2017. 12. 12. kedd
Gabriella
: 314 Ft   : 267 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hosz választmánya: kilépünk az FRDÉSZ-ből

Hosz  |  2012. 04. 25., 15:27

Április 26-27-én a badacsonylábdi Honvéd üdülőben tartotta választmányi ülését szakszervezetünk. A döntéshozó fórum miután határozott arról, hogy továbbra is feszes és szigorúan takarékos költségvetést követ, elfogadta ennek jegyében a 2012. évi büdzsé módosítását is. Helyszíni tudósításunkból az is kiderül, hogy a tagszervezetek kompromisszum-képtelensége, valamint a működési anomáliák miatt május elsejei hatállyal szakszervezetünk kilép a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségéből (FRDÉSZ)... 

A választmányi ülés előtt a szárazföldi-, a légierő-, a közigazgatási-, a logisztikai képviselet, valamint a nyugállományú tagozat is megtartotta saját értekezletét.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szakszervezetünk elnöke, Czövek János köszöntőjében elmondta, hogy a választmányi ülés legfőbb célja a 2011-es kongresszuson meghatározott feladatok végrehajtásáról szóló beszámoló, valamint a módosított költségvetés elfogadása.

A döntéshozó fórum tisztségviselőinek – levezető elnök, jegyzőkönyvvezető, mandátumvizsgáló- és szavazatszámláló bizottság, jegyzőkönyv hitelesítők – megválasztása után Koncsecskó László levezető elnök  rövid általános tájékoztatót tartott az ülés lefolyásáról.

A választmányi ülés 87/68 küldöttel, 78,2%-os részvétel mellett volt határozatképes.

 

 

 

 

 

A napirendi témák elfogadása után az elnökség tájékoztatója hangzott el. Czövek János, Hosz elnöke kiemelte: az ősszel megrendezett kongresszus után az alapszervezeteknél is lebonyolítottuk a tisztújítást. Megkezdtük a tavaszi tagtoborzó kampányt, már eddig is számos helyőrségben – a parancsnokok együttmüködésével – megjelentünk. Az eddigi tapasztalatok alapján megállapíthatjuk, hogy a tagság érdeklődő, információkra éhes.

A Hosz elnöke a 2012. évi kereset-tárgyalások befejezéséről is tájékoztatott. E témával kapcsolatban elmondta: hiába tett le több konkrét javaslatot is szakszervezetünk, forráshiány miatt a  munkáltató azokat nem fogadta be. Az április 20-án aláírt megállapodás rendkívül nehéz tárgyalási fordulók után jött létre. Eljutottunk a falig, ennél tovább idén nem jutottunk, sajnos nem juthattunk.

A Hosz és a HM közötti kétoldalú megállapodásról elhangzott, hogy idén is lehetőség lesz a honvédségi autóbuszok kedvezményes térítéses igénybevételére, emellett évente több alkalommal biztosítja a tisztségviselők részére a munkáltató, hogy a szakszervezeti eseményeken megjelenhessenek.

Az elnök bejelentette, hogy a kongresszuson módosított Alapszabályunkat a bíróság április 6-án elfogadta. Ennél a témánál dr. Szőcs Ferenc jogsegélyszolgálat-vezető bővebb tájékoztatást is adott a választmány számára.

Ezt követően az Egység 2002 Kft., majd az FRDÉSZ aktuális ügyeiről tájékoztatott az elnök. Elhangzott, hogy a Kft. ügyvezetője, Ferenczi-Hevér Mónika május 31-i hatállyal nem folytatja tovább a cégvezetést, pótlásáról mihamarabb gondoskodni kell. A választmány megköszönte az ügyvezető asszony eddigi lelkiismeretes munkáját. Czövek János az április 24-én megrendezett FRDÉSZ Küldöttgyülésen a szövetség egyes tagszervezetei részéről újfent megtapasztalt kompromisszum-képtelenségről is informálta a megjelenteket.  

 

Ezt követően a Hosz 2011. évi zárszámadásáról és számviteli beszámolási kötelezettségéről szóló választmányi határozattervezetet Bazsik István ismertette. Az alelnök kiemelte: az eredmény önmagáért beszél. Idén lesz először lehetőségünk arra, hogy befektetéseinket feloldjuk.

 

 

 

 

 

Az Ellenőrző Bizottság albizottsága után a könyvvizsgáló is elfogadásra javasolta a tervezetet. 

Michelbergerné elmondta: A Hosz éves beszámolóját az érvényes nemzeti standardok alapján megvizsgáltuk. Ez alapján elmondható, hogy az eszközök és források végösszege továbbra is stabil müködést feltételeznek. A beszámoló a vagyoni és pénzügyi helyzetről valós képet mutat.   

A választmány e tervezet mellett a 2011. évi költségvetés teljesüléséről szóló, a 2011. évi egyszerüsített éves beszámolót (mérleg és eredmény kimutatás), valamint a befektetések és ingatlanok értékének 2011. 12. 31-i állapotáról szóló jelentést is elfogadta.

 

 

Szövetségi és nemzetközi kapcsolatokról Szendrei Zoltán tájékoztatott. Az alelnök elmondta: a többmilliós tagdíjunkért szinte semmit nem kapunk, sokkal többet ér ez a forrás, ha a tagságra költjük. Ezért a megfigyelői státuszt szeretnénk fenntartani.

Az EUROMIL tagságról és a nemzetközi szövetségi tagdíj-fizetésének felfüggesztésére vonatkozó javaslatot a választmány egy ellenszavazattal elfogadta.  

 

 

 

 

 

 

A hazai konföderációk és szövetségi kapcsolatok megtárgyalásáról szóló tervezetet Sörös István terjesztette elő. A nyugállományú tagozat elnöke elmondta: a versenyszférához tartozó konföderációk létrehoztak egy érdekvédelmi fórumot, mindenki vár bennünket a saját soraiba, támogatni is tudnának bennünket.

Bazsik István alelnök az országos szintü szakszervezeti szövetségnek történő tagdíjfizetési kötelezettségről szólva elmondta, hogy felszabadítjuk az ideszánt forrásokat.

A választmány 3 tartózkodással elfogadta azt a javaslatot, mely szerint a szövetségi kapcsolatokról szóló munkabizottság tovább folytatja a munkáját.

Ezt követően Bácskai István elnökségi tag javaslatára - az FRDÉSZ egyes tagszervezetei részéről huzamosabb idő óta tapasztalt kompromisszum-képtelenség, valamint a müködési zavarok miatt - a Hosz választmánya 6 tartózkodással, 1 ellenszavazattal úgy határozott, hogy FRDÉSZ tagsági viszonyunkat 2012. május 1-jei hatállyal megszüntetjük.

 

A 2012. évi költségvetés módosításáról szóló határozat-tervezetet Bazsik István terjesztette elő. Az alelnök elmondta: a jelentős bankszámla-egyenleg, az ingatlanok értékei, a befektetéseink és hozamaik biztosítják, hogy vagyonunk ebben az évben növekedjen. A vagyon felélésére 2013-ban sem kerülhet sor, ezért mind személyi- mind dologi kiadásokban takarékoskodni fogunk, csökkentjük kiadásainkat.

Miután az előterjesztéshez hozzászóló EB elnök elfogadásra javasolta a módosítást, a választmány 1 tartózkodással elfogadta azt.

A kongresszus határozata értelmében a tisztségviselők díjazásáról is a választmány döntött. Az önkontrollt tanúsító szakszervezeti vezetés előterjesztését - a két módosító javaslat elfogadása után - a választmány egyhangúan elfogadta.

A szerződéses szekció és a nyugállományú tagozat SZMSZ-ének elfogadása során Biri Viktor, a szekció alelnöke és Sörös István tagozatelnök terjesztette elő a módosításokat. A választmány mindkettőt módosításokkal, de elfogadta.

A választmányi ülés közepén, pontosan 17.23h-kor a levezető elnök bejelentette, hogy nagyon örömteli sms-t kapott, eszerint megszületett a szerződéses szekció elnökének kislánya, Szijártó Rebeka. A több mint 4 kg-mal és 56 cm-rel született kislány és édesanyja egészséges. Gratulálunk, Zsolt!

 

Az egyebek napirendi téma során először a Katonákért Közhasznú Alapítvány tájékoztatója hangzott el. Szekeres István többek között elmondta: a segélyezés a normál rendben zajlik, a korkedvezményes nyugdíjak megvonásával kapcsolatban pertársaságunk már Strasbourghoz fordult.

A kuratóriumi elnök arra is felhívta a figyelmet, hogy közeleg az szja 1%-ának felajánlásának határideje (május 21.), ezért azt kérte, hogy minél többen ajánlják fel adójuk egy százalékát a Katonákért Alapítvány javára.

 

 

 

 

 

Dr. Hajós Dezső szolgáltatás-és tagszervező az aktuális szolgáltatásokról, biztosításokról, valamint a tagszervezési kampányról adott rengeteg hasznos információt. Hajós Dezső beszélt a kerékpáros kampányokról, a ,,Bringázz a munkába", valamint a ,,Tekerj a sereggel" mozgalomról is. Az előadó emellett a július 7-i ceglédi és a tatabányai fürdőnapról is beszélt.

 

Ezt követően az Ellenőrző Bizottság számolt be a kongresszuson, számára meghatározott feladatok végrehajtásáról, a korábbi években lebonyolított családi napok, szakszervezeti rendezvények megvizsgált dokumentumainak hitelességéről, valamint az elmúlt években lebonyolított családi napi rendezvények költségeiről.

A Hosz támogatási szabályzatáról szóló határozat-tervezetet Bazsik István alelnök terjesztette elő. A kérdések és válaszok után a választmány elfogadta a határozatot.

Zárszavában a Hosz elnöke elmondta: Konstruktív ülés volt, nagyon sok feladatot végrehajtottunk.

 

A badacsonylábdi rendezvény második napján az aktuális témák és az előttünk álló rendezvények szervezési és lebonyolítási feladatainak megbeszélése céljából újra összeültek a képviseletek.

 

 

 

 

 

 

 

 

A választmány által elfogadott sajtóközleményt Szita Róbert kommunikációs szakértő ismerette.

 

             Sajtóközlemény

 

A Honvédszakszervezet (Hosz) április 26-án a badacsonylábdi Honvéd Üdülőben (KORK) tartotta választmányi ülését.

Az április 20-án aláírt kereset-megállapodással kapcsolatban a reprezentatív katona-szakszervezet döntéshozó fóruma kifejtette, hogy hiába tett le több konkrét javaslatot a Hosz, forráshiány miatt igazán nem történt előrelépés. Az aláírt megállapodás rendkívül nehéz tárgyalási fordulók után jött létre. A Hosz elnökét idézve ,,Eljutottunk a falig, ennél tovább idén nem jutottunk, sajnos nem is juthattunk.” A Honvédszakszervezet hangsúlyozta, hogy 2013-ban már mindenképpen szükséges lesz a katonák számára az illetményemelés.

 

A Hosz 2011. évi zárszámadásáról és számviteli beszámolási kötelezettségéről szóló választmányi határozattervezet tárgyalása során elhangzott, hogy továbbra is feszes és szigorú takarékoskodást követ majd a szakszervezet. A 2011. évi költségvetés teljesüléséről szóló beszámoló elfogadása után a 2011. évi egyszerüsített éves beszámolót, a mérleg és eredmény kimutatásról szóló beszámolót, valamint a 2012. évi költségvetés módosítását is elfogadta a döntéshozó fórum.  

 

A választmány felülvizsgálta az EUROMIL tagsággal járó tagdíjfizetési kötelezettséget, majd a hazai konföderációkkal való kapcsolattartásról is tárgyaltak.

 

A Hosz választmánya arról is döntött, hogy május 1-jei hatállyal az elmúlt időszakban tapasztalt kompromisszum-képtelenség, valamint müködési anomáliák miatt a Hosz kilép a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségéből (FRDÉSZ).

 

Badacsonylábdi, 2012. április 26. 

                                                                      Czövek János elnök sk.  

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2017. 12. 12., 13:58
A LIGA Szakszervezetek szolgáltatáscsomagja a HungaryCard Turizmus kártyával bővült. Közel 770 partner 1000 elfogadóhelyén érvényes kártyákat a LIGA Szakszervezetek tagjai (kártyától függően) 25-75 százalékos kedvezménnyel tudják megvásárolni.
2017. 12. 12., 14:07
A külföldön munkát vállalók ezentúl egyszerűbben vehetnék igénybe a társadalombiztosítási ellátásokat – legalábbis, ha elfogadják a Bizottság előterjesztését Európai Társadalombiztosítási Szám bevezetéséről.
2017. 12. 01., 11:55
2017. november 30-án a LIGA Tanács tisztújító ülését tartotta Budapesten. A tagszervezetek küldöttei szinte teljes egészében újjáválasztották a korábbi tisztségviselőket, így 99,1 százalékos szavazataránnyal Doszpolyné dr. Mészáros Melindát, a szervezet 2016 májusában megválasztott elnökét.
2017-12-04 13:22:51
Az MH 86. Szolnok Helikopterbázis alapkiképzésén résztvevő állomány részére a tartottak tájékoztatót a Honvédszakszervezet tisztségviselői 2017. november 27-én. Szendrei Zoltán alelnök és Mészáros Tibor alapszervezeti vezető tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy milyen előnyökkel jár részükre a szakszervezeti tagság.
2017-11-28 12:31:40
2017. november 21-én a HR Portál hosszabb interjút közölt a LIGA Szakszervezetek elnökével. A lap dr. Mészáros Melindát többek között a szakszervezetek terveiről, a munkaerő-piaci változásokról és a szakszervezetek-kormány tárgyalásokról kérdezte.
2017-11-28 12:28:20
Vasárnap kora délután a Vörösmarty téren és környékén szolgálatot teljesítő katonák arra lettek figyelmesek, hogy egy férfi összeesik az utcán. Az MH Katonai Rendészeti Központ állományába tartozó Bagyura János törzszászlós és Dusnoki István szakaszvezető azonnal értesítette az adventi vásár egészségügyi biztosításáért felelős szakembereit.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Az Orosz Védelmi Minisztérium megbízásából ez év augusztusában az „Orosz Helikopterek” konzorcium belekezdett egy hosszú távú projektbe, mely a jövő nagysebességű harci helikopterét hivatott kifejleszteni.

  Háború Művészete magazin

Elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki villámlátogatásra érkezett Szíriába, a hmejmími orosz légitámaszpontra.