2018. 02. 20. kedd
Aladár, Álmos
: 311 Ft   : 251 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Jubilált az MH Szociálpolitikai Közalapítvány

Hosz  |  2010. 05. 27., 14:09

A Magyar Honvédség Szociálpolitikai Alapítványa 1990-ben alakult meg. Az alapító okiratot a Magyar Honvédség akkori parancsnoka, Lőrincz Kálmán vezérezredes májusban írta alá, és 40 millió forint alaptőke biztosításával nyújtottak be a Fővárosi Bírósághoz. Az elmúlt két évtized sikereire, a jelen és a jövő feladataira - május 27-én, a Hadik Hotelben - Katona Károly mérnök dandártábornok kuratóriumi elnök és Gyuris Mihály kuratóriumi titkár emlékezett, majd elismeréseket adtak át. Az ünnepségen Szincsák Gyula ügyvezető alelnök képviselte szakszervezetünket...

Az Egység újság júniusi számában, Csetényi László alapító tag tollából megjelenő cikkből ismert, hogy az MH Szociálpolitikai Közalapítvány a következőket tüzte ki céljául: az önhibájukon kívül munkájukból kikerülők részére átképzési segítség nyújtása, a honvédség nyugdíjasok segítése, a honvédségnél dolgozó nagycsaládosok és gyermeküket egyedül nevelők támogatása, a honvédségi pályakezdő fiatalok segítése,, a honvédségnél müködő hasonló célú alapítványok támogatása, valamint a honvédség halmozottan súlyos, hátrányos helyzetbe került tagjainak, családtagjainak támogatása.

Az említett támogatási formák a Honvédség folyamatos átalakulása miatt változtak. Így az Alapítvány megnevezése is. 1998-ban Közhasznúvá alakult, majd 2005- ben Közalapítvány lett. Az átalakulás az alapító okiratban is változásokat vont maga után.

Kikerült az anyagi támogatások köréből a hasonló célú alapítvány részére adhatóság-(adó változás miatt)- és bekerült a szerződéses állomány támogatása. A változások a kuratórium összetételét sem kímélték. Az első elnök Szombathelyi Ferenc volt, a titkár pedig a képünkön balra látható Gyuris Mihály (aki jelenleg is betölti ezt a tisztséget) lett. Az irodai munkát Bősze Ilona látta el, a tagokat a társadalmi szervezetek, a haderőnemek, a fővárosi Hadkiegészítő és Területvédelmi Parancsnokság humán és pénzügyi osztálya képviselte.

A kuratórium munkájában a kezdettől részt vesz dr. Zsiga Imre a Hodosz képviseletében, valamint Felker Lajos és Csetényi László, a KÉSZ, majd a Hosz képviseletében. A kuratórium alapelve nem változott az elmúlt 20 év alatt. Segíteni azon társainkon, akik szociálisan rászorulttá váltak, és a pályázati feltételeknek megfelelnek. Az elmúlt 20 év alatt közel 18000 főnek nyújtottunk valamilyen támogatást, sok esetben a méltányosságot gyakorolva, emelt összegben. Az alapítvány sok segítséget kapott és kap a társadalmi szervezetektől, az irodáktól, akik a javaslatuk megtétele előtt környezettanulmányt végeznek. Az új feladatokra is nyitott az alapítvány, így került a feladatai közé a Norvég projekt, melynek sikeres végrehajtásában nagy szerepet vállalt a kuratórium is.

A Hadik Hotelben május 27-én megrendezett ünnepi eseményen az elmúlt 20 év történéseinek felelevenítése után megköszönték minden volt, és jelenlegi Alapítványi elnöknek, Kuratóriumi tagnak az eddigi, szabadidejüket feláldozó, odaadó, önzetlen munkát.

Elismerést kapott - többek között - Szekeres István ny. dandártábornok, a Katonákért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Szincsák Gyula, a Hosz ügyvezető alelnöke és Jeszenyi Ildikó, szakszervezetünk szociális és személyügyi ügyvivője is.

Honvédelmi miniszteri elismerést kapott az alapítók között Csetényi László is, aki kórházi távolléte miatt nem tudott részt venni az ünnepségen.

Sok sikert, és még sok munkával eltöltött évet az Alapítvány munkatársainak, kurátorainak, és a tevékenység támogatóinak.

Képünkön Jeszenyi Ildikó emlékplakettje látható.  

Boldog Születésnapot MH Szociálpolitikai Közalapítvány! Találkozzunk a következő kerek évfordulón, a 25. születésnap alkalmával is!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Ausztria új kormánya újra megvizsgálja az előző kormány 2 milliárd dolláros Eurofighter programját. A védelmi miniszter kifejezte a kormány hajlandóságát a tárgyalásokra a gyártókkal folytatott jogi csata során.

  Háború Művészete magazin

A szingapúri vállalat hamarosan átadja az Amerikai Hadseregnek azt a prototípus harcjárművet, melyet a Mobil Védett Tűzerő (Mobile Protected Firepower) programban szeretne eladni – nagy tételben persze.