2024. 04. 24. szerda
György
: 394 Ft   : 368 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az Emberi Jogok Európai Bírósága befogadta a volt nyugállományúak beadványait

Hosz  |  2012. 07. 24., 09:12

Január elsején lépett hatályba a korhatár előtti nyugdíjak megszűnéséről, a korhatár előtti öregségi ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló /2011. évi CLXVII./ törvény. Ennek következtében több mint 7000 nyugállomány hivatásos katona veszítette el jogszerűen megszerzett nyugdíját, nyugállományú státuszát. A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány szervezésében eddig közel 1900 nyugállományú katona fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához, kinyilvánítva ezzel, hogy nem hajlandó csendben tudomásul venni ezen megalázó és a civilizált világban példátlan kormányzati döntés következményeit...

Miután a szervezett demonstrációk nem jártak eredménnyel, az érintettek csak abban bízhatnak, hogy a kormány a strasbourgi bíróság döntése következtében lesz kénytelen kárpótolni az elszenvedett veszteségeket és helyreállítania a korábbi jogszerü állapotot. A beadványokat két lépcsőben 2011 decemberében és 2012 júniusában nyújtotta be az alapítvány. A bíróság hivatala – mellyel rendszeres kapcsolatot tartanak a Katonákért Alapítvány munkatársai – regisztrálta a beadványokat.

Az alapítvány által felkért jogászok álláspontja szerint erre az ügyre nem vonatkozik a június 30-ai végső benyújtási határidő, mivel minden egyes „nyugdíj” csökkentett mértékü kifizetésekor jogsértés történik. Ennek alapján az alapítvány kuratóriuma vizsgálni fogja, hogy vállalja-e a hozzá fordulók megbízásából beadványok további benyújtását.

A jogászok foglalkoztak a tényleges szolgálati állományúakkal szembeni emberi jogi jogsértés kérdéskörével is. Sajnálatos módon arra a döntésre jutottak, hogy a siker esélyével az ő esetükben nem fordulhatunk a strasbourgi bírósághoz. A Helsinki Bizottság munkatársának segítségével elkészültek azok az alkotmányjogi panaszok, amelyeket két érintett / egy nyugállományú és egy tényleges állományú katona / képviseletében az alapítvány jogi képviselője benyújtotta a Magyar Alkotmánybíróságnak. Jogászok véleménye szerint a strasbourgi bíróság előtti eljárás a benyújtástól számítva 1,5 - 2 évig tarthat. Ebben az időszakban a beadványt benyújtókat az alapítvány a web-oldalán, illetve e-mailben tájékoztatni fogja az eljárás eseményeiről.

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Májusi programajánlónkban sok repülős programot találhatnak Olvasóink, hiszen repülőnapok, családi napok, nyílt napok és egyéb rendezvények is várják a látogatókat!

  Háború Művészete magazin

Május első hetében rendezik meg a Maláj Királyi Haditengerészet napját, melyre már javában zajlik a felkészülés: a mai napi gyakorlás során, 2024. április 23-án, két forgószárnyas ütközött össze és zuhant le.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.