2024. 03. 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
: 395 Ft   : 365 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Régi-új elnök az FRDÉSZ-nél

Hosz  |  2010. 03. 04., 08:41

A balatonföldvári Hotel Jogarban - március 3-4-én - megrendezett eseményen az elnöki beszámoló és a költségvetés elfogadása után Kónya Péter személyében régi-új elnököt választottak a küldöttek, az alelnök-választás azonban eredménytelen volt. A rövidtávú program elfogadása után a szakszervezeti szövetség mindennapjait befolyásoló határozat-tervezeteket fogadott el a Küldöttgyűlés. A döntéshozó fórumon a taglétszámoknak megfelelő mandátumszám alapján képviseltették magukat a tagszervezetek...

A Küldöttgyülés előtt elnökségi ülést tartott az FRDÉSZ, melyen Mészáros Géza elnök és dr. Heiling Ottó alelnök képviselte szakszervezetünket. Itt áttekintették a döntéshozó fórum elé kerülő határozat-tervezeteket, személyi javaslatokat.

A tizenegy mandátummal rendelkező Honvédszakszervezetet a Küldöttgyülésen Mészáros Géza elnök, dr. Heiling Ottó alelnök, Mészáros Mária elnökségi tag, Koncsecskó László és Takács István területi ügyvivők, Bazsik István gazdasági ügyvivő, Tóvári Róbert légierő képviseleti titkár, Jakubik András megbízott szárazföldi képviseleti titkár, valamint Horváth Béla közigazgatási képviselő-helyettes és Oláh József, a nyugállományú tagozat alelnöke képviselte. 

Noha a tagdíjfizetési kötelezettségük elmulasztása miatt az FRSZ és az RV nem rendelkezett mandátummal, az FRDÉSZ Küldöttgyülése így is határozatképes volt.

A mandátum-vizsgáló bizottság elnökének jelentése szerint 5 szervezet 23 mandátuma jelentette a 2/3-os többséget.

 

A tisztségviselők megválasztása és az ügyrend, valamint a napirend elfogadása után Lipták István PVDÉSZ alelnök, levezető elnökként köszöntötte a megjelenteket.

A Küldöttgyülés tisztségviselőinek megválasztása, munkarend és a napirend elfogadása után az elnök beszámolója hangzott el a 2009-ben végzett munkáról. Az írásos beszámolóhoz Kónya Péter FRDSZ elnök szóbeli kiegészítést füzött. Most ebből idézünk.

- Válságban van a szakszervezeti mozgalom, és mindez bennünket a fegyveres és rendvédelmi szféra dolgozóit is érinti. De a tagság összetétele is megváltozott. Jelentős fiatalításon ment keresztül a szakszervezeti mozgalom, itt még sok hiátusunk van, hiszen nem történt meg a fiatal szakszervezeti tisztségviselőink kinevelése. Ebben óriási felelőssége van a mi korosztályunknak, hiszen senki sem született szakszervezetis, mindenkinek van egy hivatása, úgy lett szakszervezeti tisztségviselő, illetve vezető. A morális dolgokat előtérbe helyezve, önzetlenül kell egymáshoz fordulni. Stratégiánk mellett, közös célokat kitüzve, közösen tanulva a tapasztalatokból kell tovább haladni.

Noha jó döntésnek tartom, hogy 2005-ben a Liga Szakszervezetekhez csatlakoztunk, meglátva a konföderáció belső problémáit, törvénytelen kizárásunkkal helyettünk tették meg a lépést a szakszervezeti szövetség tagjai. Előre kell néznünk, de a múlt is determinálja a jövő lépéseit. Meggyőződésem, hogy törvénytelen, jogsértő módon zárták ki az FRDÉSZ-t, és azt is hiszem, hogy egy tagszervezetünknek sem kellene a Liga tagjaival együtt dolgozni. A megosztottság nehézkessé teszi az önálló konföderáció létrehozását, ezért össze kell mihamarabb zárnunk, egységesnek kell lennünk. Tisztelni kell a másikat, sokkal többet kellene egymással őszintén beszélni.

Az FRDÉSZ elnöke a sikerek között említette az üdülési csekkek történetét, külön kiemelte a börtönőröket, akik gyermeküdültetésre költötték a csekkeket. Talabér Zoltán PVDÉSZ elnök hozzászólása után a Küldöttgyülés elfogadta az elnök beszámolóját.

A 2009. évi költségvetési beszámoló szóbeli kiegészítése során Balázs László alelnök elmondta: közel tízmillió forint értékben tudtunk üdülési csekket kiosztani a szakszervezeti szövetség tagsága számára.

A költségvetés feletti vita során Tajti István, az EB mb. elnökének tájékoztatója hangzott el. Elmondta: Évközben, a Liga-FRDÉSZ vita, és az ezt követő lemondások miatt megtört az EB munkarendje, ez a mai napig fennáll. Javaslom, hogy 2011-ben mélységi vizsgálatot végezzen az EB. 

A költségvetésről szóló beszámolót a Küldöttgyülés elfogadta.

A tisztségviselő-választásról szóló napirendi téma során Balázs László alelnök bejelentette, hogy 6 tagszervezet is a jelenlegi elnököt Kónya Pétert javasolta elnöknek.

- Köszönöm a bizalmat, de ez rengeteg munkát is jelent majd a számomra. Nagyon nehéz úgy munkát végezni, hogy az elnök nem érzi a teljes tagságot a háta mögött, kérem tehát a támogatást - mondta Kónya Péter.

Az alelnökökről szóló szavazás során 18:16 mandátum arányban arról határoztak, hogy továbbra is csak egy alelnöke legyen az FRDÉSZ-nek.

Jelölést kapott Árok Kornél, a HTFSZ területi ügyvivője, Szemendi Attila, az FBVSZOSZ jelöltje, Talabér Zoltán PVDÉSZ elnök. Szincsák Gyula Hosz alelnök, Barta Ferenc VPFSZ elnök-helyettes és Horákné Molnár Ilona, a BVDOSZ alelnöke nem vállalta a jelölést.

Miután az első három jelölt elfogadta a jelölést, rövid bemutatkozásokat követően, a második körben Szemendi Attilát visszaléptette jelölő szervezete, az FBVSZOSZ.

Miután a többszöri voksolás sem hozott 2/3-os többséget, a levezető elnök bejelentette, hogy az alelnök-választás eredménytelen volt.

Ezt követően az EB elnökét és tagjait választották meg. EB elnöknek Tajti Istvánt, az NBHSZ elnökét és Kucsera Miklós, az FBVSZOSZ ügyvezető alelnökét javasolták. Mivel utóbbi jelölt visszalépett, az EB elnökévé Tajti Istvánt választották.

EB taggá Vincze Tamásnét és Takács Istvánt (Hosz), nem kellett újraválasztani. Mellettük az EB tagja lett még: Szabó Lajos (PVDÉSZ), Csaba Zoltán (VPFSZ) és Bazsik István (Hosz).

Az FRDÉSZ rövid és középtávú programjának vitája során Kónya Péter elmondta, hogy mivel a feltételeket nem biztosította a Küldöttgyülés, nehéz lesz azokat végrehajtani. A jól kimunkált terv megfelelően összefoglalja a feladatokat, azokat viszont csak együttes összefogással lehet végrehajtani. Ezt követően többen is a rövid távú program elfogadása mellett érveltek, majd azt kérték, hogy az FRDÉSZ elnöke nyilatkozzon, végrehajtható-e ez a munka.

Mészáros Géza, Hosz elnök hozzászólásában elmondta: Örültem, hogy elindult az FRDÉSZ megerősítése, az új Alapszabály előkészítése, a tisztségviselői kar megerősítése. Elfogadtam a közösségi döntést, a Hosz megint felajánlotta erőit, az elnök függetlenítése miatti forrásokat.

Örülök, hogy nem rossz a diagnózis, hiszen ma sem tudtunk megegyezni, ugyanakkor szomorú vagyok, hogy a befektetett munka nem térül meg. Ha ez így megy, nem leszünk sohasem egységesek, nem tudunk kompromisszumokat kötni, nem tudunk konszenzusra jutni.

Amíg ezen nem tudunk túllépni, addig az FRDÉSZ nem tud erős lenni.

Ezt követően egyhangúan elfogadta a Küldöttgyülés az FRDÉSZ rövidtávú programját. A középtávú programot a Küldöttgyülés nem támogatta.

A határozattervezetek vitája során az Alapszabály-módosításról, a struktúraváltásról és a középtávú programjáról szóló határozat-tervezet feletti vitát – Kónya Péter javaslatára – a Küldöttgyülés szeptemberre halasztotta.

A tagdíj-fizetésről szóló határozat-tervezetet egyhangúan fogadta el a Küldöttgyülés.  

A 2010. évi költségvetésről szóló határozat-tervezetet – több elnöki módosító javaslat elfogadása után – a Küldöttgyülés elfogadta.

Az egyebek során Kónya Péter elnök arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a Bajnai kormány több olyan rendeletet – utazási költségtérítés korlátozása, folyamatban lévő közbeszerzések leállítása – módosított, amelyet semmilyen, szakszervezetekkel történő egyeztetés nem előzött meg. Ezért ezeket a kormányrendeleteket szakszervezeti síkon és a sajtó felhasználásával is megtámadja az FRDÉSZ.

Bazsik István, szakszervezetünk küldötte elmondta: fatális hibák történtek a tisztségviselők megválasztása során. Amennyiben a tagszervezetek jelöltjeit korábban megismerhettük volna, tudatos döntéseket lehetett volna hozni.

Holecz Gábor VPFSZ elnök arra szólított fel, hogy minél nagyobb létszámban jöjjenek az FRDÉSz tagszervezetei a VPFSZ-ADOSZT március 4-i közös demonstrációjára, majd megköszönte a leköszönő alelnök, Balázs László munkáját.

Balázs László leköszönő FRDÉSZ alelnök: itt a következő generáció, adjunk nekik lehetőséget. Minden ember győzelemre születik, de ehhez az is kell, hogy előbb önmagunkat győzzük le, illetve, hogy a szervezeti, vagyis a közös célokat képviseljük.

Kónya Péter régi-új elnök zárszavában elmondta: Bízom benne, hogy több dolgot is tapasztaltak a fiatalok ma, amit az idősebbek elmondtak, éreztettek. A szervezet érdekei nem engedhetik meg a személyes konfliktusokat. Azok a vezetők, akik pedig nem képesek ezeket kezelni, azokat állítsák fel pozíciójukból a szervezetek!

AZ FRDÉSZ őszi Küldöttgyülése dönt majd az új Alapszabályról, valamint az alelnök(ök) személyéről.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.

  Háború Művészete magazin

Széchenyi 2020 europai szociális alap.