2018. 02. 19. hétfő
Zsuzsanna
: 311 Ft   : 248 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az Emberi Jogok Európai Bírósága befogadta a volt nyugállományúak beadványait

Hosz  |  2012. 07. 24., 09:12

Január elsején lépett hatályba a korhatár előtti nyugdíjak megszűnéséről, a korhatár előtti öregségi ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló /2011. évi CLXVII./ törvény. Ennek következtében több mint 7000 nyugállomány hivatásos katona veszítette el jogszerűen megszerzett nyugdíját, nyugállományú státuszát. A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány szervezésében eddig közel 1900 nyugállományú katona fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához, kinyilvánítva ezzel, hogy nem hajlandó csendben tudomásul venni ezen megalázó és a civilizált világban példátlan kormányzati döntés következményeit...

Miután a szervezett demonstrációk nem jártak eredménnyel, az érintettek csak abban bízhatnak, hogy a kormány a strasbourgi bíróság döntése következtében lesz kénytelen kárpótolni az elszenvedett veszteségeket és helyreállítania a korábbi jogszerü állapotot. A beadványokat két lépcsőben 2011 decemberében és 2012 júniusában nyújtotta be az alapítvány. A bíróság hivatala – mellyel rendszeres kapcsolatot tartanak a Katonákért Alapítvány munkatársai – regisztrálta a beadványokat.

Az alapítvány által felkért jogászok álláspontja szerint erre az ügyre nem vonatkozik a június 30-ai végső benyújtási határidő, mivel minden egyes „nyugdíj” csökkentett mértékü kifizetésekor jogsértés történik. Ennek alapján az alapítvány kuratóriuma vizsgálni fogja, hogy vállalja-e a hozzá fordulók megbízásából beadványok további benyújtását.

A jogászok foglalkoztak a tényleges szolgálati állományúakkal szembeni emberi jogi jogsértés kérdéskörével is. Sajnálatos módon arra a döntésre jutottak, hogy a siker esélyével az ő esetükben nem fordulhatunk a strasbourgi bírósághoz. A Helsinki Bizottság munkatársának segítségével elkészültek azok az alkotmányjogi panaszok, amelyeket két érintett / egy nyugállományú és egy tényleges állományú katona / képviseletében az alapítvány jogi képviselője benyújtotta a Magyar Alkotmánybíróságnak. Jogászok véleménye szerint a strasbourgi bíróság előtti eljárás a benyújtástól számítva 1,5 - 2 évig tarthat. Ebben az időszakban a beadványt benyújtókat az alapítvány a web-oldalán, illetve e-mailben tájékoztatni fogja az eljárás eseményeiről.

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018. 01. 18., 14:58
Minden évben az adóbevallások leadásával együtt nyilatkozhatunk adónk 1+1%-ának felajánlásáról. Kérjük Tagjainkat és Szimpatizánsainkat, hogy az idén is támogassák adójuk 1%-val a Honvédszakszervezet által alapított Katonákért Közhasznú Alapítványt.
2018. 02. 05., 13:47
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A mai napon, 2018. február 16-án, pénteken, helyi idő szerint 11 óra körül lezuhant a Török Légierő egyik SF-260D típusú kiképző repülőgépe. A repülőgép kétfős személyzete életét vesztette a katasztrófában.

  Háború Művészete magazin

Brüsszelben tanácskoztak az észak-atlanti katonai szövetség védelmi miniszterei február 14–15-én. A Budapestről kiutazó magyar küldöttséget Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes vezette. A delegációhoz a helyszínen csatlakozott Sztáray Péter, Magyarország NATO-nagykövete.