2017. 11. 18. szombat
Jenő
: 312 Ft   : 265 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tagszervezési konferencián, Berlinben

Hosz  |  2010. 12. 14., 11:00

November 27-28 között, az EUROMIL szervezésében és finanszírozásában kétnapos nemzetközi tagszervezési és toborzási tréninggel egybekötött konferencia került lebonyolításra Berlinben. A Honvédszakszervezet az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis alapszervezeti vezetőjét, Kiss Csaba Attilát és az MH GAVIK alapszervezeti vezetőjét, Kiss Antal Attilát delegálta a konferenciára. A reprezentatív magyar katonai érdekképviseleti szerven kívül még Csehország, Görögország, Hollandia, Lengyelország, Macedónia, Málta és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervei delegáltak résztvevőket.

A konferencia célja volt, hogy megismerhessük a különböző európai szakszervezetek tagtoborzási eljárásait, azokat a módszereket, amelyekkel a különböző szervezetek növelik taglétszámukat, valamint megőrzik a tagság aktív részvételét a saját és bajtársaik jogainak megóvása és érdekeinek érvényesítése érdekében végzett érdekképviseleti munkában. Továbbá különböző feladatokon és tréningeken keresztül új ötleteket dolgozzunk ki mindezen célok minél hatékonyabb elérésére, valamint a saját szervezetünkről kialakult jó vélemény folyamatos szinten tartására és annak javítására.

A tréningek során egyszerü és bonyolultabb kérdésekre adott válaszokon keresztül megvilágítottuk a tagtoborzás tagszervezés körüli nehézségeket és közös munkával kerestük azon már bevált módszereket illetve hatékony ötleteket, amelyek segíthetik a toborzók munkáját. A munkát megkönnyítették, a több mint 110(!) éves múltra visszatekintő holland szakszervezet képviseletében megjelent Koos Stauthamer rövid előadásai, amelyben  a nagy múltú szervezetnél alaposan kidolgozott, kipróbált és müködőképes módszereket mutatta be.

Voltak azonban olyan tényezők is amelyek gátolták a hatékony munkát. Ezek közül a talán a legfontosabb, hogy különböző országok érdekképviseleti szervei a jogszabályi és tradicionális és egyéb körülmények között a tagszervezés és a toborzás más-más szintjén álnak. Azok a módszerek amelyek müködnek a 110 éves AFMP/FNV-nél vagy a magyar katonatársadalmat már közel 20 éve reprezentatívan képviselő HOSZ-nál nem biztos beválnak a félig meddig illegalitásban müködő máltai vagy görög szakszervezeteknél. Természetszerüen más mechanizmusok müködnek és más módszerekre van szükség egy olyan szervezetnél, amely 10,000-es tagsággal a háta mögött képviseli a katonatársadalom érdekeit, meghatározó ereje és bázisa az aktív katonaállományra épül mint pl. a mindösszesen  450 nyugállományú tagot tömörítő görög ETAL szervezetnek. Más oldalról közelítették meg a tagszervezés kérdéskörét azon országok szakszervezetei, amelyek úgymond felülről szerveződnek, és a toborzás és tagmegtartás kizárólag az elnökség feladata így elnöki, alelnöki, főtitkári szinten képviseltették magukat, mint mi, akik egy alapvetően alulról szerveződő szervezet képviseletében az alapszervezetek szintjéről voltunk delegálva a konferenciára.Ezeket a nehézségeket azonban a jó hozzáállásnak az aktív munkának és a tréner felkészültségének köszönhetően könnyen kiküszöböltük és így minden résztvevő számára eredményes két napot zárhattunk, ami a konferencia zárása képen a résztvevők által adott értékelés is bizonyított.

Úgy gondolom, hogy összességében, mind számunkra mind a partner országok szervezetei számára is gyümölcsöző volt ez a két nap. Mint a konferencia legaktívabb résztvevői többek között Kiss Csaba Attila előadásán keresztül sok olyan gondolatot oszthattunk meg a többiekkel, amelyek nálunk már beváltak és máshol is hasznosíthatóak.  Továbbá mi is olyan ötletekkel gazdagodhattunk, amelyek a későbbiekben bedolgozva a Honvédszakszervezet tagszervezési munkájába a taglétszám növekedését, a tagság erősebb kohézióját és aktivitását eredményezhetik. Amely eredmények még jobban megerősíthetik, elnökségünk pozícióit a tárgyalóasztaloknál és ezáltal ők még hatékonyabban képviselhetik bajtársaink érdekeit, közelebb kerülhet az a cél, hogy „RÓLUNK NÉLKÜLÜNK NE DÖNTSENEK”

Kiss Antal - Kiss Csaba

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017. 10. 31., 08:51
Szomorúan emlékeztünk a múltra, amikor a kecskeméti MH Légijármű Javítóüzemnél szolgált, majd a kecskeméti nyugállományú csoport vezetőjévé és a tagozat elnökségi tagjává választott Szilágyi István 2010. március 9-én utolsó útjára kísértük.
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-10-31 11:14:51
2017. október 12-én tartott ülést a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A munkáltatók szociális hozzájárulási adója 2018-ban 2,5 százalékkal csökken. A LIGA Szakszervezetek kiállt a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörléséért. Törvénymódosítás születhet arról, hogy a jövőben a szakszervezeti tisztségviselőt visszahelyezhesse a bíróság.
2017-10-31 11:12:21
Összesen 153 honvéd tiszt- és altisztjelölt tett ünnepélyes esküt október 27-én, pénteken, Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián. Az eskütételen Czövek János elnök vett részt a Honvédszakszervezet részéről...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A napokban zajló Dubai Airshow 2017 szakkiállításon, az emirátusok légierejének vezérőrnagya, Abdulla Al Said Al Hashemi bejelentette, hogy aláírták a szerződést a Lockheed Martin vállalattal 80 darab Block 60 F-16E/F modernizációjáról.

  Háború Művészete magazin

2017. szeptember elsején megalakult az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár. Az egység – és jogelődjei – története évtizedekben mérhető, a különleges műveleti képesség kialakítása viszont csak tizenkét esztendeje kezdődött meg a honvédségnél.