2023. 12. 05. kedd
Vilma
: 379 Ft   : 350 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az Emberi Jogok Európai Egyezményének tömeges megsértését jelentené a

Hosz  |  2011. 05. 16., 19:36

A Magyar Helsinki Bizottság figyelmezteti az Országgyűlést: az Emberi Jogok Európai Egyezményének a tulajdonhoz való jogot biztosító rendelkezését sértené a már megszerzett kedvezményes nyugellátás csökkentése, megvonása, vagy az érintettek számára jelentős hátrányt okozó egyéb átalakítása.

2011. május 13-án Lázár János és Balsai István törvényjavaslatot nyújtott be ahatályos Alkotmány módosítására. A módosítás lehetővé tenné, hogy az általánosöregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátást törvénycsökkentse, szociális ellátássá alakítsa, munkavégzésre való képesség eseténpedig megszüntesse.A Helsinki Bizottság figyelmeztet: egy ilyen tartalmú törvény nagy eséllyelütközne az Emberi Jogok Európai Egyezményébe, amelynek Első KiegészítőJegyzőkönyve az 1. cikkben rögzíti:  Minden természetes vagy jogi személynekjoga van javai tiszteletben tartásához. Senkit sem lehet tulajdonátólmegfosztani, kivéve, ha ez közérdekből és a törvényben meghatározott feltételek[ ] szerint történik.Az Emberi Jogok Európai Bíróságának (Bíróság) esetjoga egyértelmü abban atekintetben, hogy a nyugdíjjogosultság tulajdoni védelmet élvez. A strasbourgiBíróság számos döntésében kimondta azt is: a törvényesség követelménye nemmerül ki abban, hogy a tulajdonjog elvonását, vagy jelentős korlátozásátformálisan szabályszerü törvényben vagy más jogi normában mondja ki az adottország megfelelő jogalkotó szerve, hanem az is szükséges, hogy a tulajdonjogotelvonó, vagy korlátozó rendelkezés megfeleljen olyan univerzálisan kötelezőelveknek, mint az előreláthatóság és a kiszámíthatóság (amelyből értelmeszerüenkövetkezik a jóhiszemüen szerzett jogok tiszteletben tartásának kötelezettségeis).Kádár András Kristóf, a Helsinki Bizottság társelnöke elmondta:  egy olyanrendelkezés, amely a már megszerzett nyugellátást az érintettre nézve jelentőshátrányt okozva átalakítja, érdemben csökkenti, vagy akár el is vonja, azelőreláthatóság hiánya miattnyilvánvalóannem felel meg a»törvényesség«strasbourgi értelemben vett követelményének, így tömegesegyezménysértést eredményezhet.A benyújtott módosító javaslatot az országgyülés még nem fogadta el, az azonalapuló törvény javaslat formájában sem létezik, így jelenleg nem lehetmegjósolni, miként alakul a szabályozás. Amennyiben azonban olyan megoldásszületik, amely a Helsinki Bizottság megítélése szerint az Emberi Jogok EurópaiEgyezményébe ütközik, a szervezet jogi segítséget nyújt az érintetteknekalapjogaik érvényesítéséhez.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

  JETfly Magazin

"Nehéz szerénynek maradni!", állítja a Tiger Meet-ek jelmondata. A fotókat nézve, van benne igazság! Sehol máshol nem láthatunk ennyi, látványosan megfestett katonai repülőgépet - de a csodaszép merev- és forgószárnyasok nem kiállításra jöttek. Dolgoztak, kőkeményen, s velük együtt a hajózók és a műszakiak is.

  Háború Művészete magazin

2023. december 2-án, szombaton került sor a Veszprém vármegyei Pápateszér községben Marjay Tamás huszár hadnagy emléktáblájának ünnepélyes avatására születésének 100. évfordulóján.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.