2024. 06. 19. szerda
Gyárfás
: 396 Ft   : 368 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Megnyugodtak a kedélyek Pápán

Hosz  |  2011. 06. 26., 11:40

A pápai nyugállományú csoport – Szőke Sándor vezetésével – az e hónap közepén megjelent Hosz - HM közös közlemény kiadásával kapcsolatban fordult a Hosz elnöke felé. Ezt követően, június 24-én – a Czövek János elnök kezdeményezésére – Pápán, a Helyőrségi Klubban találkoztak az érdekelt felek. Miután szakszervezetünk elnöke megköszönte a pápai nyugállományúak figyelem felhívását, rendkívül részletesen, minden tárgyalási fordulópontról tájékoztatást adott, így aztán ebben az ügyben megnyugodtak a kedélyek…

Szőke Sándor csoportvezető köszöntötte a megjelenteket, - köztük több aktív hivatásos katonát is, - Czövek János Hosz elnök ismertette az elmúlt hetek, hónapok demonstrációs történéseit, illetve ezek tárgyalásos előzményeit. Áprilistól kezdődő demonstrációk hatására kezdődtek meg a tárgyalások a fegyveres és rendvédelmi szakszervezetekkel, a kormány felhatalmazása alapján a belügyminiszterrel. A tárgyalások kiindulópontja, hogy a szolgálati nyugdíjasok 2012 januárjától a felső korhatár eléréséig a munkaerőpiacra kerüljenek visszavezetésre. A tárgyalásokon a Hosz-nak - az egységes demonstrációs bizottsággal közösen-, az volt a törekvése, hogy az önkéntesség elve érvényesüljön a szolgálati nyugállományba vonultak számára. A tárgyalások jelenlegi állása szerint a szféra szolgálati nyugdíjasai közül kötelezően senkinek nem kell visszamenni, dolgozni.

Kérdésre válaszolva az Czövek János elnök kiemelte, hogy az áprilisi – májusi – júniusi egyeztetéseken többször is kérték, majd követelték a szakszervezetek, hogy a kormánypárti politikusok ne becsméreljék a fegyveres és rendvédelmi szolgálati nyugállományba vonultakat.

A pápai nyugállományú és aktív katonák felhívták a Hosz elnökének figyelmét arra, hogy nem volt szerencsés ebben a kiélezett helyzetben a HM – Hosz közös közlemény közzététele.

A felvetésre válaszolva Czövek János elnök hangsúlyozta, hogy június 20-án a Hosz és a HM között megkezdődtek az életpálya-modellel kapcsolatos egyeztetések. A katonák életpálya-modelljét július 15-ig kell kidolgozni, ezért a Hosz az idő szükössége miatt kérte szakminisztertől, hogy részt vehessen a kidolgozói feladatokban, illetve véleményezhesse is az eddig kidolgozott szakanyagot. A közlemény valóban ezen feladatok megkezdésére irányult, de így sem volt szerencsés a közös nyilatkozat kiadása.

Mi, a Hosz vezető tisztségviselői, ügyvivői, titkárai, higgyétek el, nem egyszer éjt nappallá téve képviseljük az érdekeiteket, védjük a jogaitokat.

A résztvevők felhívták a figyelmet arra, hogy a várható intézkedések miatt már most több százan azt jelezték, hogy elhagyják a Magyar Honvédséget. Az elnök tájékoztatta a megjelenteket, az életpálya-modell ügyében folytatódó tárgyalások jelenlegi helyzetéről.

E sorok írója pedig arról tájékoztatta a pápai nyugállományú katonákat, hogy ifj. Dr. Lomnici Zoltán alkotmányjogásznak mi a véleménye a fegyveres és rendvédelmi szakszervezeti vezetők demonstrációs megnyilvánulásairól.

Az esemény végén a Hosz elnöke azt kérte, hogy mindenki katonához méltó módon vegyen részt a június 29-i Liga – Munkástanácsok szakszervezeti konföderációk által szervezett forgalomlassító demonstráción.

A fórumot követően a Helyőrségi Klubban kis csoportban folytatódott még a párbeszéd. Itt a Hosz elnöke baráti beszélgetésen világította meg a szakszervezet és a kormány közötti tárgyalások hátterét, de beszélt a Hosz belső szervezeti életéről is. Összességében elmondható, hogy Czövek Jánosnak sikerült még azokat a kollégákat s meggyőzni, akik korábban már azon gondolkodtak, hogy hátat fordítanak a Honvédszakszervezetnek, úgy tünt Pápán ebben a tekintetben megnyugodtak a kedélyek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

A legfrissebb információk szerint Svédország - a légierő modernizációs folyamatának részeként - már 2024 vége előtt dönthet a kiöregedő Lockheed Martin C-130H szállító repülőgép flottájuk cseréjéről.

  Háború Művészete magazin

„Szeretem, megvédem!" mottóval indít toborzókampányt a területvédelmi ezredekbe a Magyar Honvédség - jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a kampány megnyitóján június 17-én, hétfőn, Budapesten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.