2023. 09. 22. péntek
Móric
: 386 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

SZÉF: További egyeztetések szükségesek – de már a honvédség nélkül?

Hosz  |  2010. 09. 24., 22:40

Az elképzelések szerint átalakul a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fóruma (SZÉF), amely a honvédség kiválásával a rendvédelmi szolgálati viszonyban állók érdekegyeztető fórumaként működik tovább. A SZÉF szeptember 24-i ülésén szakszervezetünket képviselő Czövek János főtitkár és dr. Mészáros Melinda jogsegélyszolgálat-vezető tiltakozott az elképzelés ellen, amire a SZÉF-et felügyelő belügyminiszter szövegszerű módosító javaslatot kért tőlünk. Az egyeztetések a jövő héten folytatódnak...

A SZÉF müködésére vonatkozó szabályok hatályon kívül helyezését az egyes rendészeti tárgyú törvények módosításáról szóló javaslat tartalmazta, amelyet a SZÉF munkavállalói oldalát képviselő 13 szakszervezet sérelmezett. A szakszervezetek arra hivatkoztak: mivel a fegyveres és rendvédelmi szerveknél dolgozók életkörülményei és az ott dolgozók életpályája hasonló, célszerü a legmagasabb, kormányzati szinten tartani az egyeztetéseket és megtartani a SZÉF-et.

A munkavállalói és kormányoldal legutóbbi ülésén Pintér Sándor belügyminiszter elismerte a honvédség erőfeszítéseit az ország érdekében, de, mint fogalmazott, a honvédség érdekei, napi gondjai, problémái más jellegüek, mint a többi fegyveres és rendvédelmi szervezetnek. A miniszter szerint a honvédség problémáinak megjelenítésével szerteágazóvá teszik a munkájukat.

Czövek János főtitkár hozzászólásában megkérdezte, hogy miként képzeli a belügyminiszter a honvédség nélkül a kormányszintü érdekegyeztetést. Erre a szakminiszter azt válaszolta, hogy a belügyi tárca, illetve a Hszt. alá tartozó szervezetek között - szerinte - nincs létjogosultsága a katonákat képviselő érdekképviseletnek. Sajnálatos, hogy e fontos kérdésben a munkavállalói oldal nem állt ki egyöntetüen szakszervezetünk mellett. 

Arról is megállapodtak a felek, hogy tovább folytatódik az egyeztetés a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekvédelmi Fórumának (SZÉF) munkavállalói és kormányzati oldala között az egyes rendészeti tárgyú törvények módosításával összefüggő javaslatokról. A SZÉF-en egyrészt a hivatásosok szolgálati viszonyáról szóló törvény (Hszt.) tervezett módosításait, valamint a bevezetni tervezett megbízhatósági vizsgálatot kritizálta a SZÉF munkavállalói oldalát alkotó 13 szakszervezet.

Pintér Sándor belügyminiszterrel rövid megbeszélést folytatott Czövek János főtitkár és dr. Mészáros Melinda jogsegélyszolgálat-vezető. A szakszervezetünket képviselő főtitkár azt kérte, hogy a kormányszintü érdekegyeztetés továbbra is maradjon fenn a honvédség tekintetében. Erre a belügyminiszter garanciát vállalt, és megigérte, hogy ezt a fontos kérdést mihamarabb megbeszéli dr. Hende Csaba honvédelmi miniszterrel is. Ezt követően szövegszerü módosító javaslatot kért szakszervezetünktől a SZÉF-et felügyelő miniszter.

A belügyi tárca vezetője egyébként azt is felajánlotta, hogy a vitás kérdésekről személyesen egyeztet a munkavállalók kijelölt képviselőivel és minden egyes pontot átbeszélnek. Bárdos Judit, a SZÉF munkavállalói oldalának ügyvivője javasolta, hogy az egyeztetést szeptember utolsó hetében, egy újabb SZÉF-ülésen folytassák. Ekkor döntik majd el a szakszervezetek, hogy demonstrálnak-e majd október 2-án, a belügyminisztérium épülete előtt.

Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-10 10:53:05
A szakszervezetek szerint a reálbérek értékének megőrzése érdekében év közben minimum 5-7 százalékos korrekcióra lenne szükség a minimálbér és a garantált bérminimum esetében. Múlt csütörtökön már tárgyalóasztalhoz ültek a munkáltatók és a munkavállalók – mondta az InfoRádiónak a Liga Szakszervezetek elnöke.
2023-07-10 10:50:07
2023. június 19-én a kormány kihirdette, hogy augusztustól SZÉP-kártyával is lehet hidegélelmiszert vásárolni. A szakszervezetek, köztük a LIGA Szakszervezetek, többször sürgették már ezt a megoldást...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.