2023. 09. 22. péntek
Móric
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A szolgálati nyugdíj nem könyöradomány!

Hosz  |  2011. 12. 02., 11:34

A Magyar Helsinki Bizottság több ponton is aggályosnak tartja a parlament által november 28-án megszavazott szolgálati nyugdíjakra vonatkozó törvénymódosítást, mely 2012 januárjától lehetővé teszi 42 ezer ember nyugdíjának megvonását. A nyugdíj helyébe lépő szolgálati járandóság diszkriminatív módon segéllyé fokozza le a szolgálati nyugdíjat és csökkenti az évtizedek óta járó ellátás mértékét. A nyugdíjkassza egyensúlyát az új törvény a jogállamiságot, a tulajdonjogot és a diszkrimináció tilalmát sértő módon kívánja javítani, ami alkotmányellenes. Ezért a Magyar Helsinki Bizottság hat szakszervezettel közösen az Alkotmánybírsághoz fordul és jogi segítséget nyújt, hogy az érintettek az Emberi Jogok Európai Bíróságánál jogorvoslattal élhessenek...

Tóth Balázs, a Helsinki Bizottság jogásza a törvénymódosítás kapcsán kifejtette, hogy a szolgálati nyugdíj (pl. tüzoltók, rendőrök, katonák, börtönőrök nyugdíja) nem állami könyöradomány vagy szociális segély, hanem négy évtizede hatályban lévő törvényi szabályozás alapján szerzett jog, melyet jogállamban visszamenőleg nem lehet megvonni. A parlament által elfogadott törvénymódosítás sérti a jogállamiságot, a tulajdonhoz való jogot és a diszkrimináció tilalmát, ezért a Helsinki Bizottság és a több tízezer egyenruhást tömörítő hat hivatásos szakszervezet az Alkotmánybírósághoz fordul.

A nyugdíjmegvonás a fentieken kívül ellentétes az Emberi Jogok Európai Bíróságának joggyakorlatával is, ezért várhatóan több ezren fordulnak jogorvoslatért a strasbourgi bírósághoz.

A Helsinki Bizottság szerint a szolgálati nyugdíj megvonása diszkriminatív módon kívánja a nyugdíjrendszer egyensúlyát biztosítani, a több millió nyugdíjas közül a törvény kifejezetten a 42 ezer szolgálati nyugdíjast érinti hátrányosan. A módosítás szerzett jogot is sért, mert a szolgálati idővel és a törvény által előírt járulékfizetéssel kiérdemelt nyugdíjat szolgálati járandósággá, egyfajta szociális ellátássá fokozza le, mely a nyugdíjjal ellentétben könnyebben megvonható és annak összege bármikor lecsökkenthető. A szolgálati nyugdíj kedvezményes feltételei emellett sok esetben indokoltak is, hiszen a hivatásosok – mindenki mással ellentétben – feladataikat életük és testi épségük veszélyeztetése árán is kötelesek ellátni, szolgálaton kívül is kifogástalan életvitelt kell tanúsítaniuk, és bele kell egyezniük, hogy bármikor ellenőrizhetik szolgálaton kívüli magatartásukat, valamint családtagjaikat is.

A szolgálati nyugdíj megvonását a kormányzat a nyugdíjrendszer egyensúlyának megteremtésével indokolja, mely elfogadható közérdek, azonban az alapjogok korlátozása nélkül is megvalósítható. Erre vonatkozóan a Helsinki Bizottság szakértői tanulmányt is csatol beadványához.

A kormány indoklása szerint a kedvezményes rendszer felszámolása jelentős megtakarítást is jelent, azonban az előterjesztésből megismerhető számítások szerint a szolgálati nyugdíjak csökkentése jövőre mindössze három ezrelékkel mérsékli majd a nyugdíjkassza kiadását, összességében pedig a költségvetés egyensúlyát ronthatja is.

Mi nyugállományú katonák bizonyosak vagyunk abban, hogy jogállamban nem lehet a jogtalanság, a diszkrimináció a nyugdíjrendszer, a költségvetés egyensúlya megteremtésének útja. Amíg szolgáltunk, erőnk és legjobb tudásunk szerint tettük,a mérleg serpenyőjébe vetve egészségünket, s ha kellett, életünket is. A másik serpenyőben a haza, a társadalom megbecsülése tartotta az egyensúlyt. Most, utólag, szolgálati nyugdíjunk elvételével leértékelik egész helytállásunkat. Közös fellépésünk célja, hogy helyreállítsuk szolgálatunk megbecsülését, megvédjük családunkat, megélhetésünket, a haza szolgálatával kiérdemelt törvényes nyugellátásunkat.

 

 További információ:

Dr. Bárdos Judit főtitkár (Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete) +36 20/ 9562-734

Kucsera Miklós főtitkár (Független Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövegsége) +36 70/339-2334

Szekeres István kuratórium elnök (Katonákért Alapítvány, Honvédszakszervezet) +3670/376-6880

Holecz Gábor elnök (Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete) +36 70/335-2396

Lokár Gábor, jogtanácsos (Független Rendőr Szakszervezet) +36 30/500-2720

Gápel István, jogi ügyvivő (Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezete) +36 70/340-7627

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-10 10:53:05
A szakszervezetek szerint a reálbérek értékének megőrzése érdekében év közben minimum 5-7 százalékos korrekcióra lenne szükség a minimálbér és a garantált bérminimum esetében. Múlt csütörtökön már tárgyalóasztalhoz ültek a munkáltatók és a munkavállalók – mondta az InfoRádiónak a Liga Szakszervezetek elnöke.
2023-07-10 10:50:07
2023. június 19-én a kormány kihirdette, hogy augusztustól SZÉP-kártyával is lehet hidegélelmiszert vásárolni. A szakszervezetek, köztük a LIGA Szakszervezetek, többször sürgették már ezt a megoldást...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.