2018. 02. 18.
Bernadett
: 311 Ft   : 248 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kónya Péter az ATV-n: A kormánynak nem érdeke, hogy a rendvédelmisekkel konfrontálódjon

Hosz  |  2011. 03. 07., 17:19

Egy új szolgálati nyugdíjrendszer bevezetéséhez új életpályamodell, valamint új illetményrendszer bevezetése is szükséges – mondta a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke az ATV március 7-i, reggeli műsorában azzal kapcsolatban, hogy a Széll Kálmán Terv szerint megszüntetnék a fegyveres testületeknél dolgozók korkedvezményes nyugdíját...

Kónya Péter elmondta, tavaly nyáron a szakszervezetek már megkezdték a tárgyalásokat a kormánnyal egy új szolgálati nyugdíjrendszerről, illetve az életpályamodell kialakításáról, de ősszel ezek a tárgyalások a kormány miatt megszakadtak. A szakszervezetek elnöke azt mondja, készek a tárgyalásokra és hajlandók kompromisszumot kötni, de a korkedvezményes nyugdíj megszüntetése csak egy kifutásos rendszerben képzelhető el, hiszen a jelenleg szolgálatot teljesítők a mostani feltételekkel vállalták a hivatásos szolgálatot.

Kónya szerint persze nem normális dolog, hogy életerős, 40-es éveikben járó rendvédelmisek nyugdíjba mehetnek, de mint mondta, nem ez a jellemző. Szerinte most sem arról van szó, hogy 25 év szolgálat után bárki nyugdíjba mehet, a jelenlegi szolgálati nyugdíjrendszerben ugyanis a rendvédelmi dolgozóknak 5 év korkedvezmény jár a mindenkori öregségi nyugdíjkorhatárhoz képest, a 25 év szolgálati idő utáni nyugdíjazásról szóló rendelkezés csupán egy kiegészítése a jogszabálynak. Eszerint akkor vonulhat valaki nyugdíjba 25 év szolgálat után, ha olyan egészségkárosodást szenved, amely következtében alkalmatlanná válik a fegyveres szolgálatra, illetve még akkor választhatja ezt a lehetőséget, ha például egy átszervezés miatt megszünik az állása és nem tudják a végzettségének, rangfokozatának, stb. megfelelő beosztásban elhelyezni.

Kónya Péter emlékeztetett, a ’90-es évek közepére volt jellemző, hogy a leépítések miatt nagyon sok közalkalmazottat is felvettek hivatásos állományba, akiket viszont a civil béreknél alacsonyabb fizetésért tudtak foglalkoztatni, ezért a kedvezményes nyugdíjjal próbálták őket benntartani a rendszerben. Márpedig az úgy nem müködik, hogy amikor eljutnak odáig, hogy jogosultak lennének arra, amiért itt tartották őket a rendszerben, akkor egyszerüen elveszik tőlük – fogalmazott a szakszervezetek elnöke, aki bízik a kormány tárgyalókészségében, mert mint mondta, egyetlen kormánynak sem lehet érdeke, hogy konfrontálódjon a fegyveres testületek dolgozóival.

atv.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018. 01. 18., 14:58
Minden évben az adóbevallások leadásával együtt nyilatkozhatunk adónk 1+1%-ának felajánlásáról. Kérjük Tagjainkat és Szimpatizánsainkat, hogy az idén is támogassák adójuk 1%-val a Honvédszakszervezet által alapított Katonákért Közhasznú Alapítványt.
2018. 02. 05., 13:47
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A mai napon, 2018. február 16-án, pénteken, helyi idő szerint 11 óra körül lezuhant a Török Légierő egyik SF-260D típusú kiképző repülőgépe. A repülőgép kétfős személyzete életét vesztette a katasztrófában.

  Háború Művészete magazin

Brüsszelben tanácskoztak az észak-atlanti katonai szövetség védelmi miniszterei február 14–15-én. A Budapestről kiutazó magyar küldöttséget Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes vezette. A delegációhoz a helyszínen csatlakozott Sztáray Péter, Magyarország NATO-nagykövete.