2024. 07. 22. hétfő
Magdolna
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Civilek körében is népszerű az Önkéntes Tartalékos Rendszer

Hosz  |  2012. 01. 24., 15:41

Ismeretes olvasóink előtt, hogy a Magyar Honvédség önkéntes tartalékos rendszerének fejlesztése a kormányváltást követően új lendületet kapott. Az addigi elképzelésekhez képest differenciáltabb és ezért kiépülése esetén hatékonyabb rendszer kialakítása kezdődött meg – az Országgyűlés döntése értelmében legfeljebb 8000 fő felvételével. Az önkéntes tartalékos katonának jelentkező civilek egészségügyi, pszichikai és fizikai alkalmassági vizsgálatát január 24-én tartották…

Vanyur Tibor ezredes, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka elmondta: január 4-óta folyamatosan zajlik az önkéntes tartalékos katonai szolgálatra jelentkezők alkalmasság-vizsgálata. Eddig közel négyezren regisztráltak, ennek mintegy fele volt hivatásos katona, a másik 50%-on osztoznak a volt rendvédelmi dolgozók és a civilek.

Újságírói kérdésre válaszolva a parancsnok elmondta, hogy a volt katonák elsősorban a honvédelem iránti elkötelezettség miatt jelentkeznek az ÖTR-be, ám a nyugdíj 16%-os csökkentésének elkerülése is motiváló erő náluk.

Dr. Vendrei Gábor orvos alezredes, az MH alkalmasság-vizsgáló intézetének vezetője az orvosi vizsgálatokról szólva hozzátette: Az alkalmasság-vizsgálaton részt vettek megfelelési aránya magas, csupán mintegy 10% azok aránya, akik valamely egészségügyi okból nem tettek eleget a követelményeknek.

 

 

 

 

 

 

Az alkalmassági vizsgálatot megtekintette Dr. Simicskó István HM parlamenti államtitkár is, aki a fizikai felmérésen meg is mutatta a jelentkezőknek hogyan kell 50 darab szabályos fekvőtámaszt teljesíteni. Honlapunk főszerkesztőjének kérdésére az államtitkár kijelentette: A haza védelme nemzeti ügy, ezért nagyon jó, hogy nemcsak katonák, hanem minél több civil polgártársunk is elkötelezettséget érez a honvédelem iránt. Nagyon örülök, hogy számos civil jelentkezett, emellett az is fontos, hogy átjárható a rendszer, adott esetben akár szerződéses katona is lehet az önkéntes tartalékos katona.

 

Az egészségügyi alkalmasság-vizsgálat – labor- müszeres és szakorvosi vizsgálatok – után fizikai alkalmasság-vizsgálat következett. Fekvőtámaszt, felülést, majd 1600 méteres menetet kellett végrehajtani.

 

 

 

 

 

 

 

 

A nap végén pszichikai alkalmasság-vizsgálaton is megjelentek a jelentkezők. A vizsgálatok eredményének összegzése után tesznek javaslatot a négy tartalékosi kategóriába való besorolásra.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Portugália védelmi minisztere, João Nuno Lacerda Teixeira de Melo, június végén jelentette be, hogy a légierő modernizációjának következő lépéseként az Embraer Super Tucano kiképző és könnyű harci repülőgép új változatát vásárolnák meg.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.