2023. 03. 23. csütörtök
Emőke
: 390 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az Emberi Jogok Európai Egyezményének tömeges megsértését jelentené a

Hosz  |  2011. 05. 16., 19:36

A Magyar Helsinki Bizottság figyelmezteti az Országgyűlést: az Emberi Jogok Európai Egyezményének a tulajdonhoz való jogot biztosító rendelkezését sértené a már megszerzett kedvezményes nyugellátás csökkentése, megvonása, vagy az érintettek számára jelentős hátrányt okozó egyéb átalakítása.

2011. május 13-án Lázár János és Balsai István törvényjavaslatot nyújtott be ahatályos Alkotmány módosítására. A módosítás lehetővé tenné, hogy az általánosöregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátást törvénycsökkentse, szociális ellátássá alakítsa, munkavégzésre való képesség eseténpedig megszüntesse.A Helsinki Bizottság figyelmeztet: egy ilyen tartalmú törvény nagy eséllyelütközne az Emberi Jogok Európai Egyezményébe, amelynek Első KiegészítőJegyzőkönyve az 1. cikkben rögzíti:  Minden természetes vagy jogi személynekjoga van javai tiszteletben tartásához. Senkit sem lehet tulajdonátólmegfosztani, kivéve, ha ez közérdekből és a törvényben meghatározott feltételek[ ] szerint történik.Az Emberi Jogok Európai Bíróságának (Bíróság) esetjoga egyértelmü abban atekintetben, hogy a nyugdíjjogosultság tulajdoni védelmet élvez. A strasbourgiBíróság számos döntésében kimondta azt is: a törvényesség követelménye nemmerül ki abban, hogy a tulajdonjog elvonását, vagy jelentős korlátozásátformálisan szabályszerü törvényben vagy más jogi normában mondja ki az adottország megfelelő jogalkotó szerve, hanem az is szükséges, hogy a tulajdonjogotelvonó, vagy korlátozó rendelkezés megfeleljen olyan univerzálisan kötelezőelveknek, mint az előreláthatóság és a kiszámíthatóság (amelyből értelmeszerüenkövetkezik a jóhiszemüen szerzett jogok tiszteletben tartásának kötelezettségeis).Kádár András Kristóf, a Helsinki Bizottság társelnöke elmondta:  egy olyanrendelkezés, amely a már megszerzett nyugellátást az érintettre nézve jelentőshátrányt okozva átalakítja, érdemben csökkenti, vagy akár el is vonja, azelőreláthatóság hiánya miattnyilvánvalóannem felel meg a»törvényesség«strasbourgi értelemben vett követelményének, így tömegesegyezménysértést eredményezhet.A benyújtott módosító javaslatot az országgyülés még nem fogadta el, az azonalapuló törvény javaslat formájában sem létezik, így jelenleg nem lehetmegjósolni, miként alakul a szabályozás. Amennyiben azonban olyan megoldásszületik, amely a Helsinki Bizottság megítélése szerint az Emberi Jogok EurópaiEgyezményébe ütközik, a szervezet jogi segítséget nyújt az érintetteknekalapjogaik érvényesítéséhez.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.