2023. 10. 04. szerda
Ferenc
: 388 Ft   : 370 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szerződésesek három napja

Hosz  |  2010. 04. 16., 08:44

Szakszervezetünk szerződéses szekció-elnöksége Keszthelyen és Kaposvárott, az MH Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred bázisán tartotta tavaszi továbbképzését. Az április 14-16 közötti eseménysorozat alkalmat adott arra is, hogy szakszervezetünk vezető tisztségviselői, Szincsák Gyula ügyvezető alelnök és dr. Heiling Ottó alelnök meghallgassa az érintett állománykategória legfőbb problémáit, illetve, hogy szakszervezetpolitikai és jogi tanácsaikkal segítsék a megoldások megtalálását...  

A Honvédszakszervezettel szerződésben álló keszthelyi Hotel Via adta a bázisát a 3 napos rendezvénynek, melyen a szekció elnökségi tagjai voltak jelen. Az első napon Dr. Heiling Ottó alelnök és Doszpolyné dr. Mészáros Melinda jogsegélyszolgálat-vezető részvételével a szerződéses katonák sajátos jogviszonyát elemezték, valamint a közelmúltban történt jogszabályi változásokat beszélték át, melyek hatással vannak a szekció jövőbeni képviseleti munkájára és meghatározza a további teendőket annak érdekében, hogy a szerződéses katonák minél jobb munkakörülmények között teljesíthessék feladataikat. 

A jogsegélyszolgálat vezetője előadásában összefoglalta a szerződéses jogviszony sajátosságait, annak létrejöttének, megszünésének módját, mely során kitért a szerződéshosszabbítási díj lehetőségére is. Ezt a résztvevők közösen vitatták meg, illetve egyeztették az ez irányú eddig beérkezett véleményekkel is. Problémaként jelölték meg a résztvevők, hogy a 12-dik szerződéses évtől már nem vehető igénybe a hosszabbítási díj, pedig véleményük szerint a több mint tíz éve szolgáló katonák elengedése a Magyar Honvédségtől nem kifizetődő a tárcának sem. Nem beszélve arról, hogy a katonák visszajelzései alapján nagyon nehéz a visszailleszkedés a civil életbe. A továbbiakban kitértek a 90%-os táppénz bevezetésére, a méltatlansági eljárásokkal kapcsolatos észrevételekre, a főleg szerződéses katonanőket érintő gyes,- gyed utáni részszolgálati idő lehetőségére, valamint az albérleti díj folyósításának szabályaira is. A késő délutánig tartó beszélgetés során több régi és új probléma is felvetődött.

A második nap elején Bárdos Antal ezredes, a kaposvári ezred parancsnoka fogadta a Szincsák Gyula vezette delegációt. Az ügyvezető alelnök és a szekció elnökségi tagjai rövid megbeszélést folytattak - Bálint Ákos helyi alapszervezeti vezető jelenlétéban - az aktuális, szerződéses katonákkal kapcsolatos tennivalókról. 

Ezt követően, már a központi rendezvényen - megjelent mintegy száz szerződéses katona előtt - Biri Viktor szekcióelnök bemutatta a 2002-óta létező és dolgozó Szerződéses Szekciót, annak vezetőségét, céljait, majd megköszönte Bálint Ákosnak, a helyi alapszervezet vezetőjének a rendezvény megszervezésében nyújtott támoagató segítségét.

Szijártó Zsolt, a szekció alelnöke miután elmondta, hogy a szekció által kezdeményezett országjárás első helyszíne kaposvár, az aktuális ügyekről beszélt. Szólt többek között a szerződés-hosszabbítási díj intézményéről, a rész szolgálati idő vállalásáról (heti 20 órában a hölgyeknek), valamint az interneten, a blogbejegyzésekben közzétett információkról, emellett beszámolt a HB-nél tett korábbi látogatásról is.

Zsuk Nikolett a Katonanői Szekcióról, majd a Katonanők az Egészséges Életmódért elnevezésü június 17-18-i programról tájékoztatott. A szekció elnökségi tagja szólt az életmódnap programjáról és annak céljairól is.

,,Ha van szakszervezet és tagság, akkor a munkáltatónak tárgyalnia kell velünk, szükség van az érdekvédelemre, ha nem lennénk, ki mondaná el a véleményeiteket, ki képviselné a gondokat?" - kérdezte vitaindítójában Szincsák Gyula. Az ügyvezető alelnök hozzátette, hogy, ha kis lépésekként is, de értünk el eredményeket, amit a Hosz elér, abból minden katona részesül. Szakszervezetünk vezetője a legutóbbi HÉF és SZÉF ülésekről, valamint az állampolgári jogok országgyülési biztosának a honvédségről közzétett állásfogalalásáról is tájékoztatást adott.

Bálint Ákos alapszervezeti vezető rövid bevezetőjében a helyi sajátosságokra tért ki, beszélt az általa vezetett mintegy 350 fős alapszervezet mindennapjairól, majd arra buzdított, hogy itt az alkalom, végre elmondhatja bárki, mi bántja, mi a legégetőbb problémája.

A fórum során a szerződés-hosszabbítási díjról, a szakszervezeti tagsági viszonyról, a lakáslízingről, az illetmények esetleges emeléséről, a hivatásos állományba vételről, a ruházattal és a felszereléssel kapcsolatos ellátásbeli hiányosságokról, a missziós leterheltségről, a civil munakerő-piacra történő visszailleszkedés nehézségeiről, valamint a képzésről, továbbképzésről beszélgettek a megjelentek.   

A fórum után Szincsák Gyula a szekció elnökségi tagjaival és a tájékoztatón megjelent kaposvári katonákkal személyesen is elbeszélgetett, voltak, akik kisebb csoportokban, illetve négyszemközt tették fel kédéseiket az ügyvezető alelnöknek.

Április 16-án a szekció folytatta a munkáját, értékelték a Kaposváron hallottakat, majd a szekció SZMSZ-ét dolgozták ki az elnökség megjelent tagjai. A továbbképzés eredményesen zárult, az elnökség a jövőben több alakulatnál kezdeményez hasonló találkozókat a szerződéses katonákkal. Eddig Kecskemétről, Tatáról, Győrből és Debrecenből érkezett meghívás, mint megtudtuk, a szekció a lehetőségekhez mérten igyekszik az invitálásoknak eleget tenni.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

Újabb mérföldkövet jelentő esemény a Szlovák Légierő F-16-os beszerzési programjában: 2023. szeptember 29-én repült az első, szlovák részre készült F-16V.

  Háború Művészete magazin

Véget ért a leendő EUFOR parancsnok és törzse, valamint a magyar parancsnoki évhez kapcsolódó képességek (például támogató, tűzszerész, MEDEVAC) szakállománya részére tartott békeműveleti célfelkészítés szeptember 29-én.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.