2018. 02. 21. szerda
Eleonóra
: 312 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Cum laude

Hosz  |  2011. 02. 08., 16:19

,,A Magyar Honvédség vezetői szemlélet változásának társadalomlélektani megközelítése, különös tekintettel a szervezeti és vezetői mentálhigiénére” címet viselte Mészáros Géza ny. ezredes, szakszervezetünk volt elnökének (2005-2010) doktori értekezése. A február 8-i nyilvános vita után a bíráló bizottság rendkívül alapos látleletnek minősítette a dolgozatot, majd ,,cum laude” minősítéssel javasolja Mészáros Géza számára a Phd. fokozat odaítélését…

A doktori (Phd.) értekezés témavezetője prof. dr. Bolgár Judit ny. mk. ezredes egyetemi tanár volt. A szakmai önéletrajz ismertetése után, a ZMNE Zrínyi termében a kutatás tézisszerü bemutatása során Mészáros Géza - a szép számban megjelent érdeklődő és támogató előtt - először a témaválasztást indokolta, majd a hipotéziseket és a kutatási módszereket ismertette. Ezt követően a dolgozat egyes fejezeteit, illetve azok rövid, de lényegi tartalmát tette közzé. Új tudományos eredményként - egyebek mellett - megfogalmazta a XXI. század katonai vezetője iránt támasztott modern követelményeket is. Az ajánlásokról beszélve lényegesnek tartotta elmondani, hogy létre kell hozni, illetve tovább kell fejleszteni a szociális támogató rendszert és a családtámogatást. A jelölt a doktori értekezést Dr. Pörczi József orvos ezredes, katona pszichiáter emlékének ajánlotta.

Ezt követően a két opponensi vélemény hangzott el. Elsőként Dr. Svéd László ny. o. altábornagy mondta el opponensi véleményét. A mühelyvita során feltárt számos kritikát, javítanivalót a jelölt szinte maradéktalanul korrigálta. A hét fejezetből álló dolgozat jól felépített, logikus, illetve jól követhető. Az értekezés izgalmas témákat boncolgat, miközben ellentétes érzelmeket kelt. Az összegzett következtetések és a javaslatok jól szolgálják az eredeti célkitüzést - zárta gondolatait az opponens. Ezt követően Dr. Hajós Dezső címzetes egyetemi docens miután a témaválasztást időszerünek nevezte, arra hívta fel a figyelmet, hogy a szervezetnek mindig készen kell állni a változásra.

Ezt követően a doktori tanács, az opponensek és a bíráló bizottság tagjainak kérdéseire válaszolt a jelölt. Itt külön is kiemelte, hogy a toborzást és a megtartást együtt kell megoldani, majd a magyar népességi és a Magyar Honvédség korfáját, valamint a haderőben szolgáló nemek, a nők és a férfiak arányát is összehasonlította. Miután a bírálók kérdéseire adott válaszokat elfogadták, Dr. Szenes Zoltán ny. vezérezredes egyetemi tanár, Dr. Krizbai János ny. ezredes hozzászólásai hangzottak el.

A vita lezárása után a bizottság zárt ülést tartott, mely után rendkívül alapos látleletnek, informatív értekezésnek minősítve a dolgozatot, 28/35 ponttal, cum laude minősítéssel javasolta a ZMNE doktori tanácsának, hogy jelölt számára Phd. fokozatot adományozzon. Gratulálunk!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Orosz hírforrások a napokban számoltak be arról, hogy az Orosz Haditengerészet Szu-30SzM pilótái először gyakorolhatták a légi utántöltést, mutatjuk róla a nyilvánosságra hozott videót.

  Háború Művészete magazin

Kína felfuttatta a korai előrejelző és légtérellenőrző (Airborne Early Warning and Control – AEW&C) repülőgépeinek gyártását. Ahogy azt egy kínai katonai repülés szakértő megállapította, ez az „alap repülőgép érettségének” egyik jele.