2018. 02. 19. hétfő
Zsuzsanna
: 311 Ft   : 248 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az Emberi Jogok Európai Egyezményének tömeges megsértését jelentené a

Hosz  |  2011. 05. 16., 19:36

A Magyar Helsinki Bizottság figyelmezteti az Országgyűlést: az Emberi Jogok Európai Egyezményének a tulajdonhoz való jogot biztosító rendelkezését sértené a már megszerzett kedvezményes nyugellátás csökkentése, megvonása, vagy az érintettek számára jelentős hátrányt okozó egyéb átalakítása.

2011. május 13-án Lázár János és Balsai István törvényjavaslatot nyújtott be ahatályos Alkotmány módosítására. A módosítás lehetővé tenné, hogy az általánosöregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátást törvénycsökkentse, szociális ellátássá alakítsa, munkavégzésre való képesség eseténpedig megszüntesse.A Helsinki Bizottság figyelmeztet: egy ilyen tartalmú törvény nagy eséllyelütközne az Emberi Jogok Európai Egyezményébe, amelynek Első KiegészítőJegyzőkönyve az 1. cikkben rögzíti:  Minden természetes vagy jogi személynekjoga van javai tiszteletben tartásához. Senkit sem lehet tulajdonátólmegfosztani, kivéve, ha ez közérdekből és a törvényben meghatározott feltételek[ ] szerint történik.Az Emberi Jogok Európai Bíróságának (Bíróság) esetjoga egyértelmü abban atekintetben, hogy a nyugdíjjogosultság tulajdoni védelmet élvez. A strasbourgiBíróság számos döntésében kimondta azt is: a törvényesség követelménye nemmerül ki abban, hogy a tulajdonjog elvonását, vagy jelentős korlátozásátformálisan szabályszerü törvényben vagy más jogi normában mondja ki az adottország megfelelő jogalkotó szerve, hanem az is szükséges, hogy a tulajdonjogotelvonó, vagy korlátozó rendelkezés megfeleljen olyan univerzálisan kötelezőelveknek, mint az előreláthatóság és a kiszámíthatóság (amelyből értelmeszerüenkövetkezik a jóhiszemüen szerzett jogok tiszteletben tartásának kötelezettségeis).Kádár András Kristóf, a Helsinki Bizottság társelnöke elmondta:  egy olyanrendelkezés, amely a már megszerzett nyugellátást az érintettre nézve jelentőshátrányt okozva átalakítja, érdemben csökkenti, vagy akár el is vonja, azelőreláthatóság hiánya miattnyilvánvalóannem felel meg a»törvényesség«strasbourgi értelemben vett követelményének, így tömegesegyezménysértést eredményezhet.A benyújtott módosító javaslatot az országgyülés még nem fogadta el, az azonalapuló törvény javaslat formájában sem létezik, így jelenleg nem lehetmegjósolni, miként alakul a szabályozás. Amennyiben azonban olyan megoldásszületik, amely a Helsinki Bizottság megítélése szerint az Emberi Jogok EurópaiEgyezményébe ütközik, a szervezet jogi segítséget nyújt az érintetteknekalapjogaik érvényesítéséhez.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018. 01. 18., 14:58
Minden évben az adóbevallások leadásával együtt nyilatkozhatunk adónk 1+1%-ának felajánlásáról. Kérjük Tagjainkat és Szimpatizánsainkat, hogy az idén is támogassák adójuk 1%-val a Honvédszakszervezet által alapított Katonákért Közhasznú Alapítványt.
2018. 02. 05., 13:47
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A mai napon, 2018. február 16-án, pénteken, helyi idő szerint 11 óra körül lezuhant a Török Légierő egyik SF-260D típusú kiképző repülőgépe. A repülőgép kétfős személyzete életét vesztette a katasztrófában.

  Háború Művészete magazin

Brüsszelben tanácskoztak az észak-atlanti katonai szövetség védelmi miniszterei február 14–15-én. A Budapestről kiutazó magyar küldöttséget Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes vezette. A delegációhoz a helyszínen csatlakozott Sztáray Péter, Magyarország NATO-nagykövete.