2023. 09. 30. szombat
Jeromos
: 391 Ft   : 369 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Lemondott Kónya Péter, az FRDÉSZ elnöke!

Hosz  |  2011. 12. 05., 17:47

A mai FRDÉSZ elnökségi ülésen hivatalosan is bejelentette Kónya Péter, hogy 2011. december 1-i hatállyal lemond a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége elnöki tisztségéről. Az FRDÉSZ-t 13 évig vezette, a Szövetség elnökeként. Lemondásával együtt, a Honvéd Vezérkar Főnökénél kezdeményezte hivatásos katonai szolgálati viszonya alóli felmentését. Részletek az alábbiakban...  

Indoklás:

 

A 90-es évek közepén aktív részese voltam annak a szakértői csoportnak, amely előkészítette első jogállási törvényünket a Hszt.-t. Katonaként küzdöttem azért, hogy a rendszerváltást követően a Parlament végre tárgyalja és elfogadja a hivatásosok életpályáját meghatározó szolgálati törvényt, amely nem csak a kötelességeinket rögzítette, de a különleges közszolgálati életpályához kapcsolódó jogainkat is.  A NATO-hoz való csatlakozással új a szolgálati törvényünk lett, tovább korlátozódtak a jogaink. Hivatásos katonaként voltam már elvtárs, bajtárs és úr. Soha nem az számított minek hívnak, hanem az, hogy van-e mögöttes tartalma a megszólításnak. Katonaként arra tettem esküt, hogy megvédem az állampolgárok jogait, ugyanakkor sem katonaként, sem érdekvédőként nem tudtam megakadályozni, hogy a saját jogainkat elveszítsük.  Az állandó átszervezéseknek, költségvetési kényszer miatti drasztikus létszámleépítéseknek, a jogszabályi környezet változásának köszönhetően a katonai életpálya kiürült, devalválódott. A szolgálati törvények most elfogadott és tervezett változásainak eredményeként, érdekvédőként tisztességesen, következetesen (nem megalkuvó, korporatív módon) már nem lesz lehetőségem a hivatásosok, köztük a katonák érdekeit képviselni.

   A továbbiakban is eskümnek megfelelően akarok élni és cselekedni, így jelen helyzetben nem maradt számomra más út, mint szakszervezeti tisztségemről lemondani és kezdeményezni a szolgálati viszonyom alóli felmentésem.

    A jövőben minden erőmmel azon leszek, hogy a Magyar Szolidaritási Mozgalom társelnökeként megvédjem a demokráciát, védjem az állampolgárok jogait és érdekeit, tisztességesen képviseljem a Magyar Szolidaritási mozgalmat és az ahhoz csatlakozókat.

 

Budapest, 2011. december 5.

 

Kónya Péter alezredes, s.k.

az  FRDÉSZ volt elnöke

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.