2018. 01. 19. péntek
Márió, Sára
: 308 Ft   : 252 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

SZÉF: Szakértői tárgyalások kezdődnek az új nyugdíj- és illetménykoncepcióról

Hosz  |  2010. 11. 15., 16:37

A szakszervezetek kérésére szakértői szinten folytatódnak az egyeztetések a Hszt. hatálya alá tartozó hivatásos állomány új illetmény és nyugdíjkoncepciójáról - erről állapodtak meg a felek a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fóruma (SZÉF) november 15-i ülésén. A kormányzati oldal ügyvivői feladatait dr. Pintér Sándor belügyminiszter, míg a munkavállalói oldal teendőit Powel Pál látta el, a Honvédelmi Minisztérium képviseletében Márki Gábor védelemgazdasági helyettes álamtitkár és Sulyok János dandártábornok, a HM KPÜ vezérigazgatója jelent meg, szakszervezetünket dr. Mészáros Melinda alelnök képviselte...

Napirend előtt a munkavállalói oldal ügyvivője azt sérelmezte, hogy a Hvt. és a Hjt. legutóbbi módosítása, mely az egykori Köztársasági Őrezred bizonyos feladatainak Magyar Honvédség számára történő átadás-átvételéről szólt, nem került a SZÉF elé. A belügyminiszter reakciójában elmondta, hogy a törvényt megtárgyalták, a feladat, a díszelgés (koronaőrzés) valóban átkerül az MH-hoz, de a volt Köztársasági Őrezrednél ez nem okozott létszámleépítést. Pintér Sándor hozzátette: Semmilyen költségkihatása nincs a feladatok átcsoportosításának, hiszen az öltözet és a felszerelés sem változik.

Dr. Mészáros Melinda, a Hosz alelnöke elmondta, hogy a módosítás nem tartalmazott olyan elemeket, amit véleményezni kellett volna, a részletszabályok és a technikai kérdések tekintetében pedig senki nem kérdezte meg a Hosz-t, hiszen a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórumot (HÉF) sem hívták össze, így egyeztetésre sem volt mód, annak ellenére, hogy a parlament is tárgyalja már a kérdést.

A belügyminiszter ígéretet tett arra, hogy amíg hatályban van a jogszabály, jobban odafigyelnek majd az ezt követő véleményeztetésekre és a tájékoztatásra is. A munkavállalói oldal ügyvivője nem fogadta el a kormányzati választ, hiszen - mint mondta - a SZÉF hatáskörében van az egyeztetés joga.

A SZÉF első napirendi témája a Hszt. hatálya alá tartozó hivatásos állomány új nyugdíj- és illetménykoncepciója volt.

Mivel nagy horderejü ez a kérdés, és nem volt lehetséges megfelelően és időben megtárgyalni a témát, kérem az elnapolást, szakértői szinten szeretnénk ezt tovább tárgyalni. Emellett szeretnénk tájékoztatást kapni a kafetéria ügyben is - mondta Powel Pál.

Válaszában Pintér Sándor elmondta, hogy noha elfogadja a javaslatot, de mivel szükös az idő, és szeretnék mihamarabb a kormány elé vinni az ügyet, azt kéri, hogy bizonyos kérdésekről tárgyaljanak az oldalak.

 

A munkavállalói oldal kérdéseire reagálva a belügyminiszter elmondta: Akinek az adórendszer miatt a reáljövedelme csökkent volna, az évente egyszer jövedelem kiegészítést kap. Ez a kormányzati szándék minden jogállású személyre vonatkozik. Stabilitásra van szükség, ezt bizonyos elbocsátásokat feltételez, de ez csak szük kört érint. Kifejezett eredménynek érzem, hogy a 2011-es évben a belügyi, rendőrségi vonalon 4500 fős létszámemelés lesz. Senkinek nem csökkenhet a bére, de azt nem garantálhatom, hogy növekedni is fog, illetve, hogy ez az emelés, milyen mértékü lesz. A túlmunka anyagi fedezetét szeretném elérni a BM területén! Nekem is célkitüzésem a további béremelés, de együtt kell ezt a témát tárgyalni a nyugdíjkérdéssel. Az aktív állomány béreinek emelését szeretném elérni. Semmiképpen nem követendő, ha valaki 38 évesen elmegy nyugdíjba, azt támogatom, aki dolgozik. Két éven belül akár 30%-os béremelés is bekövetkezhet a szférában. Nem tartható a jelenlegi állapot, arra kell törekedni, ha valaki elmegy nyugdíjba, akkor csak a nyugdíjkorhatár elérésétől kaphasson nyugdíjat.

A Hjt. alá tartozó hivatásos állomány nyugdíj és illetménykoncepciójának kidolgozására csak a későbbiekben kerül várhatóan sor.

Tárgyaltak még a Nemzeti Adó és Vámhivatalról (NAV) szóló T/1377. törvényjavaslatról, valamint a Belügyi Érdekegyeztető Tanács (BÉT) november 5-i ülésén a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény módosításával kapcsolatos munkavállalói felvetésről, ám ezek a témák már nem voltak a sajtó számára nyilvánosak.

Az egyeztetés szünetében dr. Mészáros Melinda alelnök Sulyok János dandártábornokkal, a HM KPÜ vezéigazgatójával folytatott megbeszélést.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 18., 15:10
A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.
2018. 01. 17., 12:08
2018. január végén a jelenlegi székházból a 1112 Budapest, Sasadi út 170-alá költözik a LIGA Szakszervezetek. A költözés miatt 2018. január 17-től előreláthatólag február elsejéig a vezetékes telefonvonalak ideiglenesen nem elérhetőek, ezért kérik, hogy a munkatársakat (a honlapon is rajta lévő) mobilszámaikon hívják!
2018. 01. 16., 15:01
„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...
2018. 01. 12., 10:11
Új parancsnoka van – Korom Ferenc vezérőrnagy személyében – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak. A parancsnoki beosztás átadás-átvételét január 11-én, csütörtökön tartották Székesfehérváron. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte...
2018-01-09 14:33:54
2018. január 2-től visszavonásig érvényes Vodafone Flotta promóció keretében kedvező, kamatmentes készülék részletfizetési lehetőségeket és korlátlan belföldi-, valamint EU-n belüli beszélgetést kínál a Vodafone...
2018-01-09 12:45:45
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető tárgyalás miatt 2018. január 10-e helyett január 11-én 14.00-16.00 óráig tart ügyfélszolgálatot a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b.). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Gyűlnek a viharfelhők a bolgár repülős égen, legalábbis ami a hadrendben lévő típusok üzembentartását illeti. Legújabb áldozat a Szu-25-ös flotta, mely 2017. december 14. óta nem repülhet és komoly kérdés, hogy fog-e újra.

  Háború Művészete magazin

Jakutszk repülőterén január 11-én extrém időjárási körülmények között megkezdődött a Moszkvai Helikoptergyártó Üzem Mi-171A2 típusának tesztrepülése. A helikoptert a Volga-Dnyeper légitársaság An-124-100 Ruszlán teherszállító repülőgépe szállította a helyszínre.