2017. 11. 21. kedd
Olivér
: 312 Ft   : 265 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kéklámpák és szirénák, virágcsokrok és mécsesek

Hosz  |  2011. 08. 03., 10:35

Öt éve történt a műegyetemi tűz. Ebből az alkalomból a Tűzoltókért Alapítvány augusztus 8-án beszédekkel és könnyűzenei koncertekkel emlékezett meg az elmúlt évtizedekben, években hősi halált halt és szolgálatteljesítés közben elhunyt tűzoltó-bajtársakról. Az „Emlékezés Napja” címet viselő rendezvényen - a Honvédszakszervezet nevében - dr. Mészáros Melinda és Lippai Csaba alelnök helyezett el virágcsokrot...

Már délután 4 órakor gyülekeztek az emlékezés résztvevői. A motorosok és a tüzoltójármüvek a Hősök teréről indultak a Müszaki Egyetem előtti szabad területre.

 

 

 

 

 

A helyszínen Hócza Györgytől, a Tüzoltókért Alapítvány elnökétől megtudtam, hogy kezdeményezésére - az évforduló napján, augusztus 8-án - a tüzoltóparancsnokságok épületére kihelyezték a gyászlobogókat, a szertárakból kiálló tüzoltóautók pedig kéklámpával és szirénaszóval tisztelegtek a hős bajtársak emléke előtt.

Mivel a heves eső lehetetlenné tette a megemlékezés megrendezését az egyetem előtti szabad területen, a beszédek a földszinti emléktábla közvetlen közelében hangzottak el.

Ez a nap az emlékezésről szól. Szeretnénk minden évben megrendezni ezt az eseményt, hiszen csak így tudunk megemlékezni azokról a hősökről, akik a mai napig itt vannak tudatunkban, emlékezetünkben – mondta Hócza György, a Tüzoltókért Alapítvány elnöke.

Mészáros Imre beszédében elmondta: ez már a harmadik év, hogy társzervezőként itt lehetünk. Egy évben egyszer, augusztus 8-án fejet hajtunk a hősök előtt. A tüzoltók a mostban élnek, hogy legyen jövő.

Miután a moderátor a rendezvény fővédnökét, Tarlós István budapesti főpolgármestert idézte, név szerint megemlékezett 1950. május 3-tól minden hősi halott tüzoltóról, így Bokodi Józseftől kezdve egészen a müegyetemi tüz három áldozatáig minden hősi halottról megemlékezett.

Ezt követően egyperces néma tiszteletadással emlékeztek meg a hősökről, majd az egyetem épületében található emléktáblánál helyezhették el a résztvevő szervezetek képviselői a megemlékezés virágait és a mécseseit. Szakszervezetünk képviseletében dr. Mészáros Melinda és Lippai Csaba alelnökök helyeztek el virágcsokrot. A Hősi halott tüzoltók emlékét kegyelettel megőrizzük!

Közben az időjárás is megnyugodott, s a rendezvény ,,Tüzben éltek" címmel emlékkoncerttel folytatódott. 

 

 

 

 

 

A szabadtéri zenei eseményen először a tüzoltózenekar, majd a magyar könnyüzenei élet jeles képviselői léptek fel.

 

De mi is történt öt éve, 2006. augusztus 8-án?

20-25 perc az élet

Ez egy olyan nap volt, amely átlagosnak indult. Mindenki tette, amit tennie kellett. A pék kenyeret sütött, a postás hordta a leveleket, a gyerekek élvezték a szünidőt, és a tüzoltók is végezték napi rutinfeladataikat.

Szinte minden tökéletes volt. Szinte.

„Emlékszem, mikor az éjszaka közepén felhívott egy kollégám, aki ott volt a helyszínen. Megkérdezte, hogy hallottam-e mi történt. Mondtam neki, hogy nem, de akkor már sejtettem, hogy baj van. A hívását követően percekig döbbenten ültem az ágy szélén, és egyszerüen nem akartam elhinni. Nem akartam, és a mai napig nem akarom!”

Paul Tamás

 „Három tüzoltó életét vesztette, további hét tüzoltót súlyos füstmérgezés miatt kórházba szállítottak, miután a Budapesti Müszaki és Gazdaságtudományi Egyetem pincéjében egy lőtéren tüz keletkezett.”

„Feltehetően felderítés közben eltévedt az átláthatatlan, sürü füstben a három tüzoltó, a légzőkészülékükben elfogyott a levegő, már eszméletlenül hozták fel őket kollégáik. A tüz, a mínusz 2. szinten, a földalatti lőtéren keletkezett egy labirintusrendszerben, amelyet csigalépcsőn és folyosókon keresztül lehet megközelíteni.”

 „A tüzoltók légzőkészülékeiben 20-25 percre elegendő levegő van.”

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 11. 09., 15:54
A Halottak Napja alkalmából, - a közösségért munkálkodó tagtárs emlékét szimbolizáló kopjafánál-, megemlékezést tartott özv. Borka Istvánné Margó, a Honvédszakszervezet képviseletében Czövek János elnök, Németh Nándor érdekvédelmi ügyvivő, valamint Klopfer Szandra személyi asszisztens...
2017. 10. 31., 10:13
„Soha többé ne legyen olyan helyzet, amely a hősöket és az áldozatokat teremti” – mondta Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára október 30-án, hétfőn, Budapesten. A megemlékezésen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Sörös István a Hosz Nyugállományú Tagozat elnöke képviselte...
2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-10-31 11:14:51
2017. október 12-én tartott ülést a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A munkáltatók szociális hozzájárulási adója 2018-ban 2,5 százalékkal csökken. A LIGA Szakszervezetek kiállt a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörléséért. Törvénymódosítás születhet arról, hogy a jövőben a szakszervezeti tisztségviselőt visszahelyezhesse a bíróság.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Nyugdíjas kollégáikkal együtt ünnepelték alakulatuk napját november 15-én az MH Légijármű Javítóüzem dolgozói. Jogelődjük, az akkori 25. vadászrepülő-hadosztály alárendeltségébe tartozó Tábori Repülőjavító Műhely ezen a napon alakult meg Szentkirályszabadján, 1950-ben.

  Háború Művészete magazin

Az Ukroboronprom cég arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy az An-70 katonai változatából kivesznek minden orosz eredetű fedélzeti berendezést.