2018. 03. 24. szombat
Gábor, Karina
: 313 Ft   : 254 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Eredményes évet zárt a Katonákért Alapítvány

Hosz  |  2012. 05. 30., 16:13

A Katonákért Alapítvány eredményes évet tudhat maga mögött - hangzott el a Hosz által létrehozott alapítvány május 30-i kuratóriumi ülésén. Az éves beszámolból kiderült, hogy 2011-ben is takarékosan működött az alapítvány. Az eseményen szakszervezetünket Szendrei Zoltán alelnök képviselte, aki - az alapító nevében - további támogatásáról biztosította a kuratóriumot…

A legutóbbi kuratóriumi ülés óta történtekről szóló tájékoztatójában Szekeres István elmondta: az Alapítvány 2011-ben is az Alapító Okiratban foglalt céloknak megfelelően folytatta tevékenységét. Kiemelt figyelmet szenteltünk a munkaerő-piaci, szociális és jogsegélyszolgálattal kapcsolatos munkánknak. 

A kuratórium elnöke hozzátette: az Alapítvány 2009-2011 között, konzorciumi partnerként részt vett egy, a Norvég Finanszírozási Alap támogatásával végrehajtott programban. Ebben a projektben felállítottunk és müködtettünk az ország területét lefedő tájékoztató és információs rendszert, 3046 fő orientációs képzését és 1862 fő egyéni karrier tanácsadását szerveztük meg és hajtottuk végre. A program az NFÜ és a Brüsszeli központ szerint is kiemelkedő eredményességgel zárult. A projekt értékelése során – szakmai tartalmán kívül – a szolidaritás, esélyegyenlőség, társadalmi hasznosság, mint értékek érvényre juttatása került kiemelésre. A tárgyévben az NFÜ által támasztott igényeknek megfelelően teljes körüen elszámoltunk a projekt anyagi, pénzügyi, tartalmi kérdéseiről. Alapítványunk továbbra is részese a projekt 5 éves fenntartásának, ehhez megfelelő technikai és humán erőforrásokkal rendelkezünk. A MH Szociálpolitikai Közalapítványával együttmüködve szerveztük az átképzésre szorulók támogatását és megállapodást kötöttünk a további együttmüködésre.

Az alapítvány a tárgyévben tovább folytatta jogi tanácsadói és képviseleti tevékenységét. A szolgálati nyugdíj, valamint a korkedvezmény visszamenőleges hatályú megszüntetésének kormányzati tervei nyomán a szolgáltatás iránti igény jelentősen megnőtt, mintegy 2000 fő jogi képviseletét vállalta a Katonákért Alapítvány, ez a létszám az alapítvány történetében a legjelentősebb.

Szekeres István hangsúlyozta: A folyamatos kapcsolattartás és tájékoztatás érdekében regionális irodákat és külön honlapot létesítettünk és müködtetünk. A tevékenységbe bevontuk az Alapítvány önkénteseit (10 fő), valamint 1 fő munkaszerződéssel, 4 fő időszaki megbízással foglalkozik az adminisztratív tevékenységgel. A honvédségi és civil fórumok biztosította nyilvánosságot felhasználtuk a katonák jogainak védelmére, a jogsértések feltárására, a szolgálati élet konfliktusai megoldásának segítésére. Ápoltuk és szélesítettük kapcsolatainkat a társadalom jogvédő intézményeivel, egyesületeivel, alapítványaival a katonák hatékonyabb jogi képviselete érdekében.

Az időskorú katonák emberi és szociális gondjainak mérséklését szolgáló érdekvédelmi tevékenység is kiemelt feladat volt. A kuratóriumi elnök itt mondta el, hogy a Honvédelmi Minisztérium Idősügyi Tanácsán, a Hosz Nyugállományú Tagozatán, valamint a nyugállományúak szövetségein keresztül hívta fel a figyelmet az alapítvány a problémákra és javasoltunk megoldásokat. Az Alapítvány Önsegélyező és Szolidaritási Alapja támogatást nyújtott a legrászorultabbak részére. Ez az Alap a forrása a rászoruló Hosz tagok segélyezésének. A 2011. évben az alapszervezetek és önálló csoportok javaslatai alapján, a Hosz véleményét figyelembe véve 360 fő 8.892.000. Ft értékben részesült szociális, valamint temetési segélyben.

Szekeres István azt is hozzátette, hogy az Alapítvány tevékenységének anyagi alapját támogatásokból, az SZJA 1%-ából, pályázati forrásokból és a vállalkozási tevékenységből teremtette meg. A legjelentősebb anyagi támogatást az alapító, a Hosz nyújtotta. A beszámolási évben még forrást jelentett a Norvég Alaptól elnyert támogatás is. A vállalkozás 51%-ban biztosította az Alapítvány müködési költségeit. Összességében az Alapítvány eredményes évet tudhat maga mögött. Szakszervezetünket képviselő Szendrei Zoltán alelnök továbra is a költséghatékony és takarékos müködésre kérte az alapítvány vezetőit, egyben arról is biztosította a kuratóriumot, hogy az alapító a jövőben is megad minden támogatást a Katonákért Alapítványnak.

 

Az egyebekben a kuratórium ellenőrző bizottsági elnöki tisztét betöltő dr. Paraizs József lemondott pozíciójáról. Pótlásáról hamarosan intézkednek. Az is elhangzott, hogy megkezdődik az időközben elfogadott, új jogszabályok érvényesítése az alapító okiratban.

A kuratórium az ülés végén egyhangúlag elfogadta a közhasznú jelentést.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 18., 14:58
Minden évben az adóbevallások leadásával együtt nyilatkozhatunk adónk 1+1%-ának felajánlásáról. Kérjük Tagjainkat és Szimpatizánsainkat, hogy az idén is támogassák adójuk 1%-val a Honvédszakszervezet által alapított Katonákért Közhasznú Alapítványt.
2018. 03. 13., 11:58
A LIGA Nyugdíjas Bizottság alakuló ülését 2018. március 09-én tartotta meg, ahol egyhangú döntéssel Bálint Zoltánt a Hosz Nyugállományú Tagozat székesfehérvári alapszervezetének vezetőjét választotta meg a Bizottság vezetőjévé.
2018. 03. 21., 10:04
2018. február 16-án Székesfehérváron, február 20-án Kaposváron, február 23-án Veszprémben tartott tájékoztatót Czövek János elnök. A tájékoztatókon hangsúlyozta a Honvédszakszervezet azon törekvéseit, melyek a katonák jobb élet- és szolgálati körülményeit, valamint anyagi elismerését szolgálják…
2018-03-13 13:06:40
Tizenötödik alkalommal rendezte meg a Honvédelmi Minisztérium a Katonaözvegyek Országos Találkozóját a Stefánia Palota − Honvéd Kulturális Központban március 8-án. A Honvédszakszervezetet Szendrei Zoltán alelnök képviselte a rendezvényen...
2018-03-13 11:07:08
„170 évvel ezelőtt Magyarország védekezett, mert megtámadták, mert a hazát meg kellett menteni. Ezt üzeni nekünk 1848/49 forradalma és szabadságharca” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 12-én, hétfőn, a tárca társadalmi szervezetek részére rendezett központi ünnepségén. A Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte a rendezvényen...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

2018. március 22-én, csütörtökön este lezuhant a Török Légierő egyik F-16C típusú vadászbombázója az ország középső területén, Nevsehir tartomány közelében, Közép-Anatóliában.

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban felvételek jelentek meg a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg Type 59 harckocsijának távirányítású változatáról, melyet tesztelés közben örökítettek meg. Ez az első alkalom, hogy nyilvánosságra hoztak felvételeket erről a távolról irányított kínai tankról.