2024. 04. 21.
Konrád
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

SZÉF: További egyeztetések szükségesek – de már a honvédség nélkül?

Hosz  |  2010. 09. 24., 22:40

Az elképzelések szerint átalakul a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fóruma (SZÉF), amely a honvédség kiválásával a rendvédelmi szolgálati viszonyban állók érdekegyeztető fórumaként működik tovább. A SZÉF szeptember 24-i ülésén szakszervezetünket képviselő Czövek János főtitkár és dr. Mészáros Melinda jogsegélyszolgálat-vezető tiltakozott az elképzelés ellen, amire a SZÉF-et felügyelő belügyminiszter szövegszerű módosító javaslatot kért tőlünk. Az egyeztetések a jövő héten folytatódnak...

A SZÉF müködésére vonatkozó szabályok hatályon kívül helyezését az egyes rendészeti tárgyú törvények módosításáról szóló javaslat tartalmazta, amelyet a SZÉF munkavállalói oldalát képviselő 13 szakszervezet sérelmezett. A szakszervezetek arra hivatkoztak: mivel a fegyveres és rendvédelmi szerveknél dolgozók életkörülményei és az ott dolgozók életpályája hasonló, célszerü a legmagasabb, kormányzati szinten tartani az egyeztetéseket és megtartani a SZÉF-et.

A munkavállalói és kormányoldal legutóbbi ülésén Pintér Sándor belügyminiszter elismerte a honvédség erőfeszítéseit az ország érdekében, de, mint fogalmazott, a honvédség érdekei, napi gondjai, problémái más jellegüek, mint a többi fegyveres és rendvédelmi szervezetnek. A miniszter szerint a honvédség problémáinak megjelenítésével szerteágazóvá teszik a munkájukat.

Czövek János főtitkár hozzászólásában megkérdezte, hogy miként képzeli a belügyminiszter a honvédség nélkül a kormányszintü érdekegyeztetést. Erre a szakminiszter azt válaszolta, hogy a belügyi tárca, illetve a Hszt. alá tartozó szervezetek között - szerinte - nincs létjogosultsága a katonákat képviselő érdekképviseletnek. Sajnálatos, hogy e fontos kérdésben a munkavállalói oldal nem állt ki egyöntetüen szakszervezetünk mellett. 

Arról is megállapodtak a felek, hogy tovább folytatódik az egyeztetés a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekvédelmi Fórumának (SZÉF) munkavállalói és kormányzati oldala között az egyes rendészeti tárgyú törvények módosításával összefüggő javaslatokról. A SZÉF-en egyrészt a hivatásosok szolgálati viszonyáról szóló törvény (Hszt.) tervezett módosításait, valamint a bevezetni tervezett megbízhatósági vizsgálatot kritizálta a SZÉF munkavállalói oldalát alkotó 13 szakszervezet.

Pintér Sándor belügyminiszterrel rövid megbeszélést folytatott Czövek János főtitkár és dr. Mészáros Melinda jogsegélyszolgálat-vezető. A szakszervezetünket képviselő főtitkár azt kérte, hogy a kormányszintü érdekegyeztetés továbbra is maradjon fenn a honvédség tekintetében. Erre a belügyminiszter garanciát vállalt, és megigérte, hogy ezt a fontos kérdést mihamarabb megbeszéli dr. Hende Csaba honvédelmi miniszterrel is. Ezt követően szövegszerü módosító javaslatot kért szakszervezetünktől a SZÉF-et felügyelő miniszter.

A belügyi tárca vezetője egyébként azt is felajánlotta, hogy a vitás kérdésekről személyesen egyeztet a munkavállalók kijelölt képviselőivel és minden egyes pontot átbeszélnek. Bárdos Judit, a SZÉF munkavállalói oldalának ügyvivője javasolta, hogy az egyeztetést szeptember utolsó hetében, egy újabb SZÉF-ülésen folytassák. Ekkor döntik majd el a szakszervezetek, hogy demonstrálnak-e majd október 2-án, a belügyminisztérium épülete előtt.

Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.