2024. 05. 30. csütörtök
Janka, Zsanett
: 388 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az Emberi Jogok Európai Egyezményének tömeges megsértését jelentené a

Hosz  |  2011. 05. 16., 19:36

A Magyar Helsinki Bizottság figyelmezteti az Országgyűlést: az Emberi Jogok Európai Egyezményének a tulajdonhoz való jogot biztosító rendelkezését sértené a már megszerzett kedvezményes nyugellátás csökkentése, megvonása, vagy az érintettek számára jelentős hátrányt okozó egyéb átalakítása.

2011. május 13-án Lázár János és Balsai István törvényjavaslatot nyújtott be ahatályos Alkotmány módosítására. A módosítás lehetővé tenné, hogy az általánosöregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátást törvénycsökkentse, szociális ellátássá alakítsa, munkavégzésre való képesség eseténpedig megszüntesse.A Helsinki Bizottság figyelmeztet: egy ilyen tartalmú törvény nagy eséllyelütközne az Emberi Jogok Európai Egyezményébe, amelynek Első KiegészítőJegyzőkönyve az 1. cikkben rögzíti:  Minden természetes vagy jogi személynekjoga van javai tiszteletben tartásához. Senkit sem lehet tulajdonátólmegfosztani, kivéve, ha ez közérdekből és a törvényben meghatározott feltételek[ ] szerint történik.Az Emberi Jogok Európai Bíróságának (Bíróság) esetjoga egyértelmü abban atekintetben, hogy a nyugdíjjogosultság tulajdoni védelmet élvez. A strasbourgiBíróság számos döntésében kimondta azt is: a törvényesség követelménye nemmerül ki abban, hogy a tulajdonjog elvonását, vagy jelentős korlátozásátformálisan szabályszerü törvényben vagy más jogi normában mondja ki az adottország megfelelő jogalkotó szerve, hanem az is szükséges, hogy a tulajdonjogotelvonó, vagy korlátozó rendelkezés megfeleljen olyan univerzálisan kötelezőelveknek, mint az előreláthatóság és a kiszámíthatóság (amelyből értelmeszerüenkövetkezik a jóhiszemüen szerzett jogok tiszteletben tartásának kötelezettségeis).Kádár András Kristóf, a Helsinki Bizottság társelnöke elmondta:  egy olyanrendelkezés, amely a már megszerzett nyugellátást az érintettre nézve jelentőshátrányt okozva átalakítja, érdemben csökkenti, vagy akár el is vonja, azelőreláthatóság hiánya miattnyilvánvalóannem felel meg a»törvényesség«strasbourgi értelemben vett követelményének, így tömegesegyezménysértést eredményezhet.A benyújtott módosító javaslatot az országgyülés még nem fogadta el, az azonalapuló törvény javaslat formájában sem létezik, így jelenleg nem lehetmegjósolni, miként alakul a szabályozás. Amennyiben azonban olyan megoldásszületik, amely a Helsinki Bizottság megítélése szerint az Emberi Jogok EurópaiEgyezményébe ütközik, a szervezet jogi segítséget nyújt az érintetteknekalapjogaik érvényesítéséhez.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...

  JETfly Magazin

„Köszönöm az elmúlt öt-hat esztendőben végzett munkáját mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy ezt az emlékművet itt a bekötőút elején felállíthattuk” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, május 29-én, a 8-as számú főút és a szentkirályszabadjai repülőtérre vezető út találkozásánál felállított Mi-24 harci helikopter-emlékmű avatóünnepségén.

  Háború Művészete magazin

A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.