2017. 12. 14. csütörtök
Szilárda
: 314 Ft   : 268 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Varsó: Egymás támogatására vagyunk ítélve

Hosz  |  2010. 09. 24., 15:07

Szeptember 21-22-én tartotta III. Küldöttgyűlését lengyel társszervezetünk a KONWENT. A lengyel hivatásos és szerződéses katonák érdekképviseleti szervei 15 évvel ezelőtt kezdték meg működésüket a hadseregben és a kezdeti nehézségek után mára mind a katonák, mind a minisztérium vezetése által elismerten végzik tevékenységüket.  A szervezet csúcsán álló 8 fős dékáni testület, melyet az elnök irányít, és amelyben a 3 haderőnemi (szárazföld, légierő, haditengerészet) dékán mellett a közigazgatási szervek, a két katonai körzet (Szilézia, Pomeránia), valamint a különleges erők dékánjai foglalnak helyet, a közeljövőben kerül újraválasztásra újabb 4 éves ciklusra. Szakszervezetünket dr. Heiling Ottó alelnök, az Euromil ügyvezető elnökségének tagja képviselte...

A küldöttgyüléssel párhuzamosan konferencia került megszervezésre, amelynek témája „Az érdekképviseleti szervezetek müködésének lehetséges formái a hadseregben” címmel, amelyre a hazai előadók mellett külföldi vendégek is meghívásra kerültek, köztük Bernhard Gertz, az EUROMIL alelnöke,a Német Bundeswehr Szövetség korábbi elnöke, Michal Bochunicki, a Szlovák Katonák Szövetségének elnöke, és dr. Heiling Ottó a Honvédszakszervezet alelnöke, az EUROMIL ügyvezető elnökségének tagja is. A téma aktualitását az elmúlt 15 év áttekintése mellett az adta, hogy a KONWENT köztudottan nem az egyesülési jog alapján létrejött szervezet, hanem miniszteri rendelet alapján szervezték és hasonlóan müködik a nálunk korábban müködött tiszti-tiszthelyettesi érdekképviseltekhez.

Az utóbbi években felerősödött az igény a lengyel katonák körében akár egy szakszervezet létrehozása iránt is és a politika sem zárkózik már el olyan mereven az egyesülési jog megadásától a katonák számára, mint 10-15 évvel ez előtt. „A HOSZ, mint közép-kelet Európa egyetlen katona szakszervezete mindig is példa volt a KONWENT számára.”- mondta Anatol Tichoniuk, a KONWENT elnöke. A dr. Heiling Ottó által megtartott előadás nagy sikert aratott a résztvevők között, a lengyel katonai sajtó is interjút készített alelnökünkkel. Az európai katonák és a KONWENT érdekvédelmi munkájának támogatása érdekében kifejtett tevékenysége elismeréseként dr. Heiling Ottó emlékérmet vehetett át Anatol Tichoniuktól. A gyülésen fórum is lebonyolításra került, amelyen részt vett a lengyel honvédelmi miniszter, Bogdan Klich, Czeslaw Piatas államtitkár és Mieczyslaw Cieniuch hadseregtábornok, vezérkari főnök is. A résztvevők tájékoztatást kaptak a lengyel haderő jelenlegi és jövőbeni müködésével, a tervezett reformokkal – köztük az illetmény és nyugdíjrendszerre vonatkozó elképzeléssel- kapcsolatban. A politikai és katonai vezetők több mint 2 óráig állták a sarat a kérdések kereszttüzében.

A rendezvényen a osz alelnöke a KONWENT vezetői mellett több lengyel katonai vezetővel (W. Grudzinski dandártábornokkal, varsói helyőrségparancsnokkal; J. Gutowski és S. Filipczak ezredesekkel, a lengyel HM kiképzési és előmeneteli, valamint szociális és osztályvezetőivel, a lengyel katonanői bizottság elnökével Bozena Szubinska parancsnokkal), valamint a Független Lengyel Rendőr Szakszervezet elnökével, Antonin Dudaval is megbeszéléseket folytatott. Tőle tudta meg, hogy a rendőrök másnap együtt a határőrökkel, vámosokkal egyenruhás demonstrációt szerveznek a kormány 2011-re tervezett megszorító intézkedéseivel szemben. Így egyfajta „fakultatív programként” alelnökünk szeptember 22-én kilátogatott a Pilsudski téren tartott demonstrációra is.

A kétnapos rendezvényt követő szük körü fogadáson mind Anatol Tichoniuk, mind Heiling Ottó hangsúlyozták, hogy – ahogy a konferenciát megelőző héten Budapesten megtartott magyar-lengyel miniszteri találkozón is elhangzott- függetlenül a V-4 együttmüködéstől a két népet és hadsereget olyan mély történelmi szálak kötik össze, hogy mind a jelenben, mind a jövőben együttmüködésre, egymás segítésére és támogatására vagyunk ítélve. Igaz ez a katonai érdekvédelmi tevékenységre is a szervezetek felépítésétől és müködési formájától függetlenül.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2017. 12. 12., 13:58
A LIGA Szakszervezetek szolgáltatáscsomagja a HungaryCard Turizmus kártyával bővült. Közel 770 partner 1000 elfogadóhelyén érvényes kártyákat a LIGA Szakszervezetek tagjai (kártyától függően) 25-75 százalékos kedvezménnyel tudják megvásárolni.
2017. 12. 12., 14:07
A külföldön munkát vállalók ezentúl egyszerűbben vehetnék igénybe a társadalombiztosítási ellátásokat – legalábbis, ha elfogadják a Bizottság előterjesztését Európai Társadalombiztosítási Szám bevezetéséről.
2017. 12. 01., 11:55
2017. november 30-án a LIGA Tanács tisztújító ülését tartotta Budapesten. A tagszervezetek küldöttei szinte teljes egészében újjáválasztották a korábbi tisztségviselőket, így 99,1 százalékos szavazataránnyal Doszpolyné dr. Mészáros Melindát, a szervezet 2016 májusában megválasztott elnökét.
2017-12-04 13:22:51
Az MH 86. Szolnok Helikopterbázis alapkiképzésén résztvevő állomány részére a tartottak tájékoztatót a Honvédszakszervezet tisztségviselői 2017. november 27-én. Szendrei Zoltán alelnök és Mészáros Tibor alapszervezeti vezető tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy milyen előnyökkel jár részükre a szakszervezeti tagság.
2017-11-28 12:31:40
2017. november 21-én a HR Portál hosszabb interjút közölt a LIGA Szakszervezetek elnökével. A lap dr. Mészáros Melindát többek között a szakszervezetek terveiről, a munkaerő-piaci változásokról és a szakszervezetek-kormány tárgyalásokról kérdezte.
2017-11-28 12:28:20
Vasárnap kora délután a Vörösmarty téren és környékén szolgálatot teljesítő katonák arra lettek figyelmesek, hogy egy férfi összeesik az utcán. Az MH Katonai Rendészeti Központ állományába tartozó Bagyura János törzszászlós és Dusnoki István szakaszvezető azonnal értesítette az adventi vásár egészségügyi biztosításáért felelős szakembereit.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Az Orosz Védelmi Minisztérium megbízásából ez év augusztusában az „Orosz Helikopterek” konzorcium belekezdett egy hosszú távú projektbe, mely a jövő nagysebességű harci helikopterét hivatott kifejleszteni.

  Háború Művészete magazin

Elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki villámlátogatásra érkezett Szíriába, a hmejmími orosz légitámaszpontra.