2018. 02. 20. kedd
Aladár, Álmos
: 311 Ft   : 251 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Varsó: Egymás támogatására vagyunk ítélve

Hosz  |  2010. 09. 24., 15:07

Szeptember 21-22-én tartotta III. Küldöttgyűlését lengyel társszervezetünk a KONWENT. A lengyel hivatásos és szerződéses katonák érdekképviseleti szervei 15 évvel ezelőtt kezdték meg működésüket a hadseregben és a kezdeti nehézségek után mára mind a katonák, mind a minisztérium vezetése által elismerten végzik tevékenységüket.  A szervezet csúcsán álló 8 fős dékáni testület, melyet az elnök irányít, és amelyben a 3 haderőnemi (szárazföld, légierő, haditengerészet) dékán mellett a közigazgatási szervek, a két katonai körzet (Szilézia, Pomeránia), valamint a különleges erők dékánjai foglalnak helyet, a közeljövőben kerül újraválasztásra újabb 4 éves ciklusra. Szakszervezetünket dr. Heiling Ottó alelnök, az Euromil ügyvezető elnökségének tagja képviselte...

A küldöttgyüléssel párhuzamosan konferencia került megszervezésre, amelynek témája „Az érdekképviseleti szervezetek müködésének lehetséges formái a hadseregben” címmel, amelyre a hazai előadók mellett külföldi vendégek is meghívásra kerültek, köztük Bernhard Gertz, az EUROMIL alelnöke,a Német Bundeswehr Szövetség korábbi elnöke, Michal Bochunicki, a Szlovák Katonák Szövetségének elnöke, és dr. Heiling Ottó a Honvédszakszervezet alelnöke, az EUROMIL ügyvezető elnökségének tagja is. A téma aktualitását az elmúlt 15 év áttekintése mellett az adta, hogy a KONWENT köztudottan nem az egyesülési jog alapján létrejött szervezet, hanem miniszteri rendelet alapján szervezték és hasonlóan müködik a nálunk korábban müködött tiszti-tiszthelyettesi érdekképviseltekhez.

Az utóbbi években felerősödött az igény a lengyel katonák körében akár egy szakszervezet létrehozása iránt is és a politika sem zárkózik már el olyan mereven az egyesülési jog megadásától a katonák számára, mint 10-15 évvel ez előtt. „A HOSZ, mint közép-kelet Európa egyetlen katona szakszervezete mindig is példa volt a KONWENT számára.”- mondta Anatol Tichoniuk, a KONWENT elnöke. A dr. Heiling Ottó által megtartott előadás nagy sikert aratott a résztvevők között, a lengyel katonai sajtó is interjút készített alelnökünkkel. Az európai katonák és a KONWENT érdekvédelmi munkájának támogatása érdekében kifejtett tevékenysége elismeréseként dr. Heiling Ottó emlékérmet vehetett át Anatol Tichoniuktól. A gyülésen fórum is lebonyolításra került, amelyen részt vett a lengyel honvédelmi miniszter, Bogdan Klich, Czeslaw Piatas államtitkár és Mieczyslaw Cieniuch hadseregtábornok, vezérkari főnök is. A résztvevők tájékoztatást kaptak a lengyel haderő jelenlegi és jövőbeni müködésével, a tervezett reformokkal – köztük az illetmény és nyugdíjrendszerre vonatkozó elképzeléssel- kapcsolatban. A politikai és katonai vezetők több mint 2 óráig állták a sarat a kérdések kereszttüzében.

A rendezvényen a osz alelnöke a KONWENT vezetői mellett több lengyel katonai vezetővel (W. Grudzinski dandártábornokkal, varsói helyőrségparancsnokkal; J. Gutowski és S. Filipczak ezredesekkel, a lengyel HM kiképzési és előmeneteli, valamint szociális és osztályvezetőivel, a lengyel katonanői bizottság elnökével Bozena Szubinska parancsnokkal), valamint a Független Lengyel Rendőr Szakszervezet elnökével, Antonin Dudaval is megbeszéléseket folytatott. Tőle tudta meg, hogy a rendőrök másnap együtt a határőrökkel, vámosokkal egyenruhás demonstrációt szerveznek a kormány 2011-re tervezett megszorító intézkedéseivel szemben. Így egyfajta „fakultatív programként” alelnökünk szeptember 22-én kilátogatott a Pilsudski téren tartott demonstrációra is.

A kétnapos rendezvényt követő szük körü fogadáson mind Anatol Tichoniuk, mind Heiling Ottó hangsúlyozták, hogy – ahogy a konferenciát megelőző héten Budapesten megtartott magyar-lengyel miniszteri találkozón is elhangzott- függetlenül a V-4 együttmüködéstől a két népet és hadsereget olyan mély történelmi szálak kötik össze, hogy mind a jelenben, mind a jövőben együttmüködésre, egymás segítésére és támogatására vagyunk ítélve. Igaz ez a katonai érdekvédelmi tevékenységre is a szervezetek felépítésétől és müködési formájától függetlenül.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Sokkal költségesebb a svéd fegyveres erők Hkp 14 (leánykori nevén NHIndustries NH90) taktikai helikoptereinek üzemeltetése, mint amit korábban terveztek.

  Háború Művészete magazin

A szingapúri vállalat hamarosan átadja az Amerikai Hadseregnek azt a prototípus harcjárművet, melyet a Mobil Védett Tűzerő (Mobile Protected Firepower) programban szeretne eladni – nagy tételben persze.