2024. 06. 18. kedd
Arnold, Levente
: 396 Ft   : 370 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hjt.-módosítás: Levélben tiltakozunk a miniszternél

Hosz  |  2009. 09. 30., 14:59

A legutóbbi, szeptember 25-én megtartott Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) és Szolgálati Jogviszonyban Lévők Érdekegyeztető Fóruma (SZÉF) ülésein a HM és a Kormány részéről beterjesztésre került a Hjt. és a Hszt. módosítása. A korábban már egyeztetett szövegtervezethez képest a kormány mindkét törvény esetében \"technikai jellegű\" módosítást kezdeményezett, amely a szakszervezeti jogok korlátozását jelenti. A Honvédszakszervezet - egyetértésben a SZÉF munkavállalói oldalán helyet foglaló társ rendvédelmi szakszervezetekkel - sérelmezi, hogy a szakszervezeti jogokat súlyosan korlátozó törvénymódosítási javaslatot a kormány egyeztetés nélkül emelte be a törvénymódosítás szövegébe. Ezért szakszervezetünk tiltakozik és levélben fordult a honvédelmi miniszterhez. Az alábbiakban a miniszterhez küldött levelet közöljük...

 

Dr. Szekeres Imre

MK honvédelmi miniszter

 

(Dr. Szeredi Péter, HM kabinetfőnök,

Dr. Remek Éva, HÉF titkár útján)

 

Budapest

 

 

Tárgy: Hjt. módosítás

 

Tisztelt Miniszter Úr!

 

Az Önnek, 2009. szeptember 30-án írt 1/277/2009. nyilvántartási számú megkeresésemben foglaltaknak megfelelően a HM kabinetfőnök úron és a HÉF titkárságán keresztül megküldöm az 1996. évi XLIII. törvény (Hszt.) módosítására vonatkozó IRM –SZÉF kompromisszumos javaslattervezetét, valamint ezzel összefüggésben a Honvédszakszervezet által készített, a 2001. évi XCV. törvény (Hjt.) módosítására vonatkozó normaszöveg javaslatot.

 

Az Igazságügyi és Rendészeti miniszter, valamint a SZÉF munkavállalói oldalának elnöke között soron kívül lefolytatott egyeztetés eredményeképp, kompromisszumos normaszövegként az alábbi szabályozás kerülne a Hszt-be beépítésre:

 

A Hszt. 20. § az alábbi (2) bekezdéssel egészül ki:

 

 „(2) A hivatásos állomány tagja a szolgálati helyen kívüli gyülekezési jog hatálya alá tartozó nyilvános rendezvényen a rendezvény résztvevőjeként a fegyveres szerv egyenruháját - a helyszínen szolgálatot ellátó hivatásos állomány tagját kivéve - csak jól láthatóan elhelyezett, az egyenruha színétől lényegesen eltérő egyszínü, legalább 15 cm széles karszalaggal viselheti. A rendőrség hivatásos állományú tagja bevetési illetve gyakorlóruhát a rendezvényen karszalaggal sem viselhet.”

 

Kérjük tisztelt Miniszter urat, hogy a Hjt. módosítása során, amennyiben a hatályos normaszöveget a tárca mindenképp módosítani kívánja, a jelenlegi szabályozást a gyakorlatban teljes tiltást jelentő szövegezést, legfeljebb hasonló jellegü korlátozást tartalmazó normaszöveg váltsa fel.  

Vagyis a Hjt. 23.§ (1) bekezdés változatlanul hagyása mellett javasoljuk új, (2) bekezdésként az alábbi normaszöveget beemelni:

 

„(2) Az állomány tagja a gyülekezési jog hatálya alá tartozó nyilvános rendezvényen a rendezvény résztvevőjeként a fegyveres szerv egyenruháját csak jól láthatóan elhelyezett, az egyenruha színétől lényegesen eltérő egyszínü, legalább 15 cm széles karszalaggal viselheti. Az állomány tagja hadi gyakorlóruházatot ilyen rendezvényen karszalaggal sem viselhet.”

 

Egyúttal kezdeményezzük, hogy a HÉF megállapodásban foglaltaknak megfelelően soron kívüli egyeztetés megtartása érdekében a szakmai szervek felé intézkedni szíveskedjen.

 

Budapest, 2009. október 1.

 

                                 Tisztelettel a távollévő elnök helyett:

  

Dr. Heiling Ottó sk.

alelnök

 

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

A legnagyobb nemzetközi légitársaság újabb jelentős lépést tett a légi közlekedés károsanyag-kibocsátásának csökkentéséért. Az Emirates több más járatához hasonlóan, már a Szingapúrból induló repülőgépeit is környezetkímélőbb üzemanyaggal üzemelteti.

  Háború Művészete magazin

Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.