2023. 03. 31. péntek
Árpád
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A kormány hivatalosan nem döntött, nem hivatalosan azonban döntött

Hosz  |  2011. 05. 24., 19:47

Elmozdulás lehet a rendvédelmi dolgozók és a kormány állóháborújában: a belügyminiszteri ígéret szerint várhatóan mégsem kényszerítik vissza valamely testület kötelékébe a szolgálati nyugdíjas, de az öregségi nyugdíjkorhatárt még el nem ért hivatásosokat. Ám a „meccs” még nem dőlt el: továbbra is a parlament asztalán fekszik a nyugdíjasok reaktiválására vonatkozó Lázár-Balsai-féle alkotmánymódosító javaslat - írja a Népszabadság internetes kiadása, a www.nol.hu...

Bár a politikai színjáték még tart, a Népszabadság értesülése szerint a kormány keddi ülésén lényegében elfogadta Pintér Sándor belügyminiszter javaslatait, amelyekkel vélhetően majd korrigálják a Széll Kálmán Tervben megfogalmazott, egyebek között a rendvédelmi hivatásosok szolgálati nyugdíját is érintő tervezett változtatásokat. Így – egyebek között – várhatóan talán mégsem kényszerítik majd törvénnyel vissza a szolgálatba a szolgálati nyugdíjas, de az öregségi nyugdíjkorhatárt még el nem ért hivatásosokat.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője ugyanakkor hivatalosan csak annyit közölt, hogy „a kormány a szükségesnek vélt észrevételeket megtette, és ezek alapján még a jövő heti egyeztetést megelőzően, ezen a héten Pintér Sándor újabb konzultációt folytat majd az érintett érdekképviseleti vezetőkkel”.

Lapunk értesülése szerint azonban az érdekképviseletek ragaszkodtak ahhoz, hogy a Pintérrel közösen elkészített megállapodásukat személyesen erősítse meg valamilyen formában Orbán Viktor miniszterelnök. Miként azt korábban jelezték, a kormányfő szava lesz a garancia arra, hogy nem ismétlődik meg a múlt novemberi eset, amikor a cafetéria-ügyben Pintérrel tető alá hozott megállapodásukat egy kormánypárti képviselő, a kormány támogatásával egy pársoros törvénymódosítással felülírta.

A kormány ülését követően a belügyminiszter egy szükszavú sms-ben hívta össze a Rendészeti Érdekegyeztető Fórum (RÉF) rendkívüli ülésén, ahol tájékoztatást adott a kormányülésen elhangzottakról. Úgy tudjuk, a kormányfővel hétfőre tervezett találkozóig a szakszervezetek ismételten elhalasztják azoknak a nyomásgyakorló lépéseknek a bejelentését, amelyekkel eredeti tervük szerint a megállapodás elmaradása esetén kívánták volna álláspontja felülvizsgálatára bírni a kormányt.

Még nem dőlhetnek azonban hátra az érdekképviseletek, a „meccs” ugyanis még nem dőlt el. Továbbra is a parlament asztalán fekszik a Lázár-Balsai-féle alkotmánymódosító javaslat, amely alkotmányos alapot teremthet a már nyugdíjas, de az öregségi nyugdíjkorhatárt még el nem ért hivatásosok visszakényszerítésére a munka világába. A kormánypártok – az ország gazdasági helyzetére tekintettel – nem tettek le a különböző hivatások müvelőit ilyen-olyan jogcímen megillető nyugdíjkedvezmények eltörléséről.

Szijjártó Péter a miniszterelnök és a rendvédelmi érdekképviseletek jövő heti találkozójának bejelentésekor arról is beszélt, hogy nyugdíjrendszer átalakításának koncepciója ugyancsak napirenden volt a kormányülésen; immár másodszor foglalkozott ezzel a kérdéssel a kabinet koncepciószinten, és még legalább két olvasatban meg fogja ezt tenni. Ezzel párhuzamosan a folyamatban lévő szociális konzultáció eredményét is várni fogja a kormány, és azt még a nyugdíjdöntés előtt értékeli - tette hozzá. Egyáltalán nem biztos tehát, hogy hétfőn Orbán és a szakszervezetek véglegesen és az érdekképviseletek számára megnyugtatóan le tudják zárni az ügyet.

Mindeközben a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete Hódmezővásárhelyen demonstrált a város polgármestere, Lázár János által is jegyzett alkotmánymódosító javaslat visszavonásáért.

www.nol.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.

  Háború Művészete magazin

A honvedelmitabor.hu honlapon április 3-án, hétfőn reggel 9 órától lehet jelentkezni a Magyar Honvédség által szervezett idei nyári gyermektáborokra. Az érdeklődők számára ez nagyon fontos információ, mert egyes táborok esetén egy-két órán belül elfogynak a helyek.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.