2023. 03. 23. csütörtök
Emőke
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Varsó: Egymás támogatására vagyunk ítélve

Hosz  |  2010. 09. 24., 15:07

Szeptember 21-22-én tartotta III. Küldöttgyűlését lengyel társszervezetünk a KONWENT. A lengyel hivatásos és szerződéses katonák érdekképviseleti szervei 15 évvel ezelőtt kezdték meg működésüket a hadseregben és a kezdeti nehézségek után mára mind a katonák, mind a minisztérium vezetése által elismerten végzik tevékenységüket.  A szervezet csúcsán álló 8 fős dékáni testület, melyet az elnök irányít, és amelyben a 3 haderőnemi (szárazföld, légierő, haditengerészet) dékán mellett a közigazgatási szervek, a két katonai körzet (Szilézia, Pomeránia), valamint a különleges erők dékánjai foglalnak helyet, a közeljövőben kerül újraválasztásra újabb 4 éves ciklusra. Szakszervezetünket dr. Heiling Ottó alelnök, az Euromil ügyvezető elnökségének tagja képviselte...

A küldöttgyüléssel párhuzamosan konferencia került megszervezésre, amelynek témája „Az érdekképviseleti szervezetek müködésének lehetséges formái a hadseregben” címmel, amelyre a hazai előadók mellett külföldi vendégek is meghívásra kerültek, köztük Bernhard Gertz, az EUROMIL alelnöke,a Német Bundeswehr Szövetség korábbi elnöke, Michal Bochunicki, a Szlovák Katonák Szövetségének elnöke, és dr. Heiling Ottó a Honvédszakszervezet alelnöke, az EUROMIL ügyvezető elnökségének tagja is. A téma aktualitását az elmúlt 15 év áttekintése mellett az adta, hogy a KONWENT köztudottan nem az egyesülési jog alapján létrejött szervezet, hanem miniszteri rendelet alapján szervezték és hasonlóan müködik a nálunk korábban müködött tiszti-tiszthelyettesi érdekképviseltekhez.

Az utóbbi években felerősödött az igény a lengyel katonák körében akár egy szakszervezet létrehozása iránt is és a politika sem zárkózik már el olyan mereven az egyesülési jog megadásától a katonák számára, mint 10-15 évvel ez előtt. „A HOSZ, mint közép-kelet Európa egyetlen katona szakszervezete mindig is példa volt a KONWENT számára.”- mondta Anatol Tichoniuk, a KONWENT elnöke. A dr. Heiling Ottó által megtartott előadás nagy sikert aratott a résztvevők között, a lengyel katonai sajtó is interjút készített alelnökünkkel. Az európai katonák és a KONWENT érdekvédelmi munkájának támogatása érdekében kifejtett tevékenysége elismeréseként dr. Heiling Ottó emlékérmet vehetett át Anatol Tichoniuktól. A gyülésen fórum is lebonyolításra került, amelyen részt vett a lengyel honvédelmi miniszter, Bogdan Klich, Czeslaw Piatas államtitkár és Mieczyslaw Cieniuch hadseregtábornok, vezérkari főnök is. A résztvevők tájékoztatást kaptak a lengyel haderő jelenlegi és jövőbeni müködésével, a tervezett reformokkal – köztük az illetmény és nyugdíjrendszerre vonatkozó elképzeléssel- kapcsolatban. A politikai és katonai vezetők több mint 2 óráig állták a sarat a kérdések kereszttüzében.

A rendezvényen a osz alelnöke a KONWENT vezetői mellett több lengyel katonai vezetővel (W. Grudzinski dandártábornokkal, varsói helyőrségparancsnokkal; J. Gutowski és S. Filipczak ezredesekkel, a lengyel HM kiképzési és előmeneteli, valamint szociális és osztályvezetőivel, a lengyel katonanői bizottság elnökével Bozena Szubinska parancsnokkal), valamint a Független Lengyel Rendőr Szakszervezet elnökével, Antonin Dudaval is megbeszéléseket folytatott. Tőle tudta meg, hogy a rendőrök másnap együtt a határőrökkel, vámosokkal egyenruhás demonstrációt szerveznek a kormány 2011-re tervezett megszorító intézkedéseivel szemben. Így egyfajta „fakultatív programként” alelnökünk szeptember 22-én kilátogatott a Pilsudski téren tartott demonstrációra is.

A kétnapos rendezvényt követő szük körü fogadáson mind Anatol Tichoniuk, mind Heiling Ottó hangsúlyozták, hogy – ahogy a konferenciát megelőző héten Budapesten megtartott magyar-lengyel miniszteri találkozón is elhangzott- függetlenül a V-4 együttmüködéstől a két népet és hadsereget olyan mély történelmi szálak kötik össze, hogy mind a jelenben, mind a jövőben együttmüködésre, egymás segítésére és támogatására vagyunk ítélve. Igaz ez a katonai érdekvédelmi tevékenységre is a szervezetek felépítésétől és müködési formájától függetlenül.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.