2024. 04. 12. péntek
Gyula
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Lemondott Kónya Péter, az FRDÉSZ elnöke!

Hosz  |  2011. 12. 05., 17:47

A mai FRDÉSZ elnökségi ülésen hivatalosan is bejelentette Kónya Péter, hogy 2011. december 1-i hatállyal lemond a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége elnöki tisztségéről. Az FRDÉSZ-t 13 évig vezette, a Szövetség elnökeként. Lemondásával együtt, a Honvéd Vezérkar Főnökénél kezdeményezte hivatásos katonai szolgálati viszonya alóli felmentését. Részletek az alábbiakban...  

Indoklás:

 

A 90-es évek közepén aktív részese voltam annak a szakértői csoportnak, amely előkészítette első jogállási törvényünket a Hszt.-t. Katonaként küzdöttem azért, hogy a rendszerváltást követően a Parlament végre tárgyalja és elfogadja a hivatásosok életpályáját meghatározó szolgálati törvényt, amely nem csak a kötelességeinket rögzítette, de a különleges közszolgálati életpályához kapcsolódó jogainkat is.  A NATO-hoz való csatlakozással új a szolgálati törvényünk lett, tovább korlátozódtak a jogaink. Hivatásos katonaként voltam már elvtárs, bajtárs és úr. Soha nem az számított minek hívnak, hanem az, hogy van-e mögöttes tartalma a megszólításnak. Katonaként arra tettem esküt, hogy megvédem az állampolgárok jogait, ugyanakkor sem katonaként, sem érdekvédőként nem tudtam megakadályozni, hogy a saját jogainkat elveszítsük.  Az állandó átszervezéseknek, költségvetési kényszer miatti drasztikus létszámleépítéseknek, a jogszabályi környezet változásának köszönhetően a katonai életpálya kiürült, devalválódott. A szolgálati törvények most elfogadott és tervezett változásainak eredményeként, érdekvédőként tisztességesen, következetesen (nem megalkuvó, korporatív módon) már nem lesz lehetőségem a hivatásosok, köztük a katonák érdekeit képviselni.

   A továbbiakban is eskümnek megfelelően akarok élni és cselekedni, így jelen helyzetben nem maradt számomra más út, mint szakszervezeti tisztségemről lemondani és kezdeményezni a szolgálati viszonyom alóli felmentésem.

    A jövőben minden erőmmel azon leszek, hogy a Magyar Szolidaritási Mozgalom társelnökeként megvédjem a demokráciát, védjem az állampolgárok jogait és érdekeit, tisztességesen képviseljem a Magyar Szolidaritási mozgalmat és az ahhoz csatlakozókat.

 

Budapest, 2011. december 5.

 

Kónya Péter alezredes, s.k.

az  FRDÉSZ volt elnöke

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

2024. április 12-én, pénteken nem sokkal fél 10 után érkezett meg Kecskemétre a magyar részre készült, PT-ZHP ideiglenes lajstrommal ellátott KC-390-es katonai szállítógép. Helyszíni fotókkal frissítjük cikkünket!

  Háború Művészete magazin

2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.