2018. 01. 19. péntek
Márió, Sára
: 308 Ft   : 252 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A kormány hivatalosan nem döntött, nem hivatalosan azonban döntött

Hosz  |  2011. 05. 24., 19:47

Elmozdulás lehet a rendvédelmi dolgozók és a kormány állóháborújában: a belügyminiszteri ígéret szerint várhatóan mégsem kényszerítik vissza valamely testület kötelékébe a szolgálati nyugdíjas, de az öregségi nyugdíjkorhatárt még el nem ért hivatásosokat. Ám a „meccs” még nem dőlt el: továbbra is a parlament asztalán fekszik a nyugdíjasok reaktiválására vonatkozó Lázár-Balsai-féle alkotmánymódosító javaslat - írja a Népszabadság internetes kiadása, a www.nol.hu...

Bár a politikai színjáték még tart, a Népszabadság értesülése szerint a kormány keddi ülésén lényegében elfogadta Pintér Sándor belügyminiszter javaslatait, amelyekkel vélhetően majd korrigálják a Széll Kálmán Tervben megfogalmazott, egyebek között a rendvédelmi hivatásosok szolgálati nyugdíját is érintő tervezett változtatásokat. Így – egyebek között – várhatóan talán mégsem kényszerítik majd törvénnyel vissza a szolgálatba a szolgálati nyugdíjas, de az öregségi nyugdíjkorhatárt még el nem ért hivatásosokat.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője ugyanakkor hivatalosan csak annyit közölt, hogy „a kormány a szükségesnek vélt észrevételeket megtette, és ezek alapján még a jövő heti egyeztetést megelőzően, ezen a héten Pintér Sándor újabb konzultációt folytat majd az érintett érdekképviseleti vezetőkkel”.

Lapunk értesülése szerint azonban az érdekképviseletek ragaszkodtak ahhoz, hogy a Pintérrel közösen elkészített megállapodásukat személyesen erősítse meg valamilyen formában Orbán Viktor miniszterelnök. Miként azt korábban jelezték, a kormányfő szava lesz a garancia arra, hogy nem ismétlődik meg a múlt novemberi eset, amikor a cafetéria-ügyben Pintérrel tető alá hozott megállapodásukat egy kormánypárti képviselő, a kormány támogatásával egy pársoros törvénymódosítással felülírta.

A kormány ülését követően a belügyminiszter egy szükszavú sms-ben hívta össze a Rendészeti Érdekegyeztető Fórum (RÉF) rendkívüli ülésén, ahol tájékoztatást adott a kormányülésen elhangzottakról. Úgy tudjuk, a kormányfővel hétfőre tervezett találkozóig a szakszervezetek ismételten elhalasztják azoknak a nyomásgyakorló lépéseknek a bejelentését, amelyekkel eredeti tervük szerint a megállapodás elmaradása esetén kívánták volna álláspontja felülvizsgálatára bírni a kormányt.

Még nem dőlhetnek azonban hátra az érdekképviseletek, a „meccs” ugyanis még nem dőlt el. Továbbra is a parlament asztalán fekszik a Lázár-Balsai-féle alkotmánymódosító javaslat, amely alkotmányos alapot teremthet a már nyugdíjas, de az öregségi nyugdíjkorhatárt még el nem ért hivatásosok visszakényszerítésére a munka világába. A kormánypártok – az ország gazdasági helyzetére tekintettel – nem tettek le a különböző hivatások müvelőit ilyen-olyan jogcímen megillető nyugdíjkedvezmények eltörléséről.

Szijjártó Péter a miniszterelnök és a rendvédelmi érdekképviseletek jövő heti találkozójának bejelentésekor arról is beszélt, hogy nyugdíjrendszer átalakításának koncepciója ugyancsak napirenden volt a kormányülésen; immár másodszor foglalkozott ezzel a kérdéssel a kabinet koncepciószinten, és még legalább két olvasatban meg fogja ezt tenni. Ezzel párhuzamosan a folyamatban lévő szociális konzultáció eredményét is várni fogja a kormány, és azt még a nyugdíjdöntés előtt értékeli - tette hozzá. Egyáltalán nem biztos tehát, hogy hétfőn Orbán és a szakszervezetek véglegesen és az érdekképviseletek számára megnyugtatóan le tudják zárni az ügyet.

Mindeközben a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete Hódmezővásárhelyen demonstrált a város polgármestere, Lázár János által is jegyzett alkotmánymódosító javaslat visszavonásáért.

www.nol.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 18., 15:10
A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.
2018. 01. 17., 12:08
2018. január végén a jelenlegi székházból a 1112 Budapest, Sasadi út 170-alá költözik a LIGA Szakszervezetek. A költözés miatt 2018. január 17-től előreláthatólag február elsejéig a vezetékes telefonvonalak ideiglenesen nem elérhetőek, ezért kérik, hogy a munkatársakat (a honlapon is rajta lévő) mobilszámaikon hívják!
2018. 01. 16., 15:01
„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...
2018. 01. 12., 10:11
Új parancsnoka van – Korom Ferenc vezérőrnagy személyében – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak. A parancsnoki beosztás átadás-átvételét január 11-én, csütörtökön tartották Székesfehérváron. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte...
2018-01-09 14:33:54
2018. január 2-től visszavonásig érvényes Vodafone Flotta promóció keretében kedvező, kamatmentes készülék részletfizetési lehetőségeket és korlátlan belföldi-, valamint EU-n belüli beszélgetést kínál a Vodafone...
2018-01-09 12:45:45
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető tárgyalás miatt 2018. január 10-e helyett január 11-én 14.00-16.00 óráig tart ügyfélszolgálatot a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b.). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Gyűlnek a viharfelhők a bolgár repülős égen, legalábbis ami a hadrendben lévő típusok üzembentartását illeti. Legújabb áldozat a Szu-25-ös flotta, mely 2017. december 14. óta nem repülhet és komoly kérdés, hogy fog-e újra.

  Háború Művészete magazin

Jakutszk repülőterén január 11-én extrém időjárási körülmények között megkezdődött a Moszkvai Helikoptergyártó Üzem Mi-171A2 típusának tesztrepülése. A helikoptert a Volga-Dnyeper légitársaság An-124-100 Ruszlán teherszállító repülőgépe szállította a helyszínre.