2024. 02. 24. szombat
Mátyás
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az Emberi Jogok Európai Bírósága befogadta a volt nyugállományúak beadványait

Hosz  |  2012. 07. 24., 09:12

Január elsején lépett hatályba a korhatár előtti nyugdíjak megszűnéséről, a korhatár előtti öregségi ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló /2011. évi CLXVII./ törvény. Ennek következtében több mint 7000 nyugállomány hivatásos katona veszítette el jogszerűen megszerzett nyugdíját, nyugállományú státuszát. A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány szervezésében eddig közel 1900 nyugállományú katona fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához, kinyilvánítva ezzel, hogy nem hajlandó csendben tudomásul venni ezen megalázó és a civilizált világban példátlan kormányzati döntés következményeit...

Miután a szervezett demonstrációk nem jártak eredménnyel, az érintettek csak abban bízhatnak, hogy a kormány a strasbourgi bíróság döntése következtében lesz kénytelen kárpótolni az elszenvedett veszteségeket és helyreállítania a korábbi jogszerü állapotot. A beadványokat két lépcsőben 2011 decemberében és 2012 júniusában nyújtotta be az alapítvány. A bíróság hivatala – mellyel rendszeres kapcsolatot tartanak a Katonákért Alapítvány munkatársai – regisztrálta a beadványokat.

Az alapítvány által felkért jogászok álláspontja szerint erre az ügyre nem vonatkozik a június 30-ai végső benyújtási határidő, mivel minden egyes „nyugdíj” csökkentett mértékü kifizetésekor jogsértés történik. Ennek alapján az alapítvány kuratóriuma vizsgálni fogja, hogy vállalja-e a hozzá fordulók megbízásából beadványok további benyújtását.

A jogászok foglalkoztak a tényleges szolgálati állományúakkal szembeni emberi jogi jogsértés kérdéskörével is. Sajnálatos módon arra a döntésre jutottak, hogy a siker esélyével az ő esetükben nem fordulhatunk a strasbourgi bírósághoz. A Helsinki Bizottság munkatársának segítségével elkészültek azok az alkotmányjogi panaszok, amelyeket két érintett / egy nyugállományú és egy tényleges állományú katona / képviseletében az alapítvány jogi képviselője benyújtotta a Magyar Alkotmánybíróságnak. Jogászok véleménye szerint a strasbourgi bíróság előtti eljárás a benyújtástól számítva 1,5 - 2 évig tarthat. Ebben az időszakban a beadványt benyújtókat az alapítvány a web-oldalán, illetve e-mailben tájékoztatni fogja az eljárás eseményeiről.

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

2024. február 23-án, pénteken, Budapestre érkezett Svédország miniszterelnöke, Ulf Kristersson. Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott tárgyalássorozat eredményeként többek között arról is megállapodás született, hogy bővül a Magyar Légierő Gripen flottája.

  Háború Művészete magazin

A megújuló Magyar Honvédség újonnan vásárolt szárazföldi harckocsijai és lövegjei után vízi járművekkel is gazdagítja eszközállományát. Katonáink hamarosan két felújított SOC-R típusú folyami naszádot vehetnek használatba.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.