2023. 10. 03. kedd
Helga
: 387 Ft   : 367 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Cum laude

Hosz  |  2011. 02. 08., 16:19

,,A Magyar Honvédség vezetői szemlélet változásának társadalomlélektani megközelítése, különös tekintettel a szervezeti és vezetői mentálhigiénére” címet viselte Mészáros Géza ny. ezredes, szakszervezetünk volt elnökének (2005-2010) doktori értekezése. A február 8-i nyilvános vita után a bíráló bizottság rendkívül alapos látleletnek minősítette a dolgozatot, majd ,,cum laude” minősítéssel javasolja Mészáros Géza számára a Phd. fokozat odaítélését…

A doktori (Phd.) értekezés témavezetője prof. dr. Bolgár Judit ny. mk. ezredes egyetemi tanár volt. A szakmai önéletrajz ismertetése után, a ZMNE Zrínyi termében a kutatás tézisszerü bemutatása során Mészáros Géza - a szép számban megjelent érdeklődő és támogató előtt - először a témaválasztást indokolta, majd a hipotéziseket és a kutatási módszereket ismertette. Ezt követően a dolgozat egyes fejezeteit, illetve azok rövid, de lényegi tartalmát tette közzé. Új tudományos eredményként - egyebek mellett - megfogalmazta a XXI. század katonai vezetője iránt támasztott modern követelményeket is. Az ajánlásokról beszélve lényegesnek tartotta elmondani, hogy létre kell hozni, illetve tovább kell fejleszteni a szociális támogató rendszert és a családtámogatást. A jelölt a doktori értekezést Dr. Pörczi József orvos ezredes, katona pszichiáter emlékének ajánlotta.

Ezt követően a két opponensi vélemény hangzott el. Elsőként Dr. Svéd László ny. o. altábornagy mondta el opponensi véleményét. A mühelyvita során feltárt számos kritikát, javítanivalót a jelölt szinte maradéktalanul korrigálta. A hét fejezetből álló dolgozat jól felépített, logikus, illetve jól követhető. Az értekezés izgalmas témákat boncolgat, miközben ellentétes érzelmeket kelt. Az összegzett következtetések és a javaslatok jól szolgálják az eredeti célkitüzést - zárta gondolatait az opponens. Ezt követően Dr. Hajós Dezső címzetes egyetemi docens miután a témaválasztást időszerünek nevezte, arra hívta fel a figyelmet, hogy a szervezetnek mindig készen kell állni a változásra.

Ezt követően a doktori tanács, az opponensek és a bíráló bizottság tagjainak kérdéseire válaszolt a jelölt. Itt külön is kiemelte, hogy a toborzást és a megtartást együtt kell megoldani, majd a magyar népességi és a Magyar Honvédség korfáját, valamint a haderőben szolgáló nemek, a nők és a férfiak arányát is összehasonlította. Miután a bírálók kérdéseire adott válaszokat elfogadták, Dr. Szenes Zoltán ny. vezérezredes egyetemi tanár, Dr. Krizbai János ny. ezredes hozzászólásai hangzottak el.

A vita lezárása után a bizottság zárt ülést tartott, mely után rendkívül alapos látleletnek, informatív értekezésnek minősítve a dolgozatot, 28/35 ponttal, cum laude minősítéssel javasolta a ZMNE doktori tanácsának, hogy jelölt számára Phd. fokozatot adományozzon. Gratulálunk!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.