2023. 06. 06. kedd
Cintia, Norbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

HÉF: 2012-től nem lesz jelenlegi formájú szolgálati nyugdíja a katonáknak

Hosz  |  2011. 05. 17., 14:03

Csekély fél esztendő elmúltával - tavaly december 10-én volt utoljára HÉF ülés - újra plenáris ülésen találkoztak a Honvédelmi Minisztérium égisze alá tartozó szakszervezetek a munkaadó képviselőivel. Miután a szolgálati nyugellátás rendszerének átdolgozására vonatkozó kormányzati és tárcaszintű elképzelésekről egyeztetett a két oldal, a fórumon Dankó István jogi főosztályvezető bejelentette, hogy 2012. január 1-től nem lesz jelenlegi formájú szolgálati nyugdíja a katonáknak. Szakszervezetünket Czövek János elnök, dr. Mészáros Melinda és Lippai Csaba alelnökök, valamint Sörös István elnökségi tag képviselték…

Az ülést Szpisják József ezredes, mint a HÉF soros elnöke vezette. Napirend előtt Simicskó István parlamenti államtitkár röviden bemutatta Lukácsházi Gergelyt, a HÉF új titkárát. Ezt követően Czövek János Hosz elnök, a munkavállalói oldal ügyvivője is üdvözölte a fórum új titkárát.

Napirend előtt elhangzott: A szervezeti támogatásokkal kapcsolatban az aláírás megtörtént ugyan, de a támogatás nem érkezett meg a szakszervezetekhez.

Válaszában Sulyok János dandártábornok, a HM KPH vezérigazgatója azt mondta, hogy külön szerződés szükséges, ennek előkészítése folyamatban van, így május végéig megtörténik az átutalás. Simicskó István elmondta: A társadalmi kapcsolatok hivatala véleménye a meghatározó, de bízom benne, hogy a megállapodásban rögzített támogatást, pénzösszeget május végéig átutalhatjuk.

Dr. Mészáros Melinda, a Hosz alelnöke napirend előtti hozzászólásában elmondta: korábban többször is kérte a Hosz, hogy mindazon körlevelet, melyet a tárca megküld a katonai szervezeteknek, küldje meg a szakszervezeteknek is.

Jogos igénynek nevezhetnénk a kérést, de garantálom, hogy ezt követően mindenféle tájékoztatást, jelentéseket begyüjtünk és megadunk a szakszervezetek számára – válaszolt a parlamenti államtitkár. Viszont reakciójában a Hosz alelnöke újra megkérte, hogy a katonákra, a Hosz tagjaira vonatkozó tájékoztatókat is küldje meg a munkáltató.

Napirend szerinti első téma a ,,HÉF átdolgozott ügyrendjének elfogadása” volt. Lukácsházi Gergely, HÉF titkár javaslatát megfogalmazva elmondta, hogy a soros üléseket a HÉF szükség szerint, de legalább negyedévente tartja. A HÉF ügyrendjére vonatkozó dokumentumot még májusban aláírja a munkaadói és a munkavállalói oldal képviselője. 

A második téma a HÉF következő hónapokra vonatkozó munkatervének elfogadása volt. Az előterjesztő HÉF titkár elmondta: a HÉF II. féléves munkatervének kidolgozása, tartalma és a következő ülés időpontja is a terv része lesz.

A szolgálati nyugellátás rendszerének átdolgozására vonatkozó kormányzati és tárcaszintü elképzelések bemutatása – volt a HÉF harmadik témája. Simicskó István államtitkár elmondta: Központi kormányzati elképzelés szerint az öregségi nyugdíjkorhatár lesz a mérvadó szinte minden munkaterületen. Szinte biztosnak látszik, hogy az 57 év alatti szolgálati nyugdíjakat a döntés érinteni fogja, az e felettieket viszont nem. Vagyis a célok között szerepel a visszafoglalkoztatás. A HM tárca vezetése szem előtt tartja a kormánydöntéseket, noha tudja a HM, hogy a katonai szolgálatot meg kell becsülni. összességében elmondható, hogy nincs még döntés. A kormány figyelembe vette az ország gazdasági helyzetét, ezért kell meghoznia a nem túl népszerü döntéseket. Ez mintegy 50 milliárd forintnyi megtakarítást jelent. Ha visszakerül valaki az MH kötelékébe, azokkal lefolytatjuk az alkalmassági beszélgetéseket.

A bekerült Alkotmánymódosító-javaslat szerint – a munkavégzésre alkalmas személyek esetén – megszüntethető a nyugellátás. A pénzügyi helyzet okozza, hogy változtatni kell a jelenlegi helyzeten. Az eddigi rendszer arra ösztönözte a katonákat, hogy menjenek el nyugdíjba. Ez nem jó, arra kell ösztönözni, hogy maradjanak, szolgálják tovább a hazát. Az elmúlt 20 év nyomorúsága is benne van abban, hogy ez a mai helyzet kialakult. Kötve van a mi kezünk is, egyre szükülő mezsgyén haladunk, biztos vagyok abban, hogy nagyobb összefüggéseket kell figyelembe vennünk - tette hozzá az államtitkár.

Mészáros Melinda alelnök reakciójában kiemelte: ismerve a gazdasági helyzetet, tudomásul is véve mindezt, úgy ítélem meg, hogy ezek az elképzelések valós megtakarításokat nem eredményeznek. A visszafoglalkoztatás ugyanis legalább akkora összeget emészt fel, mint a nyugellátás megfizetése. A felvázolt rendszer hitelvesztéssel járt. Mindenkinél felmerült, hogy a szerzett jogok védelme, az Alkotmány módosítás-tervezet teljes káoszt idézhet elő. Hová vezet mindez, mire számíthatnak a hivatásos állományúak??? Valós feladattal nem tudjuk ellátni ezeket a visszafoglalkoztatott egykori katonákat, így aztán előfeltételezi a családi tragédiákat ez az elképzelés. Nagyon sok kolléga 5-10 éve nyugellátásban részesült, akiknek időközben megromlott a fizikai és az egészségügyi állapota, súlyos problémák ezek. Bízom benne, hogy mindez nem terjed ki a katonákra, arra tízezer emberre gondolok, akik a mi tárcánk ellátási körébe tartoznak, tartoztak. Ellenkező esetben óriási felháborodás, elégedetlenség várható. Teljesen ellentétes hatást vált ki a humán stratégiához képest: ezeket a helyeket az aktívaktól vesszük el.

Bízva abban, amit az államtitkár elmondott, hogy ne kelljen visszahívni a nyugállományú kollégákat, szeretném tájékoztatni a jelenlévőket, hogy az AB előtt átadtuk a Velencei Bizottság itt tartózkodó tagjainak petíciónkat - tette hozzá a Hosz alelnöke.

Simicskó István reakciójában kijelentette: Az legyen a szempont, hogy a haza védelmének ügyét fontosnak tartja a pályaválasztás előtt álló jövőbeni hivatásos. Azt tartom szerencsésnek, hogy értékeli az állam valami módon, hogy az életük feláldozásával is tesznek a katonák a hazáért. Úgy gondolom, hogy illetményemeléssel mindez orvosolandó. Valós feladatokat fogunk keresni, ha a kormány ilyen döntést hoz, mi azt végrehajtjuk. A szakszervezetek bölcsességén múlik, hogy meddig mennek el az érdekképviseletek. Bízom benne, hogy az állam, a kormány megfelelő döntéseket hoz, és ki tudjuk fejezni, hogyan becsüljük meg a jövőben a katonáinkat.

Czövek János Hosz elnök ezt követően megkérdezte, hogy miért esett nagyon kevés, szinte semmi szó a jelenlegi állományról. Amint visszakerül a nyugállományba lévő kollégák csapata, azonnal dőlni látszik a humán stratégia - hangsúlyozta az oldalügyvivő.

Bozó Tibor ezredes, a HVK személyügyi csoportfőnöke elmondta: Kilenc munkacsoport dolgozik jelenleg is a humán stratégiával kapcsolatban, de még korai erről beszélni. 

Sipos Géza, BEOSZ elnöke: ez a módszer kezelhetetlen. 50 éve azt szeretnénk, hogy egy tiszta körülmények között müködő honvédség tagjai lehessünk. A BEOSZ nyílt levelet fogalmazott meg, s ezt közzé is tettük.

Sörös István, a Hosz elnökségi tagja: Nagyon komoly anyagi kihatásai vannak a tervezetnek. Nagyon kemény telefonhívásokat kaptam az elmúlt napokban, én ott voltam valamennyi eddigi demonstráción, s tudom, hogy nagyon nehéz visszatartani már az embereket a komolyabb fellépéstől. De mi lesz azokkal, akik idén mentek el, vagy felmentési időjüket töltik - kérdezte.

Lippai Csaba alelnök hozzászólásában kiemelte: 2012. január 1-től megszünik a jelenlegi formájú szolgálati nyugdíj. De csupán egyetlen mondat hangzott el az aktívakról. Ebben a kérdésben semmilyen egyeztetés nem történt a két oldal között. Érdemileg ez az első olyan fórum, ahol a szolgálati nyugdíj rendszerének átalakításáról szó esik. Ez a kérdéskör egy teljesen külön terület. Noha együtt evezünk a csónakban, de nem lényegtelen, hogyan érezzük magunkat. Sérelmezzük, hogy ezeket a véleményeket csak négyszemközti megbeszéléseken hozhatjuk fel.

Dankó István, a HM jogi főosztályvezetője kijelentette: teljes mértékben érthető az igény, hogy mondjuk már valamit. Mi azon vagyunk, hogy valamennyi fórumot kihasználjuk, hogy a katonák érdekeit érvényre juttassuk. Két olyan dokumentum van, ez a Széll Kálmán Terv és a benyújtott Alkotmány-módosítási javaslat, amely beszél a szolgálati nyugdíjról. Nyugdíj-jellegü juttatást csak azt veheti igénybe, aki elérte a 65 éves életkort. A nyugdíjkassza igen jelentős deficittel küzd már évek óta. A szolgálati nyugdíjasok esetében – a Széll Kálmán Tervben rögzített – ezt a rendszert felül kell vizsgálni és a TB kasszát önállóvá kell tenni. Ezért nem beszélhetünk szolgálati nyugdíjról. Ebben a témában még nincs kormányálláspont. Most abban a helyzetben vagyunk, hogy nincs semmiféle szakmai felhatalmazás, hogy a részletekről beszéljünk. Egyetlen kész tény van, szolgálati nyugdíj jelenlegi formájában nem lesz!

Czövek János elnök megkérdezte: innen mehetnek-e nyugdíjba a jelenleg aktív állományúak?

Simicskó István reakciója: ha valaki tisztességesen, becsületesen szolgálja a hazát, akkor igen. Nincs olyan elképzelés, hogy újabb csapatokat szüntetnénk meg. A korkedvezményes nyugdíj kérdésében a kormány döntést hoz hamarosan, addig a belügyminiszter van kijelölve a tárgyalások vezetésére. A szakszervezetek véleményét természetesen tolmácsoljuk a kormány felé. A lakáskérdést nem befolyásolja a költségvetési elvonás. A humán stratégia pedig kifejezi majd, hogyan kívánjuk megbecsülni a katonáinkat.  

Mészáros Melinda alelnök kijelentette: valóban tárgyalt velünk a belügyminiszter, a május 6-i tiltakozáson egyeztetésre is hívott bennünket, ám ott kifejezésre juttatta, hogy velünk nem tárgyal, nekünk nem ígér semmit. A KIM-ben volt egy tárcaközi egyeztetés, de ez a mai napig nem folytatódott. Ma reggel a sajtó azt írta, hogy a kormányzat azon gondolkodik, hogy megőrizze a korkedvezményes nyugdíjat, vagyis a -5 évet. Remélem, hogy nem Széll Kálmán Terv jelenti a vesztünket, annak idején az ő vesztét is az okozta, hogy nem értett egyet a katonai kiadásokkal.

A hivatásos és a szerződéses állomány/kormánytisztviselők/közalkalmazottak lakhatási támogatásait érintő tervezett módosításokról az államtitkár elmondta: téma volt ez is a miniszteri értekezleten. A HM vezetése úgy látja, hogy ebben a helyzetben nem tehetjük meg, hogy lakbér-emelést és egyéb kérdéseket rendezzünk, ezért úgy döntöttünk, hogy nem terheljük tovább az állományt, ezért a lakbérek emelésére, a szálló férőhelyek emelésére nem kerül sor, a lakbér-támogatás mértéke is változatlan marad. Lakás üzemeltetési hozzájárulás mértéke is változatlan, akárcsak az albérleti-díj hozzájárulási mértéke.

Mészáros Melinda kérdésére - az átdolgozott lakásrendeletet mikor vehetik kézbe a szakszervezetek - dr. Dankó István jogi főosztályvezető elmondta: várhatóan egy-két héten belül elkészül.

A HÉF következő ülését júniusban tartják.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.