2024. 05. 26.
Evelin, Fülöp
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Cum laude

Hosz  |  2011. 02. 08., 16:19

,,A Magyar Honvédség vezetői szemlélet változásának társadalomlélektani megközelítése, különös tekintettel a szervezeti és vezetői mentálhigiénére” címet viselte Mészáros Géza ny. ezredes, szakszervezetünk volt elnökének (2005-2010) doktori értekezése. A február 8-i nyilvános vita után a bíráló bizottság rendkívül alapos látleletnek minősítette a dolgozatot, majd ,,cum laude” minősítéssel javasolja Mészáros Géza számára a Phd. fokozat odaítélését…

A doktori (Phd.) értekezés témavezetője prof. dr. Bolgár Judit ny. mk. ezredes egyetemi tanár volt. A szakmai önéletrajz ismertetése után, a ZMNE Zrínyi termében a kutatás tézisszerü bemutatása során Mészáros Géza - a szép számban megjelent érdeklődő és támogató előtt - először a témaválasztást indokolta, majd a hipotéziseket és a kutatási módszereket ismertette. Ezt követően a dolgozat egyes fejezeteit, illetve azok rövid, de lényegi tartalmát tette közzé. Új tudományos eredményként - egyebek mellett - megfogalmazta a XXI. század katonai vezetője iránt támasztott modern követelményeket is. Az ajánlásokról beszélve lényegesnek tartotta elmondani, hogy létre kell hozni, illetve tovább kell fejleszteni a szociális támogató rendszert és a családtámogatást. A jelölt a doktori értekezést Dr. Pörczi József orvos ezredes, katona pszichiáter emlékének ajánlotta.

Ezt követően a két opponensi vélemény hangzott el. Elsőként Dr. Svéd László ny. o. altábornagy mondta el opponensi véleményét. A mühelyvita során feltárt számos kritikát, javítanivalót a jelölt szinte maradéktalanul korrigálta. A hét fejezetből álló dolgozat jól felépített, logikus, illetve jól követhető. Az értekezés izgalmas témákat boncolgat, miközben ellentétes érzelmeket kelt. Az összegzett következtetések és a javaslatok jól szolgálják az eredeti célkitüzést - zárta gondolatait az opponens. Ezt követően Dr. Hajós Dezső címzetes egyetemi docens miután a témaválasztást időszerünek nevezte, arra hívta fel a figyelmet, hogy a szervezetnek mindig készen kell állni a változásra.

Ezt követően a doktori tanács, az opponensek és a bíráló bizottság tagjainak kérdéseire válaszolt a jelölt. Itt külön is kiemelte, hogy a toborzást és a megtartást együtt kell megoldani, majd a magyar népességi és a Magyar Honvédség korfáját, valamint a haderőben szolgáló nemek, a nők és a férfiak arányát is összehasonlította. Miután a bírálók kérdéseire adott válaszokat elfogadták, Dr. Szenes Zoltán ny. vezérezredes egyetemi tanár, Dr. Krizbai János ny. ezredes hozzászólásai hangzottak el.

A vita lezárása után a bizottság zárt ülést tartott, mely után rendkívül alapos látleletnek, informatív értekezésnek minősítve a dolgozatot, 28/35 ponttal, cum laude minősítéssel javasolta a ZMNE doktori tanácsának, hogy jelölt számára Phd. fokozatot adományozzon. Gratulálunk!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.