2024. 04. 17. szerda
Rudolf
: 395 Ft   : 372 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kónya Péter az ATV-n: A kormánynak nem érdeke, hogy a rendvédelmisekkel konfrontálódjon

Hosz  |  2011. 03. 07., 17:19

Egy új szolgálati nyugdíjrendszer bevezetéséhez új életpályamodell, valamint új illetményrendszer bevezetése is szükséges – mondta a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke az ATV március 7-i, reggeli műsorában azzal kapcsolatban, hogy a Széll Kálmán Terv szerint megszüntetnék a fegyveres testületeknél dolgozók korkedvezményes nyugdíját...

Kónya Péter elmondta, tavaly nyáron a szakszervezetek már megkezdték a tárgyalásokat a kormánnyal egy új szolgálati nyugdíjrendszerről, illetve az életpályamodell kialakításáról, de ősszel ezek a tárgyalások a kormány miatt megszakadtak. A szakszervezetek elnöke azt mondja, készek a tárgyalásokra és hajlandók kompromisszumot kötni, de a korkedvezményes nyugdíj megszüntetése csak egy kifutásos rendszerben képzelhető el, hiszen a jelenleg szolgálatot teljesítők a mostani feltételekkel vállalták a hivatásos szolgálatot.

Kónya szerint persze nem normális dolog, hogy életerős, 40-es éveikben járó rendvédelmisek nyugdíjba mehetnek, de mint mondta, nem ez a jellemző. Szerinte most sem arról van szó, hogy 25 év szolgálat után bárki nyugdíjba mehet, a jelenlegi szolgálati nyugdíjrendszerben ugyanis a rendvédelmi dolgozóknak 5 év korkedvezmény jár a mindenkori öregségi nyugdíjkorhatárhoz képest, a 25 év szolgálati idő utáni nyugdíjazásról szóló rendelkezés csupán egy kiegészítése a jogszabálynak. Eszerint akkor vonulhat valaki nyugdíjba 25 év szolgálat után, ha olyan egészségkárosodást szenved, amely következtében alkalmatlanná válik a fegyveres szolgálatra, illetve még akkor választhatja ezt a lehetőséget, ha például egy átszervezés miatt megszünik az állása és nem tudják a végzettségének, rangfokozatának, stb. megfelelő beosztásban elhelyezni.

Kónya Péter emlékeztetett, a ’90-es évek közepére volt jellemző, hogy a leépítések miatt nagyon sok közalkalmazottat is felvettek hivatásos állományba, akiket viszont a civil béreknél alacsonyabb fizetésért tudtak foglalkoztatni, ezért a kedvezményes nyugdíjjal próbálták őket benntartani a rendszerben. Márpedig az úgy nem müködik, hogy amikor eljutnak odáig, hogy jogosultak lennének arra, amiért itt tartották őket a rendszerben, akkor egyszerüen elveszik tőlük – fogalmazott a szakszervezetek elnöke, aki bízik a kormány tárgyalókészségében, mert mint mondta, egyetlen kormánynak sem lehet érdeke, hogy konfrontálódjon a fegyveres testületek dolgozóival.

atv.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Folytatódik a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat Nagykanizsán, a Halis István Városi Könyvtárban: 2024. április 24-én, 18 órától az egyik legeredményesebb magyar vadászpilótáról, vitéz nemes Molnár László főhadnagyról hallgathatunk meg egy előadást.

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”
Széchenyi 2020 europai szociális alap.