2024. 04. 20. szombat
Tivadar
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Rendkívüli OKÉT ülés: fontos bejelentés a különadóról

Hosz  |  2010. 11. 08., 13:12

Szakszervezetünk alelnöke, dr. Mészáros Melinda képviselt bennünket azon a november 8-i rendkívüli Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) ülésen, melyen elhangzott, hogy a nagy összegű végkielégítésekre kivetett 98 százalékos adót nem vetnék ki a nyugdíjba vonulók járandóságára, a munkavállalók a 3,5 millió forint fölött fizetnék azt, és nem számítana bele a szabadságmegváltás. Történelmi és példaértékű volt az egyeztetés, hiszen Lázár János személyében a Fidesz frakcióvezetője volt az első, aki egyéni képviselői módosító javaslatáról tájékoztatást adott az érintett érdekképviseleteknek. A módosító javaslat szerint a rendelkezés a 2005-ös adóévre visszamenően lenne hatályos...

A 98 százalékos adóról szóló javaslat szerencsére óriási társadalmi vitát váltott ki – mondta az OKÉT ülésén Lázár János hétfőn. Az újonnan beterjesztendő törvénymódosításról elmondta: annak célja változatlanul a horribilis lelépési összegek megakadályozása a közszférában. A szakszervezetekkel lefolytatott konzultáció nyomán azonban több változtatásra tesz javaslatot – jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője.A szakszervezetekkel történt egyeztetést követően Lázár János bejelentette, hogy módosítja eredeti előterjesztését és a különadó nem vonatkozik majd a nyugállományba vonulók juttatásaira. A közszféra azon munkavállalóinak, akik nem nyugállományba vonulnak, de munkaviszonyuk megszünik, a jogviszony megszünéséért járó juttatásait 3,5 millió forint felett – kivéve a szabadság megváltásáért járó összeget – 98%-os adó terheli. Az állami és önkormányzati vezetőknél ez az összeghatár 2 millió forint lesz és beleszámít a szabadság megváltás is. A törvény valószínüleg- több parlamenti frakció támogatását élvezve – 2005-ig visszamenőleges hatályú lesz.

A frakcióvezető szerint végig kell gondolni az állami cégek bérrendszerét, s erről még a törvényjavaslat végszavazása előtt kész konzultálni. Itt ugyanis gyakran a versenyszférához közeli fizetések vannak – mondta. A törvényben orvosolni kívánják a közszférából kiszervezett cégek alkalmazottainak sérelmét, a megszünt közalkalmazotti státus elvesztése miatti juttatásokat.

Az OKÉT munkavállalói oldalának ügyvivője a tárgyaláson elmondta: az oldal üdvözli, hogy a nyugdíjba vonulók kikerültek a törvény hatálya alól, ugyanakkor a törvény visszamenőlegességét az oldal egyöntetüen elutasítja, az összeghatár meghúzása pedig diszkriminációs szempontból, továbbra is alkotmányossági aggályokat vet fel.

A szakszervezetek szerint az Alkotmánybíróság döntése egyértelmü, ezért a módosított szöveget is törvénytelennek, megbélyegzőnek és diszkriminatívnak tartják. Az önkormányzati érdekképviseletek alapjában támogatják a módosítást, de az alkotmányosság ügyében nekik is vannak kétségeik.

Kónya Péter elnök az FRDÉSZ képviseletében kifejtette, hogy a felmentési időre vonatkozó juttatások megadóztatása a fegyveres rendvédelmi területen visszás lehet, mert azoknál, akiknek egészségügyi okok miatt szünik meg a munkaviszonya a teljes felmentési időre mentesíteni kell a munkavégzés alól és így könnyen lehet, hogy juttatásaik meghaladják a 3,5 millió forintos összeghatárt. Márpedig a jogalkotó szándéka az, hogy a kimagaslóan magas – jogos felháborodást keltett- végkielégítéseket sújtsák különadóval nem pedig a tisztességes munkával megszolgált juttatásokat.

Lázár János az alkotmányosság kapcsán azt mondta: tiszteletben tartja az Ab döntését, de eszerint ki lehet fizetni százmilliós végkielégítést, ami zavarja az embereket. Ezt az ellentmondást pedig a jogalkotónak kell feloldania, akár az alkotmány módosításával is – közölte Lázár János. A frakcióvezető azt is elmondta, hogy megfontolja a szakszervezetek azon kérését, hogy a törvényjavaslatról az Országos Érdekegyeztető Tanácsban is tárgyaljanak.Lázár János az ülés végén azt is bejelentette, hogy Schmitt Pál köztársasági elnököt még hétfő délelőtt személyesen tájékoztatja a törvényjavaslatról és az alkotmányban végrehajtandó módosításról.

A kormányváltást követő első hivatalos OKÉT ülésre egyébként még ezen a héten, november 11-én, csütörtökön kerül majd sor. Napirenden a 2011-es költségvetés és a bérek, illetmények helyzete szerepel majd.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.