2017. 12. 12. kedd
Gabriella
: 314 Ft   : 267 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Cum laude

Hosz  |  2011. 02. 08., 16:19

,,A Magyar Honvédség vezetői szemlélet változásának társadalomlélektani megközelítése, különös tekintettel a szervezeti és vezetői mentálhigiénére” címet viselte Mészáros Géza ny. ezredes, szakszervezetünk volt elnökének (2005-2010) doktori értekezése. A február 8-i nyilvános vita után a bíráló bizottság rendkívül alapos látleletnek minősítette a dolgozatot, majd ,,cum laude” minősítéssel javasolja Mészáros Géza számára a Phd. fokozat odaítélését…

A doktori (Phd.) értekezés témavezetője prof. dr. Bolgár Judit ny. mk. ezredes egyetemi tanár volt. A szakmai önéletrajz ismertetése után, a ZMNE Zrínyi termében a kutatás tézisszerü bemutatása során Mészáros Géza - a szép számban megjelent érdeklődő és támogató előtt - először a témaválasztást indokolta, majd a hipotéziseket és a kutatási módszereket ismertette. Ezt követően a dolgozat egyes fejezeteit, illetve azok rövid, de lényegi tartalmát tette közzé. Új tudományos eredményként - egyebek mellett - megfogalmazta a XXI. század katonai vezetője iránt támasztott modern követelményeket is. Az ajánlásokról beszélve lényegesnek tartotta elmondani, hogy létre kell hozni, illetve tovább kell fejleszteni a szociális támogató rendszert és a családtámogatást. A jelölt a doktori értekezést Dr. Pörczi József orvos ezredes, katona pszichiáter emlékének ajánlotta.

Ezt követően a két opponensi vélemény hangzott el. Elsőként Dr. Svéd László ny. o. altábornagy mondta el opponensi véleményét. A mühelyvita során feltárt számos kritikát, javítanivalót a jelölt szinte maradéktalanul korrigálta. A hét fejezetből álló dolgozat jól felépített, logikus, illetve jól követhető. Az értekezés izgalmas témákat boncolgat, miközben ellentétes érzelmeket kelt. Az összegzett következtetések és a javaslatok jól szolgálják az eredeti célkitüzést - zárta gondolatait az opponens. Ezt követően Dr. Hajós Dezső címzetes egyetemi docens miután a témaválasztást időszerünek nevezte, arra hívta fel a figyelmet, hogy a szervezetnek mindig készen kell állni a változásra.

Ezt követően a doktori tanács, az opponensek és a bíráló bizottság tagjainak kérdéseire válaszolt a jelölt. Itt külön is kiemelte, hogy a toborzást és a megtartást együtt kell megoldani, majd a magyar népességi és a Magyar Honvédség korfáját, valamint a haderőben szolgáló nemek, a nők és a férfiak arányát is összehasonlította. Miután a bírálók kérdéseire adott válaszokat elfogadták, Dr. Szenes Zoltán ny. vezérezredes egyetemi tanár, Dr. Krizbai János ny. ezredes hozzászólásai hangzottak el.

A vita lezárása után a bizottság zárt ülést tartott, mely után rendkívül alapos látleletnek, informatív értekezésnek minősítve a dolgozatot, 28/35 ponttal, cum laude minősítéssel javasolta a ZMNE doktori tanácsának, hogy jelölt számára Phd. fokozatot adományozzon. Gratulálunk!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2017. 12. 12., 13:58
A LIGA Szakszervezetek szolgáltatáscsomagja a HungaryCard Turizmus kártyával bővült. Közel 770 partner 1000 elfogadóhelyén érvényes kártyákat a LIGA Szakszervezetek tagjai (kártyától függően) 25-75 százalékos kedvezménnyel tudják megvásárolni.
2017. 12. 12., 14:07
A külföldön munkát vállalók ezentúl egyszerűbben vehetnék igénybe a társadalombiztosítási ellátásokat – legalábbis, ha elfogadják a Bizottság előterjesztését Európai Társadalombiztosítási Szám bevezetéséről.
2017. 12. 01., 11:55
2017. november 30-án a LIGA Tanács tisztújító ülését tartotta Budapesten. A tagszervezetek küldöttei szinte teljes egészében újjáválasztották a korábbi tisztségviselőket, így 99,1 százalékos szavazataránnyal Doszpolyné dr. Mészáros Melindát, a szervezet 2016 májusában megválasztott elnökét.
2017-12-04 13:22:51
Az MH 86. Szolnok Helikopterbázis alapkiképzésén résztvevő állomány részére a tartottak tájékoztatót a Honvédszakszervezet tisztségviselői 2017. november 27-én. Szendrei Zoltán alelnök és Mészáros Tibor alapszervezeti vezető tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy milyen előnyökkel jár részükre a szakszervezeti tagság.
2017-11-28 12:31:40
2017. november 21-én a HR Portál hosszabb interjút közölt a LIGA Szakszervezetek elnökével. A lap dr. Mészáros Melindát többek között a szakszervezetek terveiről, a munkaerő-piaci változásokról és a szakszervezetek-kormány tárgyalásokról kérdezte.
2017-11-28 12:28:20
Vasárnap kora délután a Vörösmarty téren és környékén szolgálatot teljesítő katonák arra lettek figyelmesek, hogy egy férfi összeesik az utcán. Az MH Katonai Rendészeti Központ állományába tartozó Bagyura János törzszászlós és Dusnoki István szakaszvezető azonnal értesítette az adventi vásár egészségügyi biztosításáért felelős szakembereit.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Az Orosz Védelmi Minisztérium megbízásából ez év augusztusában az „Orosz Helikopterek” konzorcium belekezdett egy hosszú távú projektbe, mely a jövő nagysebességű harci helikopterét hivatott kifejleszteni.

  Háború Művészete magazin

Elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki villámlátogatásra érkezett Szíriába, a hmejmími orosz légitámaszpontra.