2024. 04. 19. péntek
Emma
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Balatonkenese: tájékoztatók és kötetlen megbeszélések

Hosz  |  2012. 03. 26., 11:11

Aktív és nyugállományú, szerződéses és hivatásos katonák képviseletében jelent meg közel száz tisztségviselőnk, a hagyományos tavaszi szakszervezeti továbbképzésünkön. Március 21-23 között alapszervezeti és csoportvezetők mondhatták el véleményüket a kereset-megállapodás és a HM-Hosz közötti kétoldalú együttműködési megállapodás tervezetéről, a munkáltató kedvezőnek egyáltalán nem nevezhető aktuális ajánlatáról...

Továbbképzésünk elején vezető tisztségviselőink kötetlen beszélgetéseket folytattak a megjelent alapszervezeti és csoportvezetőkkel. A témák között az elmúlt időszak szakszervezet-politikai történései szerepeltek

 

 

 

 

A hivatalos rész Czövek János köszöntőjével kezdődött. Az elnök tájékoztatott a kongresszus után végrehajtott tisztújításokról, majd  minden új alapszervezeti vezetőt bemutatott a résztvevőknek. Ezt követően értékelte a 2011-es esztendőt, amit úgy jellemzett, hogy demonstrációk éve volt, és voltak jelentős eredményeink is. Elmondta, hogy milyen változásokat generált a Hjt. módosítás, majd hozzátette, hogy milyen gyalázatos helyzetbe kerültek az FRDÉSZ társszervezetei, de megemlítette azt is, hogy levelet küldtek a BM-s szakszervezeteknek, melyben felajánlotta a Hosz segítségét. Minden látszat ellenére a demonstráción résztvevő katonák fegyelmezettsége és példamutatása segítette a Hosz tárgyalási pozícióit. Kevéssel, de jobb helyzetben vagyunk, mint a többiek - tette hozzá a Hosz elnöke. Kitért a kétoldalú megállapodás fennálló problémáira, majd a március 20-i HÉF tapasztalatait is ismertette. Szendrei Zoltán alelnök hozzászólásában a segélyezés egyre fokozódó nehézségeit vázolta, majd kiemelte, hogy szakszervezetünk mindent megtesz azért, hogy az univerzális utalványkártya minél szélesebb körben elfogadott legyen. Kitért a CBA árúházlánc vezetőjével folytatott előrehaladott és a jelek szerint igen kedvező egyeztetésekre is, mely ugyanezt a fenti célt hivatott szolgálni.

 

Bazsik István alelnök azt kérte, hogy döntsön a tagság a képviseleti értekezleteken, hogy milyen kereset-megállapodást fogadjunk el. Miután elnökünk bemutatta Nagyné Horváth Katalint, az új gazdasági szakembert, könyvelőcégünk vezetőjét, Bazsik István a 2012. évi költségvetés-tervezetről tájékoztatott. A gazdasági ügyekért is felelős alelnök takarékosságra, valamint fegyelmezett gazdálkodásra és önmérsékletre hívta fel a figyelmet.

 

 

 

Ezt követően jogsegélyszolgálat-vezetőnk a folyamatban lévő jogi esetekről, peres ügyekről tájékoztatta a megjelent alapszervezeti- és csoportvezetőket.

Dr. Szőcs Ferenc tájékoztatójában kitért az aktuális peres ügyek mellett olyan tanulságos esetekre is, melyek ismerete a tagság számára fontosak lehetnek.  

 

 

 

Ezt követően a szárazföld,

 

 

 

 

 

 

a légierő,

 

 

 

 

 

 

 

a logisztika,

 

 

 

 

 

 

 

a közigazgatási és intézményi képviselet,

 

 

 

 

 

 

 

valamint a nyugállományú tagozat is megtárgyalta az elhangzottakat,

 

 

 

 

 

 

mellettük persze a rétegérdekek megjelenítés okán a katonanői szekció is értekezletet tartott. Bevezetőben Czövek János elnök és Lippai Csaba érdekvédelmi szakértő tájékoztatta a hölgyeket az elmúlt időszak érdekvédelmi-érdekképviseleti történéseiről. Ezt követően pedig a női szekció 2012-es feladatairól tárgyaltak a megjelentek. Bozzayné Horkai Renáta, a női szekció vezetője és a szekció elnökségi tagjai ekkor mondták el a legsürgetőbb problémáikat, köztük az egészségügyi és fizikai alkalmasság-vizsgálatokon tapasztalt anomáliákat is. A betervezett feladatok között részletesen szó esett arról, hogy a női szekció és a szerződéses szekció közösen szeretne sport- és egészségnapot tartani. A női szekció megbeszélést folytatott még a szeptemberi továbbképzéssel egybekötött szakmai napról, valamint a novemberi szentendrei csapatlátogatással egybekötött küldöttgyülésről is.  

 

A hölgyek egyébként a Szijártó Zsolt vezette szerződéses szekcióval közösen ki is alakították álláspontjukat a legfontosabb kérdésekben. A szerződéses szekciónál is Czövek János elnök tájékoztatott az aktuális kérdésekről. Miután valós helyzetet jól ábrázoló tükröt tartottunk a HÉF rendkívüli ülésen is a HM elé, a súlyos problémákat jól reprezentáló tagi leveleket is ismertettünk, sajnos támadásnak vette ezt a munkáltató – mondta az elnök.

Több szerződéses katona is megfogalmazta, hogy nagyon sürgősen tőkeinjekcióra van szükség, hiszen a szerződéses katonák felélték már szinte minden tartalékukat. A szekció értekezletén szó esett még arról, hogy egy katona illetménye sem lehet kevesebb, mint volt 2011-ben. A béren kívüli juttatások tekintetében ugyanakkor veszteségeket szenved el a katonatársadalom. Ezt követően a női és a szerződéses szekció közös rendezvényéről, a kétnapos továbbképzésről, illetve annak részletes programjáról egyeztettek. 

 

A szolgáltatásokról szóló tájékozatók a Honvéd Önkéntes Nyugdíjpénztárról szóló információkkal vette kezdetét. Kovács Imre pénztári megbízott aktuális tájékoztatójában a nyugdíjkassza hiányának okairól, a kedvezőtlen korfáról, vagyis az aktívak és az inaktívak kedvezőtlen arányáról, a nyugdíjcélú megtakarításokról, az önkéntes nyugdíjpénztári tagság előnyeiről, a munkáltatói támogatásról, a tagi kölcsönről, a hitelfelvételi lehetőségről, valamint az örökölhetőségről is szót ejtett. Előadása végén kérdésekre válaszolt a pénztári megbízott.

Kovács Tamás, a Letbroke Kft. ügyvezetője miután elmondta, hogy az Egység 2002 Kft.-vel kapcsolat már hosszabb időre tekint vissza, hozzátette: valamennyi pénzügyi termékre vonatkozóan a Letbroke Kft. megkezdte az egyeztetéseket több biztosítóval is.

Ezután többen, köztük a tataiak is a háborús övezetre köthető életbiztosításokról érdeklődtek. De azt a kényes témát is előhozták, hogy az időközben szolgálati járadékossá vált nyugállományúak - a pénzintézetek szerint - már rizikót jelentenek a bankoknak.

 

Ezt követően az Egység 2002 Kft. és a Honvédszakszervezet új és már jól bevált szolgáltatásait is csokorba szedtük. Részletes tájékoztató hangzott el a számtalan kedvezményt nyújtó EDC kártyáról, és a CIG Pannónia által, tagjaink részére nyújtott csoportos élet- és balesetbiztosításról is. A Silicon Dreams Kft. ügyvezetője pedig a belső kommunikáció hatékonyságának fejlesztésére, a webáruház létrehozására, az aranyalapú nyugdíj-előtakarékossági program megalkotására tett erőfeszítéseiről informálta a megjelenteket.  Dr. Hajós Dezső szolgáltatás- és tagszervező miután a tagsági kártyával járó EDC kedvezményekről tájékoztatott, elmondta azt is, hogy a hallgatói tagdíjak levonása rendeződött, a tagtoborzás ezt követően is folyamatos. 

Görög István ny. ezredes, a pákozdi nemzeti emlékhely igazgatója miután röviden bemutatta az emlékpark rövid történetét, azt kérte, hogy minél többen látogassák meg a pákozdi emlékparkot, mert érdemes.

 

 

 

Koncsik István, a Silicon Dreams Kft. ügyvezetője a Hosz megújuló weblapjáról, a belső kommunikáció aktivizálásáról adott információkat. A hsz.hu technikai kiszolgálásáért és az elektronikus levelezés zökkenőmentes lebonyolításáért is felelős rendszergazda a shop.hsz.hu webcímen elérhető webáruházról, valamint a nyugdíj-előtakarékosságról szóló aranyalapú megtakarítási programról (Arteus Capital), illetve befektetésről is részletesen beszélt. A katonanyugdíj program terjesztéséhez partnereket keres az Arteus Capital nevü cég - tette hozzá.  

 

Ezt követően a korábban meghirdetett nyereményjáték eredményhirdetése következett. A 352 beérkezett adatlapból a legtöbbet (134) Grell Norbert, a székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradóezred alapszervezeti vezetője gyüjtötte, így ő vehette át a győzteseknek járó dzsekit. Mögötte Bálint Ákos kaposvári és Jáger Lajos, a kecskeméti alapszervezet vezetője végzett. A felajánlott IPhone4-et Bali Krisztián, a kecskeméti Szentgyörgyi Dezső repülőbázison szolgáló tagunk nyerte. 

Gratulálunk a nyerteseknek! Egyben azt kérjük, hogy alapszervezeti- és csoportvezetőink gyüjtsék tovább az adatlapokat. 

 

A Katonákért Közhasznú Alapítvány tájékoztatóját Szekeres István tartotta. Az alapítvány kuratóriumi elnöke miután felhívta a figyelmet az szja 1%-a felajánlásának fontosságára, arról is beszélt, hogy május 18-ig lehet élni a Katonákért Alapítvány javára történő felajánlás lehetőségével.

 

 

Összefoglalásként elmondható, és a fentiekből is kiderül, hogy a háromnapos rendezvény rengeteg információval vértezte fel tisztségviselőinket, így érdemes megkeresni és megkérdezni a katonai szervezeteikhez visszatérő alapszervezeti és csoportvezetőket a legfontosabb tudnivalókról.

A jól megszervezett gazdag programnak az időjárás is kedvezett, hiszen a már-már nyárias meleg lehetőséget adott a kikapcsolódásra is.

A rövid séták, kötetlen beszélgetések, eszmecserék után a Honvéd Együttes müvésze lépett fel.

 

 

Állandó zenei vezetőnknek, Szijártó Zsoltnak köszönhetően az éneklésre, zenélésre és a táncra is lehetőség nyílt.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.

  Háború Művészete magazin

A Huntington Ingalls Industries newport news-i hajógyárában a közelmúltban kezdték el a befejezéséhez közeledő USS John F. Kennedy (CVN 79) nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó elektromágneses katapultjainak tesztelését.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.