2018. 02. 20. kedd
Aladár, Álmos
: 311 Ft   : 251 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

SZÉF: További egyeztetések szükségesek – de már a honvédség nélkül?

Hosz  |  2010. 09. 24., 22:40

Az elképzelések szerint átalakul a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fóruma (SZÉF), amely a honvédség kiválásával a rendvédelmi szolgálati viszonyban állók érdekegyeztető fórumaként működik tovább. A SZÉF szeptember 24-i ülésén szakszervezetünket képviselő Czövek János főtitkár és dr. Mészáros Melinda jogsegélyszolgálat-vezető tiltakozott az elképzelés ellen, amire a SZÉF-et felügyelő belügyminiszter szövegszerű módosító javaslatot kért tőlünk. Az egyeztetések a jövő héten folytatódnak...

A SZÉF müködésére vonatkozó szabályok hatályon kívül helyezését az egyes rendészeti tárgyú törvények módosításáról szóló javaslat tartalmazta, amelyet a SZÉF munkavállalói oldalát képviselő 13 szakszervezet sérelmezett. A szakszervezetek arra hivatkoztak: mivel a fegyveres és rendvédelmi szerveknél dolgozók életkörülményei és az ott dolgozók életpályája hasonló, célszerü a legmagasabb, kormányzati szinten tartani az egyeztetéseket és megtartani a SZÉF-et.

A munkavállalói és kormányoldal legutóbbi ülésén Pintér Sándor belügyminiszter elismerte a honvédség erőfeszítéseit az ország érdekében, de, mint fogalmazott, a honvédség érdekei, napi gondjai, problémái más jellegüek, mint a többi fegyveres és rendvédelmi szervezetnek. A miniszter szerint a honvédség problémáinak megjelenítésével szerteágazóvá teszik a munkájukat.

Czövek János főtitkár hozzászólásában megkérdezte, hogy miként képzeli a belügyminiszter a honvédség nélkül a kormányszintü érdekegyeztetést. Erre a szakminiszter azt válaszolta, hogy a belügyi tárca, illetve a Hszt. alá tartozó szervezetek között - szerinte - nincs létjogosultsága a katonákat képviselő érdekképviseletnek. Sajnálatos, hogy e fontos kérdésben a munkavállalói oldal nem állt ki egyöntetüen szakszervezetünk mellett. 

Arról is megállapodtak a felek, hogy tovább folytatódik az egyeztetés a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekvédelmi Fórumának (SZÉF) munkavállalói és kormányzati oldala között az egyes rendészeti tárgyú törvények módosításával összefüggő javaslatokról. A SZÉF-en egyrészt a hivatásosok szolgálati viszonyáról szóló törvény (Hszt.) tervezett módosításait, valamint a bevezetni tervezett megbízhatósági vizsgálatot kritizálta a SZÉF munkavállalói oldalát alkotó 13 szakszervezet.

Pintér Sándor belügyminiszterrel rövid megbeszélést folytatott Czövek János főtitkár és dr. Mészáros Melinda jogsegélyszolgálat-vezető. A szakszervezetünket képviselő főtitkár azt kérte, hogy a kormányszintü érdekegyeztetés továbbra is maradjon fenn a honvédség tekintetében. Erre a belügyminiszter garanciát vállalt, és megigérte, hogy ezt a fontos kérdést mihamarabb megbeszéli dr. Hende Csaba honvédelmi miniszterrel is. Ezt követően szövegszerü módosító javaslatot kért szakszervezetünktől a SZÉF-et felügyelő miniszter.

A belügyi tárca vezetője egyébként azt is felajánlotta, hogy a vitás kérdésekről személyesen egyeztet a munkavállalók kijelölt képviselőivel és minden egyes pontot átbeszélnek. Bárdos Judit, a SZÉF munkavállalói oldalának ügyvivője javasolta, hogy az egyeztetést szeptember utolsó hetében, egy újabb SZÉF-ülésen folytassák. Ekkor döntik majd el a szakszervezetek, hogy demonstrálnak-e majd október 2-án, a belügyminisztérium épülete előtt.

Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Ausztria új kormánya újra megvizsgálja az előző kormány 2 milliárd dolláros Eurofighter programját. A védelmi miniszter kifejezte a kormány hajlandóságát a tárgyalásokra a gyártókkal folytatott jogi csata során.

  Háború Művészete magazin

A szingapúri vállalat hamarosan átadja az Amerikai Hadseregnek azt a prototípus harcjárművet, melyet a Mobil Védett Tűzerő (Mobile Protected Firepower) programban szeretne eladni – nagy tételben persze.