2018. 01. 18. csütörtök
Piroska
: 308 Ft   : 252 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Rendkívüli OKÉT ülés: fontos bejelentés a különadóról

Hosz  |  2010. 11. 08., 13:12

Szakszervezetünk alelnöke, dr. Mészáros Melinda képviselt bennünket azon a november 8-i rendkívüli Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) ülésen, melyen elhangzott, hogy a nagy összegű végkielégítésekre kivetett 98 százalékos adót nem vetnék ki a nyugdíjba vonulók járandóságára, a munkavállalók a 3,5 millió forint fölött fizetnék azt, és nem számítana bele a szabadságmegváltás. Történelmi és példaértékű volt az egyeztetés, hiszen Lázár János személyében a Fidesz frakcióvezetője volt az első, aki egyéni képviselői módosító javaslatáról tájékoztatást adott az érintett érdekképviseleteknek. A módosító javaslat szerint a rendelkezés a 2005-ös adóévre visszamenően lenne hatályos...

A 98 százalékos adóról szóló javaslat szerencsére óriási társadalmi vitát váltott ki – mondta az OKÉT ülésén Lázár János hétfőn. Az újonnan beterjesztendő törvénymódosításról elmondta: annak célja változatlanul a horribilis lelépési összegek megakadályozása a közszférában. A szakszervezetekkel lefolytatott konzultáció nyomán azonban több változtatásra tesz javaslatot – jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője.A szakszervezetekkel történt egyeztetést követően Lázár János bejelentette, hogy módosítja eredeti előterjesztését és a különadó nem vonatkozik majd a nyugállományba vonulók juttatásaira. A közszféra azon munkavállalóinak, akik nem nyugállományba vonulnak, de munkaviszonyuk megszünik, a jogviszony megszünéséért járó juttatásait 3,5 millió forint felett – kivéve a szabadság megváltásáért járó összeget – 98%-os adó terheli. Az állami és önkormányzati vezetőknél ez az összeghatár 2 millió forint lesz és beleszámít a szabadság megváltás is. A törvény valószínüleg- több parlamenti frakció támogatását élvezve – 2005-ig visszamenőleges hatályú lesz.

A frakcióvezető szerint végig kell gondolni az állami cégek bérrendszerét, s erről még a törvényjavaslat végszavazása előtt kész konzultálni. Itt ugyanis gyakran a versenyszférához közeli fizetések vannak – mondta. A törvényben orvosolni kívánják a közszférából kiszervezett cégek alkalmazottainak sérelmét, a megszünt közalkalmazotti státus elvesztése miatti juttatásokat.

Az OKÉT munkavállalói oldalának ügyvivője a tárgyaláson elmondta: az oldal üdvözli, hogy a nyugdíjba vonulók kikerültek a törvény hatálya alól, ugyanakkor a törvény visszamenőlegességét az oldal egyöntetüen elutasítja, az összeghatár meghúzása pedig diszkriminációs szempontból, továbbra is alkotmányossági aggályokat vet fel.

A szakszervezetek szerint az Alkotmánybíróság döntése egyértelmü, ezért a módosított szöveget is törvénytelennek, megbélyegzőnek és diszkriminatívnak tartják. Az önkormányzati érdekképviseletek alapjában támogatják a módosítást, de az alkotmányosság ügyében nekik is vannak kétségeik.

Kónya Péter elnök az FRDÉSZ képviseletében kifejtette, hogy a felmentési időre vonatkozó juttatások megadóztatása a fegyveres rendvédelmi területen visszás lehet, mert azoknál, akiknek egészségügyi okok miatt szünik meg a munkaviszonya a teljes felmentési időre mentesíteni kell a munkavégzés alól és így könnyen lehet, hogy juttatásaik meghaladják a 3,5 millió forintos összeghatárt. Márpedig a jogalkotó szándéka az, hogy a kimagaslóan magas – jogos felháborodást keltett- végkielégítéseket sújtsák különadóval nem pedig a tisztességes munkával megszolgált juttatásokat.

Lázár János az alkotmányosság kapcsán azt mondta: tiszteletben tartja az Ab döntését, de eszerint ki lehet fizetni százmilliós végkielégítést, ami zavarja az embereket. Ezt az ellentmondást pedig a jogalkotónak kell feloldania, akár az alkotmány módosításával is – közölte Lázár János. A frakcióvezető azt is elmondta, hogy megfontolja a szakszervezetek azon kérését, hogy a törvényjavaslatról az Országos Érdekegyeztető Tanácsban is tárgyaljanak.Lázár János az ülés végén azt is bejelentette, hogy Schmitt Pál köztársasági elnököt még hétfő délelőtt személyesen tájékoztatja a törvényjavaslatról és az alkotmányban végrehajtandó módosításról.

A kormányváltást követő első hivatalos OKÉT ülésre egyébként még ezen a héten, november 11-én, csütörtökön kerül majd sor. Napirenden a 2011-es költségvetés és a bérek, illetmények helyzete szerepel majd.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 18., 15:10
A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.
2018. 01. 17., 12:08
2018. január végén a jelenlegi székházból a 1112 Budapest, Sasadi út 170-alá költözik a LIGA Szakszervezetek. A költözés miatt 2018. január 17-től előreláthatólag február elsejéig a vezetékes telefonvonalak ideiglenesen nem elérhetőek, ezért kérik, hogy a munkatársakat (a honlapon is rajta lévő) mobilszámaikon hívják!
2018. 01. 16., 15:01
„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...
2018. 01. 12., 10:11
Új parancsnoka van – Korom Ferenc vezérőrnagy személyében – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak. A parancsnoki beosztás átadás-átvételét január 11-én, csütörtökön tartották Székesfehérváron. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte...
2018-01-09 14:33:54
2018. január 2-től visszavonásig érvényes Vodafone Flotta promóció keretében kedvező, kamatmentes készülék részletfizetési lehetőségeket és korlátlan belföldi-, valamint EU-n belüli beszélgetést kínál a Vodafone...
2018-01-09 12:45:45
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető tárgyalás miatt 2018. január 10-e helyett január 11-én 14.00-16.00 óráig tart ügyfélszolgálatot a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b.). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Gyűlnek a viharfelhők a bolgár repülős égen, legalábbis ami a hadrendben lévő típusok üzembentartását illeti. Legújabb áldozat a Szu-25-ös flotta, mely 2017. december 14. óta nem repülhet és komoly kérdés, hogy fog-e újra.

  Háború Művészete magazin

Jakutszk repülőterén január 11-én extrém időjárási körülmények között megkezdődött a Moszkvai Helikoptergyártó Üzem Mi-171A2 típusának tesztrepülése. A helikoptert a Volga-Dnyeper légitársaság An-124-100 Ruszlán teherszállító repülőgépe szállította a helyszínre.