2024. 03. 02. szombat
Lujza
: 394 Ft   : 364 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

SZÉF: Szakértői tárgyalások kezdődnek az új nyugdíj- és illetménykoncepcióról

Hosz  |  2010. 11. 15., 16:37

A szakszervezetek kérésére szakértői szinten folytatódnak az egyeztetések a Hszt. hatálya alá tartozó hivatásos állomány új illetmény és nyugdíjkoncepciójáról - erről állapodtak meg a felek a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fóruma (SZÉF) november 15-i ülésén. A kormányzati oldal ügyvivői feladatait dr. Pintér Sándor belügyminiszter, míg a munkavállalói oldal teendőit Powel Pál látta el, a Honvédelmi Minisztérium képviseletében Márki Gábor védelemgazdasági helyettes álamtitkár és Sulyok János dandártábornok, a HM KPÜ vezérigazgatója jelent meg, szakszervezetünket dr. Mészáros Melinda alelnök képviselte...

Napirend előtt a munkavállalói oldal ügyvivője azt sérelmezte, hogy a Hvt. és a Hjt. legutóbbi módosítása, mely az egykori Köztársasági Őrezred bizonyos feladatainak Magyar Honvédség számára történő átadás-átvételéről szólt, nem került a SZÉF elé. A belügyminiszter reakciójában elmondta, hogy a törvényt megtárgyalták, a feladat, a díszelgés (koronaőrzés) valóban átkerül az MH-hoz, de a volt Köztársasági Őrezrednél ez nem okozott létszámleépítést. Pintér Sándor hozzátette: Semmilyen költségkihatása nincs a feladatok átcsoportosításának, hiszen az öltözet és a felszerelés sem változik.

Dr. Mészáros Melinda, a Hosz alelnöke elmondta, hogy a módosítás nem tartalmazott olyan elemeket, amit véleményezni kellett volna, a részletszabályok és a technikai kérdések tekintetében pedig senki nem kérdezte meg a Hosz-t, hiszen a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórumot (HÉF) sem hívták össze, így egyeztetésre sem volt mód, annak ellenére, hogy a parlament is tárgyalja már a kérdést.

A belügyminiszter ígéretet tett arra, hogy amíg hatályban van a jogszabály, jobban odafigyelnek majd az ezt követő véleményeztetésekre és a tájékoztatásra is. A munkavállalói oldal ügyvivője nem fogadta el a kormányzati választ, hiszen - mint mondta - a SZÉF hatáskörében van az egyeztetés joga.

A SZÉF első napirendi témája a Hszt. hatálya alá tartozó hivatásos állomány új nyugdíj- és illetménykoncepciója volt.

Mivel nagy horderejü ez a kérdés, és nem volt lehetséges megfelelően és időben megtárgyalni a témát, kérem az elnapolást, szakértői szinten szeretnénk ezt tovább tárgyalni. Emellett szeretnénk tájékoztatást kapni a kafetéria ügyben is - mondta Powel Pál.

Válaszában Pintér Sándor elmondta, hogy noha elfogadja a javaslatot, de mivel szükös az idő, és szeretnék mihamarabb a kormány elé vinni az ügyet, azt kéri, hogy bizonyos kérdésekről tárgyaljanak az oldalak.

 

A munkavállalói oldal kérdéseire reagálva a belügyminiszter elmondta: Akinek az adórendszer miatt a reáljövedelme csökkent volna, az évente egyszer jövedelem kiegészítést kap. Ez a kormányzati szándék minden jogállású személyre vonatkozik. Stabilitásra van szükség, ezt bizonyos elbocsátásokat feltételez, de ez csak szük kört érint. Kifejezett eredménynek érzem, hogy a 2011-es évben a belügyi, rendőrségi vonalon 4500 fős létszámemelés lesz. Senkinek nem csökkenhet a bére, de azt nem garantálhatom, hogy növekedni is fog, illetve, hogy ez az emelés, milyen mértékü lesz. A túlmunka anyagi fedezetét szeretném elérni a BM területén! Nekem is célkitüzésem a további béremelés, de együtt kell ezt a témát tárgyalni a nyugdíjkérdéssel. Az aktív állomány béreinek emelését szeretném elérni. Semmiképpen nem követendő, ha valaki 38 évesen elmegy nyugdíjba, azt támogatom, aki dolgozik. Két éven belül akár 30%-os béremelés is bekövetkezhet a szférában. Nem tartható a jelenlegi állapot, arra kell törekedni, ha valaki elmegy nyugdíjba, akkor csak a nyugdíjkorhatár elérésétől kaphasson nyugdíjat.

A Hjt. alá tartozó hivatásos állomány nyugdíj és illetménykoncepciójának kidolgozására csak a későbbiekben kerül várhatóan sor.

Tárgyaltak még a Nemzeti Adó és Vámhivatalról (NAV) szóló T/1377. törvényjavaslatról, valamint a Belügyi Érdekegyeztető Tanács (BÉT) november 5-i ülésén a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény módosításával kapcsolatos munkavállalói felvetésről, ám ezek a témák már nem voltak a sajtó számára nyilvánosak.

Az egyeztetés szünetében dr. Mészáros Melinda alelnök Sulyok János dandártábornokkal, a HM KPÜ vezéigazgatójával folytatott megbeszélést.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.

  JETfly Magazin

A Gripen legújabb generációjának számító E változatból Svédország mellett eddig csak Brazília rendelt, ezért a gyártó világszerte új vásárlókat keres: jelenleg európai, ázsiai és dél-amerikai országokkal zajlanak tárgyalások.

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.