2024. 06. 23.
Zoltán
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Elfogadták az új Honvédelmi Törvényt

Hosz  |  2011. 07. 13., 11:46

Az Országgyűlés megalkotta és elfogadta a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló törvényt. A zárószavazáson a képviselők kettőszázkilencvenöt igen, negyvenhat nem szavazattal, tartózkodás nélkül fogadták el e törvény minősített paragrafusait. Az egyszerű többséget igénylőeket kettőszázkilencvenhat igen és negyvenhét nem szavazattal, tartózkodás nélkül szavazta meg a parlament...

Magyarország megújításának eddigi egyik legfontosabb müve az alaptörvény és a hozzá kapcsolódó sarkalatos törvények megalkotása. A honvédelem rendszerének megújításakor pedig különösen nagy jelentőséggel bír az új honvédelmi törvény”- fogalmazott Hende Csaba expozéjában, még az új honvédelmi törvényjavaslat általános vitájában. A hon védelmének sarkalatos törvényével, illetve időszerüségével kapcsolatban a honvédelmi miniszter így fogalmazott: „megalkotásának alapvető oka az volt, hogy a 2012. január elsejétől életbe lépő alaptörvényünk néhány pontjához hozzá kellett igazítani az ugyancsak e naptól hatályba lépő új honvédelmi jogszabályokat is”.

Az új honvédelmi törvény megalkotását követően, mondhatnánk, még nagyobb tempóra váltanak a honvédelem teljes körü szabályozásában részt vevő tárcák szakemberei. Ami a Honvédelmi Minisztériumot illeti, Hende Csaba számos esetben hangot adott annak, hogy a tárca jogászai és szakemberei nagy erővel dolgoznak a legkülönfélébb szintü szabályozók kimunkálásán. Köztük például két törvény – az új szolgálati törvény, illetve a hadkötelezettséggel összefüggő nyilvántartásokról szóló törvény – kodifikációján, normaszövegének előkészítésén.

Ősszel, az új katonai életpályamodell elfogadását követően - és azt alapul véve - megkezdődhet a jogállási törvény megújítása is. A honvédelemmel kapcsolatos kormányrendeleteket, miniszteri rendeleteket is újra kell alkotni, éppen az alaptörvénybeli, illetve a honvédelmi törvénybeli változások miatt. Elsődleges cél az volt, hogy az alaptörvényben rögzített elveket és feladatokat a hon védelmének törvénye részleteiben szabályozza és megteremtse azokat a törvényes kereteket, amelyekkel a további szükséges részletszabályok megalkothatóak.A honvédelem nemzeti ügy, hiszen mindannyian érintettek vagyunk benne. Így van ez akkor is, ha a béke idején van, aki ezt nem tartja elsődlegesen fontos dolognak- fogalmazott Hende Csaba korábban, miniszteri expozéjában. Nos, a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló törvényt a zárószavazáson a képviselők 295 igennel, 46 nemmel, és tartózkodás nélkül fogadták el. Az egyszerü többséget igénylő paragrafusokat 296 igennel és 47 nemmel, illetve tartózkodás nélkül szavazta meg a parlament.

(kormany.hu; Zrínyi Média- M. Tóth György)

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Rendkívüli intézkedésekkel készül az olimpia miatt megnövekedett utas- és csomagforgalomra az Air France. A légitársaság több ezer fővel növelte dolgozói létszámát, minden üzemképes repülőgépét menetrendbe állítja és megerősíti poggyászkezelő részlegét.

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban számoltunk be lapunkon Brunei H145M rendeléséről, most pedig folytatódik a sor Belgiummal: az újabb beszerzés hírét a Párizsban megrendezett Eurosatory védelmi és biztonsági kiállításon jelentették be.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.