2023. 06. 02. péntek
Anita, Kármen
: 371 Ft   : 347 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Katona? Zenész? Katonazenész!

Hosz  |  2011. 04. 02., 08:04

A Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar egy új interaktív koncertsorozatot indított „Zenekari Kerekasztal” címmel. A nyitórendezvény 2011. február 24-én 18.00 órakor kezdődött a fehérvári Helyőrségi Klub Színháztermében. A koncertsorozat beszélgetés vezetője Oláh László nyugállományú alezredes, a Magyar Kultúra lovagja. A kerekasztal vendégei Varga Csaba dandártábornok a MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnök-helyettese és Dr. Révész Gyula mk. ezredes az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred parancsnoka voltak. A zenekart Ruff Tamás százados vezényelte, a rendezvény támogatásában a 20 éves Honvédszakszervezet helyi 43-as alapszervezete is részt vett.

Ez az új projekt gyakorlatilag egy zenés, beszélgetős koncertsorozat, melynek segítségével a közönség betekintést nyerhet a katonazenészek különleges, zárt világába, a vidám, olykor pedig nehéz hétköznapok lencséjén keresztül. Nyomon követheti egy koncertre való felkészülés lépcsőfokait, megtapasztalhatja a zenészek szemszögéből a kihívásokat, a sikereket és a kudarcokat egyaránt. Ez a sorozat egy igazi „unicum”, amely közelebb hozza egymáshoz a nézőt és a müvészt. Az estek folyamán lehetőség nyílik kérdések feltételére, a végén pedig kötetlen, baráti beszélgetésre.

Az első interaktív koncerten a közönség megismerhette a beszélgető partnerek kötődését a katonazenéhez, illetve az első találkozásukat a katonazenekarokkal.

Az est különlegességét növelte, amikor a közönség megtudta, hogy a „Sztupovszky” családból már három generáció óta - kis megszakítással ugyan -, de képviselik magukat a zenekarban.

A 70 éves nagypapa, Láng József „Guszti bácsi” alapító tagja volt a zenekarnak, 1964-től 1995-ig klarinéton és tenorszaxofonon játszott. Veje, Sztupovszky Ottó 1974-ben került a zenekarhoz és 2001-ig, nyugállományba vonulásáig vadászkürtön játszott. Jelenleg a család „legfiatalabb” katonazenésze Sztupovszky Tamás, aki 2011. február óta tagja a zenekarnak és az ütő szekciót erősíti.

Az est folyamán Ruff Tamás százados karmester megalapította a „Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar Baráti Kör”-t. A baráti kör első tagjaként a jelenlevők legidősebb katonazenésze, Guszti bácsi ünnepélyes keretek között aláírásával látta el az alapító okiratot.

Az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred Hosz alapszervezet vezetése (a Honvédszakszervezet 20. születésnapja alkalmából) játékba hívta a jelenlévő közönséget. A kiosztott kérdőíven néhány kérdés szerepelt az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezredről, a 20 éves Honvédszakszervezetről, valamint a katonazenekarokról. A helyesen kitöltött és játékba küldött kérdőívek helyszíni sorsoláson vettek részt. A nyeremények között könyvek, Sobri Jóska Bakonyi Kalandpark által felajánlott belépők, a Velence Resort & Spa által felajánlott Wellness belépők lettek kisorsolva. Fődíjként a 43-as Hosz alapszervezete egy két személyre szóló mohácsi kiránduláson való részvételt ajánlott fel, amit Penzel Tamásék nyertek meg.

A koncert után kötetlen beszélgetés folyt a meghívott vendégek, a közönség és a zenekar tagjai között.

A következő „Zenekari Kerekasztal” 2011. április 28-án, szintén a Helyőrségi Klub Színháztermében, a Magyar Katonazene napja alkalmából kerül megrendezésre. Meghívott vendég Csizmadia Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség főkarmestere és Dohos László nyu. ezredes, a Magyar Honvédség Liszt-díjas nyugalmazott főkarmestere.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

Grell Norbert

MH 43. hír. és vt.e.

Hosz alapszervezet vezető

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.

  Háború Művészete magazin

1942 tavaszán, a megtépázott amerikai USS Houston és az ausztrál HMAS Perth cirkálók, a Jáva-tengeren előző nap vívott tengeri csata túlélőiként, a Jáva és Szumátra között húzódó Szunda-szoroson át próbáltak egérutat nyerni a megállíthatatlanul előrenyomuló japánok elől. Nem jártak sikerrel és sorsukat sokáig homály fedte.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.