2024. 07. 15. hétfő
Henrik, Roland
: 391 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Egy hét múlva választmányi ülés

Hosz  |  2010. 05. 04., 16:28

Szakszervezetünk elnökségének május 4-i ülése - az aktuális szakszervezetpolitikai ügyek mellett - a tavaszi választmányi ülés napirendjén szereplő határozat-tervezeteket állította a középpontba. A döntéshozó fórum meghallgatta még a Katonákért Alapítvány és az MH Szociálpolitikai Közalapítvány tevékenységéről szóló tájékoztatókat is. Az elnökség, valamint a meghívott tisztségviselők részvételével lezajlott ülést Szincsák Gyula ügyvezető alelnök vezette... 

A 2010. március 11-i és a március 16-i elnökségi ülések jegyzőkönyvének elfogadása után Szincsák Gyula nyitotta meg a vezető tisztségviselők aktuális tájékoztatóját. Az ügyvezető alelnök bevezető szavaiban a városligeti majális sikerére utalva elmondta, hogy minden évben ott a helye a szakszervezeteknek a majálison. Ezt követően az április 29-május 1 közötti, a HM HVK főnöke által vezetett delegáció balkáni tapasztalatairól szólt. Elhangzott, hogy volt foganata a tavaly novemberi látogatásnak, hiszen a javulás jelei már észlelhetők. Az ügyvezető alelnök kiemelte, hogy találkozott a kontingenseknél szolgáló helyi Hosz tagokkal, tisztségviselőkkel és nem érezte, hogy bizalmatlanság alakult volna ki. A szolgálati- élet- és munkakörülményekről, a kényelmi feltételekről elmondta, hogy Pecben hiányolják a magyar ház kialakítását, emellett azt is szóvá tették a katonák, hogy az olasz konyha miatt elég egysíkú az étkezés. A katona-állomány hangulata összességében megfelelő volt - tette hozzá Szincsák Gyula. A balkáni tapasztalatairól a júniusi Egység újságban részletesen is beszámol az ügyvezető alelnök - a szerk.

Az Egység 2002 Kft. ellenőrzése megtörtént, mélyreható változások kellenek az anomáliák felszámolása érdekében - hangzott el. Szincsák Gyula azt kérte, hogy az elnökség a május 11-i - választmányi ülés előtt megrendezendő - ülésén foglaljon állást a Kft. ügyvezetőjéről szóló személyi kérdésben. Az ügyvezető alelnök elmondta, hogy a Kft. ellenőrzése feltárta a Hosz belső müködésének hiányosságait, így megfogalmazódott, hogy a Kft. és a szakszervezet közötti tranzakciók a jövőben ellenőrizhetőek legyenek, ezért pedig a belső müködés átalakítása szükséges. Előtérbe került a Kft. rendezvényszervezői tevékenysége is, ekkor hangzott el, hogy tudni kell, mi a Kft. szerepe és milyen hasznot jelenthet mindez a Hosz-nak.

Az ügyvezető alelnök arról is tájékoztatott, hogy megtörtént a Hosz elnöki tisztségének átadás-átvétele, a jegyzőkönyv elkészült, az észrevételezések megtörténtek.

Szincsák Gyula elmondta, hogy az elnökség - május közepén - munkavacsora keretében elbúcsúzik a HM leköszönő politikusaitól, dr. Szekeres Imre honvédelmi minisztertől és dr. Szeredi Péter kabinetfőnöktől.

Arról is információkat hallhattunk, hogy a honvédségi autóbuszok igénybevételéről szóló HM utasítás-tervezet a Hosz igényei szerint elkészült, az utasítás április végi hatállyal már életbe is lépett.

Miután az annavölgyi üdülő átadás-átvételéről semmiféle információt nem kapott a Hosz, Sörös István tagozatelnök azt javasolta, hogy a gödi üdülőt, mint nyugdíjas otthont, - akár a Hosz, akár az Alapítvány égisze alatt - tovább lehetne üzemeltetni.

Folytatva a vezető tisztségviselők aktuális tájékoztatóját, dr. Heiling Ottó alelnök elmondta: A majálist jól előkészítettük, megszerveztük, megrendeztük, köszönet érte. Noha mintegy fele a jelentkezett embereknek nem jött el, jó hangulata volt az eseménynek. Az alelnök elmondta, hogy dr. Vadai Ágnes HM államtitkár mellett Kiss Péter leköszönő miniszter, valamint Mesterházi Attila frakcióvezető is felkereste az FRDÉSZ sátrát.

A témához szólva Czövek János főtitkár szintén megköszönte a majális lebonyolításában tevékenykedők aktív hozzáállását, majd azt javasolta, hogy a rendezvényen megtakarított költségeket csoportosítsa át az elnökség, és, amennyiben szükséges, használja fel azt a június 17-18-i Katonanői Életmódnapon. 

Aktuális tájékoztatóját folytató alelnök a nyugállományú tagozat választmányi üléséről is beszélt, elmondta, hogy a rendezvényen sok hozzászólással füszerezett nyílt hangvételü vita folyt. Sörös István tagozatelnök hozzászólásában tolmácsolta a tagozat választmányának gondolatmenetét, s megindokolta, miért is lenne célszerübb a Hosz következő kongresszusának 2011 tavaszán történő megrendezése.

Ezt követően az FRDÉSZ kontra Liga perről, illetve a májs 3-án hozott első fokú ítéletről tájékoztatott az alelnök. Miután dr. Heiling Ottó az ítélet indokolásából is idézett, elmondta, hogy az még nem jogerős.

A tagfelvételről szóló döntés során Lovas Kornél - az elnökség döntése alapján - pártoló tag lett.

Az elnökség ezt követően a választmányi határozatokról hozott döntéseket.

Dr. Heiling Ottó alelnök előterjesztéseit, valamint Bazsik István és Sándor Roland ügyvivők szakmai kiegészítéseit követően a befektetések alakulásáról, a Honvédszakszervezet 2009. évi zárszámadásáról és beszámolási kötelezettségéről, valamint a 2009. évi mérleg és eredmény-kimutatásról szóló határozat-tervezetet is elfogadta az elnökség. Utóbbi előterjesztés során dr. Heiling Ottó elmondta: A mérleg szerinti eredmény kb 2 millió forinttal jobb a tavalyinál, a mérleg főösszeg pedig több mint 50 millió forinttal haladja meg az előző évit, tehát ennyivel nőtt a Hosz vagyona.

Ezt követően a 2010. évi költségvetés módosítását is elfogadta az elnökség, e szerint 6 millió forintból kell az előreláthatóan októberben megrendezendő kongresszus költségeit fedezni.

A Katonákért Alapítvány tájékoztatója során Szekeres István ny. dandártábornok elmondta: az alapító okirat szellemében végezte 2009-ben is munkáját az Alapítvány. Az elmúlt esztendő során azt próbáltuk meg bemutatni, hogyan használtuk fel a Hosz-tól kapott támogatásokat. Balsikerről is be kell számolnom: nem sikerült az Alapítványt kiemelten közhasznúvá tenni. Az eljáró bírónő nem hagyta jóvá kérelmünket, mert szerinte az állami feladatot önállóan ellátó alapítvány lehet csak kiemelten közhasznú.

Az aktualitásokkal kapcsolatban a kuratórium elnöke hozzátette: 2010-ben 6 millió forint – ebből 4 milliót a Hosz biztosít – áll rendelkezésre a segélyezésre.

A norvég projektről, illetve annak folytatásának lehetőségéről is beszélt. Ősszel még lesz egy-két tanfolyam, de a tervezett munka végére értünk - nyugodtan mondhatom közmegelégedésre.  Ezt követően kérdésekre válaszolt Szekeres István.

Az MH Szociálpolitikai Közalapítványba delegált tagunk, Csetényi László tájékoztatójában elmondta, hogy májusban 20. születésnapját ünnepli az Alapítvány, mely 2009-ben segélyként több mint 42 millió forintot osztott ki 1300-nál több embernek. A pályázatokkal kapcsolatban elmondta, hogy fontos a határidők betartása, és a kurátorok örülnének, ha nem dömpingszerüen érkeznének az igények. A kurátorok szerint jó lenne, ha valamennyi honvédségi alapítványnak összevont müködtetése lenne, így nagyobb súllyal, több pénzt kaphatnának a segélyezésre. Kérte, hogy az alapszervezetek és a csoportok 2010-ben nagyobb számban pályázzanak.

Az egyebek napirend során Bácskai István, a légierő képviselet helyettes vezetője elmondta, hogy a 7/2006-os HM rendelet 16.§-ának 4. bekezdésének módosítása 2009 októberében lépett hatályba. Miután felhívta a figyelmet az 52 év felettiek fizikai felméréséről szóló rendelet aggályaira, többen is elmondták ezzel kapcsolatos véleményüket. 

Sörös István tagozatelnök a közelmúltban elhunyt Szilágyi István ny. őrnagyot, a Hosz Nyá. Tagozatának egykori elnökségi tagját, kecskeméti csoportvezetőt javasolta, hogy a Hosz Halottjává nyilvánítsa a választmány. Emellett érvelt Szincsák Gyula ügyvezető alelnök is. Az elnökség egyhangúan támogatta a javaslatot.

Ezt követően a békésszentandrási üdülő komfort-fokozatának emelését szolgáló konyharész kialakításáról, majd Mészáros Mária javaslatára, a takarítási és a karbantartási feladatok mielőbbi elvégzéséről egyeztettek.

A katonanői szekció és az MH Katonanői Bizottságának június 17-18-i rendezvényének megszervezésével kapcsolatban az ügyvezető alelnök azt javasolta, hogy a majálison fel nem használt összeget is fordítsuk a program költségvetésére. Az életmódnap lebonyolítási részleteiről a közeli napokban születik majd döntés.

Az ülés végén a www.hsz.hu honlapon és az Egység újságban megjelent cikkekről és hirdetésekről kérdezték a felelős szerkesztőt az elnökség tagjai.

Az elnökség legközelebb a május 11-i tavaszi választmányi ülés előtt tart értekezletet.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.