2023. 06. 06. kedd
Cintia, Norbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tagszervezési konferencián, Berlinben

Hosz  |  2010. 12. 14., 11:00

November 27-28 között, az EUROMIL szervezésében és finanszírozásában kétnapos nemzetközi tagszervezési és toborzási tréninggel egybekötött konferencia került lebonyolításra Berlinben. A Honvédszakszervezet az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis alapszervezeti vezetőjét, Kiss Csaba Attilát és az MH GAVIK alapszervezeti vezetőjét, Kiss Antal Attilát delegálta a konferenciára. A reprezentatív magyar katonai érdekképviseleti szerven kívül még Csehország, Görögország, Hollandia, Lengyelország, Macedónia, Málta és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervei delegáltak résztvevőket.

A konferencia célja volt, hogy megismerhessük a különböző európai szakszervezetek tagtoborzási eljárásait, azokat a módszereket, amelyekkel a különböző szervezetek növelik taglétszámukat, valamint megőrzik a tagság aktív részvételét a saját és bajtársaik jogainak megóvása és érdekeinek érvényesítése érdekében végzett érdekképviseleti munkában. Továbbá különböző feladatokon és tréningeken keresztül új ötleteket dolgozzunk ki mindezen célok minél hatékonyabb elérésére, valamint a saját szervezetünkről kialakult jó vélemény folyamatos szinten tartására és annak javítására.

A tréningek során egyszerü és bonyolultabb kérdésekre adott válaszokon keresztül megvilágítottuk a tagtoborzás tagszervezés körüli nehézségeket és közös munkával kerestük azon már bevált módszereket illetve hatékony ötleteket, amelyek segíthetik a toborzók munkáját. A munkát megkönnyítették, a több mint 110(!) éves múltra visszatekintő holland szakszervezet képviseletében megjelent Koos Stauthamer rövid előadásai, amelyben  a nagy múltú szervezetnél alaposan kidolgozott, kipróbált és müködőképes módszereket mutatta be.

Voltak azonban olyan tényezők is amelyek gátolták a hatékony munkát. Ezek közül a talán a legfontosabb, hogy különböző országok érdekképviseleti szervei a jogszabályi és tradicionális és egyéb körülmények között a tagszervezés és a toborzás más-más szintjén álnak. Azok a módszerek amelyek müködnek a 110 éves AFMP/FNV-nél vagy a magyar katonatársadalmat már közel 20 éve reprezentatívan képviselő HOSZ-nál nem biztos beválnak a félig meddig illegalitásban müködő máltai vagy görög szakszervezeteknél. Természetszerüen más mechanizmusok müködnek és más módszerekre van szükség egy olyan szervezetnél, amely 10,000-es tagsággal a háta mögött képviseli a katonatársadalom érdekeit, meghatározó ereje és bázisa az aktív katonaállományra épül mint pl. a mindösszesen  450 nyugállományú tagot tömörítő görög ETAL szervezetnek. Más oldalról közelítették meg a tagszervezés kérdéskörét azon országok szakszervezetei, amelyek úgymond felülről szerveződnek, és a toborzás és tagmegtartás kizárólag az elnökség feladata így elnöki, alelnöki, főtitkári szinten képviseltették magukat, mint mi, akik egy alapvetően alulról szerveződő szervezet képviseletében az alapszervezetek szintjéről voltunk delegálva a konferenciára.Ezeket a nehézségeket azonban a jó hozzáállásnak az aktív munkának és a tréner felkészültségének köszönhetően könnyen kiküszöböltük és így minden résztvevő számára eredményes két napot zárhattunk, ami a konferencia zárása képen a résztvevők által adott értékelés is bizonyított.

Úgy gondolom, hogy összességében, mind számunkra mind a partner országok szervezetei számára is gyümölcsöző volt ez a két nap. Mint a konferencia legaktívabb résztvevői többek között Kiss Csaba Attila előadásán keresztül sok olyan gondolatot oszthattunk meg a többiekkel, amelyek nálunk már beváltak és máshol is hasznosíthatóak.  Továbbá mi is olyan ötletekkel gazdagodhattunk, amelyek a későbbiekben bedolgozva a Honvédszakszervezet tagszervezési munkájába a taglétszám növekedését, a tagság erősebb kohézióját és aktivitását eredményezhetik. Amely eredmények még jobban megerősíthetik, elnökségünk pozícióit a tárgyalóasztaloknál és ezáltal ők még hatékonyabban képviselhetik bajtársaink érdekeit, közelebb kerülhet az a cél, hogy „RÓLUNK NÉLKÜLÜNK NE DÖNTSENEK”

Kiss Antal - Kiss Csaba

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.