2018. 02. 22. csütörtök
Gerzson
: 312 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Balatonkenese: tájékoztatók és kötetlen megbeszélések

Hosz  |  2012. 03. 26., 11:11

Aktív és nyugállományú, szerződéses és hivatásos katonák képviseletében jelent meg közel száz tisztségviselőnk, a hagyományos tavaszi szakszervezeti továbbképzésünkön. Március 21-23 között alapszervezeti és csoportvezetők mondhatták el véleményüket a kereset-megállapodás és a HM-Hosz közötti kétoldalú együttműködési megállapodás tervezetéről, a munkáltató kedvezőnek egyáltalán nem nevezhető aktuális ajánlatáról...

Továbbképzésünk elején vezető tisztségviselőink kötetlen beszélgetéseket folytattak a megjelent alapszervezeti és csoportvezetőkkel. A témák között az elmúlt időszak szakszervezet-politikai történései szerepeltek

 

 

 

 

A hivatalos rész Czövek János köszöntőjével kezdődött. Az elnök tájékoztatott a kongresszus után végrehajtott tisztújításokról, majd  minden új alapszervezeti vezetőt bemutatott a résztvevőknek. Ezt követően értékelte a 2011-es esztendőt, amit úgy jellemzett, hogy demonstrációk éve volt, és voltak jelentős eredményeink is. Elmondta, hogy milyen változásokat generált a Hjt. módosítás, majd hozzátette, hogy milyen gyalázatos helyzetbe kerültek az FRDÉSZ társszervezetei, de megemlítette azt is, hogy levelet küldtek a BM-s szakszervezeteknek, melyben felajánlotta a Hosz segítségét. Minden látszat ellenére a demonstráción résztvevő katonák fegyelmezettsége és példamutatása segítette a Hosz tárgyalási pozícióit. Kevéssel, de jobb helyzetben vagyunk, mint a többiek - tette hozzá a Hosz elnöke. Kitért a kétoldalú megállapodás fennálló problémáira, majd a március 20-i HÉF tapasztalatait is ismertette. Szendrei Zoltán alelnök hozzászólásában a segélyezés egyre fokozódó nehézségeit vázolta, majd kiemelte, hogy szakszervezetünk mindent megtesz azért, hogy az univerzális utalványkártya minél szélesebb körben elfogadott legyen. Kitért a CBA árúházlánc vezetőjével folytatott előrehaladott és a jelek szerint igen kedvező egyeztetésekre is, mely ugyanezt a fenti célt hivatott szolgálni.

 

Bazsik István alelnök azt kérte, hogy döntsön a tagság a képviseleti értekezleteken, hogy milyen kereset-megállapodást fogadjunk el. Miután elnökünk bemutatta Nagyné Horváth Katalint, az új gazdasági szakembert, könyvelőcégünk vezetőjét, Bazsik István a 2012. évi költségvetés-tervezetről tájékoztatott. A gazdasági ügyekért is felelős alelnök takarékosságra, valamint fegyelmezett gazdálkodásra és önmérsékletre hívta fel a figyelmet.

 

 

 

Ezt követően jogsegélyszolgálat-vezetőnk a folyamatban lévő jogi esetekről, peres ügyekről tájékoztatta a megjelent alapszervezeti- és csoportvezetőket.

Dr. Szőcs Ferenc tájékoztatójában kitért az aktuális peres ügyek mellett olyan tanulságos esetekre is, melyek ismerete a tagság számára fontosak lehetnek.  

 

 

 

Ezt követően a szárazföld,

 

 

 

 

 

 

a légierő,

 

 

 

 

 

 

 

a logisztika,

 

 

 

 

 

 

 

a közigazgatási és intézményi képviselet,

 

 

 

 

 

 

 

valamint a nyugállományú tagozat is megtárgyalta az elhangzottakat,

 

 

 

 

 

 

mellettük persze a rétegérdekek megjelenítés okán a katonanői szekció is értekezletet tartott. Bevezetőben Czövek János elnök és Lippai Csaba érdekvédelmi szakértő tájékoztatta a hölgyeket az elmúlt időszak érdekvédelmi-érdekképviseleti történéseiről. Ezt követően pedig a női szekció 2012-es feladatairól tárgyaltak a megjelentek. Bozzayné Horkai Renáta, a női szekció vezetője és a szekció elnökségi tagjai ekkor mondták el a legsürgetőbb problémáikat, köztük az egészségügyi és fizikai alkalmasság-vizsgálatokon tapasztalt anomáliákat is. A betervezett feladatok között részletesen szó esett arról, hogy a női szekció és a szerződéses szekció közösen szeretne sport- és egészségnapot tartani. A női szekció megbeszélést folytatott még a szeptemberi továbbképzéssel egybekötött szakmai napról, valamint a novemberi szentendrei csapatlátogatással egybekötött küldöttgyülésről is.  

 

A hölgyek egyébként a Szijártó Zsolt vezette szerződéses szekcióval közösen ki is alakították álláspontjukat a legfontosabb kérdésekben. A szerződéses szekciónál is Czövek János elnök tájékoztatott az aktuális kérdésekről. Miután valós helyzetet jól ábrázoló tükröt tartottunk a HÉF rendkívüli ülésen is a HM elé, a súlyos problémákat jól reprezentáló tagi leveleket is ismertettünk, sajnos támadásnak vette ezt a munkáltató – mondta az elnök.

Több szerződéses katona is megfogalmazta, hogy nagyon sürgősen tőkeinjekcióra van szükség, hiszen a szerződéses katonák felélték már szinte minden tartalékukat. A szekció értekezletén szó esett még arról, hogy egy katona illetménye sem lehet kevesebb, mint volt 2011-ben. A béren kívüli juttatások tekintetében ugyanakkor veszteségeket szenved el a katonatársadalom. Ezt követően a női és a szerződéses szekció közös rendezvényéről, a kétnapos továbbképzésről, illetve annak részletes programjáról egyeztettek. 

 

A szolgáltatásokról szóló tájékozatók a Honvéd Önkéntes Nyugdíjpénztárról szóló információkkal vette kezdetét. Kovács Imre pénztári megbízott aktuális tájékoztatójában a nyugdíjkassza hiányának okairól, a kedvezőtlen korfáról, vagyis az aktívak és az inaktívak kedvezőtlen arányáról, a nyugdíjcélú megtakarításokról, az önkéntes nyugdíjpénztári tagság előnyeiről, a munkáltatói támogatásról, a tagi kölcsönről, a hitelfelvételi lehetőségről, valamint az örökölhetőségről is szót ejtett. Előadása végén kérdésekre válaszolt a pénztári megbízott.

Kovács Tamás, a Letbroke Kft. ügyvezetője miután elmondta, hogy az Egység 2002 Kft.-vel kapcsolat már hosszabb időre tekint vissza, hozzátette: valamennyi pénzügyi termékre vonatkozóan a Letbroke Kft. megkezdte az egyeztetéseket több biztosítóval is.

Ezután többen, köztük a tataiak is a háborús övezetre köthető életbiztosításokról érdeklődtek. De azt a kényes témát is előhozták, hogy az időközben szolgálati járadékossá vált nyugállományúak - a pénzintézetek szerint - már rizikót jelentenek a bankoknak.

 

Ezt követően az Egység 2002 Kft. és a Honvédszakszervezet új és már jól bevált szolgáltatásait is csokorba szedtük. Részletes tájékoztató hangzott el a számtalan kedvezményt nyújtó EDC kártyáról, és a CIG Pannónia által, tagjaink részére nyújtott csoportos élet- és balesetbiztosításról is. A Silicon Dreams Kft. ügyvezetője pedig a belső kommunikáció hatékonyságának fejlesztésére, a webáruház létrehozására, az aranyalapú nyugdíj-előtakarékossági program megalkotására tett erőfeszítéseiről informálta a megjelenteket.  Dr. Hajós Dezső szolgáltatás- és tagszervező miután a tagsági kártyával járó EDC kedvezményekről tájékoztatott, elmondta azt is, hogy a hallgatói tagdíjak levonása rendeződött, a tagtoborzás ezt követően is folyamatos. 

Görög István ny. ezredes, a pákozdi nemzeti emlékhely igazgatója miután röviden bemutatta az emlékpark rövid történetét, azt kérte, hogy minél többen látogassák meg a pákozdi emlékparkot, mert érdemes.

 

 

 

Koncsik István, a Silicon Dreams Kft. ügyvezetője a Hosz megújuló weblapjáról, a belső kommunikáció aktivizálásáról adott információkat. A hsz.hu technikai kiszolgálásáért és az elektronikus levelezés zökkenőmentes lebonyolításáért is felelős rendszergazda a shop.hsz.hu webcímen elérhető webáruházról, valamint a nyugdíj-előtakarékosságról szóló aranyalapú megtakarítási programról (Arteus Capital), illetve befektetésről is részletesen beszélt. A katonanyugdíj program terjesztéséhez partnereket keres az Arteus Capital nevü cég - tette hozzá.  

 

Ezt követően a korábban meghirdetett nyereményjáték eredményhirdetése következett. A 352 beérkezett adatlapból a legtöbbet (134) Grell Norbert, a székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradóezred alapszervezeti vezetője gyüjtötte, így ő vehette át a győzteseknek járó dzsekit. Mögötte Bálint Ákos kaposvári és Jáger Lajos, a kecskeméti alapszervezet vezetője végzett. A felajánlott IPhone4-et Bali Krisztián, a kecskeméti Szentgyörgyi Dezső repülőbázison szolgáló tagunk nyerte. 

Gratulálunk a nyerteseknek! Egyben azt kérjük, hogy alapszervezeti- és csoportvezetőink gyüjtsék tovább az adatlapokat. 

 

A Katonákért Közhasznú Alapítvány tájékoztatóját Szekeres István tartotta. Az alapítvány kuratóriumi elnöke miután felhívta a figyelmet az szja 1%-a felajánlásának fontosságára, arról is beszélt, hogy május 18-ig lehet élni a Katonákért Alapítvány javára történő felajánlás lehetőségével.

 

 

Összefoglalásként elmondható, és a fentiekből is kiderül, hogy a háromnapos rendezvény rengeteg információval vértezte fel tisztségviselőinket, így érdemes megkeresni és megkérdezni a katonai szervezeteikhez visszatérő alapszervezeti és csoportvezetőket a legfontosabb tudnivalókról.

A jól megszervezett gazdag programnak az időjárás is kedvezett, hiszen a már-már nyárias meleg lehetőséget adott a kikapcsolódásra is.

A rövid séták, kötetlen beszélgetések, eszmecserék után a Honvéd Együttes müvésze lépett fel.

 

 

Állandó zenei vezetőnknek, Szijártó Zsoltnak köszönhetően az éneklésre, zenélésre és a táncra is lehetőség nyílt.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Orosz hírforrások a napokban számoltak be arról, hogy az Orosz Haditengerészet Szu-30SzM pilótái először gyakorolhatták a légi utántöltést, mutatjuk róla a nyilvánosságra hozott videót.

  Háború Művészete magazin

Kína felfuttatta a korai előrejelző és légtérellenőrző (Airborne Early Warning and Control – AEW&C) repülőgépeinek gyártását. Ahogy azt egy kínai katonai repülés szakértő megállapította, ez az „alap repülőgép érettségének” egyik jele.