2024. 05. 26.
Evelin, Fülöp
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Esküt tett, majd átvette hivatalát

Hosz  |  2010. 05. 29., 17:35

A nemzeti ügyek kormányának – május 29-i – eskütételét követő nagygyűlés után dr. Hende Csaba honvédelmi minisztert ünnepélyes katonai tiszteletadással fogadták hivatalában. A nyilvános eseményre a miniszter Simicskó István leendő parlamenti államtitkár és Csampa Zsolt, az országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsági alelnöke, valamint közvetlen munkatársai társaságában - a Kossuth téri rendezvény után, - katonai hagyományőrzők kíséretében indult a Kossuth szobortól a minisztériumba, ahol Tömböl László mérnök vezérezredes, a HM HVK főnöke és Fodor Lajos a közigazgatási államtitkár poszt várományosa fogadta. A hivatal udvarán ott voltak a katonai felsővezetők, a tábornoki kar tagjai, továbbá prof. dr. Nemeskürty István akadémikus ny. vezérezredes és dr. Für Lajos volt honvédelmi miniszter is...

A kormányprogram elfogadása, a miniszterelnök és a miniszterek eskütétele után - május 29-én - két tárcavezetőt, a vidékfejlesztési és a honvédelmi minisztert iktattak be. 

Dr. Hende Csaba ünnepélyes fogadása a Honvédelmi Minisztérium parkolójában zajlott. A magyar honvédség és a honvédelem társadalmi elismertségét, tisztességben való megerősítését, hitelességének megteremtését célul kitüző minisztert díszszázad fogadta.

Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter rövid beszédében kiemelte: Minél előbb meg kell erősíteni a honvédséget, a honvédség imázsát a réginél is magasabb szintre kell emelni, és katonai életpálya-modellt kell kialakítani.

Az állományhoz intézett szavaiban összefogást kért a katonáktól azért, hogy együtt tudják felépíteni a 21. század modern hadseregét. A honvédekhez szólva - tartalékos honvéd ezredesi rendfokozatára is utalva - azt mondta: "számíthattok rám, és én számítok rátok. Számítok arra, hogy eskütökhöz híven minden bajtól és veszélytől oltalmazzátok édes hazánkat. A katonai esküt ti is, én is letettük már régen, ezért tudhatja mindenki, tudhatja az egész világ, hogy a magyar nemzet szabadságáért, jogaiért és méltóságáért és a haza függetlenségéért mi együtt, ha kell, az életünket is feláldozzuk". Beszédét zárva Zrínyi Miklós intelmét idézte: „Azért bízták rád a hadat, hogy gondot viselj rá!”

A beszéd után díszmenet következett, majd az újságíróknak azt mondta a miniszter, hogy a hivatalos átadás-átvételre nem most, hanem május 31-én, hétfőn kerül majd sor. Most alkotmányos kötelességeit teljesítette a megfelelő dokumentumok aláírásával.

A második Orbán-kormány szakminisztere újságírói kérdésre hozzátette: három legfontosabb feladata a Magyar Honvédség megerősítése, a katonák életpályamodelljének és az MH új humán stratégiájának bevezetése, valamint a Honvédség imázsának, közmegbecsülésének a réginél magasabb szintre emelése lesz.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.