2018. 01. 23. kedd
Rajmund, Zelma
: 309 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tagszervezési konferencián, Berlinben

Hosz  |  2010. 12. 14., 11:00

November 27-28 között, az EUROMIL szervezésében és finanszírozásában kétnapos nemzetközi tagszervezési és toborzási tréninggel egybekötött konferencia került lebonyolításra Berlinben. A Honvédszakszervezet az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis alapszervezeti vezetőjét, Kiss Csaba Attilát és az MH GAVIK alapszervezeti vezetőjét, Kiss Antal Attilát delegálta a konferenciára. A reprezentatív magyar katonai érdekképviseleti szerven kívül még Csehország, Görögország, Hollandia, Lengyelország, Macedónia, Málta és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervei delegáltak résztvevőket.

A konferencia célja volt, hogy megismerhessük a különböző európai szakszervezetek tagtoborzási eljárásait, azokat a módszereket, amelyekkel a különböző szervezetek növelik taglétszámukat, valamint megőrzik a tagság aktív részvételét a saját és bajtársaik jogainak megóvása és érdekeinek érvényesítése érdekében végzett érdekképviseleti munkában. Továbbá különböző feladatokon és tréningeken keresztül új ötleteket dolgozzunk ki mindezen célok minél hatékonyabb elérésére, valamint a saját szervezetünkről kialakult jó vélemény folyamatos szinten tartására és annak javítására.

A tréningek során egyszerü és bonyolultabb kérdésekre adott válaszokon keresztül megvilágítottuk a tagtoborzás tagszervezés körüli nehézségeket és közös munkával kerestük azon már bevált módszereket illetve hatékony ötleteket, amelyek segíthetik a toborzók munkáját. A munkát megkönnyítették, a több mint 110(!) éves múltra visszatekintő holland szakszervezet képviseletében megjelent Koos Stauthamer rövid előadásai, amelyben  a nagy múltú szervezetnél alaposan kidolgozott, kipróbált és müködőképes módszereket mutatta be.

Voltak azonban olyan tényezők is amelyek gátolták a hatékony munkát. Ezek közül a talán a legfontosabb, hogy különböző országok érdekképviseleti szervei a jogszabályi és tradicionális és egyéb körülmények között a tagszervezés és a toborzás más-más szintjén álnak. Azok a módszerek amelyek müködnek a 110 éves AFMP/FNV-nél vagy a magyar katonatársadalmat már közel 20 éve reprezentatívan képviselő HOSZ-nál nem biztos beválnak a félig meddig illegalitásban müködő máltai vagy görög szakszervezeteknél. Természetszerüen más mechanizmusok müködnek és más módszerekre van szükség egy olyan szervezetnél, amely 10,000-es tagsággal a háta mögött képviseli a katonatársadalom érdekeit, meghatározó ereje és bázisa az aktív katonaállományra épül mint pl. a mindösszesen  450 nyugállományú tagot tömörítő görög ETAL szervezetnek. Más oldalról közelítették meg a tagszervezés kérdéskörét azon országok szakszervezetei, amelyek úgymond felülről szerveződnek, és a toborzás és tagmegtartás kizárólag az elnökség feladata így elnöki, alelnöki, főtitkári szinten képviseltették magukat, mint mi, akik egy alapvetően alulról szerveződő szervezet képviseletében az alapszervezetek szintjéről voltunk delegálva a konferenciára.Ezeket a nehézségeket azonban a jó hozzáállásnak az aktív munkának és a tréner felkészültségének köszönhetően könnyen kiküszöböltük és így minden résztvevő számára eredményes két napot zárhattunk, ami a konferencia zárása képen a résztvevők által adott értékelés is bizonyított.

Úgy gondolom, hogy összességében, mind számunkra mind a partner országok szervezetei számára is gyümölcsöző volt ez a két nap. Mint a konferencia legaktívabb résztvevői többek között Kiss Csaba Attila előadásán keresztül sok olyan gondolatot oszthattunk meg a többiekkel, amelyek nálunk már beváltak és máshol is hasznosíthatóak.  Továbbá mi is olyan ötletekkel gazdagodhattunk, amelyek a későbbiekben bedolgozva a Honvédszakszervezet tagszervezési munkájába a taglétszám növekedését, a tagság erősebb kohézióját és aktivitását eredményezhetik. Amely eredmények még jobban megerősíthetik, elnökségünk pozícióit a tárgyalóasztaloknál és ezáltal ők még hatékonyabban képviselhetik bajtársaink érdekeit, közelebb kerülhet az a cél, hogy „RÓLUNK NÉLKÜLÜNK NE DÖNTSENEK”

Kiss Antal - Kiss Csaba

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 17., 12:31
Idén a személyijövedelemadó-bevallás tervezetét azoknak is automatikusan, külön kérés nélkül elkészíti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, akik korábban munkáltatójuktól kérték az adómegállapítást.
2018. 01. 17., 12:13
2018. január elsejével egy régi szakszervezeti követelés teljesült azzal, hogy a minimálbér nettó értéke végre eléri a létminimumot. Ez az eredmény a 2016. november 24-én a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumában kötött háromoldalú megállapodásnak köszönhető. A megállapodásnak megfelelően 2018-ban a minimálbér 8%-al, 138.000 Ft-ra, a garantált bérminimum pedig 12%-al, 180.500 Ft-ra emelkedik.
2018. 01. 18., 15:10
A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.
2018-01-17 12:08:49
2018. január végén a jelenlegi székházból a 1112 Budapest, Sasadi út 170-alá költözik a LIGA Szakszervezetek. A költözés miatt 2018. január 17-től előreláthatólag február elsejéig a vezetékes telefonvonalak ideiglenesen nem elérhetőek, ezért kérik, hogy a munkatársakat (a honlapon is rajta lévő) mobilszámaikon hívják!
2018-01-16 15:01:33
„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...
2018-01-12 10:11:08
Új parancsnoka van – Korom Ferenc vezérőrnagy személyében – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak. A parancsnoki beosztás átadás-átvételét január 11-én, csütörtökön tartották Székesfehérváron. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

JAS-39 Gripen & MiG-29 – gyakran felmerülő kérdések, avagy szüksége van-e az országnak légierőre? A dokumentum igyekszik az általában felmerülő kérdésekre választ adni és eloszlatni bizonyos téveszméket.