2018. 02. 21. szerda
Eleonóra
: 312 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

NINCS MEGÁLLAPODÁS!!!

Hosz  |  2011. 06. 07., 09:26

Hiába tárgyaltak a szakszervezeti vezetők a miniszterelnökkel, nem született megállapodás a kormány és a rendvédelmi szakszervezetek képviselői között a rendészeti dolgozókat érintő nyugdíjátalakítások ügyében. Orbán Viktor kormányfő a reggeli egyeztetésen csak annyit ígért meg, hogy bevonják majd őket a törvény-előkészítésbe. Ugyanakkor hétfőn elfogadták a korkedvezményes nyugdíjak csökkentését vagy megszüntetését lehetővé tevő alkotmánymódosítást, és a szakszervezetek tiltakozása ellenére a fegyveresek nyugdíjára vonatkozó terveket is változtatás nélkül terjeszti a kormány elé kedden a belügyminiszter...

Kedden reggel hét órakor találkozott Orbán Viktor kormányfővel a rendvédelmi szakszervezetek sztrájkbizottsága. A találkozón a szakszervezetek arra kaptak ígéretet a miniszterelnöktől, hogy a rendvédelmi dolgozókra vonatkozó nyugdíjszabályok megalkotásába, és az életpályamodelljük kidolgozásába is "aktívan bevonják" őket - mondta az [origo]-nak az egyeztetés után Czövek János, a sztrájkbizottság elnöke.

Orbán azt is megígérte a szakszervezeti vezetőknek, hogy a javaslataikat megfontolja, ugyanakkor az eddigiekhez képest engedményt nem tett. Miután hétfőn elfogadta a parlament azt az alkotmánymódosítást, amely lehetővé teszi, hogy a korhatár alatti nyugdíjakat átalakítsák, vagy akár el is vegyék, kedden Pintér Sándor belügyminiszter változtatás nélkül a kormány elé terjeszti a Belügyminisztérium rendvédelmi nyugdíjak átalakítására vonatkozó terveit. A szakszervezetek sem az alkotmánymódosítást, sem Pintér terveit nem fogadják el, szerintük ugyanis sem visszamenőleges hatállyal, sem a jövőben nem szabad elvenni vagy csökkenteni a rendőrök, tüzoltók nyugdíjkedvezményeit. (Az alkotmánymódosításról itt olvashat, itt pedig részleteket talál arról, mit ajánlott Pintér a rendvédelmi szakszervezteknek.)

A sztrájkbizottság vezetője szerint ugyanakkor a reggeli egyeztetés "korrekt, nyugodt" légkörben zajlott, a miniszterelnök ismét elmondta, milyen gazdasági bajokkal küzd az ország, ők pedig beszámoltak neki a rendvédelmi dolgozók problémáiról. A kormány 2012. január 1-jén életbe léptetné a rendvédelmi dolgozókra vonatkozó új szabályokat - a nyugdíjszabályokat és az életpályamodellt is - tette hozzá.

Czövek János azt nem árulta el, hogy az egyeztetés után mit tesznek a szakszervezetek, csak annyit mondott, megteszik a szükséges lépéseket.Szijjártó Péter, Orbán szóvivője kedden azt mondta a kormányfő és a szakszervezetek közötti tárgyalásról: a miniszterelnök "világossá tette, hogy a rendvédelmi dolgozók és a kormány egy oldalon állnak, a választóvonal ugyanis nem a kabinet és a rendvédelmisek, hanem a rend oldalán állók és a rendbontók között húzódik". Orbán Viktor "elvárja, hogy a rendvédelmi dolgozók minden körülmények között a rend oldalán álljanak, biztosítsák a rend fenntartását, és semmilyen módon ne álljanak át a rendbontók, a rendetlenséget szítók oldalára" közölte Szijjártó.

A rendvédelmi szakszervezeti vezetők nagyobb része részt vett a reggeli értekezleten, a sztrájbizottság két korábbi elnökét, Árok Kornélt és Kónya Pétert kivéve. Ők hétfőn sajtótájékoztatón hirdettek meg június 16-ára egy megmozdulást, amelyet bohócforradalomnak neveztek el. A két szakszervezeti vezető magánemberként szervezi az akciót, de várja az állampolgárok, a civil és társadalmi szervezetek és a többi szakszervezet csatlakozását is. (A rendvédelmi szakszervezetek később döntenek arról hogy részt vesznek-e a tüntetésen.)

A tavalyi, a Fidesz által emlegetett fülkeforradalom ellen meghirdetett bohócforradalomra való felhívásban az szerepel, hogy a kormányban csalódott állampolgárok visszamenőleg visszavonják a Fidesz-KDNP-re tavaly leadott szavazataikat bizalomvesztés miatt. Kónya és Árok azt mondták, nem látják értelmét a további egyeztetésnek a kormánnyal az indoklás nélküli kirúgásokkal, a nyugdíjak elvételével vagy a visszamenőleges törvényekkel kiszolgáltatottá teszi a munkavállalókat, rendkívüli hatalmi arroganciával lép fel, közben félreteszi a társadalmi párbeszédet.

A hétfői eseményekről itt olvashat részletesen.

További hír a mai tárgyalásról az alábbi linken érhető el: http://hirszerzo.hu/belfold/20110607_orban_rendvedelmi_targyalas#rss

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Az Egyesült Államok légiereje a B-52H bombázóit új hajtóművekkel látná el és nyugdíjazná a Rockwell B-1 és Northrop Grumman B-2-es flottáját, amint a Northrop újgenerációs B-21-esének megkezdődne a sorozatgyártása.

  Háború Művészete magazin

Már 2017 végén is volt szó arról, hogy Brazília megvásárolhatja a Brit Királyi Haditengerészet 2018-ban nyugdíjba vonuló HMS Ocean névre keresztelt helikopter-hordozóját. A brit védelmi miniszter napokban közzétett beszámolója szerint az üzlet megvalósul, Brazília megvásárolja a hadihajót.