2024. 04. 17. szerda
Rudolf
: 393 Ft   : 370 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Varsó: Egymás támogatására vagyunk ítélve

Hosz  |  2010. 09. 24., 15:07

Szeptember 21-22-én tartotta III. Küldöttgyűlését lengyel társszervezetünk a KONWENT. A lengyel hivatásos és szerződéses katonák érdekképviseleti szervei 15 évvel ezelőtt kezdték meg működésüket a hadseregben és a kezdeti nehézségek után mára mind a katonák, mind a minisztérium vezetése által elismerten végzik tevékenységüket.  A szervezet csúcsán álló 8 fős dékáni testület, melyet az elnök irányít, és amelyben a 3 haderőnemi (szárazföld, légierő, haditengerészet) dékán mellett a közigazgatási szervek, a két katonai körzet (Szilézia, Pomeránia), valamint a különleges erők dékánjai foglalnak helyet, a közeljövőben kerül újraválasztásra újabb 4 éves ciklusra. Szakszervezetünket dr. Heiling Ottó alelnök, az Euromil ügyvezető elnökségének tagja képviselte...

A küldöttgyüléssel párhuzamosan konferencia került megszervezésre, amelynek témája „Az érdekképviseleti szervezetek müködésének lehetséges formái a hadseregben” címmel, amelyre a hazai előadók mellett külföldi vendégek is meghívásra kerültek, köztük Bernhard Gertz, az EUROMIL alelnöke,a Német Bundeswehr Szövetség korábbi elnöke, Michal Bochunicki, a Szlovák Katonák Szövetségének elnöke, és dr. Heiling Ottó a Honvédszakszervezet alelnöke, az EUROMIL ügyvezető elnökségének tagja is. A téma aktualitását az elmúlt 15 év áttekintése mellett az adta, hogy a KONWENT köztudottan nem az egyesülési jog alapján létrejött szervezet, hanem miniszteri rendelet alapján szervezték és hasonlóan müködik a nálunk korábban müködött tiszti-tiszthelyettesi érdekképviseltekhez.

Az utóbbi években felerősödött az igény a lengyel katonák körében akár egy szakszervezet létrehozása iránt is és a politika sem zárkózik már el olyan mereven az egyesülési jog megadásától a katonák számára, mint 10-15 évvel ez előtt. „A HOSZ, mint közép-kelet Európa egyetlen katona szakszervezete mindig is példa volt a KONWENT számára.”- mondta Anatol Tichoniuk, a KONWENT elnöke. A dr. Heiling Ottó által megtartott előadás nagy sikert aratott a résztvevők között, a lengyel katonai sajtó is interjút készített alelnökünkkel. Az európai katonák és a KONWENT érdekvédelmi munkájának támogatása érdekében kifejtett tevékenysége elismeréseként dr. Heiling Ottó emlékérmet vehetett át Anatol Tichoniuktól. A gyülésen fórum is lebonyolításra került, amelyen részt vett a lengyel honvédelmi miniszter, Bogdan Klich, Czeslaw Piatas államtitkár és Mieczyslaw Cieniuch hadseregtábornok, vezérkari főnök is. A résztvevők tájékoztatást kaptak a lengyel haderő jelenlegi és jövőbeni müködésével, a tervezett reformokkal – köztük az illetmény és nyugdíjrendszerre vonatkozó elképzeléssel- kapcsolatban. A politikai és katonai vezetők több mint 2 óráig állták a sarat a kérdések kereszttüzében.

A rendezvényen a osz alelnöke a KONWENT vezetői mellett több lengyel katonai vezetővel (W. Grudzinski dandártábornokkal, varsói helyőrségparancsnokkal; J. Gutowski és S. Filipczak ezredesekkel, a lengyel HM kiképzési és előmeneteli, valamint szociális és osztályvezetőivel, a lengyel katonanői bizottság elnökével Bozena Szubinska parancsnokkal), valamint a Független Lengyel Rendőr Szakszervezet elnökével, Antonin Dudaval is megbeszéléseket folytatott. Tőle tudta meg, hogy a rendőrök másnap együtt a határőrökkel, vámosokkal egyenruhás demonstrációt szerveznek a kormány 2011-re tervezett megszorító intézkedéseivel szemben. Így egyfajta „fakultatív programként” alelnökünk szeptember 22-én kilátogatott a Pilsudski téren tartott demonstrációra is.

A kétnapos rendezvényt követő szük körü fogadáson mind Anatol Tichoniuk, mind Heiling Ottó hangsúlyozták, hogy – ahogy a konferenciát megelőző héten Budapesten megtartott magyar-lengyel miniszteri találkozón is elhangzott- függetlenül a V-4 együttmüködéstől a két népet és hadsereget olyan mély történelmi szálak kötik össze, hogy mind a jelenben, mind a jövőben együttmüködésre, egymás segítésére és támogatására vagyunk ítélve. Igaz ez a katonai érdekvédelmi tevékenységre is a szervezetek felépítésétől és müködési formájától függetlenül.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”
Széchenyi 2020 europai szociális alap.