2023. 12. 08. péntek
Mária
: 383 Ft   : 355 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kónya Péter az ATV-n: A kormánynak nem érdeke, hogy a rendvédelmisekkel konfrontálódjon

Hosz  |  2011. 03. 07., 17:19

Egy új szolgálati nyugdíjrendszer bevezetéséhez új életpályamodell, valamint új illetményrendszer bevezetése is szükséges – mondta a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke az ATV március 7-i, reggeli műsorában azzal kapcsolatban, hogy a Széll Kálmán Terv szerint megszüntetnék a fegyveres testületeknél dolgozók korkedvezményes nyugdíját...

Kónya Péter elmondta, tavaly nyáron a szakszervezetek már megkezdték a tárgyalásokat a kormánnyal egy új szolgálati nyugdíjrendszerről, illetve az életpályamodell kialakításáról, de ősszel ezek a tárgyalások a kormány miatt megszakadtak. A szakszervezetek elnöke azt mondja, készek a tárgyalásokra és hajlandók kompromisszumot kötni, de a korkedvezményes nyugdíj megszüntetése csak egy kifutásos rendszerben képzelhető el, hiszen a jelenleg szolgálatot teljesítők a mostani feltételekkel vállalták a hivatásos szolgálatot.

Kónya szerint persze nem normális dolog, hogy életerős, 40-es éveikben járó rendvédelmisek nyugdíjba mehetnek, de mint mondta, nem ez a jellemző. Szerinte most sem arról van szó, hogy 25 év szolgálat után bárki nyugdíjba mehet, a jelenlegi szolgálati nyugdíjrendszerben ugyanis a rendvédelmi dolgozóknak 5 év korkedvezmény jár a mindenkori öregségi nyugdíjkorhatárhoz képest, a 25 év szolgálati idő utáni nyugdíjazásról szóló rendelkezés csupán egy kiegészítése a jogszabálynak. Eszerint akkor vonulhat valaki nyugdíjba 25 év szolgálat után, ha olyan egészségkárosodást szenved, amely következtében alkalmatlanná válik a fegyveres szolgálatra, illetve még akkor választhatja ezt a lehetőséget, ha például egy átszervezés miatt megszünik az állása és nem tudják a végzettségének, rangfokozatának, stb. megfelelő beosztásban elhelyezni.

Kónya Péter emlékeztetett, a ’90-es évek közepére volt jellemző, hogy a leépítések miatt nagyon sok közalkalmazottat is felvettek hivatásos állományba, akiket viszont a civil béreknél alacsonyabb fizetésért tudtak foglalkoztatni, ezért a kedvezményes nyugdíjjal próbálták őket benntartani a rendszerben. Márpedig az úgy nem müködik, hogy amikor eljutnak odáig, hogy jogosultak lennének arra, amiért itt tartották őket a rendszerben, akkor egyszerüen elveszik tőlük – fogalmazott a szakszervezetek elnöke, aki bízik a kormány tárgyalókészségében, mert mint mondta, egyetlen kormánynak sem lehet érdeke, hogy konfrontálódjon a fegyveres testületek dolgozóival.

atv.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

  JETfly Magazin

Olvasóink már jól ismerik a sok-sok éve működő JETfly Webáruházat, melyben repüléshez kapcsolódó relikviákat, illetve ruházati termékeket rendelhetnek meg. A kínálat folyamatosan bővül, mutatjuk a legfrissebb ajánlatokat, melyek a közelgő ünnepek kapcsán is szép ajándékok lehetnek!

  Háború Művészete magazin

Lánctalpak csörögnek, motorok zúgnak, ágyúcsövek robbanásszerű hangot hallatnak. Röviden és tömören: harckocsilövészet Szomódon.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.