2018. 01. 24. szerda
Timót
: 310 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Helyzetkép a miniszterelnökkel történő találkozó előtt

Hosz  |  2011. 06. 01., 15:37

Az elmúlt hetek eseményei kapcsán fontosnak érezzük, hogy a szolgálati nyugdíjrendszerrel kapcsolatos tárgyalások folytatása előtt még pontosabb képet adjunk a témában kialakított véleményünkről...

Segítségül az alábbiakban felvázoljuk a Széll Kálmán tervvel kapcsolatos eddigi egyeztetések legfontosabb momentumait:

A kormány kiinduló álláspontja: a szolgálati nyugdíj intézményének megszüntetése; a szolgálati nyugdíjasok visszavezetése a munkába, 65 éves korig mindenkinek dolgoznia kell.

A Honvédszakszervezet kiinduló álláspontja: a jelenlegi szabályok megőrzése. Az Egységes Sztrájkbizottsággal közös demonstrációk, illetve a folyamatos tárgyalások eredményeképpen a Kormányzati oldal jelentős engedményeket tett az eredeti álláspontjához, a Széll Kálmán tervben foglaltakhoz képest, bár célja és eltökélt szándéka továbbra is a szolgálati nyugdíjrendszer megszigorítása.

A HOSz - ahogy más szakszervezetek sem - nem tudja elfogadni a tervezett szigorításokat. A további tárgyalások eredményeként reméli, hogy a munkabéke helyreáll és az állomány szociális helyzete átláthatóvá, kiszámíthatóvá válik, a jelenlegi egzisztenciális bizonytalanságot követően.

Legfőbb törekvésünk, hogy a szolgálati nyugdíjrendszer módosítása ne legyen drasztikus és az állomány - ha szigorodó feltételek között is, de - megőrizhesse a szolgálati nyugdíját. A rögzített idővel rendelkezők maguk dönthessenek arról, vállalják-e a további szolgálatot, és megőrizzék a jogukat a jelenlegi szabályok szerinti szolgálati nyugdíjra. A rögzített idővel nem rendelkezők pedig megfelelő garanciák mellett elérhessék a szolgálati nyugdíjra vagy alternatív pályán az öregségi nyugdíjra való jogosultságot.

 

Tervezett változtatások:

 

Nyugállományban lévőket érintő lényeges változások:

- 57. életévet betöltők változatlan feltételek mellett nyugállományban maradhatnak,

- aki nem tölti be idén az 57. életévét, saját önálló döntése alapján nyugállományban maradhat, vagy munkát vállalhat,

- ha nem vállal munkát, akkor a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig a nyugdíjából 16% közterhet köteles fizetni (a levonással terhelt nettó nyugdíja nem lehet kevesebb a mindenkori minimálbér 1,5-szeresénél),

- ha a nyugdíj mellett a magánszektorban munkát vállal, akkor a nyugdíja és a munkabére összevontan adózik,

- aki az állami szektorban vállal munkát, alkalmazása kezdetétől nyugdíj folyósítása felfüggesztésre kerül,

- a létrehozásra kerülő könnyített szolgálatot önként választók (heti 35 óra szolgálat) a nyugdíjának megfelelő nettó összegü illetményben részesülnek, amely nem lehet kevesebb a mindenkori minimálbér 1,5-szeresénél,

Ha az aktív (nem könnyített) állományba visszavételét kéri a nyugállományú, az üresedő beosztások feltöltésénél (amennyiben az aktívakra előírt feltételeknek megfelel) elsőbbséget élvez.

 

A jelenlegi aktív állományban lévőkre vonatkozó tervezett változások:

aminek nem tervezik a megváltoztatását:

- a jelenlegi nyugdíjrögzítéssel rendelkezők szerzett jogai megmaradnak, és a nyugdíj rögzítésükkor hatályos szabályok alapján vonulhatnak szolgálati nyugállományba. A pályán tartásukat az illetményrendszerbe épített ösztönzőkkel kívánják elérni.

ami változhat:

- az aktív állomány felső korhatára 60 év lesz. A szolgálati nyugdíj jogosultsághoz 30 év tényleges szolgálati idő szükséges.

 

Azok, akik rendelkeznek 15 év szolgálati idővel és betöltik az 52. életévüket kérelmükre legfeljebb a rá irányadó  öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig a könnyített feltételü szolgálatot választhatják, vagy közös megegyezéssel kérhetik szolgálati nyugállományba helyezésüket, amennyiben rendelkeznek 30 év tényleges szolgálati idővel. Ebben a második esetben a rájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig nyugdíjából 16%-os mértékü közterhet fizetnek.

2011. december 31-ével az aktív állomány szolgálati ideje a jelenlegi szabályok szerint megállapítva (szorzókkal) rögzítésre kerül.

Az a jelenlegi hivatásos, aki legalább 25 év szolgálati jogviszonnyal rendelkezik, és hivatásos szolgálatra alkalmatlanná válik, azt a munkáltató köteles az állapotának megfelelő más jogviszonyban alkalmazni.

Új elem: nők 40 év tb. szerinti szolgálati idővel szolgálati nyugállományba vonulhatnak.

 

 

 

        

 

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 17., 12:31
Idén a személyijövedelemadó-bevallás tervezetét azoknak is automatikusan, külön kérés nélkül elkészíti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, akik korábban munkáltatójuktól kérték az adómegállapítást.
2018. 01. 17., 12:13
2018. január elsejével egy régi szakszervezeti követelés teljesült azzal, hogy a minimálbér nettó értéke végre eléri a létminimumot. Ez az eredmény a 2016. november 24-én a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumában kötött háromoldalú megállapodásnak köszönhető. A megállapodásnak megfelelően 2018-ban a minimálbér 8%-al, 138.000 Ft-ra, a garantált bérminimum pedig 12%-al, 180.500 Ft-ra emelkedik.
2018. 01. 18., 15:10
A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.
2018-01-17 12:08:49
2018. január végén a jelenlegi székházból a 1112 Budapest, Sasadi út 170-alá költözik a LIGA Szakszervezetek. A költözés miatt 2018. január 17-től előreláthatólag február elsejéig a vezetékes telefonvonalak ideiglenesen nem elérhetőek, ezért kérik, hogy a munkatársakat (a honlapon is rajta lévő) mobilszámaikon hívják!
2018-01-16 15:01:33
„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...
2018-01-12 10:11:08
Új parancsnoka van – Korom Ferenc vezérőrnagy személyében – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak. A parancsnoki beosztás átadás-átvételét január 11-én, csütörtökön tartották Székesfehérváron. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Indonézia lehet a Szu-35Sz újabb külföldi vásárlója, mivel az elkövetkező hónapokban sor kerülhet a szerződés aláírására, melynek keretein belül 11 darab Szu-35-ös harci repülőgép érkezhet Indonéziába.