2024. 02. 21. szerda
Eleonóra
: 388 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Civilek körében is népszerű az Önkéntes Tartalékos Rendszer

Hosz  |  2012. 01. 24., 15:41

Ismeretes olvasóink előtt, hogy a Magyar Honvédség önkéntes tartalékos rendszerének fejlesztése a kormányváltást követően új lendületet kapott. Az addigi elképzelésekhez képest differenciáltabb és ezért kiépülése esetén hatékonyabb rendszer kialakítása kezdődött meg – az Országgyűlés döntése értelmében legfeljebb 8000 fő felvételével. Az önkéntes tartalékos katonának jelentkező civilek egészségügyi, pszichikai és fizikai alkalmassági vizsgálatát január 24-én tartották…

Vanyur Tibor ezredes, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka elmondta: január 4-óta folyamatosan zajlik az önkéntes tartalékos katonai szolgálatra jelentkezők alkalmasság-vizsgálata. Eddig közel négyezren regisztráltak, ennek mintegy fele volt hivatásos katona, a másik 50%-on osztoznak a volt rendvédelmi dolgozók és a civilek.

Újságírói kérdésre válaszolva a parancsnok elmondta, hogy a volt katonák elsősorban a honvédelem iránti elkötelezettség miatt jelentkeznek az ÖTR-be, ám a nyugdíj 16%-os csökkentésének elkerülése is motiváló erő náluk.

Dr. Vendrei Gábor orvos alezredes, az MH alkalmasság-vizsgáló intézetének vezetője az orvosi vizsgálatokról szólva hozzátette: Az alkalmasság-vizsgálaton részt vettek megfelelési aránya magas, csupán mintegy 10% azok aránya, akik valamely egészségügyi okból nem tettek eleget a követelményeknek.

 

 

 

 

 

 

Az alkalmassági vizsgálatot megtekintette Dr. Simicskó István HM parlamenti államtitkár is, aki a fizikai felmérésen meg is mutatta a jelentkezőknek hogyan kell 50 darab szabályos fekvőtámaszt teljesíteni. Honlapunk főszerkesztőjének kérdésére az államtitkár kijelentette: A haza védelme nemzeti ügy, ezért nagyon jó, hogy nemcsak katonák, hanem minél több civil polgártársunk is elkötelezettséget érez a honvédelem iránt. Nagyon örülök, hogy számos civil jelentkezett, emellett az is fontos, hogy átjárható a rendszer, adott esetben akár szerződéses katona is lehet az önkéntes tartalékos katona.

 

Az egészségügyi alkalmasság-vizsgálat – labor- müszeres és szakorvosi vizsgálatok – után fizikai alkalmasság-vizsgálat következett. Fekvőtámaszt, felülést, majd 1600 méteres menetet kellett végrehajtani.

 

 

 

 

 

 

 

 

A nap végén pszichikai alkalmasság-vizsgálaton is megjelentek a jelentkezők. A vizsgálatok eredményének összegzése után tesznek javaslatot a négy tartalékosi kategóriába való besorolásra.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 13., 13:05
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

2024 nyarán, több mint 60 év szolgálat után nyugdíjazzák a Svéd Légierő ikonikus típusát, az SK 60 kiképző repülőgépet. A haderőnem méltóképpen búcsúzik a típustól, melynek kapcsán az első információk már napvilágra kerültek.

  Háború Művészete magazin

India védelmi minisztériuma 2024. február 16-án hagyta jóvá 15 darab, különböző változatú Airbus Defence C295 többfeladatú, tengerészeti járőr repülőgép megvásárlását.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.