2018. 02. 21. szerda
Eleonóra
: 312 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Civilek körében is népszerű az Önkéntes Tartalékos Rendszer

Hosz  |  2012. 01. 24., 15:41

Ismeretes olvasóink előtt, hogy a Magyar Honvédség önkéntes tartalékos rendszerének fejlesztése a kormányváltást követően új lendületet kapott. Az addigi elképzelésekhez képest differenciáltabb és ezért kiépülése esetén hatékonyabb rendszer kialakítása kezdődött meg – az Országgyűlés döntése értelmében legfeljebb 8000 fő felvételével. Az önkéntes tartalékos katonának jelentkező civilek egészségügyi, pszichikai és fizikai alkalmassági vizsgálatát január 24-én tartották…

Vanyur Tibor ezredes, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka elmondta: január 4-óta folyamatosan zajlik az önkéntes tartalékos katonai szolgálatra jelentkezők alkalmasság-vizsgálata. Eddig közel négyezren regisztráltak, ennek mintegy fele volt hivatásos katona, a másik 50%-on osztoznak a volt rendvédelmi dolgozók és a civilek.

Újságírói kérdésre válaszolva a parancsnok elmondta, hogy a volt katonák elsősorban a honvédelem iránti elkötelezettség miatt jelentkeznek az ÖTR-be, ám a nyugdíj 16%-os csökkentésének elkerülése is motiváló erő náluk.

Dr. Vendrei Gábor orvos alezredes, az MH alkalmasság-vizsgáló intézetének vezetője az orvosi vizsgálatokról szólva hozzátette: Az alkalmasság-vizsgálaton részt vettek megfelelési aránya magas, csupán mintegy 10% azok aránya, akik valamely egészségügyi okból nem tettek eleget a követelményeknek.

 

 

 

 

 

 

Az alkalmassági vizsgálatot megtekintette Dr. Simicskó István HM parlamenti államtitkár is, aki a fizikai felmérésen meg is mutatta a jelentkezőknek hogyan kell 50 darab szabályos fekvőtámaszt teljesíteni. Honlapunk főszerkesztőjének kérdésére az államtitkár kijelentette: A haza védelme nemzeti ügy, ezért nagyon jó, hogy nemcsak katonák, hanem minél több civil polgártársunk is elkötelezettséget érez a honvédelem iránt. Nagyon örülök, hogy számos civil jelentkezett, emellett az is fontos, hogy átjárható a rendszer, adott esetben akár szerződéses katona is lehet az önkéntes tartalékos katona.

 

Az egészségügyi alkalmasság-vizsgálat – labor- müszeres és szakorvosi vizsgálatok – után fizikai alkalmasság-vizsgálat következett. Fekvőtámaszt, felülést, majd 1600 méteres menetet kellett végrehajtani.

 

 

 

 

 

 

 

 

A nap végén pszichikai alkalmasság-vizsgálaton is megjelentek a jelentkezők. A vizsgálatok eredményének összegzése után tesznek javaslatot a négy tartalékosi kategóriába való besorolásra.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Orosz hírforrások a napokban számoltak be arról, hogy az Orosz Haditengerészet Szu-30SzM pilótái először gyakorolhatták a légi utántöltést, mutatjuk róla a nyilvánosságra hozott videót.

  Háború Művészete magazin

Kína felfuttatta a korai előrejelző és légtérellenőrző (Airborne Early Warning and Control – AEW&C) repülőgépeinek gyártását. Ahogy azt egy kínai katonai repülés szakértő megállapította, ez az „alap repülőgép érettségének” egyik jele.