2018. 02. 21. szerda
Eleonóra
: 312 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Aktualitások, a szolgálati járandóság melletti munkavégzés szabályairól…

Hosz  |  2012. 01. 04., 15:50

A Magyar Közlöny 148. számában közzétételre került a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszűntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011. évi CLXVII. törvény (továbbiakban törvény). Korábbi cikkünk folytatásaként  az alábbiakban   adunk  tájékoztatást a szolgálati járandóság melletti munkavégzés szabályairól...

A 2011. évi CLXVII. törvény 11. §-a a korhatár előtti nyugellátás és a szolgálati járandóság folyósításának szüneteltetése esetén  a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény ( Tny.)  83/B § (1) és (2) bekezdésének rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.

Korábbi cikkünkben a jogszabályi hivatkozást beemeltük, azonban felhívjuk a figyelmet arra, hogy időközben e törvényi hely is módosításra került.

A 2011. évi CLXVII. törvény 67. §-a szerint a Tny. 83/B § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„ (1) Ha az öregségi nyugdíjkorhatárt be nem töltött, a 18. § (2a)-(2d) bekezdés alapján megállapított, vagy korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011. évi CLXVII. törvény 3.§ (2) bekezdés c.) pontja alapján továbbfolyósított öregségi teljes nyugdíjban részesülő személy a tárgyévben a Tbj. 5. §-a szerinti biztosítással járó jogviszonyban áll, illetve egyéni vagy társas vállalkozóként kiegészítő tevékenységet folytat, és az általa fizetendő nyugdíjjárulék alapja meghaladja a tárgyév első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér havi összegének tizennyolcszorosát ( a továbbiakban: éves keretösszeg), az éves keretösszeg elérését követő hónap első napjától az adott tárgyév december 31-éig, de legfeljebb az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig a nyugdíjfolyósító szervnek a nyugdíj folyósítását szüneteltetnie kell. Ha a fizetendő nyugdíjjárulék alapja az éves keretösszeget a tárgyév decemberében haladja meg, a nyugellátás szüneteltetésére nem került sor, de a tárgyév december havi nyugellátást – 84. § alkalmazásával- vissza kell fizetni. Ha a nyugdíjas 2007. december 31-én nyugellátásban részesült, a 2012. június 30-át követően szerzett jövedelem vehető figyelembe”

1. Akik 2012. január 01-től szolgálati járandóság folyósítására jogosultak és a járandóság folyósítása mellett más kereső tevékenységet nem végeznek, azok szolgálati járandóságát a meghatározott kivételektől – törvény 5. § (3) bekezdés - eltekintve a rájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig, csökkenteni kell a mindenkori –jelenleg 16 %-os- személyi jövedelemadó mértékével.

2. A személyi jövedelemadó mértékével nem csökkenthető a fenti szolgálati járandóság összege, ha a jogosult a törvény 5. § (3) bekezdés c) fordulata alapján önkéntes tartalékos szerződést kötött.

Az önkéntes tartalékos jogviszony szerződés alapján jön létre, a szerződéskötést követő hónap első napjától a szerződés megszünése hónapjának utolsó napjáig tart. A szerződés próbaidő kikötése mellett határozott idejü.

A szolgálati járandóságban részesülő önkéntes tartalékos évente 60 napot nem meghaladó belföldi beosztásra történő felkészítés és tényleges szolgálatteljesítésig a szolgálati járandóságát meghaladó díjra és illetményre nem jogosult.

Főszabályként az önkéntes tartalékosra is alkalmazhatóak a méltatlansági eljárásra vonatkozó rendelkezések.

3. Az öregségi nyugdíjkorhatár elérése előtt a szolgálati járandóságra jogosult - törvény 54. § alapján- kérelmére ún. szenior állományú jogviszonyt is létesíthet, függetlenül attól, hogy korábban melyik fegyveres szervvel állt szolgálati jogviszonyban.

A felvétel követelménye, hogy a szenior állomány tagja megfeleljen a belügyminiszter által meghatározott alkalmassági követelményeknek. A szenior állományba tartozó szolgálati beosztást nem lát el. A szenior állományba történő foglalkoztatásra a rendőrség és a szolgálati járandóságra jogosult határozott idejü szerződést köt. –legfeljebb az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig-

A szeniorállományban foglalkoztatott szolgálatteljesítési ideje heti 35 óra, részére túlszolgálat nem rendelhető el, a szolgálatot 06.00 és 22.00 között kell teljesítenie.    

A szenior állományban foglalkoztatottnak a személyi jövedelemadó és a járulékok levonása után számított illetménye főszabály szerint nem lehet alacsonyabb, mint a szolgálati járandóság előtt folyósított nyugdíjnak.

4. A szolgálati járandóság folyósítása melletti keresőtevékenység esetén a szolgálati járandóságot szüneteltetni kell, ha a szolgálai járandóságban részesülő a legkisebb munkabér havi összegének tizennyolcszorosát – keretösszeg- a tárgyévben eléri. Ha a szolgálati járandóságban részesülő személy a keretösszeget a tárgyév decemberében éri el, akkor a részére december hónapra folyósított szolgálati járandóságot vissza kell fizetnie.    

5. A szolgálati járandóságban részesülők 2012. január 01-től már nem nyugdíjasok, vagyis vállalkozóként nem minősülnek kiegészítő tevékenységet folytatónak.

Mindezek miatt az egyéni vállalkozóknak legalább 32.441 Ft szociális hozzájárulási adót, 13.770 Ft egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot, valamint 10.800 Ft nyugdíjjárulékot kell havonta megfizetni, szemben a tavalyi 14.500 Ft közteherrel. (forrás: pénzcentrum)

A jelenlegi szabályozás alapján az öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig, a korhatár előttieknek vélhetően az egyéni vállalkozói forma nem lesz kifizetődő. A közterhek szempontjából kifizetődőbbnek látszik valamely társas vállalkozásban történő részmunkaidős alkalmazás. Ennek eldöntése előtt azonban mindenképpen célszerü könyvelővel egyeztetni.

6. A szolgálati járandóság a törvény erejénél fogva szünik meg a köznapi nevén ún. feketemunka miatt. A törvény 17. § alapján a szolgálati járandóság megszünik, ha a szolgálati járandóságban részesülő személy foglalkoztatására a foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítéséhez szükséges jognyilatkozat hiányában kerül sor.

A megszüntetett szolgálati járandóságot ismételten megállapítani nem lehet.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Orosz hírforrások a napokban számoltak be arról, hogy az Orosz Haditengerészet Szu-30SzM pilótái először gyakorolhatták a légi utántöltést, mutatjuk róla a nyilvánosságra hozott videót.

  Háború Művészete magazin

Kína felfuttatta a korai előrejelző és légtérellenőrző (Airborne Early Warning and Control – AEW&C) repülőgépeinek gyártását. Ahogy azt egy kínai katonai repülés szakértő megállapította, ez az „alap repülőgép érettségének” egyik jele.