagyis a Hjt. 23.§ (1) bekezdés változatlanul hagyása mellett javasoljuk új, (2) bekezdésként az alábbi normaszöveget beemelni:

 

„(2) Az állomány tagja a gyülekezési jog hatálya alá tartozó nyilvános rendezvényen a rendezvény résztvevőjeként a fegyveres szerv egyenruháját csak jól láthatóan elhelyezett, az egyenruha színétől lényegesen eltérő egyszínü, legalább 15 cm széles karszalaggal viselheti. Az állomány tagja hadi gyakorlóruházatot ilyen rendezvényen karszalaggal sem viselhet.”

 

Egyúttal kezdeményezzük, hogy a HÉF megállapodásban foglaltaknak megfelelően soron kívüli egyeztetés megtartása érdekében a szakmai szervek felé intézkedni szíveskedjen.

 

Budapest, 2009. október 1.

 

                                 Tisztelettel a távollévő elnök helyett:

  

Dr. Heiling Ottó sk.

alelnök

 

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Románia védelmi minisztere, Mihai Fifor a napokban számolt be arról, hogy meglévő 16 darabos F-16-os flottájukat kiegészítenék 4 példánnyal, a jövőbeli terv pedig további 36 Falcon beszerzése.

  Háború Művészete magazin

Továbbra sincs megfelelő állapotban a német hadsereg (Bundeswehr), a felszerelésben és a személyi állományban is hiányosságok mutatkoznak, illetve sok katona túlterhelt.