2023. 09. 30. szombat
Jeromos
: 391 Ft   : 369 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Választható béren kívüli juttatások 2010

Hosz  |  2010. 01. 06., 17:14

Tagjaink jelzései alapján nagyfokú elégedetlenséget és türelmetlenséget váltott ki a HM szervek részéről közzétett – az illetményen kívüli juttatásokról szóló, az alábbiakban is olvasható – tájékoztató. A körlevélben foglalt juttatások mértékével szakszervezetünk nem ért egyet...  

Tagjaink és olvasóink előtt is ismeretes, hogy még tavaly november 26-án megkezdődtek a 2010-es kereset-tárgyalások. Szakszervezetünk (Hosz) már ezek kezdetekor, de a szakértői tárgyalások folyamán többször is kifejtette, hogy létezik olyan javaslata, amely a katonatársadalom számára elfogadható.

Mivel nem értünk egyet a juttatások - az alábbiakban közzétett - jelenlegi mértékével (többek között a melegétkezési utalvány és a ruházati illetmények terhére történő kifizetések összegével, valamint a nyugdíjpénztári hozzájárulás nettó összegének csökkenésével), ezért hamarosan nyílt levelet fogalmazunk dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszternek, melyben részletesen is kifejtjük álláspontunkat. További lépéseinkről az elnökség január 19-i ülésén határoz majd.

 

Emlékeztetőül a www.hm.gov.hu-n is megjelent, a választható béren kívüli juttatásokról szóló miniszteri körlevél:

Választható béren kívüli juttatások 2010

Az egész világon végiggyürüző gazdasági és pénzügyi válság sajnos Magyarországot sem kerülte el. Több válságkezelő intézkedés bevezetésére volt szükség, amelyeknek hatásai valamennyi területen, így a közszférában is éreztették hatásukat.

A kormány számos kezdeményezése, még ilyen nehéz körülmények között is a nettó keresetek emelésére irányult, mint például az az adótörvény változás, amely a nettó keresetek 1-11% közötti emelkedését eredményezi 2010. január 01-jétől.A fenti körülmények közepette kezdődtek meg a szakszervezetekkel a 2010. évi bértárgyalások ez év novemberében a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum keretében. Az elmúlt időszakban már négy alkalommal ültek le tárgyalni a szakszervezeti vezetők és a minisztérium képviselői a jövő évi megállapodás megkötése érdekében, emellett pedig számos külön szakmai egyeztetés is történt a kérdésben.A tárgyalások során több ponton már körvonalazódni látszik a megállapodás, azonban vannak még olyan vitás kérdések, amelyekben még távol állnak egymástól a szakszervezeti igények és a minisztérium lehetőségei. Erre való tekintettel a HM Kollégiumának 2009. december 10-ei ülésén bejelentettem, hogy a megállapodás megkötéséig, (melynek érdekében a HM a további egyeztetésekre is nyitott) - a folyamatos ellátás biztosítása érdekében – 2010. január 01.-jétől, az alábbi béren kívüli juttatásokat biztosítja a Honvédelmi Minisztérium.

1.) Még ez év karácsonya előtt 20.000 Ft összegü ruházati költségtérítést biztosítunk a hivatásos és szerződéses katonák és közalkalmazottak részére.2.) A külföldi szolgálatot teljesítők nettó devizaellátmányát - az adóterhek növekedése ellenére - a 2009. évi szinten biztosítjuk.3.) A lakhatási és a készpénzben kifizetendő ruházati illetmény költségek a személyi jövedelemadó-törvény módosítása következtében az adómentes és adóterhet nem viselő járandóságok körébe kerültek, amennyiben azokról számlával számolnak el az érintettek.4.) A katonák és közalkalmazottak éves ruházati költségtérítését a 2009. évi szinten (katonák esetében 116.000 Ft/fő, a közalkalmazottak esetében pedig 50.000 Ft/fő összegben) biztosítjuk.5.) A HM – mértékeit tekintve – tartja a 2009-es szinten a külön biztosítandó pénzügyi kereteket, így például a parancsnoki segélyek, az illetményelőlegek, a családalapítási támogatások, a túlóra keretek és a nevelési segélyek területén.6.) Az iskolakezdési támogatás adóterhét a HM átvállalja és így a nettó összeget (21.450 Ft/gyermek/év) változatlanul biztosítjuk jövőre is.7.) Az étkezési utalványok vonatkozásában - figyelemmel a hideg étkezési utalvány magas adóterheire - a 2010. évben a 25 %-kal adózó meleg étkezési utalvány formájában biztosítja a nettó 6.000 Ft összegü juttatást, tehát az adóterheket itt is átvállaljuk és így a nettó mérték, megfelel a 2009. évinek.8.) A közteherviselés és az új adóterhek következtében csak a nyugdíj- és egészségügyi pénztárak munkáltatói hozzájárulásánál nem tudja a HM vállalni a jelentkező magas plusz terheket. Erre való tekintettel a pénztári munkáltatói hozzájárulás mértékeit a nyugdíjpénztár esetében (a 4 és 2 % helyett) 3,2 és 1,6 %-ban, az egészségügyi pénztár esetében pedig (4.000 Ft/hó helyett) 3.200 Ft/hó összegben biztosítja.Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Az előzőekben felsorolt béren kívüli juttatások mellett, a Honvédelmi Minisztérium kötelező érvényünek tekinti magára az OÉT megállapodását a 2010. évi minimálbérről, illetve a garantált bérminimumról, valamint az OKÉT 2009. október 15-én aláírt megállapodását is, ami a jövő évi kereset-kiegészítésekről szól és lényegében a 340.000 Ft bruttó illetményig 98.000 Ft kifizetést ír elő a 2010. január és márciusi illetményekkel együtt két egyenlő (2*48.000 Ft) részletben.Emellett a különböző állománycsoportok esetében szinten tartjuk az illetmények alapjául szolgáló illetményalapokat, valamint a költségtérítések alapjául szolgáló mértékeket is.A közalkalmazottak vonatkozásában, külön részleteiben is bemutatva, biztosítani fogjuk:

a. a Kjt. szerinti garantált illetményeket,b. a felsőoktatási oktatók és kutatók külön meghatározott illetményét,c. a kötelező év eleji előresorolásokhoz szükséges béralapokat.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Mint azt már említettem, továbbra is készen állunk a bértárgyalások folytatására, amelynek további alakulásáról és eredményeiről természetesen tájékoztatni fogjuk a teljes személyi állományt. Az év végéhez közeledve, megköszönve kiemelkedő és példaértékü munkájukat, engedjék meg, hogy ez alkalomból is Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet kívánjak Önöknek.                                                                  Dr. Szekeres Imre                                               A Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.