2024. 07. 12. péntek
Dalma, Izabella
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Eredményes évet zárt a Katonákért Alapítvány

Hosz  |  2012. 05. 30., 16:13

A Katonákért Alapítvány eredményes évet tudhat maga mögött - hangzott el a Hosz által létrehozott alapítvány május 30-i kuratóriumi ülésén. Az éves beszámolból kiderült, hogy 2011-ben is takarékosan működött az alapítvány. Az eseményen szakszervezetünket Szendrei Zoltán alelnök képviselte, aki - az alapító nevében - további támogatásáról biztosította a kuratóriumot…

A legutóbbi kuratóriumi ülés óta történtekről szóló tájékoztatójában Szekeres István elmondta: az Alapítvány 2011-ben is az Alapító Okiratban foglalt céloknak megfelelően folytatta tevékenységét. Kiemelt figyelmet szenteltünk a munkaerő-piaci, szociális és jogsegélyszolgálattal kapcsolatos munkánknak. 

A kuratórium elnöke hozzátette: az Alapítvány 2009-2011 között, konzorciumi partnerként részt vett egy, a Norvég Finanszírozási Alap támogatásával végrehajtott programban. Ebben a projektben felállítottunk és müködtettünk az ország területét lefedő tájékoztató és információs rendszert, 3046 fő orientációs képzését és 1862 fő egyéni karrier tanácsadását szerveztük meg és hajtottuk végre. A program az NFÜ és a Brüsszeli központ szerint is kiemelkedő eredményességgel zárult. A projekt értékelése során – szakmai tartalmán kívül – a szolidaritás, esélyegyenlőség, társadalmi hasznosság, mint értékek érvényre juttatása került kiemelésre. A tárgyévben az NFÜ által támasztott igényeknek megfelelően teljes körüen elszámoltunk a projekt anyagi, pénzügyi, tartalmi kérdéseiről. Alapítványunk továbbra is részese a projekt 5 éves fenntartásának, ehhez megfelelő technikai és humán erőforrásokkal rendelkezünk. A MH Szociálpolitikai Közalapítványával együttmüködve szerveztük az átképzésre szorulók támogatását és megállapodást kötöttünk a további együttmüködésre.

Az alapítvány a tárgyévben tovább folytatta jogi tanácsadói és képviseleti tevékenységét. A szolgálati nyugdíj, valamint a korkedvezmény visszamenőleges hatályú megszüntetésének kormányzati tervei nyomán a szolgáltatás iránti igény jelentősen megnőtt, mintegy 2000 fő jogi képviseletét vállalta a Katonákért Alapítvány, ez a létszám az alapítvány történetében a legjelentősebb.

Szekeres István hangsúlyozta: A folyamatos kapcsolattartás és tájékoztatás érdekében regionális irodákat és külön honlapot létesítettünk és müködtetünk. A tevékenységbe bevontuk az Alapítvány önkénteseit (10 fő), valamint 1 fő munkaszerződéssel, 4 fő időszaki megbízással foglalkozik az adminisztratív tevékenységgel. A honvédségi és civil fórumok biztosította nyilvánosságot felhasználtuk a katonák jogainak védelmére, a jogsértések feltárására, a szolgálati élet konfliktusai megoldásának segítésére. Ápoltuk és szélesítettük kapcsolatainkat a társadalom jogvédő intézményeivel, egyesületeivel, alapítványaival a katonák hatékonyabb jogi képviselete érdekében.

Az időskorú katonák emberi és szociális gondjainak mérséklését szolgáló érdekvédelmi tevékenység is kiemelt feladat volt. A kuratóriumi elnök itt mondta el, hogy a Honvédelmi Minisztérium Idősügyi Tanácsán, a Hosz Nyugállományú Tagozatán, valamint a nyugállományúak szövetségein keresztül hívta fel a figyelmet az alapítvány a problémákra és javasoltunk megoldásokat. Az Alapítvány Önsegélyező és Szolidaritási Alapja támogatást nyújtott a legrászorultabbak részére. Ez az Alap a forrása a rászoruló Hosz tagok segélyezésének. A 2011. évben az alapszervezetek és önálló csoportok javaslatai alapján, a Hosz véleményét figyelembe véve 360 fő 8.892.000. Ft értékben részesült szociális, valamint temetési segélyben.

Szekeres István azt is hozzátette, hogy az Alapítvány tevékenységének anyagi alapját támogatásokból, az SZJA 1%-ából, pályázati forrásokból és a vállalkozási tevékenységből teremtette meg. A legjelentősebb anyagi támogatást az alapító, a Hosz nyújtotta. A beszámolási évben még forrást jelentett a Norvég Alaptól elnyert támogatás is. A vállalkozás 51%-ban biztosította az Alapítvány müködési költségeit. Összességében az Alapítvány eredményes évet tudhat maga mögött. Szakszervezetünket képviselő Szendrei Zoltán alelnök továbra is a költséghatékony és takarékos müködésre kérte az alapítvány vezetőit, egyben arról is biztosította a kuratóriumot, hogy az alapító a jövőben is megad minden támogatást a Katonákért Alapítványnak.

 

Az egyebekben a kuratórium ellenőrző bizottsági elnöki tisztét betöltő dr. Paraizs József lemondott pozíciójáról. Pótlásáról hamarosan intézkednek. Az is elhangzott, hogy megkezdődik az időközben elfogadott, új jogszabályok érvényesítése az alapító okiratban.

A kuratórium az ülés végén egyhangúlag elfogadta a közhasznú jelentést.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.