2018. 02. 18.
Bernadett
: 311 Ft   : 248 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Továbbra is Sörös István a tagozatelnök

Hosz  |  2012. 02. 02., 18:49

Az elmúlt négy esztendő munkájának értékelése, a következő ciklus legfőbb feladatai, valamint céljai mellett a tisztújítást is végrehajtotta a Nyugállományú Tagozat. A február 3-i választmányi ülésen - a Balassi Egyesület Próbatermében - Czövek János elnök, Bazsik István és Szendrei Zoltán alelnökök is részt vettek. A tagozat elnökévé nagy szavazattöbbséggel ismét Sörös Istvánt (képünkön középen) választották, az alelnök Jakubik András (képünkön jobbról az első), míg az elnökségi tagok Buzai László (képünkön balról a második), Bálint Zoltán (balról az első) és Mátyási Ferenc (jobbról a második) lettek…

A hagyományos napirend szerint kezdődött a Választmány ülése. A tisztségviselők megválasztása során levezető elnöknek Buzai Lászlót, jegyzőkönyvvezetőnek Bálint Zoltánt, a mandátumvizsgáló bizottság elnökének Pénzes Józsefet, a bizottság tagjainak Csetényi Lászlót és Hefler Istvánt választották meg. Németh István, Jászai László és Mátyási Ferenc pedig a szavazatszámláló bizottság tagjai lettek. A 116 mandátumból 112 mandátummal rendelkező tisztségviselő volt jelen. A köszöntő szavak után Buzai László levezetőelnök a napirend szoros betartására hívta fel a figyelmet.

Ezt követően az elnökség beszámolója hangzott el. A 2007-2011 között végzett tevékenységről elkészült írásos beszámolót Sörös István tagozatelnök szóban egészítette ki: A tagozat elnöksége a ciklus alatt általában négy fővel dolgozott, s noha az alelnöki tisztség betöltésével voltak kisebb gondok, a tagozat elnöksége hatékony munkát végzett. Sok mindent cipeltünk a hátunkon, s büszkén mondhatom, hogy a NYOK-ban, a Hosz elnökségében és a demonstrációkon is sikeresen képviseltük a nyugállományúak érdekeit. A tagozat anyagi-gazdasági helyzetét stabilizáltuk, az elmúlt 4 év során kiegyensúlyozott gazdálkodás zajlott. A tagnyilvántartási rendszert szintén sikerült naprakésszé tenni.  

A tagozatelnök röviden szólt a konföderációk és a Hosz közötti megbeszélések tapasztalatairól is, valamint az FRDÉSZ jövőjéről is. Sörös István a távlati célok között azt is megfogalmazta, hogy nagyon jó lenne, ha egyetlen szolgálati nyugdíjasnak, járadékosnak sem kellene segélyre szorulni.

A beszámoló utáni hozzászólások során Czövek János Hosz elnök kiemelte: a nehézségek ellenére nagyon sok demonstráción vett részt számos nyugállományú katona. Sajnos ennek ellenére nem sikerült megőriznünk vívmányainkat, juttatásainkat, a szolgálati nyugdíjat, ám az összefogás erejéből szeretnénk továbbra is meríteni, hiszen Ti, a nyugállományú katonák az aktívaknak is segítettetek, hatékonyan kiálltatok mellettünk.

A Hosz fő célkitüzéseit összefoglalva elmondta: tárgyaltunk, tárgyalunk és tárgyalni is fogunk. Ameddig csak lehet igyekszünk a tárgyalóasztal mellett képviselni a katonatársadalom érdekeit.

Megemlítette, hogy a Honvéd Önkénes Pénztár a továbbiakban is az eredeti 1%-ot fogja levonni az illetményekből – ez is eredménynek tekinthető. A bértárgyalások eddigi folyamatairól elmondta, hogy a Hosz azért küzd, hogy egyetlen forinttal se legyen kevesebb az illetmény, illetve, hogy legalább ugyanolyan kafeteria-elemeket kaphassunk, mint 2011-ben. Csatákat vívunk nap mint nap, a háború azonban később dől majd el. A katonai vezetőknek számára a Magyar Honvédség üzemeltetése a fő célja, de ezt csak a katonákkal együtt lehet elérni - tette hozzá a Hosz elnöke.

Buzai László is hangsúlyozta, hogy frakciómentes szakszervezet-politikára, a hivatásos és a nyugállományú katonák érdekeinek közös és aktív képviseletére lesz szükség a jövőben is. 

Ezt az alkalmat használta fel az elnök, hogy a Tagozat elnökségi munkájától elköszönő Rozgonyi Sándor és

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pásztor Zsolt elnökségi tagoknak ajándéktárggyal köszönje meg az eddig végzett munkát.

A vita során Szoboszlai Endre gyöngyösi csoportvezető felelevenítette egészen 2001-től, hogy mit tett a Hosz a nyugdíjak érdekében. Veszélyben van a nyugdíjrendszer, ezért a Hosz-nak sokkal nagyobb aktivitással kellene fellépni a katona-nyugdíjasok érdekében - mondta.

Miután Szoboszlai Endre szóvá tette, hogy a reálbéreket kellene szinten tartani, nem és nem elegendő az illetmények csökkenésének megakadályozása, Bazsik István alelnök részletesen is tájékoztatta a megjelenteket a Hosz által - a bértárgyalásokon - kért illetményen kívüli juttatásokról, köztük az egyszeri nagyobb összegü kifizetésről is.

A beszámoló feletti vita során Pásztor Zsolt a honvédségi üdülők bezárásával kapcsolatban fogalmazta meg aggályait, így a magas térítési díjak ellen is szót emelt. Oláh József keményen fogalmazott, amikor azt mondta, hogy mélyütés ért bennünk, hiszen 2 havi nyugdíjunkat vették el. Az önkéntes tartalékos katonai szolgálatot kész átverésnek nevezte. Demonstrációinkat a civil társadalom eltürte, ugyanakkor a Hosz becsületét a Nyugállományú Tagozat mentette meg - tette hozzá a veszprémi alapszervezet vezetője.

A felvetésekre válaszolva Bazsik István alelnök elmondta, hogy válsághelyzetben elég sok problémát megoldottunk már, ám a novemberi kongresszus óta eltelt két és fél hónap során még nem mindenre volt elegendő idő.

A beszámolót ellenszavazat nélkül elfogadta a választmány.

Ezt követően megkezdődött a tisztújítás. A jelölőbizottság munkáját Szoboszlai Endre, a bizottság elnöke foglalta össze. Tájékoztatójában elmondta, hogy a tagozatelnöki tisztségre ketten, Sörös István és Szincsák Gyula kaptak jelölést. Utóbbi élesen bírálta a tagozat elnökségének elmúlt négy évben végzett munkáját, mint elmondta: a tagozat rendszere betokosodott, enervált lett, váltani kell.

A szavazás lebonyolítása után arról kaptunk tájékoztatást, hogy Sörös István 79 mandátumot szerzett, míg 15 csoport bizalmát nyerte el, a másik jelölt mindössze 28 mandátumot, illetve 10 csoport bizalmát szerezte meg.

Az alelnöki tisztségre négyen kaptak jelölést, ketten, Szoboszlai Endre és Jakubik András fogadták el a jelöléseket. Az első, majd a második szavazás is érvényes, de eredménytelen volt, hiszen a mandátumok többségét (66-45) Szoboszlai Endre, de a csoportok többségének bizalmát (14-10) Jakubik András szerezte meg. Ezt követően Szoboszlai Endre visszalépett Jakubik András javára.

Az elnökségi tagnak tizenketten kaptak jelölést, de csak öten – Bálint Zoltán, Buzai László, Hefler István, Mátyási Ferenc és Szabó István – fogadták ezt el. A szavazás eredményeként Buzai László (95/18), Bálint Zoltán (93-20) és Mátyási Ferenc (80-15) lettek a tagozat elnökségi tagjai.

 

A Tagozat 2012-15 közötti főbb célkitüzéseinek megtárgyalása során előbb Csetényi László és Szoboszlai Endre, majd Mátyási Ferenc, Kepics György, Oláh József és Hefler István fogalmazta meg javaslatait.

Az írásos anyagot kiegészítve elhangzott, hogy 2013-ban lesz 15 éves a Tagozat, 2015-ben pedig már 25 éves lesz az Ideiglenes Intéző Bizottság. Emellett az üdültetés problematikája, az ÁEK-ben való egészségügyi ellátás igénybevétele, a Katonákért Alapítvány és az MH Szociálpolitikai Közalapítvány között létrehozandó munkabizottság témaköre is előtérbe került. Ezt követően a nyugdíjak reálértékének megőrzése, az elosztás differenciálása, az elosztás során veszteségeket szenvedtek ellentételezése, az alulról történő szerveződések, valamint a civil szervezetekkel való kapcsolattartás is bekerült a legfontosabb célkitüzések, feladatok közé.

 

Az egyebek napirendi téma során Szendrei Zoltán alelnök a kongresszusi határozatban is rögzített - az Egység 2002 Kft. és a Hosz szerződéseit vizsgáló - munkabizottság tevékenységéről adott rövid tájékoztatást. 

 

 

 

 

 

 

 

 

E sorok írója pedig arról beszélt, hogy a Tagozat egyáltalán nem enervált, hanem igen is hatékony munkát végzett. Ezt követően pedig azt kérte, hogy minden nyugállományú tisztségviselő kísérje figyelemmel a szolgálati járadékosok sorsának alakulását, mert sajnos egyre több visszajelzés érkezik, miszerint különböző hátrányokat szenvednek a kollégák azért, mert már nem nyugdíjat kapnak.  

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018. 01. 18., 14:58
Minden évben az adóbevallások leadásával együtt nyilatkozhatunk adónk 1+1%-ának felajánlásáról. Kérjük Tagjainkat és Szimpatizánsainkat, hogy az idén is támogassák adójuk 1%-val a Honvédszakszervezet által alapított Katonákért Közhasznú Alapítványt.
2018. 02. 05., 13:47
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A mai napon, 2018. február 16-án, pénteken, helyi idő szerint 11 óra körül lezuhant a Török Légierő egyik SF-260D típusú kiképző repülőgépe. A repülőgép kétfős személyzete életét vesztette a katasztrófában.

  Háború Művészete magazin

Brüsszelben tanácskoztak az észak-atlanti katonai szövetség védelmi miniszterei február 14–15-én. A Budapestről kiutazó magyar küldöttséget Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes vezette. A delegációhoz a helyszínen csatlakozott Sztáray Péter, Magyarország NATO-nagykövete.