2023. 06. 04.
Bulcsú
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szlovákia: Közös Nyilatkozatot fogadtak el a Visegrádi Négyek

Hosz  |  2011. 09. 02., 09:58

A Visegrádi Négyek Csoport Katonai Érdekvédelmi Szervezetei 13. Konferenciájának Tatranszké Zruby adott otthont. A Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Lippai Csaba alelnök képviselte. Az augusztus 25-26 közötti eseményen négy ország katonai érdekképviseleti szervezeteinek vezetői egy közös nyilatkozatot is elfogadtak. Az eseményen - többek mellett - részt vett Anatol Tichoniuk az EUROMIL ügyvezető elnökségének tagja és a szlovén érdekképviseleti vezető is…

Michal Bohunnicky a házigazda szlovák szervezet elnöke a megnyitója során, miután üdvözölte a konferencia résztvevőit elmondta, hogy a konferencia témája az egyes tagországok szociális ellátási rendszerének bemutatása lesz.

 

Rudolf  Martanck a szlovák szolgálati törvény kidolgozója, először a történelmi hátteréről beszélt. Elmondta, hogy I. Ferenc József osztrák császár 230 éve adta ki az első katonák ellátásáról szóló törvényt, majd beszélt napjainkig történő folyamatos fejlődéséről. Ezt követően rövid áttekintést adott a jelenlegi szociális ellátó rendszerekről, a baleset, betegség esetén történő ellátásokról, a nyugdíjról. Kétszintü biztosítási ellátás van a hadseregben, fő jellemzője a rendszernek a kompenzálás és a motiváció. A nem szolgálattal összefüggő megbetegedés esetén a katonák teljes fizetést kapnak harminc napig, utána a TB járandóságot. Szolgálattal összefüggő baleset esetén maximálisan egy évig kaphatják a teljes fizetésüket. A katona halála esetén öt évig kapja a család a katona teljes fizetését.

Megállapította, hogy a hadseregnél nem lehet ugyanolyan feltételeket teremteni, mint az egyéb munkahelyeken (szolgálatok, gyakorlatok), ezért a kompenzálni kell a katonákat, jobb feltételt kell teremteni, mint a civil életben. A nyugdíjjal kapcsolatban elmondta, hogy jelenleg 15 szolgálati év után a katonák 50 százalékos nyugdíjjal tudják elhagyni a hadsereget, amely szolgálati évente 2 százalékkal emelkedik. A kormányzat ez évtől a 15 évet 25 évre fogja emelni. A hivatásos állománynak az üdülés kedvezményes, a nyugállományúaknak pedig támogatás nélküli.

Az államnak fontos, hogy hivatásos és szerződéses katonái a legkiválóbbak legyenek, így az ország védelme is biztos kezekbe kerül.

 

Emil Hvasta ezredes a Szlovák Védelmi Minisztériumból a véderő szociális biztonságáról számolt be. Elmondta, hogy az elmúlt években nagy átalakuláson ment át a szlovák hadsereg kevesebb lett a magasabb rendfokozatokban lévők száma, de nagyrész sikerült a megszüntetett beosztásokban lévőknek szolgálati nyugellátást biztosítani.  Elmondása szerint az átszervezés során például az egész szlovák hadseregből 5 fő került őrnagyi beosztásból alacsonyabb beosztásba. Nem vált be mégsem ez a megoldás, mert az alacsonyabb beosztással és rendfokozattal járó munkát a beosztást vállaló személyek nem tudták hasonló intenzitással folytatni, ezért az új munkakörükben nem feleltek meg.

 

Marian Babuska a lengyel Konwent elnöke a lengyel sajátosságokról beszélt. Elfogadta a parlament a veterántörvényt, melynek kidolgozásában aktívan rész vett a szervezetük.

A hadsereg tagjai hozzájárulást kapnak az üdülőkben, a gyógyintézetekben történő kezelésekhez, a gyermekeik üdültetéséhez, a külföldi szolgálat utáni pihentetéshez. A nyugdíjkiadásokat a központi költségvetés fedezi. A nyugdíjba vonult lengyel katona a katonai nyugdíjasok otthonában is lakhat. A nyugdíj mértéke elsősorban a szolgálati időtől és a beosztástól függ. Nálunk az új törvényi rendelkezéseket csak az újonnan bevonulókra alkalmazzák.

 

Lippai Csaba a Hosz alelnöke, a magyar rendszert mutatta be.

Az előadása első felében Magyarországon jelenleg müködő szociális ellátási rendszert mutatta be. Ezt követően a várható változásokat ismertette a jelenlévő szakszervezeti képviselőkkel.  Az előadás alatt már a testbeszédeken is látszott a megdöbbenés, melynek a kérdések és hozzászólások során hangot is adtak a résztvevők, hogy Magyarországon ilyen nagymértékü a megszorítások nagysága. Az előadás „utóirataként” az előadó beszámolt az elmúlt közel egy évben végzett érdekvédelem és érdekképviseleti tevékenységről az elért eredményekről és buktatókról.

 

Roman Doba, a cseh rendszert az SVP ACR elnöke mutatta be.

2011. januártól a hadseregnél 10%-os bércsökkentést hajtottak végre, a nyugdíjasoknál 19%.-ost, fel kell készülniük az esetleges laktanyák bezárásra. Jogszabályi változások ne következtek az elmúlt évben, de a már meglévő jogszabályokban meghatározták a 2011-2016 időszakra az aktív szolgálat 65, illetve nők estében 62 életévig fog tartani. A jövő évben új adóreform is várható. A hivatásos katonákról szóló törvény szerint lehetőség van az átképzésre a központi költségvetésből. A végkielégítés rendszere attól függ, mennyit szolgált, illetve milyen okból bocsátották el.

 

A szlovén érdekképviseleti vezető elmondása alapján a szlovén helyzet nagyon hasonló, mint a magyarországi. A rekreáció lehetősége hasonlóan adott, mint a többi európai országokban. A nyugdíjjal kapcsolatosan elmondta, hogy kettő pillérből áll, az első pillér az állami költségvetésből finanszírozott, második pillére az önkéntes nyugdíjbefektetések. 2012. január 1-től bevezetendő nyugdíjreform után a nyugdíjak évente 0,5 százalékkal fognak csökkenni és a nyugdíjkorhatár 65 évre változik.  A katonai nyugdíjak és a hivatásos állomány illetménye is jelentősen magasabb az országos átlagnál. A hivatásos állomány bére az elmúlt évben 3 százalékkal csökkent, és ez a csökkenés várhatóan nem áll meg. A temetkezési költségeknek az állam 80 százalékát átvállalja a nyugállományúak esetében, az aktív állománynál a teljes költséget fedezi. Évente 500 Eurot kap a hivatásos állomány üdültetési hozzájárulás címén.

Elmondható, mind az öt országban jelentős mértékben csökkentek a juttatások az elmúlt évben. Számos megszorító intézkedések és csökkentések kerültek bevezetésre. Mind az öt ország kormánya a gazdasági helyzetre hivatkozott. Természetesen szóba kerültek az említett országok szolgálati nyugdíjrendszerei is.

 

Sajnos most is megerősítésre került az a tény, hogy csak Magyarországon visszamenőleges a nyugdíjrendszer átalakítása. A lengyel, cseh, szlovén hadseregben az újonnan felszerelt katonákra vonatkoznak a nyugdíjba vonulás új szabályai.

A találkozó zárásaként a négy szervezet vezetője egy közösen aláírt nyilatkozatot adott ki.

A következő találkozó házigazdája Cseh Köztársaság lesz 2012-ben.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.