2017. 12. 13. szerda
Luca, Otília
: 314 Ft   : 267 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Felelős hitelezés által hozott változások az ingatlanlízing területén

Hosz  |  2010. 02. 05., 11:22

Várkonyi Csaba, az Erste Ingatlanlízing Zrt. elnök-vezérigazgatója lapunknak adott interjújában elmondta, hogy 2010-ben egyre nagyobb hangsúllyal jelenik meg a magyar fizetőeszköz az ajánlatokban, a forint lízingügyletek kamatai folyamatosan közelítik az Euró alapú lízingkamatokat. A katonák továbbra is élvezik az Erste 0,5%-os kedvezményes ajánlatát mind a használt, mind az új lakásvásárlás esetén. Az elnök-vezérigazgató kiemelte, hogy továbbra is fontos célcsoport az Erste számára a katona társadalom, az Erste szívesen finanszírozza az egyenruhások elképzeléseit, ezért törekednek arra a továbbiakban is, hogy a legjobb ajánlatot tudják a piacon kínálni. 2010. március elsejétől azonban az ajánlatukat a ,,felelős hitelezés”-re vonatkozó új jogszabály életbelépése érinteni fogja...

- Vezérigazgató Úr! Mi tette szükségessé a felelős hitelezésre vonatkozó jogszabály megalkotását?

- Egyrészt a lakossági hitelezés visszafogásával csökkenthető az ország devizaadóssága, másrészt a fogyasztási hitelek terén elharapózott helyzet is indokolta, hogy a törvényalkotók mérsékeljék a lakosság eladósodását. A devizahitelek kapcsán felmerülő árfolyamkockázat 2009-ben már komoly fizetésképtelenséget idézett elő a lakosság körében, amit a növekvő munkanélküliség tovább nehezített.

                  

- De mi a helyzet az ingatlanlízinggel?

- Az ingatlanlízinget a felelős hitelezés szabályozás szintén érintette, de a hitelekhez képest kevésbé drasztikus változások fognak érvénybe lépni a jogszabály által. Ez a különbség a jogszabály alapján a lízing esetében 5%-kal magasabb finanszírozási hányadban nyilvánul meg a jelzáloghitelekhez képest. Megszünteti a jogszabály azonban az önerő nélküli lízing lehetőségét, ami nagyon népszerü termék jelenleg még a katonák körében. A jogszabály kialakításában a Pénzügyminisztérium, a Magyar Nemzeti Bank is részt vett.

A 2010. március elsején hatályba lépő jogszabály bevezetésére az Erste felkészült, bevezetésre kerültek azok a termék-módozatok, árazási akciók, amelyek már az életbe lépő jogszabálynak megfelelő finanszírozási formák felé terelik az érdeklődőket.

 

- Milyen piaci folyamatok jellemzők napjainkban?

- A piacon minden finanszírozó a forintra helyezi a hangsúlyt, mindenki a forinthiteleket kezdi preferálni, az Erste is hasonló úton jár. Mára a forint refinanszírozási költségei annyira lecsökkentek, hogy érdemes lehet ebben gondolkodni, több okból is: 1. alacsonyabb az önerő elvárás a felelős hitelezés jogszabály alapján, 2. nincs árfolyamkockázat. Egyelőre még mindig számottevő a különbség a Forint és az Euró kamatok között, de az idei évben az elemzők további forint kamat csökkenést (Európában a második legmagasabb alapkamat a miénk), illetve euró kamatemelést várnak. Ez tovább csökkenti a különbséget a kamatszintek között és így még inkább lehet vonzó a forint finanszírozás. Addig is amíg megjön a kedv a forint alapú lízinghez, erősítjük az ajánlatainkat ezen a ponton, de természetesen euróban is versenyképes ajánlatokat teszünk hiszen jelenleg ez a devizanem adja  a finanszírozási termékeink gerincét. Euró és forint alapú termékeink jelenleg akciós kamattal futnak.

 

- Mit jelent ez konkrétan?

- A forint esetében 20%-os önerő esetén a kamat 9,95%-ra csökkent. Euró esetén 35%-os önerővel már 7,25%-os kamattal lehet lízingelni. Euró alapú lízing esetében lehetőség van 6 hónapos türelmi időre is, ebben az esetben 35%-os önerő mellett az induló akciós kamat mértéke 6,50%. Az akció visszavonásig érvényes.

Visszatérve egy gondolat erejéig a felelős hitelezés jogszabályra, az Erste akciós ajánlataiban szereplő önerőmértékek március elsejétől a jogszabály által elvárt minimális önerők lesznek.

 

- Milyen hasznos tanácsokkal tud szolgálni ebben a helyzetben a Honvédszakszervezet tagjai számára?

- Jelenleg az akciós ajánlatok mellett, élnek a már megszokott 0,5% kamatkedvezménnyel és 0,5%-os induló díj kedvezménnyel müködő önerő nélküli katona konstrukcióink. Azaz, ha valaki nem rendelkezik az akciós ajánlatunkban és mellesleg a felelős hitelezés jogszabályban március elsejétől elvárt önerővel, akkor a leginkább azt javaslom, hogy késedelem nélkül fáradjon be egy Erste fiókba és adja le a lízingkérelmét. Amennyiben ezt február 12-ig megteszi, van annak realitása, hogy február 26-ig lízingszerződés kötésre is sor tud kerülni. Felhívom a figyelmet, hogy március elsejétől már csak a felelős hitelezés jogszabálynak megfelelő önerőkkel köthető lízingszerződés (euro min.35% önerő, forint min.20% önerő lízingkonstrukcióban, hitel esetén 5%-kal magasabb min. önerő).

 

- Az ingatlanadót az Alkotmány Bíróság eltörölte, mit eredményezett ez a lízingelt ingatlanok esetében?

- Mészáros Géza elnök úrral tavaly év végén több ízben egyeztettünk a problémáról, amit a vagyonadó bevezetése okozott volna a lízingelt ingatlanok esetében. Az Alkotmánybírósági döntés hozta meg a megoldást az ügyben, ennek köszönhetően ugyanis nem kell ingatlanadót fizetnie a lakást lízingelő adósoknak sem. Így minden marad az előző évben megszokott módon, változatlanul.

 

- Milyen adósok a katonák, hogyan jellemezhetőek a háromoldalú megállapodások?

- Egy-két esetet leszámítva kiemelkedően jó a fizetési fegyelmük a katonáknak. Nagyon ritkán fordul elő késedelem. Kiváló portfólió épült, nagyon jó adósokkal sikerült gazdagítani a Hosz és az Erste közötti együttmüködést.

Továbbra is látszik, hogy a korábban létrehozott háromoldalú megállapodások – a Hosz, a beruházó cég és a finanszírozó Erste Ingatlanlízing Zrt. között – jól prosperálnak, kiválóan müködnek, Székesfehérvár zászlóshajóval.

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2017. 12. 12., 13:58
A LIGA Szakszervezetek szolgáltatáscsomagja a HungaryCard Turizmus kártyával bővült. Közel 770 partner 1000 elfogadóhelyén érvényes kártyákat a LIGA Szakszervezetek tagjai (kártyától függően) 25-75 százalékos kedvezménnyel tudják megvásárolni.
2017. 12. 12., 14:07
A külföldön munkát vállalók ezentúl egyszerűbben vehetnék igénybe a társadalombiztosítási ellátásokat – legalábbis, ha elfogadják a Bizottság előterjesztését Európai Társadalombiztosítási Szám bevezetéséről.
2017. 12. 01., 11:55
2017. november 30-án a LIGA Tanács tisztújító ülését tartotta Budapesten. A tagszervezetek küldöttei szinte teljes egészében újjáválasztották a korábbi tisztségviselőket, így 99,1 százalékos szavazataránnyal Doszpolyné dr. Mészáros Melindát, a szervezet 2016 májusában megválasztott elnökét.
2017-12-04 13:22:51
Az MH 86. Szolnok Helikopterbázis alapkiképzésén résztvevő állomány részére a tartottak tájékoztatót a Honvédszakszervezet tisztségviselői 2017. november 27-én. Szendrei Zoltán alelnök és Mészáros Tibor alapszervezeti vezető tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy milyen előnyökkel jár részükre a szakszervezeti tagság.
2017-11-28 12:31:40
2017. november 21-én a HR Portál hosszabb interjút közölt a LIGA Szakszervezetek elnökével. A lap dr. Mészáros Melindát többek között a szakszervezetek terveiről, a munkaerő-piaci változásokról és a szakszervezetek-kormány tárgyalásokról kérdezte.
2017-11-28 12:28:20
Vasárnap kora délután a Vörösmarty téren és környékén szolgálatot teljesítő katonák arra lettek figyelmesek, hogy egy férfi összeesik az utcán. Az MH Katonai Rendészeti Központ állományába tartozó Bagyura János törzszászlós és Dusnoki István szakaszvezető azonnal értesítette az adventi vásár egészségügyi biztosításáért felelős szakembereit.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Az Orosz Védelmi Minisztérium megbízásából ez év augusztusában az „Orosz Helikopterek” konzorcium belekezdett egy hosszú távú projektbe, mely a jövő nagysebességű harci helikopterét hivatott kifejleszteni.

  Háború Művészete magazin

Elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki villámlátogatásra érkezett Szíriába, a hmejmími orosz légitámaszpontra.