2024. 02. 24. szombat
Mátyás
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A kormány hivatalosan nem döntött, nem hivatalosan azonban döntött

Hosz  |  2011. 05. 24., 19:47

Elmozdulás lehet a rendvédelmi dolgozók és a kormány állóháborújában: a belügyminiszteri ígéret szerint várhatóan mégsem kényszerítik vissza valamely testület kötelékébe a szolgálati nyugdíjas, de az öregségi nyugdíjkorhatárt még el nem ért hivatásosokat. Ám a „meccs” még nem dőlt el: továbbra is a parlament asztalán fekszik a nyugdíjasok reaktiválására vonatkozó Lázár-Balsai-féle alkotmánymódosító javaslat - írja a Népszabadság internetes kiadása, a www.nol.hu...

Bár a politikai színjáték még tart, a Népszabadság értesülése szerint a kormány keddi ülésén lényegében elfogadta Pintér Sándor belügyminiszter javaslatait, amelyekkel vélhetően majd korrigálják a Széll Kálmán Tervben megfogalmazott, egyebek között a rendvédelmi hivatásosok szolgálati nyugdíját is érintő tervezett változtatásokat. Így – egyebek között – várhatóan talán mégsem kényszerítik majd törvénnyel vissza a szolgálatba a szolgálati nyugdíjas, de az öregségi nyugdíjkorhatárt még el nem ért hivatásosokat.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője ugyanakkor hivatalosan csak annyit közölt, hogy „a kormány a szükségesnek vélt észrevételeket megtette, és ezek alapján még a jövő heti egyeztetést megelőzően, ezen a héten Pintér Sándor újabb konzultációt folytat majd az érintett érdekképviseleti vezetőkkel”.

Lapunk értesülése szerint azonban az érdekképviseletek ragaszkodtak ahhoz, hogy a Pintérrel közösen elkészített megállapodásukat személyesen erősítse meg valamilyen formában Orbán Viktor miniszterelnök. Miként azt korábban jelezték, a kormányfő szava lesz a garancia arra, hogy nem ismétlődik meg a múlt novemberi eset, amikor a cafetéria-ügyben Pintérrel tető alá hozott megállapodásukat egy kormánypárti képviselő, a kormány támogatásával egy pársoros törvénymódosítással felülírta.

A kormány ülését követően a belügyminiszter egy szükszavú sms-ben hívta össze a Rendészeti Érdekegyeztető Fórum (RÉF) rendkívüli ülésén, ahol tájékoztatást adott a kormányülésen elhangzottakról. Úgy tudjuk, a kormányfővel hétfőre tervezett találkozóig a szakszervezetek ismételten elhalasztják azoknak a nyomásgyakorló lépéseknek a bejelentését, amelyekkel eredeti tervük szerint a megállapodás elmaradása esetén kívánták volna álláspontja felülvizsgálatára bírni a kormányt.

Még nem dőlhetnek azonban hátra az érdekképviseletek, a „meccs” ugyanis még nem dőlt el. Továbbra is a parlament asztalán fekszik a Lázár-Balsai-féle alkotmánymódosító javaslat, amely alkotmányos alapot teremthet a már nyugdíjas, de az öregségi nyugdíjkorhatárt még el nem ért hivatásosok visszakényszerítésére a munka világába. A kormánypártok – az ország gazdasági helyzetére tekintettel – nem tettek le a különböző hivatások müvelőit ilyen-olyan jogcímen megillető nyugdíjkedvezmények eltörléséről.

Szijjártó Péter a miniszterelnök és a rendvédelmi érdekképviseletek jövő heti találkozójának bejelentésekor arról is beszélt, hogy nyugdíjrendszer átalakításának koncepciója ugyancsak napirenden volt a kormányülésen; immár másodszor foglalkozott ezzel a kérdéssel a kabinet koncepciószinten, és még legalább két olvasatban meg fogja ezt tenni. Ezzel párhuzamosan a folyamatban lévő szociális konzultáció eredményét is várni fogja a kormány, és azt még a nyugdíjdöntés előtt értékeli - tette hozzá. Egyáltalán nem biztos tehát, hogy hétfőn Orbán és a szakszervezetek véglegesen és az érdekképviseletek számára megnyugtatóan le tudják zárni az ügyet.

Mindeközben a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete Hódmezővásárhelyen demonstrált a város polgármestere, Lázár János által is jegyzett alkotmánymódosító javaslat visszavonásáért.

www.nol.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

2024. február 23-án, pénteken, Budapestre érkezett Svédország miniszterelnöke, Ulf Kristersson. Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott tárgyalássorozat eredményeként többek között arról is megállapodás született, hogy bővül a Magyar Légierő Gripen flottája.

  Háború Művészete magazin

A megújuló Magyar Honvédség újonnan vásárolt szárazföldi harckocsijai és lövegjei után vízi járművekkel is gazdagítja eszközállományát. Katonáink hamarosan két felújított SOC-R típusú folyami naszádot vehetnek használatba.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.