2024. 05. 30. csütörtök
Janka, Zsanett
: 388 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kéklámpák és szirénák, virágcsokrok és mécsesek

Hosz  |  2011. 08. 03., 10:35

Öt éve történt a műegyetemi tűz. Ebből az alkalomból a Tűzoltókért Alapítvány augusztus 8-án beszédekkel és könnyűzenei koncertekkel emlékezett meg az elmúlt évtizedekben, években hősi halált halt és szolgálatteljesítés közben elhunyt tűzoltó-bajtársakról. Az „Emlékezés Napja” címet viselő rendezvényen - a Honvédszakszervezet nevében - dr. Mészáros Melinda és Lippai Csaba alelnök helyezett el virágcsokrot...

Már délután 4 órakor gyülekeztek az emlékezés résztvevői. A motorosok és a tüzoltójármüvek a Hősök teréről indultak a Müszaki Egyetem előtti szabad területre.

 

 

 

 

 

A helyszínen Hócza Györgytől, a Tüzoltókért Alapítvány elnökétől megtudtam, hogy kezdeményezésére - az évforduló napján, augusztus 8-án - a tüzoltóparancsnokságok épületére kihelyezték a gyászlobogókat, a szertárakból kiálló tüzoltóautók pedig kéklámpával és szirénaszóval tisztelegtek a hős bajtársak emléke előtt.

Mivel a heves eső lehetetlenné tette a megemlékezés megrendezését az egyetem előtti szabad területen, a beszédek a földszinti emléktábla közvetlen közelében hangzottak el.

Ez a nap az emlékezésről szól. Szeretnénk minden évben megrendezni ezt az eseményt, hiszen csak így tudunk megemlékezni azokról a hősökről, akik a mai napig itt vannak tudatunkban, emlékezetünkben – mondta Hócza György, a Tüzoltókért Alapítvány elnöke.

Mészáros Imre beszédében elmondta: ez már a harmadik év, hogy társzervezőként itt lehetünk. Egy évben egyszer, augusztus 8-án fejet hajtunk a hősök előtt. A tüzoltók a mostban élnek, hogy legyen jövő.

Miután a moderátor a rendezvény fővédnökét, Tarlós István budapesti főpolgármestert idézte, név szerint megemlékezett 1950. május 3-tól minden hősi halott tüzoltóról, így Bokodi Józseftől kezdve egészen a müegyetemi tüz három áldozatáig minden hősi halottról megemlékezett.

Ezt követően egyperces néma tiszteletadással emlékeztek meg a hősökről, majd az egyetem épületében található emléktáblánál helyezhették el a résztvevő szervezetek képviselői a megemlékezés virágait és a mécseseit. Szakszervezetünk képviseletében dr. Mészáros Melinda és Lippai Csaba alelnökök helyeztek el virágcsokrot. A Hősi halott tüzoltók emlékét kegyelettel megőrizzük!

Közben az időjárás is megnyugodott, s a rendezvény ,,Tüzben éltek" címmel emlékkoncerttel folytatódott. 

 

 

 

 

 

A szabadtéri zenei eseményen először a tüzoltózenekar, majd a magyar könnyüzenei élet jeles képviselői léptek fel.

 

De mi is történt öt éve, 2006. augusztus 8-án?

20-25 perc az élet

Ez egy olyan nap volt, amely átlagosnak indult. Mindenki tette, amit tennie kellett. A pék kenyeret sütött, a postás hordta a leveleket, a gyerekek élvezték a szünidőt, és a tüzoltók is végezték napi rutinfeladataikat.

Szinte minden tökéletes volt. Szinte.

„Emlékszem, mikor az éjszaka közepén felhívott egy kollégám, aki ott volt a helyszínen. Megkérdezte, hogy hallottam-e mi történt. Mondtam neki, hogy nem, de akkor már sejtettem, hogy baj van. A hívását követően percekig döbbenten ültem az ágy szélén, és egyszerüen nem akartam elhinni. Nem akartam, és a mai napig nem akarom!”

Paul Tamás

 „Három tüzoltó életét vesztette, további hét tüzoltót súlyos füstmérgezés miatt kórházba szállítottak, miután a Budapesti Müszaki és Gazdaságtudományi Egyetem pincéjében egy lőtéren tüz keletkezett.”

„Feltehetően felderítés közben eltévedt az átláthatatlan, sürü füstben a három tüzoltó, a légzőkészülékükben elfogyott a levegő, már eszméletlenül hozták fel őket kollégáik. A tüz, a mínusz 2. szinten, a földalatti lőtéren keletkezett egy labirintusrendszerben, amelyet csigalépcsőn és folyosókon keresztül lehet megközelíteni.”

 „A tüzoltók légzőkészülékeiben 20-25 percre elegendő levegő van.”

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...

  JETfly Magazin

„Köszönöm az elmúlt öt-hat esztendőben végzett munkáját mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy ezt az emlékművet itt a bekötőút elején felállíthattuk” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, május 29-én, a 8-as számú főút és a szentkirályszabadjai repülőtérre vezető út találkozásánál felállított Mi-24 harci helikopter-emlékmű avatóünnepségén.

  Háború Művészete magazin

A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.