2023. 06. 03. szombat
Klotild
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A kormány hivatalosan nem döntött, nem hivatalosan azonban döntött

Hosz  |  2011. 05. 24., 19:47

Elmozdulás lehet a rendvédelmi dolgozók és a kormány állóháborújában: a belügyminiszteri ígéret szerint várhatóan mégsem kényszerítik vissza valamely testület kötelékébe a szolgálati nyugdíjas, de az öregségi nyugdíjkorhatárt még el nem ért hivatásosokat. Ám a „meccs” még nem dőlt el: továbbra is a parlament asztalán fekszik a nyugdíjasok reaktiválására vonatkozó Lázár-Balsai-féle alkotmánymódosító javaslat - írja a Népszabadság internetes kiadása, a www.nol.hu...

Bár a politikai színjáték még tart, a Népszabadság értesülése szerint a kormány keddi ülésén lényegében elfogadta Pintér Sándor belügyminiszter javaslatait, amelyekkel vélhetően majd korrigálják a Széll Kálmán Tervben megfogalmazott, egyebek között a rendvédelmi hivatásosok szolgálati nyugdíját is érintő tervezett változtatásokat. Így – egyebek között – várhatóan talán mégsem kényszerítik majd törvénnyel vissza a szolgálatba a szolgálati nyugdíjas, de az öregségi nyugdíjkorhatárt még el nem ért hivatásosokat.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője ugyanakkor hivatalosan csak annyit közölt, hogy „a kormány a szükségesnek vélt észrevételeket megtette, és ezek alapján még a jövő heti egyeztetést megelőzően, ezen a héten Pintér Sándor újabb konzultációt folytat majd az érintett érdekképviseleti vezetőkkel”.

Lapunk értesülése szerint azonban az érdekképviseletek ragaszkodtak ahhoz, hogy a Pintérrel közösen elkészített megállapodásukat személyesen erősítse meg valamilyen formában Orbán Viktor miniszterelnök. Miként azt korábban jelezték, a kormányfő szava lesz a garancia arra, hogy nem ismétlődik meg a múlt novemberi eset, amikor a cafetéria-ügyben Pintérrel tető alá hozott megállapodásukat egy kormánypárti képviselő, a kormány támogatásával egy pársoros törvénymódosítással felülírta.

A kormány ülését követően a belügyminiszter egy szükszavú sms-ben hívta össze a Rendészeti Érdekegyeztető Fórum (RÉF) rendkívüli ülésén, ahol tájékoztatást adott a kormányülésen elhangzottakról. Úgy tudjuk, a kormányfővel hétfőre tervezett találkozóig a szakszervezetek ismételten elhalasztják azoknak a nyomásgyakorló lépéseknek a bejelentését, amelyekkel eredeti tervük szerint a megállapodás elmaradása esetén kívánták volna álláspontja felülvizsgálatára bírni a kormányt.

Még nem dőlhetnek azonban hátra az érdekképviseletek, a „meccs” ugyanis még nem dőlt el. Továbbra is a parlament asztalán fekszik a Lázár-Balsai-féle alkotmánymódosító javaslat, amely alkotmányos alapot teremthet a már nyugdíjas, de az öregségi nyugdíjkorhatárt még el nem ért hivatásosok visszakényszerítésére a munka világába. A kormánypártok – az ország gazdasági helyzetére tekintettel – nem tettek le a különböző hivatások müvelőit ilyen-olyan jogcímen megillető nyugdíjkedvezmények eltörléséről.

Szijjártó Péter a miniszterelnök és a rendvédelmi érdekképviseletek jövő heti találkozójának bejelentésekor arról is beszélt, hogy nyugdíjrendszer átalakításának koncepciója ugyancsak napirenden volt a kormányülésen; immár másodszor foglalkozott ezzel a kérdéssel a kabinet koncepciószinten, és még legalább két olvasatban meg fogja ezt tenni. Ezzel párhuzamosan a folyamatban lévő szociális konzultáció eredményét is várni fogja a kormány, és azt még a nyugdíjdöntés előtt értékeli - tette hozzá. Egyáltalán nem biztos tehát, hogy hétfőn Orbán és a szakszervezetek véglegesen és az érdekképviseletek számára megnyugtatóan le tudják zárni az ügyet.

Mindeközben a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete Hódmezővásárhelyen demonstrált a város polgármestere, Lázár János által is jegyzett alkotmánymódosító javaslat visszavonásáért.

www.nol.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.