2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Pozitív érdekvédelmi jogosítványok szükségesek

Hosz  |  2009. 11. 13., 08:22

Az FRDÉSZ Alapszabálya szerint, minden év őszén megrendezik a szakszervezeti szövetség továbbképzését, ahol tagszervezetenként 10-10 fő részvételével vesznek részt a szervezetek. Így volt ez idén, Egerben is, ahol a Honvédszakszervezetet Mészáros Géza elnök, dr. Heiling Ottó és Szincsák Gyula alelnökök, Sörös István elnökségi tag, Czövek János és Tóvári Róbert képviselet titkárok, Bazsik István EB tag, Jáger Tibor szolgáltatás- és tagszervező, valamint e sorok írója képviselték. Az FRDÉSZ idei – november 11-13 közötti – konferenciáján dr. Heiling Ottó kijelentette: pozitív érdekvédelmi jogosítványokat kell elérni…

A továbbképzésnek a gyönyörü Szent István Hotel adott otthont. Az első napon az FRDÉSZ tagszervezeteinek vezetői részvételével elnökségi ülést tartottak, ezen dr. Heiling Ottó alelnök képviselte szakszervezetünket. Ekkor az FRDÉSZ helyzete, a Liga és az FRDÉSZ közötti konfliktus, az Alapszabály módosítása, valamint a bérkérdések kerültek szóba.

November 12-én a konferencia résztvevőinek beérkezése, és a szállások elfoglalása után Kónya Péter FRDÉSZ elnök köszöntötte a megjelenteket. A program ismertetését követően dr. Pajcsicsné dr. Csóré Erika, az Állampolgári Jogok Országgyülési Biztos Hivatalának főtanácsadója a rendvédelmi szervek hivatásos állományának sztrájkjogáról beszélt.

A szakértő miután elmondta, hogy az állomány sztrájkjogának korlátozása nem alkotmányellenes, az igazságügyi és rendészeti miniszter állásfoglalását ismertette, melyből kiderült, hogy a sztrájktörvényben szereplő sztrájktilalom alkotmányos. Ezt követően az egyes szakszervezetek véleményét ismertette a megjelentekkel.

Kónya Péter reakciójában – ezt követően – elmondta, hogy jelenleg szinte nonszensz, hogy csupán parancsnoki engedéllyel lehet egyenruhában demonstrálni, majd megkérdezte: Mi a megoldás?

Az országgyülési biztos a jövőben közvetítői szerepet vállal, a jogalkotó és akár a szakszervezetek között – hangzott a felelet.

A kérdésfeltevés idején dr. Heiling Ottó alelnök elmondta, hogy a Hosz a pozitív érdekvédelmi jogosítványokat szeretné elérni. Hozzátette: mivel a sztrájktörvény kiterjesztése nem lenne pozitív a Magyar Honvédségre vonatkozóan, - mi ezt nem is kértük, - Finnországban például a társadalom ellenszenvét váltotta ki. Ugyanakkor tudjuk, hogy az egyenruhás demonstráció korlátozása  szakszervezetek elhallgattatását célozza, hiszen ez a fajta Hjt., Hszt. módosítás a szólásszabadságot, a véleménynyilvánítási szabadságot is korlátozza. Súlyos dolognak tartom jogaink ezt a fajta korlátozását. Az Európai Bíróság gyakorlata kimondja: korlátozni lehet, de teljesen megtíltani nem lehet. Kérem a hivatalt, hogy gyakoroljon nyomást, hiszen EU tagságunk óta a jogharmonizációra fokozottan figyelni kell.

Dr. Csóré Erika egyetértését fejezte ki.  

Sörös István, a Hosz elnökségi tagja szerint nemcsak a pártpolitikai, hanem az általában politikai tevékenységet tiltja a szféra tagjai számára az Alkotmány. Csak nyugállományúként lehet bizonyos állampolgári jogokat gyakorolni, egyébként a szolgálati viszonyt felfüggesztenék. Mivel ez teljesen elfogadhatatlan, nem kívánják-e ezt felülvizsgálni – kérdezte szakszervezetünk nyugállományú tagozatának elnöke.

A szakértő válaszában elmondta: napirenden van, biztos úr tervezi a hivatásos állomány állampolgári jogainak felülvizsgálatát. 2010 tavaszán szerintem sor kerül erre is.  

A szünetben az Egység 2002 Kft. új partnerei termékbemutatói következtek. Szabó Csaba vezetésével a Bodzatermesztők Értékesítő Szövetkezete (BOTÉSZ) nevü cég üdítő, lekvár és szörp kóstolót tartott, Vajda Zsuzsanna marketing-munkatárs kínálásában pedig a Balatoni Hús Kft. által gyártott termékekből szalámi és kolbász kostolót tartottak. A termékeket az FRDÉSz székházában található Egység 2002 Kft. ügyfélszolgálatánál lehet megrendelni.

Áttekintés az FRDÉSZ és tagszervezetei jogi tevékenységének kialakításáról és továbbfejlesztéséről – volt a címe dr. Bolla Szabolcs és dr. Varga Tibor mérnök alezredesek előadásának. Elhangzott, hogy ha az egyes szakszervezetek koncentrálnák erőiket, akkor nagyot tudnánk előrelépni ezen a területen.

Dr. Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter volt a délutáni fórum vendége. Az alábbiakban a miniszter által elmondott gondolatokból idézünk, a teljesség igénye nélkül:

- Ahhoz, hogy jól értsük egymást, őszintén és nyíltan kell beszélni. Az első szavam az elismerésé és a köszöneté. Noha ez az év lényegesen nehezebb volt, mint a korábbiak, Önök nagy tisztességgel tették a dolgukat.  

A válság mellett másik robbanásszerü változás is történt: Hiába csökken folyamatosan a büncselekmények száma, a társadalom úgy érzi, hogy valami lényegesen elromlott. Idén kialakult egy megváltozott társadalmi megítélés és követelmény. Ennek ellenére temérdek dolgot elvégeztünk: rengeteg törvényt alkottunk, illetve módosítottunk, de lényegében új Ptk. is rendelkezésre áll már.

Lássuk reálisan: Mindenkinek szerepe van az áldozatvállalást illetően, ugyanakkor tudom, hogy a válságból adódó pénzügyi helyzet kiélezte a müködéssel kapcsolatos korábbi feszültségeket.    

Álltam a szavam, amikor azt mondtam, hogy nem teszek kezdeményezést nyugdíj-ügyben – a szakszervezetek nélkül. Ennek ellenére nagyon sokan a nyugállományt választották, ezért pedig szomorú vagyok, hiszen erejük teljében lévő kollégák fordítanak hátat a testületeknek. Ez pedig káros a szervezeteknek. Közös a felelősség: állami és kormányzati vezető, szakszervezeti vezetők mindegyike felelős a kialakult helyzetért.

A jövőről: Úgy tünik elértük a mélypontot, és elindulunk felfelé. Mivel lemondtunk a 13. havi illetményünkről, 2011-2012-ben már nem kell további megszorításokat alkalmazni a költségvetésben.

Ezt követően egy rövid prezentáció keretében mutatta be a bérügyeket. Elmondta, hogy lényegében négy dolog történik: kettő jó, kettő pedig nem annyira rossz. Kiemelte: drasztikus szja csökkenés történik minden adósávban, 98 ezer forintos kereset-kiegészítést kapunk, ugyanakkor nem lesz általános bérfejlesztés. Az együttes hatás miatt nettó 20 ezer forinttal nő a keresetünk – fordulat tehát megtörtént.

Elmondta azt is, hogy szerinte, mi árnyalja a képet: a természetbeni juttatások tekintetében visszamegyünk a 2009 előtti szintre. Nő a kereset, de csökkennek a természetbeni juttatások, ugyanakkor biztosított mindenki munkahelye!

Ezt követően felhívta a figyelmet, hogy politikától, törvényektől függetlenül a szféra tagjai tegyék tisztességesen a dolgukat.

A kormány nem támogatja az egyenruhás demonstrációval kapcsolatos ellenzéki módosító indítványokat – mondta el kérdésre válaszolva a szakminiszter.

Kónya Péter, az FRDÉSZ elnöke reakciójából idézünk: aki ezt a hivatást választotta, tudta a követelményeket, és az állam biztosította ellentételezéseket. Mit tapasztalunk mostanában? Kötelezettségeink nem csökkennek, sőt, ugyanakkor jogaink – a folyamatosan romló körülmények között is – csorbulnak, az ellentételezés pedig egyre kevesebb.

A tiszthelyettes kollégáink persze, hogy elmennek nyugdíjba, hiszen magasabb lesz a nyugdíjuk, mint az illetményük volt. Ki ne tenné ezt, de ezt az anomáliát sürgősen meg kell oldani.

Szerintünk pedig tovább árnyalja a helyzetet, hogy egy jelentős Áfa emelés történt a közelmúltban. Ez egy átlagos háztartásban szinte elviszi a miniszter által említett szja okozta keresetemelkedést.

Ezt követően fórum keretében tették fel kérdéseiket a szakszervezetek képviselői: Bazsik István, a Hosz szakértője: A miniszter úr számtanpéldájával kapcsolatban: aki idén 100 ezret kapott, az jövőre 120 ezret kap. Ez rendben van, de tavaly 2x is csökkent az illetményünk. Az Ön által bemutatott emelkedés csak elméleti, a valóságot azonban a gyakorlatban mindez nem tükrözi. Több ezer katona a létminimum alatt él, kimutatható a mélyszegénység, és ekkor már nem is érdekes az illetményfejlesztés, csak az, hogyan lehet rajtuk segíteni! Miért nincs erre terv – ezt hiányolom! Emellett azt is el kell mondanom, hogy a közbeszerzés helyzetét évek óta nem akarja senki megoldani – ez szabad vegyérték ma is! Honnan lesz arra megoldás, hogy a ,,vonal alá” került kollégákat megmentsük - kérdezte kollégánk.

Draskovics miniszter válaszában elmondta: nincs köztünk véleménykülönbség: mindenki azt szeretné, ha többet keresnének a kollégák. A mai napig is azt nyögjük, hogy 2002-ben jelentős illetményfejlesztés volt!

Aki a választási kampány idején nem a gazdasági teljesítőképesség fejlődésére hivatkozva mondja, hogy lehet majd illetményt emelni, az nem mond majd igazat. Személyes vízióm: a költségvetésen belül érdemben kell növelni a rendészetre szánt pénzt, kb. 35-40 milliárddal, vagyis mintegy 300 milliárdot. Ezzel lehetne elérni az általános bérfejlesztést és a technikai fejlesztést. Abban bízom, hogy 3-4 év alatt ez megoldható lesz! 

Senkit nem küldünk el, kivéve azok a volt határőr kollégák, akik már 2 éve tudják, hogy létszám felettiek! Valóban tisztességes beszédre, tisztességes bánásmódra van szükség, ezt megérdemli az állomány – mondta a kérdésekre adott válaszai végén dr. Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter.

A következő előadó, Dézsi Mihály, az MDF szakpolitikusa szerint minden megoldás kulcsa a pénz. Rövidtávú elképzelés szerint az önálló rendészeti minisztérium felállítása lenne a cél. A volt rendőrségi szóvivő szerint a legjobb bünmegelőzés a fokozott utcai rendőri jelenlét – mondta. 

A második nap végén vacsorán és borkóstoláson vehettek részt a konferencia résztvevői, a vendéglátó a VPFSZ volt.

A harmadik napon, november 13-án Tukora Gábor, a Személyi Alkusz Szolgálat (SAS) ügyvzető igazgatója, majd Jáger Tibor, az Egység 2002 Kft. szolgáltatás- és tagszervezője a legújabb kedvezményes lehetőségekről tájékoztatta a megjelent érdeklődőket. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.