2017. 12. 11. hétfő
Árpád
: 314 Ft   : 266 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az Emberi Jogok Európai Egyezményének tömeges megsértését jelentené a

Hosz  |  2011. 05. 16., 19:36

A Magyar Helsinki Bizottság figyelmezteti az Országgyűlést: az Emberi Jogok Európai Egyezményének a tulajdonhoz való jogot biztosító rendelkezését sértené a már megszerzett kedvezményes nyugellátás csökkentése, megvonása, vagy az érintettek számára jelentős hátrányt okozó egyéb átalakítása.

2011. május 13-án Lázár János és Balsai István törvényjavaslatot nyújtott be ahatályos Alkotmány módosítására. A módosítás lehetővé tenné, hogy az általánosöregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátást törvénycsökkentse, szociális ellátássá alakítsa, munkavégzésre való képesség eseténpedig megszüntesse.A Helsinki Bizottság figyelmeztet: egy ilyen tartalmú törvény nagy eséllyelütközne az Emberi Jogok Európai Egyezményébe, amelynek Első KiegészítőJegyzőkönyve az 1. cikkben rögzíti:  Minden természetes vagy jogi személynekjoga van javai tiszteletben tartásához. Senkit sem lehet tulajdonátólmegfosztani, kivéve, ha ez közérdekből és a törvényben meghatározott feltételek[ ] szerint történik.Az Emberi Jogok Európai Bíróságának (Bíróság) esetjoga egyértelmü abban atekintetben, hogy a nyugdíjjogosultság tulajdoni védelmet élvez. A strasbourgiBíróság számos döntésében kimondta azt is: a törvényesség követelménye nemmerül ki abban, hogy a tulajdonjog elvonását, vagy jelentős korlátozásátformálisan szabályszerü törvényben vagy más jogi normában mondja ki az adottország megfelelő jogalkotó szerve, hanem az is szükséges, hogy a tulajdonjogotelvonó, vagy korlátozó rendelkezés megfeleljen olyan univerzálisan kötelezőelveknek, mint az előreláthatóság és a kiszámíthatóság (amelyből értelmeszerüenkövetkezik a jóhiszemüen szerzett jogok tiszteletben tartásának kötelezettségeis).Kádár András Kristóf, a Helsinki Bizottság társelnöke elmondta:  egy olyanrendelkezés, amely a már megszerzett nyugellátást az érintettre nézve jelentőshátrányt okozva átalakítja, érdemben csökkenti, vagy akár el is vonja, azelőreláthatóság hiánya miattnyilvánvalóannem felel meg a»törvényesség«strasbourgi értelemben vett követelményének, így tömegesegyezménysértést eredményezhet.A benyújtott módosító javaslatot az országgyülés még nem fogadta el, az azonalapuló törvény javaslat formájában sem létezik, így jelenleg nem lehetmegjósolni, miként alakul a szabályozás. Amennyiben azonban olyan megoldásszületik, amely a Helsinki Bizottság megítélése szerint az Emberi Jogok EurópaiEgyezményébe ütközik, a szervezet jogi segítséget nyújt az érintetteknekalapjogaik érvényesítéséhez.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 11. 20., 13:59
Még Karácsony előtt a teljes személyi állomány egységesen 45.000 forint utalványban részesül. A honvédelmi miniszter és az érdekképviseleti szervezetek között 2017. november 20-án megállapodás került aláírásra „a Magyar Honvédség személyi állománya 2018. évi egyes illetményjellegű és illetményen kívüli juttatásairól”.
2017. 10. 13., 11:33
A Honvédszakszervezet hagyományaihoz híven ez év végén 2017. december 09-én 15 órai kezdettel ismét megrendezi a Fővárosi Nagycirkuszban tartandó rendezvényét megköszönve ezzel Tagjainknak az egész éves munkát…
2017. 12. 01., 11:55
2017. november 30-án a LIGA Tanács tisztújító ülését tartotta Budapesten. A tagszervezetek küldöttei szinte teljes egészében újjáválasztották a korábbi tisztségviselőket, így 99,1 százalékos szavazataránnyal Doszpolyné dr. Mészáros Melindát, a szervezet 2016 májusában megválasztott elnökét.
2017. 11. 28., 12:31
2017. november 21-én a HR Portál hosszabb interjút közölt a LIGA Szakszervezetek elnökével. A lap dr. Mészáros Melindát többek között a szakszervezetek terveiről, a munkaerő-piaci változásokról és a szakszervezetek-kormány tárgyalásokról kérdezte.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A megújult szabályoknak köszönhetően minden eddiginél eseménydúsabbnak ígérkezik a Red Bull Air Race 2018-as versenysorozata Master és Challenger kategóriában egyaránt.

  Háború Művészete magazin

Új segítőkre lelt a Kecskeméti Szent László Lions Club a Durgó Tamás őrnagy vezette Bács-Kiskun megyei toborzó iroda katonái személyében, hisz mostantól több esetben közös programokon fognak együtt jótékonykodni.