2023. 12. 05. kedd
Vilma
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Jubilált az MH Szociálpolitikai Közalapítvány

Hosz  |  2010. 05. 27., 14:09

A Magyar Honvédség Szociálpolitikai Alapítványa 1990-ben alakult meg. Az alapító okiratot a Magyar Honvédség akkori parancsnoka, Lőrincz Kálmán vezérezredes májusban írta alá, és 40 millió forint alaptőke biztosításával nyújtottak be a Fővárosi Bírósághoz. Az elmúlt két évtized sikereire, a jelen és a jövő feladataira - május 27-én, a Hadik Hotelben - Katona Károly mérnök dandártábornok kuratóriumi elnök és Gyuris Mihály kuratóriumi titkár emlékezett, majd elismeréseket adtak át. Az ünnepségen Szincsák Gyula ügyvezető alelnök képviselte szakszervezetünket...

Az Egység újság júniusi számában, Csetényi László alapító tag tollából megjelenő cikkből ismert, hogy az MH Szociálpolitikai Közalapítvány a következőket tüzte ki céljául: az önhibájukon kívül munkájukból kikerülők részére átképzési segítség nyújtása, a honvédség nyugdíjasok segítése, a honvédségnél dolgozó nagycsaládosok és gyermeküket egyedül nevelők támogatása, a honvédségi pályakezdő fiatalok segítése,, a honvédségnél müködő hasonló célú alapítványok támogatása, valamint a honvédség halmozottan súlyos, hátrányos helyzetbe került tagjainak, családtagjainak támogatása.

Az említett támogatási formák a Honvédség folyamatos átalakulása miatt változtak. Így az Alapítvány megnevezése is. 1998-ban Közhasznúvá alakult, majd 2005- ben Közalapítvány lett. Az átalakulás az alapító okiratban is változásokat vont maga után.

Kikerült az anyagi támogatások köréből a hasonló célú alapítvány részére adhatóság-(adó változás miatt)- és bekerült a szerződéses állomány támogatása. A változások a kuratórium összetételét sem kímélték. Az első elnök Szombathelyi Ferenc volt, a titkár pedig a képünkön balra látható Gyuris Mihály (aki jelenleg is betölti ezt a tisztséget) lett. Az irodai munkát Bősze Ilona látta el, a tagokat a társadalmi szervezetek, a haderőnemek, a fővárosi Hadkiegészítő és Területvédelmi Parancsnokság humán és pénzügyi osztálya képviselte.

A kuratórium munkájában a kezdettől részt vesz dr. Zsiga Imre a Hodosz képviseletében, valamint Felker Lajos és Csetényi László, a KÉSZ, majd a Hosz képviseletében. A kuratórium alapelve nem változott az elmúlt 20 év alatt. Segíteni azon társainkon, akik szociálisan rászorulttá váltak, és a pályázati feltételeknek megfelelnek. Az elmúlt 20 év alatt közel 18000 főnek nyújtottunk valamilyen támogatást, sok esetben a méltányosságot gyakorolva, emelt összegben. Az alapítvány sok segítséget kapott és kap a társadalmi szervezetektől, az irodáktól, akik a javaslatuk megtétele előtt környezettanulmányt végeznek. Az új feladatokra is nyitott az alapítvány, így került a feladatai közé a Norvég projekt, melynek sikeres végrehajtásában nagy szerepet vállalt a kuratórium is.

A Hadik Hotelben május 27-én megrendezett ünnepi eseményen az elmúlt 20 év történéseinek felelevenítése után megköszönték minden volt, és jelenlegi Alapítványi elnöknek, Kuratóriumi tagnak az eddigi, szabadidejüket feláldozó, odaadó, önzetlen munkát.

Elismerést kapott - többek között - Szekeres István ny. dandártábornok, a Katonákért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Szincsák Gyula, a Hosz ügyvezető alelnöke és Jeszenyi Ildikó, szakszervezetünk szociális és személyügyi ügyvivője is.

Honvédelmi miniszteri elismerést kapott az alapítók között Csetényi László is, aki kórházi távolléte miatt nem tudott részt venni az ünnepségen.

Sok sikert, és még sok munkával eltöltött évet az Alapítvány munkatársainak, kurátorainak, és a tevékenység támogatóinak.

Képünkön Jeszenyi Ildikó emlékplakettje látható.  

Boldog Születésnapot MH Szociálpolitikai Közalapítvány! Találkozzunk a következő kerek évfordulón, a 25. születésnap alkalmával is!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia exnorvég F-16-osokkal bővíti flottáját. Az első három példány 2023. november 29-én meg is érkezett keleti szomszédunkhoz.

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!
Széchenyi 2020 europai szociális alap.