2018. 01. 18. csütörtök
Piroska
: 308 Ft   : 252 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Eredményes évet zárt a Katonákért Alapítvány

Hosz  |  2012. 05. 30., 16:13

A Katonákért Alapítvány eredményes évet tudhat maga mögött - hangzott el a Hosz által létrehozott alapítvány május 30-i kuratóriumi ülésén. Az éves beszámolból kiderült, hogy 2011-ben is takarékosan működött az alapítvány. Az eseményen szakszervezetünket Szendrei Zoltán alelnök képviselte, aki - az alapító nevében - további támogatásáról biztosította a kuratóriumot…

A legutóbbi kuratóriumi ülés óta történtekről szóló tájékoztatójában Szekeres István elmondta: az Alapítvány 2011-ben is az Alapító Okiratban foglalt céloknak megfelelően folytatta tevékenységét. Kiemelt figyelmet szenteltünk a munkaerő-piaci, szociális és jogsegélyszolgálattal kapcsolatos munkánknak. 

A kuratórium elnöke hozzátette: az Alapítvány 2009-2011 között, konzorciumi partnerként részt vett egy, a Norvég Finanszírozási Alap támogatásával végrehajtott programban. Ebben a projektben felállítottunk és müködtettünk az ország területét lefedő tájékoztató és információs rendszert, 3046 fő orientációs képzését és 1862 fő egyéni karrier tanácsadását szerveztük meg és hajtottuk végre. A program az NFÜ és a Brüsszeli központ szerint is kiemelkedő eredményességgel zárult. A projekt értékelése során – szakmai tartalmán kívül – a szolidaritás, esélyegyenlőség, társadalmi hasznosság, mint értékek érvényre juttatása került kiemelésre. A tárgyévben az NFÜ által támasztott igényeknek megfelelően teljes körüen elszámoltunk a projekt anyagi, pénzügyi, tartalmi kérdéseiről. Alapítványunk továbbra is részese a projekt 5 éves fenntartásának, ehhez megfelelő technikai és humán erőforrásokkal rendelkezünk. A MH Szociálpolitikai Közalapítványával együttmüködve szerveztük az átképzésre szorulók támogatását és megállapodást kötöttünk a további együttmüködésre.

Az alapítvány a tárgyévben tovább folytatta jogi tanácsadói és képviseleti tevékenységét. A szolgálati nyugdíj, valamint a korkedvezmény visszamenőleges hatályú megszüntetésének kormányzati tervei nyomán a szolgáltatás iránti igény jelentősen megnőtt, mintegy 2000 fő jogi képviseletét vállalta a Katonákért Alapítvány, ez a létszám az alapítvány történetében a legjelentősebb.

Szekeres István hangsúlyozta: A folyamatos kapcsolattartás és tájékoztatás érdekében regionális irodákat és külön honlapot létesítettünk és müködtetünk. A tevékenységbe bevontuk az Alapítvány önkénteseit (10 fő), valamint 1 fő munkaszerződéssel, 4 fő időszaki megbízással foglalkozik az adminisztratív tevékenységgel. A honvédségi és civil fórumok biztosította nyilvánosságot felhasználtuk a katonák jogainak védelmére, a jogsértések feltárására, a szolgálati élet konfliktusai megoldásának segítésére. Ápoltuk és szélesítettük kapcsolatainkat a társadalom jogvédő intézményeivel, egyesületeivel, alapítványaival a katonák hatékonyabb jogi képviselete érdekében.

Az időskorú katonák emberi és szociális gondjainak mérséklését szolgáló érdekvédelmi tevékenység is kiemelt feladat volt. A kuratóriumi elnök itt mondta el, hogy a Honvédelmi Minisztérium Idősügyi Tanácsán, a Hosz Nyugállományú Tagozatán, valamint a nyugállományúak szövetségein keresztül hívta fel a figyelmet az alapítvány a problémákra és javasoltunk megoldásokat. Az Alapítvány Önsegélyező és Szolidaritási Alapja támogatást nyújtott a legrászorultabbak részére. Ez az Alap a forrása a rászoruló Hosz tagok segélyezésének. A 2011. évben az alapszervezetek és önálló csoportok javaslatai alapján, a Hosz véleményét figyelembe véve 360 fő 8.892.000. Ft értékben részesült szociális, valamint temetési segélyben.

Szekeres István azt is hozzátette, hogy az Alapítvány tevékenységének anyagi alapját támogatásokból, az SZJA 1%-ából, pályázati forrásokból és a vállalkozási tevékenységből teremtette meg. A legjelentősebb anyagi támogatást az alapító, a Hosz nyújtotta. A beszámolási évben még forrást jelentett a Norvég Alaptól elnyert támogatás is. A vállalkozás 51%-ban biztosította az Alapítvány müködési költségeit. Összességében az Alapítvány eredményes évet tudhat maga mögött. Szakszervezetünket képviselő Szendrei Zoltán alelnök továbra is a költséghatékony és takarékos müködésre kérte az alapítvány vezetőit, egyben arról is biztosította a kuratóriumot, hogy az alapító a jövőben is megad minden támogatást a Katonákért Alapítványnak.

 

Az egyebekben a kuratórium ellenőrző bizottsági elnöki tisztét betöltő dr. Paraizs József lemondott pozíciójáról. Pótlásáról hamarosan intézkednek. Az is elhangzott, hogy megkezdődik az időközben elfogadott, új jogszabályok érvényesítése az alapító okiratban.

A kuratórium az ülés végén egyhangúlag elfogadta a közhasznú jelentést.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 18., 15:10
A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.
2018. 01. 17., 12:08
2018. január végén a jelenlegi székházból a 1112 Budapest, Sasadi út 170-alá költözik a LIGA Szakszervezetek. A költözés miatt 2018. január 17-től előreláthatólag február elsejéig a vezetékes telefonvonalak ideiglenesen nem elérhetőek, ezért kérik, hogy a munkatársakat (a honlapon is rajta lévő) mobilszámaikon hívják!
2018. 01. 16., 15:01
„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...
2018. 01. 12., 10:11
Új parancsnoka van – Korom Ferenc vezérőrnagy személyében – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak. A parancsnoki beosztás átadás-átvételét január 11-én, csütörtökön tartották Székesfehérváron. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte...
2018-01-09 14:33:54
2018. január 2-től visszavonásig érvényes Vodafone Flotta promóció keretében kedvező, kamatmentes készülék részletfizetési lehetőségeket és korlátlan belföldi-, valamint EU-n belüli beszélgetést kínál a Vodafone...
2018-01-09 12:45:45
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető tárgyalás miatt 2018. január 10-e helyett január 11-én 14.00-16.00 óráig tart ügyfélszolgálatot a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b.). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Gyűlnek a viharfelhők a bolgár repülős égen, legalábbis ami a hadrendben lévő típusok üzembentartását illeti. Legújabb áldozat a Szu-25-ös flotta, mely 2017. december 14. óta nem repülhet és komoly kérdés, hogy fog-e újra.

  Háború Művészete magazin

Jakutszk repülőterén január 11-én extrém időjárási körülmények között megkezdődött a Moszkvai Helikoptergyártó Üzem Mi-171A2 típusának tesztrepülése. A helikoptert a Volga-Dnyeper légitársaság An-124-100 Ruszlán teherszállító repülőgépe szállította a helyszínre.