2024. 02. 28. szerda
Elemér
: 391 Ft   : 362 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Eredményes évet zárt a Katonákért Alapítvány

Hosz  |  2012. 05. 30., 16:13

A Katonákért Alapítvány eredményes évet tudhat maga mögött - hangzott el a Hosz által létrehozott alapítvány május 30-i kuratóriumi ülésén. Az éves beszámolból kiderült, hogy 2011-ben is takarékosan működött az alapítvány. Az eseményen szakszervezetünket Szendrei Zoltán alelnök képviselte, aki - az alapító nevében - további támogatásáról biztosította a kuratóriumot…

A legutóbbi kuratóriumi ülés óta történtekről szóló tájékoztatójában Szekeres István elmondta: az Alapítvány 2011-ben is az Alapító Okiratban foglalt céloknak megfelelően folytatta tevékenységét. Kiemelt figyelmet szenteltünk a munkaerő-piaci, szociális és jogsegélyszolgálattal kapcsolatos munkánknak. 

A kuratórium elnöke hozzátette: az Alapítvány 2009-2011 között, konzorciumi partnerként részt vett egy, a Norvég Finanszírozási Alap támogatásával végrehajtott programban. Ebben a projektben felállítottunk és müködtettünk az ország területét lefedő tájékoztató és információs rendszert, 3046 fő orientációs képzését és 1862 fő egyéni karrier tanácsadását szerveztük meg és hajtottuk végre. A program az NFÜ és a Brüsszeli központ szerint is kiemelkedő eredményességgel zárult. A projekt értékelése során – szakmai tartalmán kívül – a szolidaritás, esélyegyenlőség, társadalmi hasznosság, mint értékek érvényre juttatása került kiemelésre. A tárgyévben az NFÜ által támasztott igényeknek megfelelően teljes körüen elszámoltunk a projekt anyagi, pénzügyi, tartalmi kérdéseiről. Alapítványunk továbbra is részese a projekt 5 éves fenntartásának, ehhez megfelelő technikai és humán erőforrásokkal rendelkezünk. A MH Szociálpolitikai Közalapítványával együttmüködve szerveztük az átképzésre szorulók támogatását és megállapodást kötöttünk a további együttmüködésre.

Az alapítvány a tárgyévben tovább folytatta jogi tanácsadói és képviseleti tevékenységét. A szolgálati nyugdíj, valamint a korkedvezmény visszamenőleges hatályú megszüntetésének kormányzati tervei nyomán a szolgáltatás iránti igény jelentősen megnőtt, mintegy 2000 fő jogi képviseletét vállalta a Katonákért Alapítvány, ez a létszám az alapítvány történetében a legjelentősebb.

Szekeres István hangsúlyozta: A folyamatos kapcsolattartás és tájékoztatás érdekében regionális irodákat és külön honlapot létesítettünk és müködtetünk. A tevékenységbe bevontuk az Alapítvány önkénteseit (10 fő), valamint 1 fő munkaszerződéssel, 4 fő időszaki megbízással foglalkozik az adminisztratív tevékenységgel. A honvédségi és civil fórumok biztosította nyilvánosságot felhasználtuk a katonák jogainak védelmére, a jogsértések feltárására, a szolgálati élet konfliktusai megoldásának segítésére. Ápoltuk és szélesítettük kapcsolatainkat a társadalom jogvédő intézményeivel, egyesületeivel, alapítványaival a katonák hatékonyabb jogi képviselete érdekében.

Az időskorú katonák emberi és szociális gondjainak mérséklését szolgáló érdekvédelmi tevékenység is kiemelt feladat volt. A kuratóriumi elnök itt mondta el, hogy a Honvédelmi Minisztérium Idősügyi Tanácsán, a Hosz Nyugállományú Tagozatán, valamint a nyugállományúak szövetségein keresztül hívta fel a figyelmet az alapítvány a problémákra és javasoltunk megoldásokat. Az Alapítvány Önsegélyező és Szolidaritási Alapja támogatást nyújtott a legrászorultabbak részére. Ez az Alap a forrása a rászoruló Hosz tagok segélyezésének. A 2011. évben az alapszervezetek és önálló csoportok javaslatai alapján, a Hosz véleményét figyelembe véve 360 fő 8.892.000. Ft értékben részesült szociális, valamint temetési segélyben.

Szekeres István azt is hozzátette, hogy az Alapítvány tevékenységének anyagi alapját támogatásokból, az SZJA 1%-ából, pályázati forrásokból és a vállalkozási tevékenységből teremtette meg. A legjelentősebb anyagi támogatást az alapító, a Hosz nyújtotta. A beszámolási évben még forrást jelentett a Norvég Alaptól elnyert támogatás is. A vállalkozás 51%-ban biztosította az Alapítvány müködési költségeit. Összességében az Alapítvány eredményes évet tudhat maga mögött. Szakszervezetünket képviselő Szendrei Zoltán alelnök továbra is a költséghatékony és takarékos müködésre kérte az alapítvány vezetőit, egyben arról is biztosította a kuratóriumot, hogy az alapító a jövőben is megad minden támogatást a Katonákért Alapítványnak.

 

Az egyebekben a kuratórium ellenőrző bizottsági elnöki tisztét betöltő dr. Paraizs József lemondott pozíciójáról. Pótlásáról hamarosan intézkednek. Az is elhangzott, hogy megkezdődik az időközben elfogadott, új jogszabályok érvényesítése az alapító okiratban.

A kuratórium az ülés végén egyhangúlag elfogadta a közhasznú jelentést.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

Márciustól H145M típusú helikopterrel biztosítja a Magyar Honvédség a légi kutató-mentő szolgálatot az ország nyugati részén. A feladat legmagasabb szintű ellátásához szükséges tudás megszerzéséhez a kijelölt állomány speciális kiképzésen vett részt február 12-20-a között között az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál.

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.