2018. 01. 22. hétfő
Artúr, Vince
: 309 Ft   : 252 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kéklámpák és szirénák, virágcsokrok és mécsesek

Hosz  |  2011. 08. 03., 10:35

Öt éve történt a műegyetemi tűz. Ebből az alkalomból a Tűzoltókért Alapítvány augusztus 8-án beszédekkel és könnyűzenei koncertekkel emlékezett meg az elmúlt évtizedekben, években hősi halált halt és szolgálatteljesítés közben elhunyt tűzoltó-bajtársakról. Az „Emlékezés Napja” címet viselő rendezvényen - a Honvédszakszervezet nevében - dr. Mészáros Melinda és Lippai Csaba alelnök helyezett el virágcsokrot...

Már délután 4 órakor gyülekeztek az emlékezés résztvevői. A motorosok és a tüzoltójármüvek a Hősök teréről indultak a Müszaki Egyetem előtti szabad területre.

 

 

 

 

 

A helyszínen Hócza Györgytől, a Tüzoltókért Alapítvány elnökétől megtudtam, hogy kezdeményezésére - az évforduló napján, augusztus 8-án - a tüzoltóparancsnokságok épületére kihelyezték a gyászlobogókat, a szertárakból kiálló tüzoltóautók pedig kéklámpával és szirénaszóval tisztelegtek a hős bajtársak emléke előtt.

Mivel a heves eső lehetetlenné tette a megemlékezés megrendezését az egyetem előtti szabad területen, a beszédek a földszinti emléktábla közvetlen közelében hangzottak el.

Ez a nap az emlékezésről szól. Szeretnénk minden évben megrendezni ezt az eseményt, hiszen csak így tudunk megemlékezni azokról a hősökről, akik a mai napig itt vannak tudatunkban, emlékezetünkben – mondta Hócza György, a Tüzoltókért Alapítvány elnöke.

Mészáros Imre beszédében elmondta: ez már a harmadik év, hogy társzervezőként itt lehetünk. Egy évben egyszer, augusztus 8-án fejet hajtunk a hősök előtt. A tüzoltók a mostban élnek, hogy legyen jövő.

Miután a moderátor a rendezvény fővédnökét, Tarlós István budapesti főpolgármestert idézte, név szerint megemlékezett 1950. május 3-tól minden hősi halott tüzoltóról, így Bokodi Józseftől kezdve egészen a müegyetemi tüz három áldozatáig minden hősi halottról megemlékezett.

Ezt követően egyperces néma tiszteletadással emlékeztek meg a hősökről, majd az egyetem épületében található emléktáblánál helyezhették el a résztvevő szervezetek képviselői a megemlékezés virágait és a mécseseit. Szakszervezetünk képviseletében dr. Mészáros Melinda és Lippai Csaba alelnökök helyeztek el virágcsokrot. A Hősi halott tüzoltók emlékét kegyelettel megőrizzük!

Közben az időjárás is megnyugodott, s a rendezvény ,,Tüzben éltek" címmel emlékkoncerttel folytatódott. 

 

 

 

 

 

A szabadtéri zenei eseményen először a tüzoltózenekar, majd a magyar könnyüzenei élet jeles képviselői léptek fel.

 

De mi is történt öt éve, 2006. augusztus 8-án?

20-25 perc az élet

Ez egy olyan nap volt, amely átlagosnak indult. Mindenki tette, amit tennie kellett. A pék kenyeret sütött, a postás hordta a leveleket, a gyerekek élvezték a szünidőt, és a tüzoltók is végezték napi rutinfeladataikat.

Szinte minden tökéletes volt. Szinte.

„Emlékszem, mikor az éjszaka közepén felhívott egy kollégám, aki ott volt a helyszínen. Megkérdezte, hogy hallottam-e mi történt. Mondtam neki, hogy nem, de akkor már sejtettem, hogy baj van. A hívását követően percekig döbbenten ültem az ágy szélén, és egyszerüen nem akartam elhinni. Nem akartam, és a mai napig nem akarom!”

Paul Tamás

 „Három tüzoltó életét vesztette, további hét tüzoltót súlyos füstmérgezés miatt kórházba szállítottak, miután a Budapesti Müszaki és Gazdaságtudományi Egyetem pincéjében egy lőtéren tüz keletkezett.”

„Feltehetően felderítés közben eltévedt az átláthatatlan, sürü füstben a három tüzoltó, a légzőkészülékükben elfogyott a levegő, már eszméletlenül hozták fel őket kollégáik. A tüz, a mínusz 2. szinten, a földalatti lőtéren keletkezett egy labirintusrendszerben, amelyet csigalépcsőn és folyosókon keresztül lehet megközelíteni.”

 „A tüzoltók légzőkészülékeiben 20-25 percre elegendő levegő van.”

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 18., 15:10
A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.
2018. 01. 17., 12:08
2018. január végén a jelenlegi székházból a 1112 Budapest, Sasadi út 170-alá költözik a LIGA Szakszervezetek. A költözés miatt 2018. január 17-től előreláthatólag február elsejéig a vezetékes telefonvonalak ideiglenesen nem elérhetőek, ezért kérik, hogy a munkatársakat (a honlapon is rajta lévő) mobilszámaikon hívják!
2018. 01. 16., 15:01
„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...
2018. 01. 12., 10:11
Új parancsnoka van – Korom Ferenc vezérőrnagy személyében – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak. A parancsnoki beosztás átadás-átvételét január 11-én, csütörtökön tartották Székesfehérváron. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte...
2018-01-09 14:33:54
2018. január 2-től visszavonásig érvényes Vodafone Flotta promóció keretében kedvező, kamatmentes készülék részletfizetési lehetőségeket és korlátlan belföldi-, valamint EU-n belüli beszélgetést kínál a Vodafone...
2018-01-09 12:45:45
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető tárgyalás miatt 2018. január 10-e helyett január 11-én 14.00-16.00 óráig tart ügyfélszolgálatot a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b.). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Újabb típus búcsújáról számolhatunk be, ezúttal Nagy-Britanniából: az AgustaWestland Lynx AH9A változata 2018. január 16-án repült utoljára, ezzel végleg búcsút intettek a 40 év szolgálatot maga mögött tudó Lynx helikopternek.

  Háború Művészete magazin

Jakutszk repülőterén január 11-én extrém időjárási körülmények között megkezdődött a Moszkvai Helikoptergyártó Üzem Mi-171A2 típusának tesztrepülése. A helikoptert a Volga-Dnyeper légitársaság An-124-100 Ruszlán teherszállító repülőgépe szállította a helyszínre.