2023. 06. 02. péntek
Anita, Kármen
: 371 Ft   : 347 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Civilek körében is népszerű az Önkéntes Tartalékos Rendszer

Hosz  |  2012. 01. 24., 15:41

Ismeretes olvasóink előtt, hogy a Magyar Honvédség önkéntes tartalékos rendszerének fejlesztése a kormányváltást követően új lendületet kapott. Az addigi elképzelésekhez képest differenciáltabb és ezért kiépülése esetén hatékonyabb rendszer kialakítása kezdődött meg – az Országgyűlés döntése értelmében legfeljebb 8000 fő felvételével. Az önkéntes tartalékos katonának jelentkező civilek egészségügyi, pszichikai és fizikai alkalmassági vizsgálatát január 24-én tartották…

Vanyur Tibor ezredes, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka elmondta: január 4-óta folyamatosan zajlik az önkéntes tartalékos katonai szolgálatra jelentkezők alkalmasság-vizsgálata. Eddig közel négyezren regisztráltak, ennek mintegy fele volt hivatásos katona, a másik 50%-on osztoznak a volt rendvédelmi dolgozók és a civilek.

Újságírói kérdésre válaszolva a parancsnok elmondta, hogy a volt katonák elsősorban a honvédelem iránti elkötelezettség miatt jelentkeznek az ÖTR-be, ám a nyugdíj 16%-os csökkentésének elkerülése is motiváló erő náluk.

Dr. Vendrei Gábor orvos alezredes, az MH alkalmasság-vizsgáló intézetének vezetője az orvosi vizsgálatokról szólva hozzátette: Az alkalmasság-vizsgálaton részt vettek megfelelési aránya magas, csupán mintegy 10% azok aránya, akik valamely egészségügyi okból nem tettek eleget a követelményeknek.

 

 

 

 

 

 

Az alkalmassági vizsgálatot megtekintette Dr. Simicskó István HM parlamenti államtitkár is, aki a fizikai felmérésen meg is mutatta a jelentkezőknek hogyan kell 50 darab szabályos fekvőtámaszt teljesíteni. Honlapunk főszerkesztőjének kérdésére az államtitkár kijelentette: A haza védelme nemzeti ügy, ezért nagyon jó, hogy nemcsak katonák, hanem minél több civil polgártársunk is elkötelezettséget érez a honvédelem iránt. Nagyon örülök, hogy számos civil jelentkezett, emellett az is fontos, hogy átjárható a rendszer, adott esetben akár szerződéses katona is lehet az önkéntes tartalékos katona.

 

Az egészségügyi alkalmasság-vizsgálat – labor- müszeres és szakorvosi vizsgálatok – után fizikai alkalmasság-vizsgálat következett. Fekvőtámaszt, felülést, majd 1600 méteres menetet kellett végrehajtani.

 

 

 

 

 

 

 

 

A nap végén pszichikai alkalmasság-vizsgálaton is megjelentek a jelentkezők. A vizsgálatok eredményének összegzése után tesznek javaslatot a négy tartalékosi kategóriába való besorolásra.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.

  Háború Művészete magazin

1942 tavaszán, a megtépázott amerikai USS Houston és az ausztrál HMAS Perth cirkálók, a Jáva-tengeren előző nap vívott tengeri csata túlélőiként, a Jáva és Szumátra között húzódó Szunda-szoroson át próbáltak egérutat nyerni a megállíthatatlanul előrenyomuló japánok elől. Nem jártak sikerrel és sorsukat sokáig homály fedte.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.