2017. 12. 11. hétfő
Árpád
: 314 Ft   : 266 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Civilek körében is népszerű az Önkéntes Tartalékos Rendszer

Hosz  |  2012. 01. 24., 15:41

Ismeretes olvasóink előtt, hogy a Magyar Honvédség önkéntes tartalékos rendszerének fejlesztése a kormányváltást követően új lendületet kapott. Az addigi elképzelésekhez képest differenciáltabb és ezért kiépülése esetén hatékonyabb rendszer kialakítása kezdődött meg – az Országgyűlés döntése értelmében legfeljebb 8000 fő felvételével. Az önkéntes tartalékos katonának jelentkező civilek egészségügyi, pszichikai és fizikai alkalmassági vizsgálatát január 24-én tartották…

Vanyur Tibor ezredes, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka elmondta: január 4-óta folyamatosan zajlik az önkéntes tartalékos katonai szolgálatra jelentkezők alkalmasság-vizsgálata. Eddig közel négyezren regisztráltak, ennek mintegy fele volt hivatásos katona, a másik 50%-on osztoznak a volt rendvédelmi dolgozók és a civilek.

Újságírói kérdésre válaszolva a parancsnok elmondta, hogy a volt katonák elsősorban a honvédelem iránti elkötelezettség miatt jelentkeznek az ÖTR-be, ám a nyugdíj 16%-os csökkentésének elkerülése is motiváló erő náluk.

Dr. Vendrei Gábor orvos alezredes, az MH alkalmasság-vizsgáló intézetének vezetője az orvosi vizsgálatokról szólva hozzátette: Az alkalmasság-vizsgálaton részt vettek megfelelési aránya magas, csupán mintegy 10% azok aránya, akik valamely egészségügyi okból nem tettek eleget a követelményeknek.

 

 

 

 

 

 

Az alkalmassági vizsgálatot megtekintette Dr. Simicskó István HM parlamenti államtitkár is, aki a fizikai felmérésen meg is mutatta a jelentkezőknek hogyan kell 50 darab szabályos fekvőtámaszt teljesíteni. Honlapunk főszerkesztőjének kérdésére az államtitkár kijelentette: A haza védelme nemzeti ügy, ezért nagyon jó, hogy nemcsak katonák, hanem minél több civil polgártársunk is elkötelezettséget érez a honvédelem iránt. Nagyon örülök, hogy számos civil jelentkezett, emellett az is fontos, hogy átjárható a rendszer, adott esetben akár szerződéses katona is lehet az önkéntes tartalékos katona.

 

Az egészségügyi alkalmasság-vizsgálat – labor- müszeres és szakorvosi vizsgálatok – után fizikai alkalmasság-vizsgálat következett. Fekvőtámaszt, felülést, majd 1600 méteres menetet kellett végrehajtani.

 

 

 

 

 

 

 

 

A nap végén pszichikai alkalmasság-vizsgálaton is megjelentek a jelentkezők. A vizsgálatok eredményének összegzése után tesznek javaslatot a négy tartalékosi kategóriába való besorolásra.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 11. 20., 13:59
Még Karácsony előtt a teljes személyi állomány egységesen 45.000 forint utalványban részesül. A honvédelmi miniszter és az érdekképviseleti szervezetek között 2017. november 20-án megállapodás került aláírásra „a Magyar Honvédség személyi állománya 2018. évi egyes illetményjellegű és illetményen kívüli juttatásairól”.
2017. 10. 13., 11:33
A Honvédszakszervezet hagyományaihoz híven ez év végén 2017. december 09-én 15 órai kezdettel ismét megrendezi a Fővárosi Nagycirkuszban tartandó rendezvényét megköszönve ezzel Tagjainknak az egész éves munkát…
2017. 12. 01., 11:55
2017. november 30-án a LIGA Tanács tisztújító ülését tartotta Budapesten. A tagszervezetek küldöttei szinte teljes egészében újjáválasztották a korábbi tisztségviselőket, így 99,1 százalékos szavazataránnyal Doszpolyné dr. Mészáros Melindát, a szervezet 2016 májusában megválasztott elnökét.
2017. 11. 28., 12:31
2017. november 21-én a HR Portál hosszabb interjút közölt a LIGA Szakszervezetek elnökével. A lap dr. Mészáros Melindát többek között a szakszervezetek terveiről, a munkaerő-piaci változásokról és a szakszervezetek-kormány tárgyalásokról kérdezte.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A megújult szabályoknak köszönhetően minden eddiginél eseménydúsabbnak ígérkezik a Red Bull Air Race 2018-as versenysorozata Master és Challenger kategóriában egyaránt.

  Háború Művészete magazin

Új segítőkre lelt a Kecskeméti Szent László Lions Club a Durgó Tamás őrnagy vezette Bács-Kiskun megyei toborzó iroda katonái személyében, hisz mostantól több esetben közös programokon fognak együtt jótékonykodni.