2018. 02. 19. hétfő
Zsuzsanna
: 311 Ft   : 251 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Esküt tett, majd átvette hivatalát

Hosz  |  2010. 05. 29., 17:35

A nemzeti ügyek kormányának – május 29-i – eskütételét követő nagygyűlés után dr. Hende Csaba honvédelmi minisztert ünnepélyes katonai tiszteletadással fogadták hivatalában. A nyilvános eseményre a miniszter Simicskó István leendő parlamenti államtitkár és Csampa Zsolt, az országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsági alelnöke, valamint közvetlen munkatársai társaságában - a Kossuth téri rendezvény után, - katonai hagyományőrzők kíséretében indult a Kossuth szobortól a minisztériumba, ahol Tömböl László mérnök vezérezredes, a HM HVK főnöke és Fodor Lajos a közigazgatási államtitkár poszt várományosa fogadta. A hivatal udvarán ott voltak a katonai felsővezetők, a tábornoki kar tagjai, továbbá prof. dr. Nemeskürty István akadémikus ny. vezérezredes és dr. Für Lajos volt honvédelmi miniszter is...

A kormányprogram elfogadása, a miniszterelnök és a miniszterek eskütétele után - május 29-én - két tárcavezetőt, a vidékfejlesztési és a honvédelmi minisztert iktattak be. 

Dr. Hende Csaba ünnepélyes fogadása a Honvédelmi Minisztérium parkolójában zajlott. A magyar honvédség és a honvédelem társadalmi elismertségét, tisztességben való megerősítését, hitelességének megteremtését célul kitüző minisztert díszszázad fogadta.

Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter rövid beszédében kiemelte: Minél előbb meg kell erősíteni a honvédséget, a honvédség imázsát a réginél is magasabb szintre kell emelni, és katonai életpálya-modellt kell kialakítani.

Az állományhoz intézett szavaiban összefogást kért a katonáktól azért, hogy együtt tudják felépíteni a 21. század modern hadseregét. A honvédekhez szólva - tartalékos honvéd ezredesi rendfokozatára is utalva - azt mondta: "számíthattok rám, és én számítok rátok. Számítok arra, hogy eskütökhöz híven minden bajtól és veszélytől oltalmazzátok édes hazánkat. A katonai esküt ti is, én is letettük már régen, ezért tudhatja mindenki, tudhatja az egész világ, hogy a magyar nemzet szabadságáért, jogaiért és méltóságáért és a haza függetlenségéért mi együtt, ha kell, az életünket is feláldozzuk". Beszédét zárva Zrínyi Miklós intelmét idézte: „Azért bízták rád a hadat, hogy gondot viselj rá!”

A beszéd után díszmenet következett, majd az újságíróknak azt mondta a miniszter, hogy a hivatalos átadás-átvételre nem most, hanem május 31-én, hétfőn kerül majd sor. Most alkotmányos kötelességeit teljesítette a megfelelő dokumentumok aláírásával.

A második Orbán-kormány szakminisztere újságírói kérdésre hozzátette: három legfontosabb feladata a Magyar Honvédség megerősítése, a katonák életpályamodelljének és az MH új humán stratégiájának bevezetése, valamint a Honvédség imázsának, közmegbecsülésének a réginél magasabb szintre emelése lesz.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018. 01. 18., 14:58
Minden évben az adóbevallások leadásával együtt nyilatkozhatunk adónk 1+1%-ának felajánlásáról. Kérjük Tagjainkat és Szimpatizánsainkat, hogy az idén is támogassák adójuk 1%-val a Honvédszakszervezet által alapított Katonákért Közhasznú Alapítványt.
2018. 02. 05., 13:47
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A mai napon, 2018. február 16-án, pénteken, helyi idő szerint 11 óra körül lezuhant a Török Légierő egyik SF-260D típusú kiképző repülőgépe. A repülőgép kétfős személyzete életét vesztette a katasztrófában.

  Háború Művészete magazin

A szingapúri vállalat hamarosan átadja az Amerikai Hadseregnek azt a prototípus harcjárművet, melyet a Mobil Védett Tűzerő (Mobile Protected Firepower) programban szeretne eladni – nagy tételben persze.