2023. 09. 22. péntek
Móric
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Czövek János: Az elnökség nyitott minden párbeszédre

Hosz  |  2010. 11. 09., 14:31

Nagy érdeklődés övezte a rendkívüli kongresszust követő első elnökségi ülést. A november 9-i - Czövek János elnök vezette - eseményen ugyanis az elnökségi tagokon kívül szinte minden ügyvivő és képviseleti titkár, valamint az Egység 2002 Kft. szolgáltatás- és tagszervezője is megjelent. Szakszervezetünk döntéshozói - az aktuális tájékoztató után - valamennyi választmányi határozat-tervezetet megtárgyalták, de a költségvetés helyzetéről és a befektetések alakulásáról is egyeztettek...  

Az új összetételü elnökség tagjainak köszöntése és a napirendi témák elfogadása után a 2010. május 11-i, június 15-i elnökségi ülések, valamint a 2010. május 11-i választmányi ülés jegyzőkönyvét fogadták el. Ezt követően Czövek János elnök kiemelte, hogy az elnökség továbbra is nyitott mindenféle párbeszédre.

A vezető tisztségviselők aktuális tájékoztatója során Czövek János csokorba szedte a rendkívüli kongresszus óta eltelt két hét történéseit. Beszélt az aktuális tájékoztatók tapasztalatairól, a közösségi és az egyéni érdekek közötti különbségekről. Az elnök azt is elmondta, hogy hatalmas az érdeklődés és a várakozás, nagyon sokan kíváncsiak arra, hogy a szakszervezet új vezetése mit és hogyan tenne a következő időszakban.

Az MH ÖHP-n kiderült számunkra, hogy a parancsnok és a szakszervezet is a katona érdekében óhajt mindent megtenni – tette hozzá az elnök. Czövek János tájékoztatott a volt alelnökök munkakörével kapcsolatos átadás-átvételi procedúra lezajlásáról, de szólt a költségvetés megkurtításáról, így a HÉF támogatás jelentős csökkentéséről is. Az elnök ezt követően a politikai vezetőkkel lefolytatott – november 8-i – egyeztetések tapasztalatairól is informálta az elnökség és az ügyvezetés tagjait. Elmondta, hogy az országgyülési képviselők tárgyalási szándéka egyértelmü, a következő találkozókon már konkrét ügyekben folytatódik az egyeztetés.

A megbeszélésekről szóló bővebb információkat honlapunkon már olvashatják - a szerk.

Befejezésül a kecskeméti ,,Összefogás Nap”-i rendezvény sikeréről adott friss információkat az elnök. Czövek János megdicsérte Kiss Csaba alapszervezeti vezető szervező tevékenységét, majd hozzátette, hogy a helyi alakulat törzsfőnöke is elismerően szólt a helyi Hosz alapszervezet munkájáról, azokról a lehetséges és már meglévő kitörési pontokról, amelyek újra régi fényében láttatják a lassan 20 éve alapított szakszervezetünket.   

Dr. Mészáros Melinda alelnök tájékoztatójában arról beszélt, hogy benyújtottuk az új vezető tisztségviselőkkel kapcsolatos változásjelentést, november 4-én pedig részt vettünk a Liga Szakszervezetek által szervezett nemzetközi esélyegyenlőségi konferencián. Ezt követően pedig a november 8-i rendkívüli OKÉT ülésen történtekről adott hírt. Erről a fórumról is részletesen olvashatnak weblapunkon - a szerk.

Az alelnök szólt a következő napok feladatairól is: így a 2011-es évre megkötendő mobiltelefon szerződés előkészítéséről, a nemzetközi ügyekkel kapcsolatos, Siklósi Péter helyettes államtitkárral történő november 10-i, illetve Fodor Lajos közigazgatási államtitkárral való december 1-jei találkozó előkészítéséről, valamint a szerződéses katonákkal való mielőbbi megbeszélésről is. 

Lippai Csaba alelnök azzal egészítette ki a tájékoztatót, hogy elmondta: remélhetőleg minél hamarabb átadom az eddig betöltött beosztásomat, majd átveszem az alelnöki feladataimat. Ezt követően a november 8-i győri aktuális tájékoztató tapasztalatairól beszélt. Elmondta, hogy a szakszervezet jó partnert talált a győri parancsnokban, hiszen Kovács ezredes támogatásáról biztosította az új szakszervezeti vezetést, majd hozzátette, hogy a győri parancsnok azt is kifejezésre juttatta, hogy annak csak örülni tud, ha a szakszervezet javítani akarja a közhangulatot, illetve megoldja azokat a feladatokat, amelyekre egy parancsnoknak már nincsenek eszközei, lehetőségei.    

Az aktuális tájékoztatót követően Sörös István azt javasolta, hogy ne csak a kormánypárti, hanem valamennyi parlamenti frakcióvezetővel és persze a honvédelmi miniszterrel is vegyük fel a kapcsolatot és javasoljunk mielőbbi egyeztetéseket. 

Tagfelvételről szóló napirend során – az elnök javaslatára – Fazekas Miklóst és Pinka Péter Pált pártoló taggá vette fel az elnökség.

A költségvetés III. negyedéves helyzetének megtárgyalása során dr. Mészáros Melinda elmondta: a számokból is látszik, hogy a bevételi és a kiadási oldal is majdnem ugyanazon adatokat tartalmazza. Az alelnök a segélyezésről szólva elmondta, hogy azt az összeget szeretnénk elkölteni, amennyit a költségvetésbe terveztünk. Akárcsak a szakszervezet tulajdonában lévő autókra, de a karbantartási és az üzemeltetési költségekre is többet kell majd költeni 2011-ben. Sándor Roland pénzügyi ügyvivő hozzátette, hogy noha nem kaptuk meg a munkáltatótól a munkaidőkedvezmény-megváltást, a tagdíjakból származó bevételeink fedezték au eddig kieső bevételeinket.   

Ezt követően a 2010. november 17-i választmányi ülés összehívásáról szóló elnökségi határozatról döntöttek az elnökség tagjai, majd egyenként döntöttek a választmányi határozatokról (az Egység újság elkészítéséről és terjesztéséről, egyes Hosz szervek müködési költségeiről, az üdültetés támogatásáról, az önsegélyezési és szolidaritási alaphoz való hozzájárulás mértékéről, az önsegélyezési és szolidaritási alap müködéséről, a segélyezés rendjéről, az Alapítványi támogatásról, az országos szintü szakszervezeti szövetségnek történő tagdíjfizetési kötelezettségről, a 880 Ft-os átlag szakszervezeti tagdíjról, majd a Hosz 2011-es költségvetéséről, a 2011-es fontosabb feladatokról, a 2011-es munkatervről és a rendezvénytervről, valamint a Szakszervezeti Munkáért Díj odaítéléséről). Ezt követően a választmány elé terjesztendő személyi kérdésekről egyeztettek, így a leendő szárazföldi képviselő és a leendő logisztikai képviseletvezető-helyettes személyéről folytattak megbeszélést.      

A befektetések alakulásáról szóló tájékoztatóban dr. Mészáros Melinda alelnök elmondta: mivel nem olyan mértékü az átlaghozam, az eredmények javulása, mint vártuk, a következő időszakban át kell gondolnunk hová fektetjük be pénzösszegeinket. 

Az egyebekben szót ejtettek a november 18-i szakszervezeti továbbképzés programjáról, valamint a november 25-26-i, Balatonszemesen megrendezendő FRDÉSZ Küldöttgyülésről is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-10 10:53:05
A szakszervezetek szerint a reálbérek értékének megőrzése érdekében év közben minimum 5-7 százalékos korrekcióra lenne szükség a minimálbér és a garantált bérminimum esetében. Múlt csütörtökön már tárgyalóasztalhoz ültek a munkáltatók és a munkavállalók – mondta az InfoRádiónak a Liga Szakszervezetek elnöke.
2023-07-10 10:50:07
2023. június 19-én a kormány kihirdette, hogy augusztustól SZÉP-kártyával is lehet hidegélelmiszert vásárolni. A szakszervezetek, köztük a LIGA Szakszervezetek, többször sürgették már ezt a megoldást...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.