2024. 05. 30. csütörtök
Janka, Zsanett
: 385 Ft   : 355 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Helyzetkép a miniszterelnökkel történő találkozó előtt

Hosz  |  2011. 06. 01., 15:37

Az elmúlt hetek eseményei kapcsán fontosnak érezzük, hogy a szolgálati nyugdíjrendszerrel kapcsolatos tárgyalások folytatása előtt még pontosabb képet adjunk a témában kialakított véleményünkről...

Segítségül az alábbiakban felvázoljuk a Széll Kálmán tervvel kapcsolatos eddigi egyeztetések legfontosabb momentumait:

A kormány kiinduló álláspontja: a szolgálati nyugdíj intézményének megszüntetése; a szolgálati nyugdíjasok visszavezetése a munkába, 65 éves korig mindenkinek dolgoznia kell.

A Honvédszakszervezet kiinduló álláspontja: a jelenlegi szabályok megőrzése. Az Egységes Sztrájkbizottsággal közös demonstrációk, illetve a folyamatos tárgyalások eredményeképpen a Kormányzati oldal jelentős engedményeket tett az eredeti álláspontjához, a Széll Kálmán tervben foglaltakhoz képest, bár célja és eltökélt szándéka továbbra is a szolgálati nyugdíjrendszer megszigorítása.

A HOSz - ahogy más szakszervezetek sem - nem tudja elfogadni a tervezett szigorításokat. A további tárgyalások eredményeként reméli, hogy a munkabéke helyreáll és az állomány szociális helyzete átláthatóvá, kiszámíthatóvá válik, a jelenlegi egzisztenciális bizonytalanságot követően.

Legfőbb törekvésünk, hogy a szolgálati nyugdíjrendszer módosítása ne legyen drasztikus és az állomány - ha szigorodó feltételek között is, de - megőrizhesse a szolgálati nyugdíját. A rögzített idővel rendelkezők maguk dönthessenek arról, vállalják-e a további szolgálatot, és megőrizzék a jogukat a jelenlegi szabályok szerinti szolgálati nyugdíjra. A rögzített idővel nem rendelkezők pedig megfelelő garanciák mellett elérhessék a szolgálati nyugdíjra vagy alternatív pályán az öregségi nyugdíjra való jogosultságot.

 

Tervezett változtatások:

 

Nyugállományban lévőket érintő lényeges változások:

- 57. életévet betöltők változatlan feltételek mellett nyugállományban maradhatnak,

- aki nem tölti be idén az 57. életévét, saját önálló döntése alapján nyugállományban maradhat, vagy munkát vállalhat,

- ha nem vállal munkát, akkor a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig a nyugdíjából 16% közterhet köteles fizetni (a levonással terhelt nettó nyugdíja nem lehet kevesebb a mindenkori minimálbér 1,5-szeresénél),

- ha a nyugdíj mellett a magánszektorban munkát vállal, akkor a nyugdíja és a munkabére összevontan adózik,

- aki az állami szektorban vállal munkát, alkalmazása kezdetétől nyugdíj folyósítása felfüggesztésre kerül,

- a létrehozásra kerülő könnyített szolgálatot önként választók (heti 35 óra szolgálat) a nyugdíjának megfelelő nettó összegü illetményben részesülnek, amely nem lehet kevesebb a mindenkori minimálbér 1,5-szeresénél,

Ha az aktív (nem könnyített) állományba visszavételét kéri a nyugállományú, az üresedő beosztások feltöltésénél (amennyiben az aktívakra előírt feltételeknek megfelel) elsőbbséget élvez.

 

A jelenlegi aktív állományban lévőkre vonatkozó tervezett változások:

aminek nem tervezik a megváltoztatását:

- a jelenlegi nyugdíjrögzítéssel rendelkezők szerzett jogai megmaradnak, és a nyugdíj rögzítésükkor hatályos szabályok alapján vonulhatnak szolgálati nyugállományba. A pályán tartásukat az illetményrendszerbe épített ösztönzőkkel kívánják elérni.

ami változhat:

- az aktív állomány felső korhatára 60 év lesz. A szolgálati nyugdíj jogosultsághoz 30 év tényleges szolgálati idő szükséges.

 

Azok, akik rendelkeznek 15 év szolgálati idővel és betöltik az 52. életévüket kérelmükre legfeljebb a rá irányadó  öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig a könnyített feltételü szolgálatot választhatják, vagy közös megegyezéssel kérhetik szolgálati nyugállományba helyezésüket, amennyiben rendelkeznek 30 év tényleges szolgálati idővel. Ebben a második esetben a rájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig nyugdíjából 16%-os mértékü közterhet fizetnek.

2011. december 31-ével az aktív állomány szolgálati ideje a jelenlegi szabályok szerint megállapítva (szorzókkal) rögzítésre kerül.

Az a jelenlegi hivatásos, aki legalább 25 év szolgálati jogviszonnyal rendelkezik, és hivatásos szolgálatra alkalmatlanná válik, azt a munkáltató köteles az állapotának megfelelő más jogviszonyban alkalmazni.

Új elem: nők 40 év tb. szerinti szolgálati idővel szolgálati nyugállományba vonulhatnak.

 

 

 

        

 

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...

  JETfly Magazin

„Köszönöm az elmúlt öt-hat esztendőben végzett munkáját mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy ezt az emlékművet itt a bekötőút elején felállíthattuk” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, május 29-én, a 8-as számú főút és a szentkirályszabadjai repülőtérre vezető út találkozásánál felállított Mi-24 harci helikopter-emlékmű avatóünnepségén.

  Háború Művészete magazin

A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.