2024. 02. 29. csütörtök
: 394 Ft   : 363 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

NINCS MEGÁLLAPODÁS!!!

Hosz  |  2011. 06. 07., 09:26

Hiába tárgyaltak a szakszervezeti vezetők a miniszterelnökkel, nem született megállapodás a kormány és a rendvédelmi szakszervezetek képviselői között a rendészeti dolgozókat érintő nyugdíjátalakítások ügyében. Orbán Viktor kormányfő a reggeli egyeztetésen csak annyit ígért meg, hogy bevonják majd őket a törvény-előkészítésbe. Ugyanakkor hétfőn elfogadták a korkedvezményes nyugdíjak csökkentését vagy megszüntetését lehetővé tevő alkotmánymódosítást, és a szakszervezetek tiltakozása ellenére a fegyveresek nyugdíjára vonatkozó terveket is változtatás nélkül terjeszti a kormány elé kedden a belügyminiszter...

Kedden reggel hét órakor találkozott Orbán Viktor kormányfővel a rendvédelmi szakszervezetek sztrájkbizottsága. A találkozón a szakszervezetek arra kaptak ígéretet a miniszterelnöktől, hogy a rendvédelmi dolgozókra vonatkozó nyugdíjszabályok megalkotásába, és az életpályamodelljük kidolgozásába is "aktívan bevonják" őket - mondta az [origo]-nak az egyeztetés után Czövek János, a sztrájkbizottság elnöke.

Orbán azt is megígérte a szakszervezeti vezetőknek, hogy a javaslataikat megfontolja, ugyanakkor az eddigiekhez képest engedményt nem tett. Miután hétfőn elfogadta a parlament azt az alkotmánymódosítást, amely lehetővé teszi, hogy a korhatár alatti nyugdíjakat átalakítsák, vagy akár el is vegyék, kedden Pintér Sándor belügyminiszter változtatás nélkül a kormány elé terjeszti a Belügyminisztérium rendvédelmi nyugdíjak átalakítására vonatkozó terveit. A szakszervezetek sem az alkotmánymódosítást, sem Pintér terveit nem fogadják el, szerintük ugyanis sem visszamenőleges hatállyal, sem a jövőben nem szabad elvenni vagy csökkenteni a rendőrök, tüzoltók nyugdíjkedvezményeit. (Az alkotmánymódosításról itt olvashat, itt pedig részleteket talál arról, mit ajánlott Pintér a rendvédelmi szakszervezteknek.)

A sztrájkbizottság vezetője szerint ugyanakkor a reggeli egyeztetés "korrekt, nyugodt" légkörben zajlott, a miniszterelnök ismét elmondta, milyen gazdasági bajokkal küzd az ország, ők pedig beszámoltak neki a rendvédelmi dolgozók problémáiról. A kormány 2012. január 1-jén életbe léptetné a rendvédelmi dolgozókra vonatkozó új szabályokat - a nyugdíjszabályokat és az életpályamodellt is - tette hozzá.

Czövek János azt nem árulta el, hogy az egyeztetés után mit tesznek a szakszervezetek, csak annyit mondott, megteszik a szükséges lépéseket.Szijjártó Péter, Orbán szóvivője kedden azt mondta a kormányfő és a szakszervezetek közötti tárgyalásról: a miniszterelnök "világossá tette, hogy a rendvédelmi dolgozók és a kormány egy oldalon állnak, a választóvonal ugyanis nem a kabinet és a rendvédelmisek, hanem a rend oldalán állók és a rendbontók között húzódik". Orbán Viktor "elvárja, hogy a rendvédelmi dolgozók minden körülmények között a rend oldalán álljanak, biztosítsák a rend fenntartását, és semmilyen módon ne álljanak át a rendbontók, a rendetlenséget szítók oldalára" közölte Szijjártó.

A rendvédelmi szakszervezeti vezetők nagyobb része részt vett a reggeli értekezleten, a sztrájbizottság két korábbi elnökét, Árok Kornélt és Kónya Pétert kivéve. Ők hétfőn sajtótájékoztatón hirdettek meg június 16-ára egy megmozdulást, amelyet bohócforradalomnak neveztek el. A két szakszervezeti vezető magánemberként szervezi az akciót, de várja az állampolgárok, a civil és társadalmi szervezetek és a többi szakszervezet csatlakozását is. (A rendvédelmi szakszervezetek később döntenek arról hogy részt vesznek-e a tüntetésen.)

A tavalyi, a Fidesz által emlegetett fülkeforradalom ellen meghirdetett bohócforradalomra való felhívásban az szerepel, hogy a kormányban csalódott állampolgárok visszamenőleg visszavonják a Fidesz-KDNP-re tavaly leadott szavazataikat bizalomvesztés miatt. Kónya és Árok azt mondták, nem látják értelmét a további egyeztetésnek a kormánnyal az indoklás nélküli kirúgásokkal, a nyugdíjak elvételével vagy a visszamenőleges törvényekkel kiszolgáltatottá teszi a munkavállalókat, rendkívüli hatalmi arroganciával lép fel, közben félreteszi a társadalmi párbeszédet.

A hétfői eseményekről itt olvashat részletesen.

További hír a mai tárgyalásról az alábbi linken érhető el: http://hirszerzo.hu/belfold/20110607_orban_rendvedelmi_targyalas#rss

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

Azerbajdzsán már évek óta folytat tárgyalásokat Pakisztánnal a JF-17-esek beszerzése kapcsán: a legfrissebb hírek szerint megszületett a megállapodás, ami már továbbfejlesztett radarrendszerrel és a legmodernebb fegyverzettel felszerelt harci repülőgépekről szól.

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.