2024. 03. 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
: 396 Ft   : 367 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tagszervezési konferencián, Berlinben

Hosz  |  2010. 12. 14., 11:00

November 27-28 között, az EUROMIL szervezésében és finanszírozásában kétnapos nemzetközi tagszervezési és toborzási tréninggel egybekötött konferencia került lebonyolításra Berlinben. A Honvédszakszervezet az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis alapszervezeti vezetőjét, Kiss Csaba Attilát és az MH GAVIK alapszervezeti vezetőjét, Kiss Antal Attilát delegálta a konferenciára. A reprezentatív magyar katonai érdekképviseleti szerven kívül még Csehország, Görögország, Hollandia, Lengyelország, Macedónia, Málta és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervei delegáltak résztvevőket.

A konferencia célja volt, hogy megismerhessük a különböző európai szakszervezetek tagtoborzási eljárásait, azokat a módszereket, amelyekkel a különböző szervezetek növelik taglétszámukat, valamint megőrzik a tagság aktív részvételét a saját és bajtársaik jogainak megóvása és érdekeinek érvényesítése érdekében végzett érdekképviseleti munkában. Továbbá különböző feladatokon és tréningeken keresztül új ötleteket dolgozzunk ki mindezen célok minél hatékonyabb elérésére, valamint a saját szervezetünkről kialakult jó vélemény folyamatos szinten tartására és annak javítására.

A tréningek során egyszerü és bonyolultabb kérdésekre adott válaszokon keresztül megvilágítottuk a tagtoborzás tagszervezés körüli nehézségeket és közös munkával kerestük azon már bevált módszereket illetve hatékony ötleteket, amelyek segíthetik a toborzók munkáját. A munkát megkönnyítették, a több mint 110(!) éves múltra visszatekintő holland szakszervezet képviseletében megjelent Koos Stauthamer rövid előadásai, amelyben  a nagy múltú szervezetnél alaposan kidolgozott, kipróbált és müködőképes módszereket mutatta be.

Voltak azonban olyan tényezők is amelyek gátolták a hatékony munkát. Ezek közül a talán a legfontosabb, hogy különböző országok érdekképviseleti szervei a jogszabályi és tradicionális és egyéb körülmények között a tagszervezés és a toborzás más-más szintjén álnak. Azok a módszerek amelyek müködnek a 110 éves AFMP/FNV-nél vagy a magyar katonatársadalmat már közel 20 éve reprezentatívan képviselő HOSZ-nál nem biztos beválnak a félig meddig illegalitásban müködő máltai vagy görög szakszervezeteknél. Természetszerüen más mechanizmusok müködnek és más módszerekre van szükség egy olyan szervezetnél, amely 10,000-es tagsággal a háta mögött képviseli a katonatársadalom érdekeit, meghatározó ereje és bázisa az aktív katonaállományra épül mint pl. a mindösszesen  450 nyugállományú tagot tömörítő görög ETAL szervezetnek. Más oldalról közelítették meg a tagszervezés kérdéskörét azon országok szakszervezetei, amelyek úgymond felülről szerveződnek, és a toborzás és tagmegtartás kizárólag az elnökség feladata így elnöki, alelnöki, főtitkári szinten képviseltették magukat, mint mi, akik egy alapvetően alulról szerveződő szervezet képviseletében az alapszervezetek szintjéről voltunk delegálva a konferenciára.Ezeket a nehézségeket azonban a jó hozzáállásnak az aktív munkának és a tréner felkészültségének köszönhetően könnyen kiküszöböltük és így minden résztvevő számára eredményes két napot zárhattunk, ami a konferencia zárása képen a résztvevők által adott értékelés is bizonyított.

Úgy gondolom, hogy összességében, mind számunkra mind a partner országok szervezetei számára is gyümölcsöző volt ez a két nap. Mint a konferencia legaktívabb résztvevői többek között Kiss Csaba Attila előadásán keresztül sok olyan gondolatot oszthattunk meg a többiekkel, amelyek nálunk már beváltak és máshol is hasznosíthatóak.  Továbbá mi is olyan ötletekkel gazdagodhattunk, amelyek a későbbiekben bedolgozva a Honvédszakszervezet tagszervezési munkájába a taglétszám növekedését, a tagság erősebb kohézióját és aktivitását eredményezhetik. Amely eredmények még jobban megerősíthetik, elnökségünk pozícióit a tárgyalóasztaloknál és ezáltal ők még hatékonyabban képviselhetik bajtársaink érdekeit, közelebb kerülhet az a cél, hogy „RÓLUNK NÉLKÜLÜNK NE DÖNTSENEK”

Kiss Antal - Kiss Csaba

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.

  Háború Művészete magazin

Széchenyi 2020 europai szociális alap.