2017. 11. 20. hétfő
Jolán
: 312 Ft   : 265 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Helyzetkép a miniszterelnökkel történő találkozó előtt

Hosz  |  2011. 06. 01., 15:37

Az elmúlt hetek eseményei kapcsán fontosnak érezzük, hogy a szolgálati nyugdíjrendszerrel kapcsolatos tárgyalások folytatása előtt még pontosabb képet adjunk a témában kialakított véleményünkről...

Segítségül az alábbiakban felvázoljuk a Széll Kálmán tervvel kapcsolatos eddigi egyeztetések legfontosabb momentumait:

A kormány kiinduló álláspontja: a szolgálati nyugdíj intézményének megszüntetése; a szolgálati nyugdíjasok visszavezetése a munkába, 65 éves korig mindenkinek dolgoznia kell.

A Honvédszakszervezet kiinduló álláspontja: a jelenlegi szabályok megőrzése. Az Egységes Sztrájkbizottsággal közös demonstrációk, illetve a folyamatos tárgyalások eredményeképpen a Kormányzati oldal jelentős engedményeket tett az eredeti álláspontjához, a Széll Kálmán tervben foglaltakhoz képest, bár célja és eltökélt szándéka továbbra is a szolgálati nyugdíjrendszer megszigorítása.

A HOSz - ahogy más szakszervezetek sem - nem tudja elfogadni a tervezett szigorításokat. A további tárgyalások eredményeként reméli, hogy a munkabéke helyreáll és az állomány szociális helyzete átláthatóvá, kiszámíthatóvá válik, a jelenlegi egzisztenciális bizonytalanságot követően.

Legfőbb törekvésünk, hogy a szolgálati nyugdíjrendszer módosítása ne legyen drasztikus és az állomány - ha szigorodó feltételek között is, de - megőrizhesse a szolgálati nyugdíját. A rögzített idővel rendelkezők maguk dönthessenek arról, vállalják-e a további szolgálatot, és megőrizzék a jogukat a jelenlegi szabályok szerinti szolgálati nyugdíjra. A rögzített idővel nem rendelkezők pedig megfelelő garanciák mellett elérhessék a szolgálati nyugdíjra vagy alternatív pályán az öregségi nyugdíjra való jogosultságot.

 

Tervezett változtatások:

 

Nyugállományban lévőket érintő lényeges változások:

- 57. életévet betöltők változatlan feltételek mellett nyugállományban maradhatnak,

- aki nem tölti be idén az 57. életévét, saját önálló döntése alapján nyugállományban maradhat, vagy munkát vállalhat,

- ha nem vállal munkát, akkor a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig a nyugdíjából 16% közterhet köteles fizetni (a levonással terhelt nettó nyugdíja nem lehet kevesebb a mindenkori minimálbér 1,5-szeresénél),

- ha a nyugdíj mellett a magánszektorban munkát vállal, akkor a nyugdíja és a munkabére összevontan adózik,

- aki az állami szektorban vállal munkát, alkalmazása kezdetétől nyugdíj folyósítása felfüggesztésre kerül,

- a létrehozásra kerülő könnyített szolgálatot önként választók (heti 35 óra szolgálat) a nyugdíjának megfelelő nettó összegü illetményben részesülnek, amely nem lehet kevesebb a mindenkori minimálbér 1,5-szeresénél,

Ha az aktív (nem könnyített) állományba visszavételét kéri a nyugállományú, az üresedő beosztások feltöltésénél (amennyiben az aktívakra előírt feltételeknek megfelel) elsőbbséget élvez.

 

A jelenlegi aktív állományban lévőkre vonatkozó tervezett változások:

aminek nem tervezik a megváltoztatását:

- a jelenlegi nyugdíjrögzítéssel rendelkezők szerzett jogai megmaradnak, és a nyugdíj rögzítésükkor hatályos szabályok alapján vonulhatnak szolgálati nyugállományba. A pályán tartásukat az illetményrendszerbe épített ösztönzőkkel kívánják elérni.

ami változhat:

- az aktív állomány felső korhatára 60 év lesz. A szolgálati nyugdíj jogosultsághoz 30 év tényleges szolgálati idő szükséges.

 

Azok, akik rendelkeznek 15 év szolgálati idővel és betöltik az 52. életévüket kérelmükre legfeljebb a rá irányadó  öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig a könnyített feltételü szolgálatot választhatják, vagy közös megegyezéssel kérhetik szolgálati nyugállományba helyezésüket, amennyiben rendelkeznek 30 év tényleges szolgálati idővel. Ebben a második esetben a rájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig nyugdíjából 16%-os mértékü közterhet fizetnek.

2011. december 31-ével az aktív állomány szolgálati ideje a jelenlegi szabályok szerint megállapítva (szorzókkal) rögzítésre kerül.

Az a jelenlegi hivatásos, aki legalább 25 év szolgálati jogviszonnyal rendelkezik, és hivatásos szolgálatra alkalmatlanná válik, azt a munkáltató köteles az állapotának megfelelő más jogviszonyban alkalmazni.

Új elem: nők 40 év tb. szerinti szolgálati idővel szolgálati nyugállományba vonulhatnak.

 

 

 

        

 

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017. 10. 31., 08:51
Szomorúan emlékeztünk a múltra, amikor a kecskeméti MH Légijármű Javítóüzemnél szolgált, majd a kecskeméti nyugállományú csoport vezetőjévé és a tagozat elnökségi tagjává választott Szilágyi István 2010. március 9-én utolsó útjára kísértük.
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-10-31 11:14:51
2017. október 12-én tartott ülést a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A munkáltatók szociális hozzájárulási adója 2018-ban 2,5 százalékkal csökken. A LIGA Szakszervezetek kiállt a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörléséért. Törvénymódosítás születhet arról, hogy a jövőben a szakszervezeti tisztségviselőt visszahelyezhesse a bíróság.
2017-10-31 11:12:21
Összesen 153 honvéd tiszt- és altisztjelölt tett ünnepélyes esküt október 27-én, pénteken, Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián. Az eskütételen Czövek János elnök vett részt a Honvédszakszervezet részéről...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A napokban zajló Dubai Airshow 2017 szakkiállításon, az emirátusok légierejének vezérőrnagya, Abdulla Al Said Al Hashemi bejelentette, hogy aláírták a szerződést a Lockheed Martin vállalattal 80 darab Block 60 F-16E/F modernizációjáról.

  Háború Művészete magazin

2017. szeptember elsején megalakult az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár. Az egység – és jogelődjei – története évtizedekben mérhető, a különleges műveleti képesség kialakítása viszont csak tizenkét esztendeje kezdődött meg a honvédségnél.