2023. 06. 06. kedd
Cintia, Norbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

SZÉF: Szakértői tárgyalások kezdődnek az új nyugdíj- és illetménykoncepcióról

Hosz  |  2010. 11. 15., 16:37

A szakszervezetek kérésére szakértői szinten folytatódnak az egyeztetések a Hszt. hatálya alá tartozó hivatásos állomány új illetmény és nyugdíjkoncepciójáról - erről állapodtak meg a felek a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fóruma (SZÉF) november 15-i ülésén. A kormányzati oldal ügyvivői feladatait dr. Pintér Sándor belügyminiszter, míg a munkavállalói oldal teendőit Powel Pál látta el, a Honvédelmi Minisztérium képviseletében Márki Gábor védelemgazdasági helyettes álamtitkár és Sulyok János dandártábornok, a HM KPÜ vezérigazgatója jelent meg, szakszervezetünket dr. Mészáros Melinda alelnök képviselte...

Napirend előtt a munkavállalói oldal ügyvivője azt sérelmezte, hogy a Hvt. és a Hjt. legutóbbi módosítása, mely az egykori Köztársasági Őrezred bizonyos feladatainak Magyar Honvédség számára történő átadás-átvételéről szólt, nem került a SZÉF elé. A belügyminiszter reakciójában elmondta, hogy a törvényt megtárgyalták, a feladat, a díszelgés (koronaőrzés) valóban átkerül az MH-hoz, de a volt Köztársasági Őrezrednél ez nem okozott létszámleépítést. Pintér Sándor hozzátette: Semmilyen költségkihatása nincs a feladatok átcsoportosításának, hiszen az öltözet és a felszerelés sem változik.

Dr. Mészáros Melinda, a Hosz alelnöke elmondta, hogy a módosítás nem tartalmazott olyan elemeket, amit véleményezni kellett volna, a részletszabályok és a technikai kérdések tekintetében pedig senki nem kérdezte meg a Hosz-t, hiszen a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórumot (HÉF) sem hívták össze, így egyeztetésre sem volt mód, annak ellenére, hogy a parlament is tárgyalja már a kérdést.

A belügyminiszter ígéretet tett arra, hogy amíg hatályban van a jogszabály, jobban odafigyelnek majd az ezt követő véleményeztetésekre és a tájékoztatásra is. A munkavállalói oldal ügyvivője nem fogadta el a kormányzati választ, hiszen - mint mondta - a SZÉF hatáskörében van az egyeztetés joga.

A SZÉF első napirendi témája a Hszt. hatálya alá tartozó hivatásos állomány új nyugdíj- és illetménykoncepciója volt.

Mivel nagy horderejü ez a kérdés, és nem volt lehetséges megfelelően és időben megtárgyalni a témát, kérem az elnapolást, szakértői szinten szeretnénk ezt tovább tárgyalni. Emellett szeretnénk tájékoztatást kapni a kafetéria ügyben is - mondta Powel Pál.

Válaszában Pintér Sándor elmondta, hogy noha elfogadja a javaslatot, de mivel szükös az idő, és szeretnék mihamarabb a kormány elé vinni az ügyet, azt kéri, hogy bizonyos kérdésekről tárgyaljanak az oldalak.

 

A munkavállalói oldal kérdéseire reagálva a belügyminiszter elmondta: Akinek az adórendszer miatt a reáljövedelme csökkent volna, az évente egyszer jövedelem kiegészítést kap. Ez a kormányzati szándék minden jogállású személyre vonatkozik. Stabilitásra van szükség, ezt bizonyos elbocsátásokat feltételez, de ez csak szük kört érint. Kifejezett eredménynek érzem, hogy a 2011-es évben a belügyi, rendőrségi vonalon 4500 fős létszámemelés lesz. Senkinek nem csökkenhet a bére, de azt nem garantálhatom, hogy növekedni is fog, illetve, hogy ez az emelés, milyen mértékü lesz. A túlmunka anyagi fedezetét szeretném elérni a BM területén! Nekem is célkitüzésem a további béremelés, de együtt kell ezt a témát tárgyalni a nyugdíjkérdéssel. Az aktív állomány béreinek emelését szeretném elérni. Semmiképpen nem követendő, ha valaki 38 évesen elmegy nyugdíjba, azt támogatom, aki dolgozik. Két éven belül akár 30%-os béremelés is bekövetkezhet a szférában. Nem tartható a jelenlegi állapot, arra kell törekedni, ha valaki elmegy nyugdíjba, akkor csak a nyugdíjkorhatár elérésétől kaphasson nyugdíjat.

A Hjt. alá tartozó hivatásos állomány nyugdíj és illetménykoncepciójának kidolgozására csak a későbbiekben kerül várhatóan sor.

Tárgyaltak még a Nemzeti Adó és Vámhivatalról (NAV) szóló T/1377. törvényjavaslatról, valamint a Belügyi Érdekegyeztető Tanács (BÉT) november 5-i ülésén a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény módosításával kapcsolatos munkavállalói felvetésről, ám ezek a témák már nem voltak a sajtó számára nyilvánosak.

Az egyeztetés szünetében dr. Mészáros Melinda alelnök Sulyok János dandártábornokkal, a HM KPÜ vezéigazgatójával folytatott megbeszélést.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.