2018. 02. 21. szerda
Eleonóra
: 312 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Középpontban a szerződéses katonák ügyei

Hosz  |  2010. 02. 03., 07:45

Február 2-án megtartotta első ülését szakszervezetünk Szerződéses Szekciójának elnöksége. Biri Viktor, Szijártó Zsolt és Zsuk Nikolett elsőként Szincsák Gyula alelnök tájékoztatóját hallgatta végig.  Mészáros Géza elnök jelenlétében lezajlott tájékoztatóban szó esett az ez évi kereset-tárgyalások helyzetéről, a meleg étkezési utalványok mértékének növeléséről, a laktanyákban való elfogadás fontosságáról, hiszen ez a szerződéses tisztesi állománynak külön is jó lenne. A továbbiakban a Hjt. által szabályozott leszerelési segély kifizetésének módjáról, a szerződéshosszabbítási díj erre az évre vonatkozó szabályairól esett szó...

Fontos, hogy a ma szolgáló, sok esetben több mint 10 év szerződéses idővel rendelkező állomány ismerje az új szabályozást és egyértelmü legyen, hogy a következő szerződéskötéskor milyen szabályok szerint történik a hosszabbítás, az esetleges kifizetés. Az eddigi 5 év helyett az új szabály szerint 10-11 év szolgálat után éri meg kiválni ebből a szolgálati formából, de ezek után a szerződés hosszabbítása esetén is felvehető majd a "leszerelési segély" - hangzott el.

Erről a közeljövőben bővebb tájékoztatást adunk, illetve a google szerződéses csoportján keresztül is tehetnek fel kérdéseket a csoporttagok. Csoport-tagságot a szerzodeses@gmail.com email címre küldött levél segítségével lehet kérni név, és szolgálati hely közlésével. Ebben az évben a szekció több nagyobb alapszervezet meglátogatását is tervezi, ahol az ott szolgáló szerződéses katonákkal szeretnénk találkozni, hogy hitelesebben és alaposabban átlássuk a ma szolgáló szerződéses tisztesi, tiszthelyettesi, tiszti kollégáink helyzetét, legyen az negatív vagy pozitív előjelü. A szekció arra kéri a megválasztott szerződéses küldötteket, hogy az alapszervezeteken, illetve a Hosz kommunikációs csatornáin keresztül bármiféle észrevételüket hozzánk is juttassák el. A szekció kezdeményezi, hogy valamilyen formában ebben az évben a felszerelés használhatóságát, beszerezhetőségét - a szolgálatot teljesítő katonák segítségével - vizsgálja meg a Honvédszakszervezet, mert több helyről is panaszkodnak katonáink a fenti témában.

A szekció ülés utolsó harmadában a megjelentek megtervezték az idei pénzfelhasználást, az éves találkozók időpontjait, illetve továbbképzés keretében ebben az évben átfogó képet szeretnének a szerződéses jogviszony teljes spektrumáról a nemrégiben végzett szociológia tanulmány elemzésével összhangban.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Orosz hírforrások a napokban számoltak be arról, hogy az Orosz Haditengerészet Szu-30SzM pilótái először gyakorolhatták a légi utántöltést, mutatjuk róla a nyilvánosságra hozott videót.

  Háború Művészete magazin

Kína felfuttatta a korai előrejelző és légtérellenőrző (Airborne Early Warning and Control – AEW&C) repülőgépeinek gyártását. Ahogy azt egy kínai katonai repülés szakértő megállapította, ez az „alap repülőgép érettségének” egyik jele.