2024. 07. 15. hétfő
Henrik, Roland
: 391 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Balatonkenese: tájékoztatók és kötetlen megbeszélések

Hosz  |  2012. 03. 26., 11:11

Aktív és nyugállományú, szerződéses és hivatásos katonák képviseletében jelent meg közel száz tisztségviselőnk, a hagyományos tavaszi szakszervezeti továbbképzésünkön. Március 21-23 között alapszervezeti és csoportvezetők mondhatták el véleményüket a kereset-megállapodás és a HM-Hosz közötti kétoldalú együttműködési megállapodás tervezetéről, a munkáltató kedvezőnek egyáltalán nem nevezhető aktuális ajánlatáról...

Továbbképzésünk elején vezető tisztségviselőink kötetlen beszélgetéseket folytattak a megjelent alapszervezeti és csoportvezetőkkel. A témák között az elmúlt időszak szakszervezet-politikai történései szerepeltek

 

 

 

 

A hivatalos rész Czövek János köszöntőjével kezdődött. Az elnök tájékoztatott a kongresszus után végrehajtott tisztújításokról, majd  minden új alapszervezeti vezetőt bemutatott a résztvevőknek. Ezt követően értékelte a 2011-es esztendőt, amit úgy jellemzett, hogy demonstrációk éve volt, és voltak jelentős eredményeink is. Elmondta, hogy milyen változásokat generált a Hjt. módosítás, majd hozzátette, hogy milyen gyalázatos helyzetbe kerültek az FRDÉSZ társszervezetei, de megemlítette azt is, hogy levelet küldtek a BM-s szakszervezeteknek, melyben felajánlotta a Hosz segítségét. Minden látszat ellenére a demonstráción résztvevő katonák fegyelmezettsége és példamutatása segítette a Hosz tárgyalási pozícióit. Kevéssel, de jobb helyzetben vagyunk, mint a többiek - tette hozzá a Hosz elnöke. Kitért a kétoldalú megállapodás fennálló problémáira, majd a március 20-i HÉF tapasztalatait is ismertette. Szendrei Zoltán alelnök hozzászólásában a segélyezés egyre fokozódó nehézségeit vázolta, majd kiemelte, hogy szakszervezetünk mindent megtesz azért, hogy az univerzális utalványkártya minél szélesebb körben elfogadott legyen. Kitért a CBA árúházlánc vezetőjével folytatott előrehaladott és a jelek szerint igen kedvező egyeztetésekre is, mely ugyanezt a fenti célt hivatott szolgálni.

 

Bazsik István alelnök azt kérte, hogy döntsön a tagság a képviseleti értekezleteken, hogy milyen kereset-megállapodást fogadjunk el. Miután elnökünk bemutatta Nagyné Horváth Katalint, az új gazdasági szakembert, könyvelőcégünk vezetőjét, Bazsik István a 2012. évi költségvetés-tervezetről tájékoztatott. A gazdasági ügyekért is felelős alelnök takarékosságra, valamint fegyelmezett gazdálkodásra és önmérsékletre hívta fel a figyelmet.

 

 

 

Ezt követően jogsegélyszolgálat-vezetőnk a folyamatban lévő jogi esetekről, peres ügyekről tájékoztatta a megjelent alapszervezeti- és csoportvezetőket.

Dr. Szőcs Ferenc tájékoztatójában kitért az aktuális peres ügyek mellett olyan tanulságos esetekre is, melyek ismerete a tagság számára fontosak lehetnek.  

 

 

 

Ezt követően a szárazföld,

 

 

 

 

 

 

a légierő,

 

 

 

 

 

 

 

a logisztika,

 

 

 

 

 

 

 

a közigazgatási és intézményi képviselet,

 

 

 

 

 

 

 

valamint a nyugállományú tagozat is megtárgyalta az elhangzottakat,

 

 

 

 

 

 

mellettük persze a rétegérdekek megjelenítés okán a katonanői szekció is értekezletet tartott. Bevezetőben Czövek János elnök és Lippai Csaba érdekvédelmi szakértő tájékoztatta a hölgyeket az elmúlt időszak érdekvédelmi-érdekképviseleti történéseiről. Ezt követően pedig a női szekció 2012-es feladatairól tárgyaltak a megjelentek. Bozzayné Horkai Renáta, a női szekció vezetője és a szekció elnökségi tagjai ekkor mondták el a legsürgetőbb problémáikat, köztük az egészségügyi és fizikai alkalmasság-vizsgálatokon tapasztalt anomáliákat is. A betervezett feladatok között részletesen szó esett arról, hogy a női szekció és a szerződéses szekció közösen szeretne sport- és egészségnapot tartani. A női szekció megbeszélést folytatott még a szeptemberi továbbképzéssel egybekötött szakmai napról, valamint a novemberi szentendrei csapatlátogatással egybekötött küldöttgyülésről is.  

 

A hölgyek egyébként a Szijártó Zsolt vezette szerződéses szekcióval közösen ki is alakították álláspontjukat a legfontosabb kérdésekben. A szerződéses szekciónál is Czövek János elnök tájékoztatott az aktuális kérdésekről. Miután valós helyzetet jól ábrázoló tükröt tartottunk a HÉF rendkívüli ülésen is a HM elé, a súlyos problémákat jól reprezentáló tagi leveleket is ismertettünk, sajnos támadásnak vette ezt a munkáltató – mondta az elnök.

Több szerződéses katona is megfogalmazta, hogy nagyon sürgősen tőkeinjekcióra van szükség, hiszen a szerződéses katonák felélték már szinte minden tartalékukat. A szekció értekezletén szó esett még arról, hogy egy katona illetménye sem lehet kevesebb, mint volt 2011-ben. A béren kívüli juttatások tekintetében ugyanakkor veszteségeket szenved el a katonatársadalom. Ezt követően a női és a szerződéses szekció közös rendezvényéről, a kétnapos továbbképzésről, illetve annak részletes programjáról egyeztettek. 

 

A szolgáltatásokról szóló tájékozatók a Honvéd Önkéntes Nyugdíjpénztárról szóló információkkal vette kezdetét. Kovács Imre pénztári megbízott aktuális tájékoztatójában a nyugdíjkassza hiányának okairól, a kedvezőtlen korfáról, vagyis az aktívak és az inaktívak kedvezőtlen arányáról, a nyugdíjcélú megtakarításokról, az önkéntes nyugdíjpénztári tagság előnyeiről, a munkáltatói támogatásról, a tagi kölcsönről, a hitelfelvételi lehetőségről, valamint az örökölhetőségről is szót ejtett. Előadása végén kérdésekre válaszolt a pénztári megbízott.

Kovács Tamás, a Letbroke Kft. ügyvezetője miután elmondta, hogy az Egység 2002 Kft.-vel kapcsolat már hosszabb időre tekint vissza, hozzátette: valamennyi pénzügyi termékre vonatkozóan a Letbroke Kft. megkezdte az egyeztetéseket több biztosítóval is.

Ezután többen, köztük a tataiak is a háborús övezetre köthető életbiztosításokról érdeklődtek. De azt a kényes témát is előhozták, hogy az időközben szolgálati járadékossá vált nyugállományúak - a pénzintézetek szerint - már rizikót jelentenek a bankoknak.

 

Ezt követően az Egység 2002 Kft. és a Honvédszakszervezet új és már jól bevált szolgáltatásait is csokorba szedtük. Részletes tájékoztató hangzott el a számtalan kedvezményt nyújtó EDC kártyáról, és a CIG Pannónia által, tagjaink részére nyújtott csoportos élet- és balesetbiztosításról is. A Silicon Dreams Kft. ügyvezetője pedig a belső kommunikáció hatékonyságának fejlesztésére, a webáruház létrehozására, az aranyalapú nyugdíj-előtakarékossági program megalkotására tett erőfeszítéseiről informálta a megjelenteket.  Dr. Hajós Dezső szolgáltatás- és tagszervező miután a tagsági kártyával járó EDC kedvezményekről tájékoztatott, elmondta azt is, hogy a hallgatói tagdíjak levonása rendeződött, a tagtoborzás ezt követően is folyamatos. 

Görög István ny. ezredes, a pákozdi nemzeti emlékhely igazgatója miután röviden bemutatta az emlékpark rövid történetét, azt kérte, hogy minél többen látogassák meg a pákozdi emlékparkot, mert érdemes.

 

 

 

Koncsik István, a Silicon Dreams Kft. ügyvezetője a Hosz megújuló weblapjáról, a belső kommunikáció aktivizálásáról adott információkat. A hsz.hu technikai kiszolgálásáért és az elektronikus levelezés zökkenőmentes lebonyolításáért is felelős rendszergazda a shop.hsz.hu webcímen elérhető webáruházról, valamint a nyugdíj-előtakarékosságról szóló aranyalapú megtakarítási programról (Arteus Capital), illetve befektetésről is részletesen beszélt. A katonanyugdíj program terjesztéséhez partnereket keres az Arteus Capital nevü cég - tette hozzá.  

 

Ezt követően a korábban meghirdetett nyereményjáték eredményhirdetése következett. A 352 beérkezett adatlapból a legtöbbet (134) Grell Norbert, a székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradóezred alapszervezeti vezetője gyüjtötte, így ő vehette át a győzteseknek járó dzsekit. Mögötte Bálint Ákos kaposvári és Jáger Lajos, a kecskeméti alapszervezet vezetője végzett. A felajánlott IPhone4-et Bali Krisztián, a kecskeméti Szentgyörgyi Dezső repülőbázison szolgáló tagunk nyerte. 

Gratulálunk a nyerteseknek! Egyben azt kérjük, hogy alapszervezeti- és csoportvezetőink gyüjtsék tovább az adatlapokat. 

 

A Katonákért Közhasznú Alapítvány tájékoztatóját Szekeres István tartotta. Az alapítvány kuratóriumi elnöke miután felhívta a figyelmet az szja 1%-a felajánlásának fontosságára, arról is beszélt, hogy május 18-ig lehet élni a Katonákért Alapítvány javára történő felajánlás lehetőségével.

 

 

Összefoglalásként elmondható, és a fentiekből is kiderül, hogy a háromnapos rendezvény rengeteg információval vértezte fel tisztségviselőinket, így érdemes megkeresni és megkérdezni a katonai szervezeteikhez visszatérő alapszervezeti és csoportvezetőket a legfontosabb tudnivalókról.

A jól megszervezett gazdag programnak az időjárás is kedvezett, hiszen a már-már nyárias meleg lehetőséget adott a kikapcsolódásra is.

A rövid séták, kötetlen beszélgetések, eszmecserék után a Honvéd Együttes müvésze lépett fel.

 

 

Állandó zenei vezetőnknek, Szijártó Zsoltnak köszönhetően az éneklésre, zenélésre és a táncra is lehetőség nyílt.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.