2017. 12. 13. szerda
Luca, Otília
: 314 Ft   : 267 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Jubilált az MH Szociálpolitikai Közalapítvány

Hosz  |  2010. 05. 27., 14:09

A Magyar Honvédség Szociálpolitikai Alapítványa 1990-ben alakult meg. Az alapító okiratot a Magyar Honvédség akkori parancsnoka, Lőrincz Kálmán vezérezredes májusban írta alá, és 40 millió forint alaptőke biztosításával nyújtottak be a Fővárosi Bírósághoz. Az elmúlt két évtized sikereire, a jelen és a jövő feladataira - május 27-én, a Hadik Hotelben - Katona Károly mérnök dandártábornok kuratóriumi elnök és Gyuris Mihály kuratóriumi titkár emlékezett, majd elismeréseket adtak át. Az ünnepségen Szincsák Gyula ügyvezető alelnök képviselte szakszervezetünket...

Az Egység újság júniusi számában, Csetényi László alapító tag tollából megjelenő cikkből ismert, hogy az MH Szociálpolitikai Közalapítvány a következőket tüzte ki céljául: az önhibájukon kívül munkájukból kikerülők részére átképzési segítség nyújtása, a honvédség nyugdíjasok segítése, a honvédségnél dolgozó nagycsaládosok és gyermeküket egyedül nevelők támogatása, a honvédségi pályakezdő fiatalok segítése,, a honvédségnél müködő hasonló célú alapítványok támogatása, valamint a honvédség halmozottan súlyos, hátrányos helyzetbe került tagjainak, családtagjainak támogatása.

Az említett támogatási formák a Honvédség folyamatos átalakulása miatt változtak. Így az Alapítvány megnevezése is. 1998-ban Közhasznúvá alakult, majd 2005- ben Közalapítvány lett. Az átalakulás az alapító okiratban is változásokat vont maga után.

Kikerült az anyagi támogatások köréből a hasonló célú alapítvány részére adhatóság-(adó változás miatt)- és bekerült a szerződéses állomány támogatása. A változások a kuratórium összetételét sem kímélték. Az első elnök Szombathelyi Ferenc volt, a titkár pedig a képünkön balra látható Gyuris Mihály (aki jelenleg is betölti ezt a tisztséget) lett. Az irodai munkát Bősze Ilona látta el, a tagokat a társadalmi szervezetek, a haderőnemek, a fővárosi Hadkiegészítő és Területvédelmi Parancsnokság humán és pénzügyi osztálya képviselte.

A kuratórium munkájában a kezdettől részt vesz dr. Zsiga Imre a Hodosz képviseletében, valamint Felker Lajos és Csetényi László, a KÉSZ, majd a Hosz képviseletében. A kuratórium alapelve nem változott az elmúlt 20 év alatt. Segíteni azon társainkon, akik szociálisan rászorulttá váltak, és a pályázati feltételeknek megfelelnek. Az elmúlt 20 év alatt közel 18000 főnek nyújtottunk valamilyen támogatást, sok esetben a méltányosságot gyakorolva, emelt összegben. Az alapítvány sok segítséget kapott és kap a társadalmi szervezetektől, az irodáktól, akik a javaslatuk megtétele előtt környezettanulmányt végeznek. Az új feladatokra is nyitott az alapítvány, így került a feladatai közé a Norvég projekt, melynek sikeres végrehajtásában nagy szerepet vállalt a kuratórium is.

A Hadik Hotelben május 27-én megrendezett ünnepi eseményen az elmúlt 20 év történéseinek felelevenítése után megköszönték minden volt, és jelenlegi Alapítványi elnöknek, Kuratóriumi tagnak az eddigi, szabadidejüket feláldozó, odaadó, önzetlen munkát.

Elismerést kapott - többek között - Szekeres István ny. dandártábornok, a Katonákért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Szincsák Gyula, a Hosz ügyvezető alelnöke és Jeszenyi Ildikó, szakszervezetünk szociális és személyügyi ügyvivője is.

Honvédelmi miniszteri elismerést kapott az alapítók között Csetényi László is, aki kórházi távolléte miatt nem tudott részt venni az ünnepségen.

Sok sikert, és még sok munkával eltöltött évet az Alapítvány munkatársainak, kurátorainak, és a tevékenység támogatóinak.

Képünkön Jeszenyi Ildikó emlékplakettje látható.  

Boldog Születésnapot MH Szociálpolitikai Közalapítvány! Találkozzunk a következő kerek évfordulón, a 25. születésnap alkalmával is!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2017. 12. 12., 13:58
A LIGA Szakszervezetek szolgáltatáscsomagja a HungaryCard Turizmus kártyával bővült. Közel 770 partner 1000 elfogadóhelyén érvényes kártyákat a LIGA Szakszervezetek tagjai (kártyától függően) 25-75 százalékos kedvezménnyel tudják megvásárolni.
2017. 12. 12., 14:07
A külföldön munkát vállalók ezentúl egyszerűbben vehetnék igénybe a társadalombiztosítási ellátásokat – legalábbis, ha elfogadják a Bizottság előterjesztését Európai Társadalombiztosítási Szám bevezetéséről.
2017. 12. 01., 11:55
2017. november 30-án a LIGA Tanács tisztújító ülését tartotta Budapesten. A tagszervezetek küldöttei szinte teljes egészében újjáválasztották a korábbi tisztségviselőket, így 99,1 százalékos szavazataránnyal Doszpolyné dr. Mészáros Melindát, a szervezet 2016 májusában megválasztott elnökét.
2017-12-04 13:22:51
Az MH 86. Szolnok Helikopterbázis alapkiképzésén résztvevő állomány részére a tartottak tájékoztatót a Honvédszakszervezet tisztségviselői 2017. november 27-én. Szendrei Zoltán alelnök és Mészáros Tibor alapszervezeti vezető tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy milyen előnyökkel jár részükre a szakszervezeti tagság.
2017-11-28 12:31:40
2017. november 21-én a HR Portál hosszabb interjút közölt a LIGA Szakszervezetek elnökével. A lap dr. Mészáros Melindát többek között a szakszervezetek terveiről, a munkaerő-piaci változásokról és a szakszervezetek-kormány tárgyalásokról kérdezte.
2017-11-28 12:28:20
Vasárnap kora délután a Vörösmarty téren és környékén szolgálatot teljesítő katonák arra lettek figyelmesek, hogy egy férfi összeesik az utcán. Az MH Katonai Rendészeti Központ állományába tartozó Bagyura János törzszászlós és Dusnoki István szakaszvezető azonnal értesítette az adventi vásár egészségügyi biztosításáért felelős szakembereit.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Az Orosz Védelmi Minisztérium megbízásából ez év augusztusában az „Orosz Helikopterek” konzorcium belekezdett egy hosszú távú projektbe, mely a jövő nagysebességű harci helikopterét hivatott kifejleszteni.

  Háború Művészete magazin

Elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki villámlátogatásra érkezett Szíriába, a hmejmími orosz légitámaszpontra.