2023. 03. 23. csütörtök
Emőke
: 390 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Felelős hitelezés által hozott változások az ingatlanlízing területén

Hosz  |  2010. 02. 05., 11:22

Várkonyi Csaba, az Erste Ingatlanlízing Zrt. elnök-vezérigazgatója lapunknak adott interjújában elmondta, hogy 2010-ben egyre nagyobb hangsúllyal jelenik meg a magyar fizetőeszköz az ajánlatokban, a forint lízingügyletek kamatai folyamatosan közelítik az Euró alapú lízingkamatokat. A katonák továbbra is élvezik az Erste 0,5%-os kedvezményes ajánlatát mind a használt, mind az új lakásvásárlás esetén. Az elnök-vezérigazgató kiemelte, hogy továbbra is fontos célcsoport az Erste számára a katona társadalom, az Erste szívesen finanszírozza az egyenruhások elképzeléseit, ezért törekednek arra a továbbiakban is, hogy a legjobb ajánlatot tudják a piacon kínálni. 2010. március elsejétől azonban az ajánlatukat a ,,felelős hitelezés”-re vonatkozó új jogszabály életbelépése érinteni fogja...

- Vezérigazgató Úr! Mi tette szükségessé a felelős hitelezésre vonatkozó jogszabály megalkotását?

- Egyrészt a lakossági hitelezés visszafogásával csökkenthető az ország devizaadóssága, másrészt a fogyasztási hitelek terén elharapózott helyzet is indokolta, hogy a törvényalkotók mérsékeljék a lakosság eladósodását. A devizahitelek kapcsán felmerülő árfolyamkockázat 2009-ben már komoly fizetésképtelenséget idézett elő a lakosság körében, amit a növekvő munkanélküliség tovább nehezített.

                  

- De mi a helyzet az ingatlanlízinggel?

- Az ingatlanlízinget a felelős hitelezés szabályozás szintén érintette, de a hitelekhez képest kevésbé drasztikus változások fognak érvénybe lépni a jogszabály által. Ez a különbség a jogszabály alapján a lízing esetében 5%-kal magasabb finanszírozási hányadban nyilvánul meg a jelzáloghitelekhez képest. Megszünteti a jogszabály azonban az önerő nélküli lízing lehetőségét, ami nagyon népszerü termék jelenleg még a katonák körében. A jogszabály kialakításában a Pénzügyminisztérium, a Magyar Nemzeti Bank is részt vett.

A 2010. március elsején hatályba lépő jogszabály bevezetésére az Erste felkészült, bevezetésre kerültek azok a termék-módozatok, árazási akciók, amelyek már az életbe lépő jogszabálynak megfelelő finanszírozási formák felé terelik az érdeklődőket.

 

- Milyen piaci folyamatok jellemzők napjainkban?

- A piacon minden finanszírozó a forintra helyezi a hangsúlyt, mindenki a forinthiteleket kezdi preferálni, az Erste is hasonló úton jár. Mára a forint refinanszírozási költségei annyira lecsökkentek, hogy érdemes lehet ebben gondolkodni, több okból is: 1. alacsonyabb az önerő elvárás a felelős hitelezés jogszabály alapján, 2. nincs árfolyamkockázat. Egyelőre még mindig számottevő a különbség a Forint és az Euró kamatok között, de az idei évben az elemzők további forint kamat csökkenést (Európában a második legmagasabb alapkamat a miénk), illetve euró kamatemelést várnak. Ez tovább csökkenti a különbséget a kamatszintek között és így még inkább lehet vonzó a forint finanszírozás. Addig is amíg megjön a kedv a forint alapú lízinghez, erősítjük az ajánlatainkat ezen a ponton, de természetesen euróban is versenyképes ajánlatokat teszünk hiszen jelenleg ez a devizanem adja  a finanszírozási termékeink gerincét. Euró és forint alapú termékeink jelenleg akciós kamattal futnak.

 

- Mit jelent ez konkrétan?

- A forint esetében 20%-os önerő esetén a kamat 9,95%-ra csökkent. Euró esetén 35%-os önerővel már 7,25%-os kamattal lehet lízingelni. Euró alapú lízing esetében lehetőség van 6 hónapos türelmi időre is, ebben az esetben 35%-os önerő mellett az induló akciós kamat mértéke 6,50%. Az akció visszavonásig érvényes.

Visszatérve egy gondolat erejéig a felelős hitelezés jogszabályra, az Erste akciós ajánlataiban szereplő önerőmértékek március elsejétől a jogszabály által elvárt minimális önerők lesznek.

 

- Milyen hasznos tanácsokkal tud szolgálni ebben a helyzetben a Honvédszakszervezet tagjai számára?

- Jelenleg az akciós ajánlatok mellett, élnek a már megszokott 0,5% kamatkedvezménnyel és 0,5%-os induló díj kedvezménnyel müködő önerő nélküli katona konstrukcióink. Azaz, ha valaki nem rendelkezik az akciós ajánlatunkban és mellesleg a felelős hitelezés jogszabályban március elsejétől elvárt önerővel, akkor a leginkább azt javaslom, hogy késedelem nélkül fáradjon be egy Erste fiókba és adja le a lízingkérelmét. Amennyiben ezt február 12-ig megteszi, van annak realitása, hogy február 26-ig lízingszerződés kötésre is sor tud kerülni. Felhívom a figyelmet, hogy március elsejétől már csak a felelős hitelezés jogszabálynak megfelelő önerőkkel köthető lízingszerződés (euro min.35% önerő, forint min.20% önerő lízingkonstrukcióban, hitel esetén 5%-kal magasabb min. önerő).

 

- Az ingatlanadót az Alkotmány Bíróság eltörölte, mit eredményezett ez a lízingelt ingatlanok esetében?

- Mészáros Géza elnök úrral tavaly év végén több ízben egyeztettünk a problémáról, amit a vagyonadó bevezetése okozott volna a lízingelt ingatlanok esetében. Az Alkotmánybírósági döntés hozta meg a megoldást az ügyben, ennek köszönhetően ugyanis nem kell ingatlanadót fizetnie a lakást lízingelő adósoknak sem. Így minden marad az előző évben megszokott módon, változatlanul.

 

- Milyen adósok a katonák, hogyan jellemezhetőek a háromoldalú megállapodások?

- Egy-két esetet leszámítva kiemelkedően jó a fizetési fegyelmük a katonáknak. Nagyon ritkán fordul elő késedelem. Kiváló portfólió épült, nagyon jó adósokkal sikerült gazdagítani a Hosz és az Erste közötti együttmüködést.

Továbbra is látszik, hogy a korábban létrehozott háromoldalú megállapodások – a Hosz, a beruházó cég és a finanszírozó Erste Ingatlanlízing Zrt. között – jól prosperálnak, kiválóan müködnek, Székesfehérvár zászlóshajóval.

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.