2024. 04. 24. szerda
György
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A szolgálati nyugdíj nem könyöradomány!

Hosz  |  2011. 12. 02., 11:34

A Magyar Helsinki Bizottság több ponton is aggályosnak tartja a parlament által november 28-án megszavazott szolgálati nyugdíjakra vonatkozó törvénymódosítást, mely 2012 januárjától lehetővé teszi 42 ezer ember nyugdíjának megvonását. A nyugdíj helyébe lépő szolgálati járandóság diszkriminatív módon segéllyé fokozza le a szolgálati nyugdíjat és csökkenti az évtizedek óta járó ellátás mértékét. A nyugdíjkassza egyensúlyát az új törvény a jogállamiságot, a tulajdonjogot és a diszkrimináció tilalmát sértő módon kívánja javítani, ami alkotmányellenes. Ezért a Magyar Helsinki Bizottság hat szakszervezettel közösen az Alkotmánybírsághoz fordul és jogi segítséget nyújt, hogy az érintettek az Emberi Jogok Európai Bíróságánál jogorvoslattal élhessenek...

Tóth Balázs, a Helsinki Bizottság jogásza a törvénymódosítás kapcsán kifejtette, hogy a szolgálati nyugdíj (pl. tüzoltók, rendőrök, katonák, börtönőrök nyugdíja) nem állami könyöradomány vagy szociális segély, hanem négy évtizede hatályban lévő törvényi szabályozás alapján szerzett jog, melyet jogállamban visszamenőleg nem lehet megvonni. A parlament által elfogadott törvénymódosítás sérti a jogállamiságot, a tulajdonhoz való jogot és a diszkrimináció tilalmát, ezért a Helsinki Bizottság és a több tízezer egyenruhást tömörítő hat hivatásos szakszervezet az Alkotmánybírósághoz fordul.

A nyugdíjmegvonás a fentieken kívül ellentétes az Emberi Jogok Európai Bíróságának joggyakorlatával is, ezért várhatóan több ezren fordulnak jogorvoslatért a strasbourgi bírósághoz.

A Helsinki Bizottság szerint a szolgálati nyugdíj megvonása diszkriminatív módon kívánja a nyugdíjrendszer egyensúlyát biztosítani, a több millió nyugdíjas közül a törvény kifejezetten a 42 ezer szolgálati nyugdíjast érinti hátrányosan. A módosítás szerzett jogot is sért, mert a szolgálati idővel és a törvény által előírt járulékfizetéssel kiérdemelt nyugdíjat szolgálati járandósággá, egyfajta szociális ellátássá fokozza le, mely a nyugdíjjal ellentétben könnyebben megvonható és annak összege bármikor lecsökkenthető. A szolgálati nyugdíj kedvezményes feltételei emellett sok esetben indokoltak is, hiszen a hivatásosok – mindenki mással ellentétben – feladataikat életük és testi épségük veszélyeztetése árán is kötelesek ellátni, szolgálaton kívül is kifogástalan életvitelt kell tanúsítaniuk, és bele kell egyezniük, hogy bármikor ellenőrizhetik szolgálaton kívüli magatartásukat, valamint családtagjaikat is.

A szolgálati nyugdíj megvonását a kormányzat a nyugdíjrendszer egyensúlyának megteremtésével indokolja, mely elfogadható közérdek, azonban az alapjogok korlátozása nélkül is megvalósítható. Erre vonatkozóan a Helsinki Bizottság szakértői tanulmányt is csatol beadványához.

A kormány indoklása szerint a kedvezményes rendszer felszámolása jelentős megtakarítást is jelent, azonban az előterjesztésből megismerhető számítások szerint a szolgálati nyugdíjak csökkentése jövőre mindössze három ezrelékkel mérsékli majd a nyugdíjkassza kiadását, összességében pedig a költségvetés egyensúlyát ronthatja is.

Mi nyugállományú katonák bizonyosak vagyunk abban, hogy jogállamban nem lehet a jogtalanság, a diszkrimináció a nyugdíjrendszer, a költségvetés egyensúlya megteremtésének útja. Amíg szolgáltunk, erőnk és legjobb tudásunk szerint tettük,a mérleg serpenyőjébe vetve egészségünket, s ha kellett, életünket is. A másik serpenyőben a haza, a társadalom megbecsülése tartotta az egyensúlyt. Most, utólag, szolgálati nyugdíjunk elvételével leértékelik egész helytállásunkat. Közös fellépésünk célja, hogy helyreállítsuk szolgálatunk megbecsülését, megvédjük családunkat, megélhetésünket, a haza szolgálatával kiérdemelt törvényes nyugellátásunkat.

 

 További információ:

Dr. Bárdos Judit főtitkár (Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete) +36 20/ 9562-734

Kucsera Miklós főtitkár (Független Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövegsége) +36 70/339-2334

Szekeres István kuratórium elnök (Katonákért Alapítvány, Honvédszakszervezet) +3670/376-6880

Holecz Gábor elnök (Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete) +36 70/335-2396

Lokár Gábor, jogtanácsos (Független Rendőr Szakszervezet) +36 30/500-2720

Gápel István, jogi ügyvivő (Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezete) +36 70/340-7627

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Májusi programajánlónkban sok repülős programot találhatnak Olvasóink, hiszen repülőnapok, családi napok, nyílt napok és egyéb rendezvények is várják a látogatókat!

  Háború Művészete magazin

Május első hetében rendezik meg a Maláj Királyi Haditengerészet napját, melyre már javában zajlik a felkészülés: a mai napi gyakorlás során, 2024. április 23-án, két forgószárnyas ütközött össze és zuhant le.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.