2018. 01. 19. péntek
Márió, Sára
: 309 Ft   : 252 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szakszervezetünk a köztársasági elnökhöz fordult

Hosz  |  2011. 06. 08., 11:39

A Honvédszakszervezet, mint a Magyar Honvédség és a honvédelmi szféra legnagyobb taglétszámmal rendelkező reprezentatív érdekképviseleti szervezete a köztársasági elönkhöz, mint a Magyar Honvédség főparancsnokához fordult a katonák alkotmányos jogai védelme érdekében. A Hosz azt kéri, hogy mint a katonatársadalomért felelősséget viselő főparancsnok, dr. Schmitt Pál tegyen lépéseket a törvény alkotmányossági felülvizsgálata érdekében. Szakszervezetünk azt is kéri a főparancsnoktól, hogy az Alkotmánybíróság döntéséig ne írja alá a katonatársadalom széles rétegeit hátrányosan érintő, álláspontunk szerint alkotmánysértő jogszabályt, és a Magyar Honvédség főparancsnokaként álljon ki a katonák érdekeinek védelméért. A levelet az alábbiakban találják...  

Dr. Schmitt Pál

Magyar Köztársaság

Köztársasági Elnök

Tisztelt Köztársasági Elnök Úr!

A Honvédszakszervezet, mint a Magyar Honvédség és a honvédelmi szféra legnagyobb taglétszámmal rendelkező reprezentatív érdekképviseleti szervezete Önhöz, mint a Magyar Honvédség főparancsnokához fordul kérésével a katonák alkotmányos jogai védelme érdekében.

Tisztelt Köztársasági Elnök Úr! Felkérjük, hogy kezdeményezze az Alkotmánybíróságnál a az Országgyülés által elfogadott alábbi jogszabálynak kihirdetés előtti, előzetes normakontrollját:

Az Országgyülés által 2011. június 06-án elfogadott, a T/3199. irományszámon benyújtott alkotmánymódosító törvényszövege:

Az Alkotmány 70/E. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki :

„(3) Az ellátáshoz való jog a nyugellátás tekintetében az általános öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött, a nyugellátás törvényi feltételeinek megfelelő személyre terjed ki. Törvény az e korhatárt be nem töltött személynek is nyugellátást állapíthat meg. Az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető.”

A törvényjavaslat benyújtása előtt - tekintettel arra, hogy egyéni képviselői indítványként került benyújtásra - sajnos elmaradt az érintett társadalmi rétegekkel és az őket képviselő érdekvédelmi szervezetekkel való egyeztetés. Így vélhetően arról sem készült még felmérés, hogy a törvény elfogadása után, az abban foglalt felhatalmazás alapján megalkotásra kerülő törvény-változtatások milyen hatással lesznek-lehetnek az érintett, a felhatalmazás szövege alapján akár igen széles, több százezres létszámú rétegére a társadalomnak. Nem lehet még azt sem tudni, hogy a teljes létbizonytalanságba, ellehetetlenülésbe fogják-e taszítani az érintetteket és azok családjait.

Az Alkotmánybíróság gyakorlata szerint a már folyósított nyugellátást, és a „nyugdíjvárományt” is megilleti a magántulajdon védelme. Szintén az Alkotmánybíróság gyakorlata szerint a törvényesség követelménye nem merül ki abban, hogy a tulajdonjog elvonását vagy jelentős korlátozását formálisan szabályszerü törvényben mondja ki a jogalkotó szerv; ezen túl az is szükséges, hogy a tulajdonjogot elvonó, korlátozó rendelkezés megfeleljen olyan univerzálisan kötelező elveknek, mint az előreláthatóság és a kiszámíthatóság.

A módosítás az Alkotmány egyes rendelkezéseinek összeütközését, az Alkotmányban foglalt rendelkezések kohéziójának megtörését eredményezi. A magántulajdon védelme, a jogállamiság, a jogbiztonság alkotmányos követelményének, illetve az abból fakadó szerzett jogok védelmének mond ellent ez az Alkotmányba újonnan beillesztett szabály.

A magyar jogrend részét képező nemzetközi egyezmény, az Emberi Jogok Európai Egyezménye, amelynek Első Kiegészítő Jegyzőkönyve 1. cikke rögzíti:

„Minden természetes vagy jogi személynek joga van javai tiszteletben tartásához. Senkit sem lehet tulajdonától megfosztani, kivéve, ha ez közérdekből és a törvényben meghatározott feltételek […] szerint történik.” Az Európai Emberi Jogi Bíróság esetjogi gyakorlata szintén tulajdonjogként értékeli, és ennek megfelelő védelemben részesíti a nyugdíjjogosultságot.

A fentiek alapján, álláspontunk szerint az elfogadott törvény az 1949. évi XX. törvény, A Magyar Köztársaság Alkotmánya

2. §. (1) bekezdésébe (jogállamiság követelménye),

7. §. (1) bekezdésébe (a nemzetközi jogi kötelezettség és belső jog összhangjának követelménye),

8. §. (1) bekezdésébe (alapjogok védelmének követelménye),

13. §. (1), (2) bekezdésébe (magántulajdon védelme),

54. §. (1) bekezdésébe (emberi méltósághoz való jog)

ütközik, ezért alkotmánysértő.

Tisztelt Köztársasági Elnök Úr!

Az aktív és a nyugállományú katonák elkeseredettek a jövőbeni sorsukat illetően.

Kérjük, hogy mint a katonatársadalomért felelősséget viselő főparancsnok tegyen lépéseket a törvény alkotmányossági felülvizsgálata érdekében.

Továbbá kérjük, hogy az Alkotmánybíróság döntéséig ne írja alá a katonatársadalom széles rétegeit hátrányosan érintő, álláspontunk szerint alkotmánysértő jogszabályt, és a Magyar Honvédség főparancsnokaként álljon ki a katonák érdekeinek védelméért.

Támogatását előre is köszönöm.

Budapest, 2011. június 07-én

 Tisztelettel,

a Honvédszakszervezet elnöksége nevében:

                                                                                       Czövek János

                                                                                              elnök

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 18., 15:10
A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.
2018. 01. 17., 12:08
2018. január végén a jelenlegi székházból a 1112 Budapest, Sasadi út 170-alá költözik a LIGA Szakszervezetek. A költözés miatt 2018. január 17-től előreláthatólag február elsejéig a vezetékes telefonvonalak ideiglenesen nem elérhetőek, ezért kérik, hogy a munkatársakat (a honlapon is rajta lévő) mobilszámaikon hívják!
2018. 01. 16., 15:01
„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...
2018. 01. 12., 10:11
Új parancsnoka van – Korom Ferenc vezérőrnagy személyében – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak. A parancsnoki beosztás átadás-átvételét január 11-én, csütörtökön tartották Székesfehérváron. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte...
2018-01-09 14:33:54
2018. január 2-től visszavonásig érvényes Vodafone Flotta promóció keretében kedvező, kamatmentes készülék részletfizetési lehetőségeket és korlátlan belföldi-, valamint EU-n belüli beszélgetést kínál a Vodafone...
2018-01-09 12:45:45
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető tárgyalás miatt 2018. január 10-e helyett január 11-én 14.00-16.00 óráig tart ügyfélszolgálatot a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b.). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Újabb típus búcsújáról számolhatunk be, ezúttal Nagy-Britanniából: az AgustaWestland Lynx AH9A változata 2018. január 16-án repült utoljára, ezzel végleg búcsút intettek a 40 év szolgálatot maga mögött tudó Lynx helikopternek.

  Háború Művészete magazin

Jakutszk repülőterén január 11-én extrém időjárási körülmények között megkezdődött a Moszkvai Helikoptergyártó Üzem Mi-171A2 típusának tesztrepülése. A helikoptert a Volga-Dnyeper légitársaság An-124-100 Ruszlán teherszállító repülőgépe szállította a helyszínre.