2018. 02. 20. kedd
Aladár, Álmos
: 311 Ft   : 251 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hosz választmánya: kilépünk az FRDÉSZ-ből

Hosz  |  2012. 04. 25., 15:27

Április 26-27-én a badacsonylábdi Honvéd üdülőben tartotta választmányi ülését szakszervezetünk. A döntéshozó fórum miután határozott arról, hogy továbbra is feszes és szigorúan takarékos költségvetést követ, elfogadta ennek jegyében a 2012. évi büdzsé módosítását is. Helyszíni tudósításunkból az is kiderül, hogy a tagszervezetek kompromisszum-képtelensége, valamint a működési anomáliák miatt május elsejei hatállyal szakszervezetünk kilép a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségéből (FRDÉSZ)... 

A választmányi ülés előtt a szárazföldi-, a légierő-, a közigazgatási-, a logisztikai képviselet, valamint a nyugállományú tagozat is megtartotta saját értekezletét.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szakszervezetünk elnöke, Czövek János köszöntőjében elmondta, hogy a választmányi ülés legfőbb célja a 2011-es kongresszuson meghatározott feladatok végrehajtásáról szóló beszámoló, valamint a módosított költségvetés elfogadása.

A döntéshozó fórum tisztségviselőinek – levezető elnök, jegyzőkönyvvezető, mandátumvizsgáló- és szavazatszámláló bizottság, jegyzőkönyv hitelesítők – megválasztása után Koncsecskó László levezető elnök  rövid általános tájékoztatót tartott az ülés lefolyásáról.

A választmányi ülés 87/68 küldöttel, 78,2%-os részvétel mellett volt határozatképes.

 

 

 

 

 

A napirendi témák elfogadása után az elnökség tájékoztatója hangzott el. Czövek János, Hosz elnöke kiemelte: az ősszel megrendezett kongresszus után az alapszervezeteknél is lebonyolítottuk a tisztújítást. Megkezdtük a tavaszi tagtoborzó kampányt, már eddig is számos helyőrségben – a parancsnokok együttmüködésével – megjelentünk. Az eddigi tapasztalatok alapján megállapíthatjuk, hogy a tagság érdeklődő, információkra éhes.

A Hosz elnöke a 2012. évi kereset-tárgyalások befejezéséről is tájékoztatott. E témával kapcsolatban elmondta: hiába tett le több konkrét javaslatot is szakszervezetünk, forráshiány miatt a  munkáltató azokat nem fogadta be. Az április 20-án aláírt megállapodás rendkívül nehéz tárgyalási fordulók után jött létre. Eljutottunk a falig, ennél tovább idén nem jutottunk, sajnos nem juthattunk.

A Hosz és a HM közötti kétoldalú megállapodásról elhangzott, hogy idén is lehetőség lesz a honvédségi autóbuszok kedvezményes térítéses igénybevételére, emellett évente több alkalommal biztosítja a tisztségviselők részére a munkáltató, hogy a szakszervezeti eseményeken megjelenhessenek.

Az elnök bejelentette, hogy a kongresszuson módosított Alapszabályunkat a bíróság április 6-án elfogadta. Ennél a témánál dr. Szőcs Ferenc jogsegélyszolgálat-vezető bővebb tájékoztatást is adott a választmány számára.

Ezt követően az Egység 2002 Kft., majd az FRDÉSZ aktuális ügyeiről tájékoztatott az elnök. Elhangzott, hogy a Kft. ügyvezetője, Ferenczi-Hevér Mónika május 31-i hatállyal nem folytatja tovább a cégvezetést, pótlásáról mihamarabb gondoskodni kell. A választmány megköszönte az ügyvezető asszony eddigi lelkiismeretes munkáját. Czövek János az április 24-én megrendezett FRDÉSZ Küldöttgyülésen a szövetség egyes tagszervezetei részéről újfent megtapasztalt kompromisszum-képtelenségről is informálta a megjelenteket.  

 

Ezt követően a Hosz 2011. évi zárszámadásáról és számviteli beszámolási kötelezettségéről szóló választmányi határozattervezetet Bazsik István ismertette. Az alelnök kiemelte: az eredmény önmagáért beszél. Idén lesz először lehetőségünk arra, hogy befektetéseinket feloldjuk.

 

 

 

 

 

Az Ellenőrző Bizottság albizottsága után a könyvvizsgáló is elfogadásra javasolta a tervezetet. 

Michelbergerné elmondta: A Hosz éves beszámolóját az érvényes nemzeti standardok alapján megvizsgáltuk. Ez alapján elmondható, hogy az eszközök és források végösszege továbbra is stabil müködést feltételeznek. A beszámoló a vagyoni és pénzügyi helyzetről valós képet mutat.   

A választmány e tervezet mellett a 2011. évi költségvetés teljesüléséről szóló, a 2011. évi egyszerüsített éves beszámolót (mérleg és eredmény kimutatás), valamint a befektetések és ingatlanok értékének 2011. 12. 31-i állapotáról szóló jelentést is elfogadta.

 

 

Szövetségi és nemzetközi kapcsolatokról Szendrei Zoltán tájékoztatott. Az alelnök elmondta: a többmilliós tagdíjunkért szinte semmit nem kapunk, sokkal többet ér ez a forrás, ha a tagságra költjük. Ezért a megfigyelői státuszt szeretnénk fenntartani.

Az EUROMIL tagságról és a nemzetközi szövetségi tagdíj-fizetésének felfüggesztésére vonatkozó javaslatot a választmány egy ellenszavazattal elfogadta.  

 

 

 

 

 

 

A hazai konföderációk és szövetségi kapcsolatok megtárgyalásáról szóló tervezetet Sörös István terjesztette elő. A nyugállományú tagozat elnöke elmondta: a versenyszférához tartozó konföderációk létrehoztak egy érdekvédelmi fórumot, mindenki vár bennünket a saját soraiba, támogatni is tudnának bennünket.

Bazsik István alelnök az országos szintü szakszervezeti szövetségnek történő tagdíjfizetési kötelezettségről szólva elmondta, hogy felszabadítjuk az ideszánt forrásokat.

A választmány 3 tartózkodással elfogadta azt a javaslatot, mely szerint a szövetségi kapcsolatokról szóló munkabizottság tovább folytatja a munkáját.

Ezt követően Bácskai István elnökségi tag javaslatára - az FRDÉSZ egyes tagszervezetei részéről huzamosabb idő óta tapasztalt kompromisszum-képtelenség, valamint a müködési zavarok miatt - a Hosz választmánya 6 tartózkodással, 1 ellenszavazattal úgy határozott, hogy FRDÉSZ tagsági viszonyunkat 2012. május 1-jei hatállyal megszüntetjük.

 

A 2012. évi költségvetés módosításáról szóló határozat-tervezetet Bazsik István terjesztette elő. Az alelnök elmondta: a jelentős bankszámla-egyenleg, az ingatlanok értékei, a befektetéseink és hozamaik biztosítják, hogy vagyonunk ebben az évben növekedjen. A vagyon felélésére 2013-ban sem kerülhet sor, ezért mind személyi- mind dologi kiadásokban takarékoskodni fogunk, csökkentjük kiadásainkat.

Miután az előterjesztéshez hozzászóló EB elnök elfogadásra javasolta a módosítást, a választmány 1 tartózkodással elfogadta azt.

A kongresszus határozata értelmében a tisztségviselők díjazásáról is a választmány döntött. Az önkontrollt tanúsító szakszervezeti vezetés előterjesztését - a két módosító javaslat elfogadása után - a választmány egyhangúan elfogadta.

A szerződéses szekció és a nyugállományú tagozat SZMSZ-ének elfogadása során Biri Viktor, a szekció alelnöke és Sörös István tagozatelnök terjesztette elő a módosításokat. A választmány mindkettőt módosításokkal, de elfogadta.

A választmányi ülés közepén, pontosan 17.23h-kor a levezető elnök bejelentette, hogy nagyon örömteli sms-t kapott, eszerint megszületett a szerződéses szekció elnökének kislánya, Szijártó Rebeka. A több mint 4 kg-mal és 56 cm-rel született kislány és édesanyja egészséges. Gratulálunk, Zsolt!

 

Az egyebek napirendi téma során először a Katonákért Közhasznú Alapítvány tájékoztatója hangzott el. Szekeres István többek között elmondta: a segélyezés a normál rendben zajlik, a korkedvezményes nyugdíjak megvonásával kapcsolatban pertársaságunk már Strasbourghoz fordult.

A kuratóriumi elnök arra is felhívta a figyelmet, hogy közeleg az szja 1%-ának felajánlásának határideje (május 21.), ezért azt kérte, hogy minél többen ajánlják fel adójuk egy százalékát a Katonákért Alapítvány javára.

 

 

 

 

 

Dr. Hajós Dezső szolgáltatás-és tagszervező az aktuális szolgáltatásokról, biztosításokról, valamint a tagszervezési kampányról adott rengeteg hasznos információt. Hajós Dezső beszélt a kerékpáros kampányokról, a ,,Bringázz a munkába", valamint a ,,Tekerj a sereggel" mozgalomról is. Az előadó emellett a július 7-i ceglédi és a tatabányai fürdőnapról is beszélt.

 

Ezt követően az Ellenőrző Bizottság számolt be a kongresszuson, számára meghatározott feladatok végrehajtásáról, a korábbi években lebonyolított családi napok, szakszervezeti rendezvények megvizsgált dokumentumainak hitelességéről, valamint az elmúlt években lebonyolított családi napi rendezvények költségeiről.

A Hosz támogatási szabályzatáról szóló határozat-tervezetet Bazsik István alelnök terjesztette elő. A kérdések és válaszok után a választmány elfogadta a határozatot.

Zárszavában a Hosz elnöke elmondta: Konstruktív ülés volt, nagyon sok feladatot végrehajtottunk.

 

A badacsonylábdi rendezvény második napján az aktuális témák és az előttünk álló rendezvények szervezési és lebonyolítási feladatainak megbeszélése céljából újra összeültek a képviseletek.

 

 

 

 

 

 

 

 

A választmány által elfogadott sajtóközleményt Szita Róbert kommunikációs szakértő ismerette.

 

             Sajtóközlemény

 

A Honvédszakszervezet (Hosz) április 26-án a badacsonylábdi Honvéd Üdülőben (KORK) tartotta választmányi ülését.

Az április 20-án aláírt kereset-megállapodással kapcsolatban a reprezentatív katona-szakszervezet döntéshozó fóruma kifejtette, hogy hiába tett le több konkrét javaslatot a Hosz, forráshiány miatt igazán nem történt előrelépés. Az aláírt megállapodás rendkívül nehéz tárgyalási fordulók után jött létre. A Hosz elnökét idézve ,,Eljutottunk a falig, ennél tovább idén nem jutottunk, sajnos nem is juthattunk.” A Honvédszakszervezet hangsúlyozta, hogy 2013-ban már mindenképpen szükséges lesz a katonák számára az illetményemelés.

 

A Hosz 2011. évi zárszámadásáról és számviteli beszámolási kötelezettségéről szóló választmányi határozattervezet tárgyalása során elhangzott, hogy továbbra is feszes és szigorú takarékoskodást követ majd a szakszervezet. A 2011. évi költségvetés teljesüléséről szóló beszámoló elfogadása után a 2011. évi egyszerüsített éves beszámolót, a mérleg és eredmény kimutatásról szóló beszámolót, valamint a 2012. évi költségvetés módosítását is elfogadta a döntéshozó fórum.  

 

A választmány felülvizsgálta az EUROMIL tagsággal járó tagdíjfizetési kötelezettséget, majd a hazai konföderációkkal való kapcsolattartásról is tárgyaltak.

 

A Hosz választmánya arról is döntött, hogy május 1-jei hatállyal az elmúlt időszakban tapasztalt kompromisszum-képtelenség, valamint müködési anomáliák miatt a Hosz kilép a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségéből (FRDÉSZ).

 

Badacsonylábdi, 2012. április 26. 

                                                                      Czövek János elnök sk.  

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Ausztria új kormánya újra megvizsgálja az előző kormány 2 milliárd dolláros Eurofighter programját. A védelmi miniszter kifejezte a kormány hajlandóságát a tárgyalásokra a gyártókkal folytatott jogi csata során.

  Háború Művészete magazin

A szingapúri vállalat hamarosan átadja az Amerikai Hadseregnek azt a prototípus harcjárművet, melyet a Mobil Védett Tűzerő (Mobile Protected Firepower) programban szeretne eladni – nagy tételben persze.