2018. 03. 24. szombat
Gábor, Karina
: 313 Ft   : 254 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Rendkívüli OKÉT ülés: fontos bejelentés a különadóról

Hosz  |  2010. 11. 08., 13:12

Szakszervezetünk alelnöke, dr. Mészáros Melinda képviselt bennünket azon a november 8-i rendkívüli Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) ülésen, melyen elhangzott, hogy a nagy összegű végkielégítésekre kivetett 98 százalékos adót nem vetnék ki a nyugdíjba vonulók járandóságára, a munkavállalók a 3,5 millió forint fölött fizetnék azt, és nem számítana bele a szabadságmegváltás. Történelmi és példaértékű volt az egyeztetés, hiszen Lázár János személyében a Fidesz frakcióvezetője volt az első, aki egyéni képviselői módosító javaslatáról tájékoztatást adott az érintett érdekképviseleteknek. A módosító javaslat szerint a rendelkezés a 2005-ös adóévre visszamenően lenne hatályos...

A 98 százalékos adóról szóló javaslat szerencsére óriási társadalmi vitát váltott ki – mondta az OKÉT ülésén Lázár János hétfőn. Az újonnan beterjesztendő törvénymódosításról elmondta: annak célja változatlanul a horribilis lelépési összegek megakadályozása a közszférában. A szakszervezetekkel lefolytatott konzultáció nyomán azonban több változtatásra tesz javaslatot – jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője.A szakszervezetekkel történt egyeztetést követően Lázár János bejelentette, hogy módosítja eredeti előterjesztését és a különadó nem vonatkozik majd a nyugállományba vonulók juttatásaira. A közszféra azon munkavállalóinak, akik nem nyugállományba vonulnak, de munkaviszonyuk megszünik, a jogviszony megszünéséért járó juttatásait 3,5 millió forint felett – kivéve a szabadság megváltásáért járó összeget – 98%-os adó terheli. Az állami és önkormányzati vezetőknél ez az összeghatár 2 millió forint lesz és beleszámít a szabadság megváltás is. A törvény valószínüleg- több parlamenti frakció támogatását élvezve – 2005-ig visszamenőleges hatályú lesz.

A frakcióvezető szerint végig kell gondolni az állami cégek bérrendszerét, s erről még a törvényjavaslat végszavazása előtt kész konzultálni. Itt ugyanis gyakran a versenyszférához közeli fizetések vannak – mondta. A törvényben orvosolni kívánják a közszférából kiszervezett cégek alkalmazottainak sérelmét, a megszünt közalkalmazotti státus elvesztése miatti juttatásokat.

Az OKÉT munkavállalói oldalának ügyvivője a tárgyaláson elmondta: az oldal üdvözli, hogy a nyugdíjba vonulók kikerültek a törvény hatálya alól, ugyanakkor a törvény visszamenőlegességét az oldal egyöntetüen elutasítja, az összeghatár meghúzása pedig diszkriminációs szempontból, továbbra is alkotmányossági aggályokat vet fel.

A szakszervezetek szerint az Alkotmánybíróság döntése egyértelmü, ezért a módosított szöveget is törvénytelennek, megbélyegzőnek és diszkriminatívnak tartják. Az önkormányzati érdekképviseletek alapjában támogatják a módosítást, de az alkotmányosság ügyében nekik is vannak kétségeik.

Kónya Péter elnök az FRDÉSZ képviseletében kifejtette, hogy a felmentési időre vonatkozó juttatások megadóztatása a fegyveres rendvédelmi területen visszás lehet, mert azoknál, akiknek egészségügyi okok miatt szünik meg a munkaviszonya a teljes felmentési időre mentesíteni kell a munkavégzés alól és így könnyen lehet, hogy juttatásaik meghaladják a 3,5 millió forintos összeghatárt. Márpedig a jogalkotó szándéka az, hogy a kimagaslóan magas – jogos felháborodást keltett- végkielégítéseket sújtsák különadóval nem pedig a tisztességes munkával megszolgált juttatásokat.

Lázár János az alkotmányosság kapcsán azt mondta: tiszteletben tartja az Ab döntését, de eszerint ki lehet fizetni százmilliós végkielégítést, ami zavarja az embereket. Ezt az ellentmondást pedig a jogalkotónak kell feloldania, akár az alkotmány módosításával is – közölte Lázár János. A frakcióvezető azt is elmondta, hogy megfontolja a szakszervezetek azon kérését, hogy a törvényjavaslatról az Országos Érdekegyeztető Tanácsban is tárgyaljanak.Lázár János az ülés végén azt is bejelentette, hogy Schmitt Pál köztársasági elnököt még hétfő délelőtt személyesen tájékoztatja a törvényjavaslatról és az alkotmányban végrehajtandó módosításról.

A kormányváltást követő első hivatalos OKÉT ülésre egyébként még ezen a héten, november 11-én, csütörtökön kerül majd sor. Napirenden a 2011-es költségvetés és a bérek, illetmények helyzete szerepel majd.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 18., 14:58
Minden évben az adóbevallások leadásával együtt nyilatkozhatunk adónk 1+1%-ának felajánlásáról. Kérjük Tagjainkat és Szimpatizánsainkat, hogy az idén is támogassák adójuk 1%-val a Honvédszakszervezet által alapított Katonákért Közhasznú Alapítványt.
2018. 03. 13., 11:58
A LIGA Nyugdíjas Bizottság alakuló ülését 2018. március 09-én tartotta meg, ahol egyhangú döntéssel Bálint Zoltánt a Hosz Nyugállományú Tagozat székesfehérvári alapszervezetének vezetőjét választotta meg a Bizottság vezetőjévé.
2018. 03. 21., 10:04
2018. február 16-án Székesfehérváron, február 20-án Kaposváron, február 23-án Veszprémben tartott tájékoztatót Czövek János elnök. A tájékoztatókon hangsúlyozta a Honvédszakszervezet azon törekvéseit, melyek a katonák jobb élet- és szolgálati körülményeit, valamint anyagi elismerését szolgálják…
2018-03-13 13:06:40
Tizenötödik alkalommal rendezte meg a Honvédelmi Minisztérium a Katonaözvegyek Országos Találkozóját a Stefánia Palota − Honvéd Kulturális Központban március 8-án. A Honvédszakszervezetet Szendrei Zoltán alelnök képviselte a rendezvényen...
2018-03-13 11:07:08
„170 évvel ezelőtt Magyarország védekezett, mert megtámadták, mert a hazát meg kellett menteni. Ezt üzeni nekünk 1848/49 forradalma és szabadságharca” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 12-én, hétfőn, a tárca társadalmi szervezetek részére rendezett központi ünnepségén. A Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte a rendezvényen...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

2018. március 22-én, csütörtökön este lezuhant a Török Légierő egyik F-16C típusú vadászbombázója az ország középső területén, Nevsehir tartomány közelében, Közép-Anatóliában.

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban felvételek jelentek meg a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg Type 59 harckocsijának távirányítású változatáról, melyet tesztelés közben örökítettek meg. Ez az első alkalom, hogy nyilvánosságra hoztak felvételeket erről a távolról irányított kínai tankról.