2023. 09. 21. csütörtök
Máté, Mirella
: 386 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az Emberi Jogok Európai Bírósága befogadta a volt nyugállományúak beadványait

Hosz  |  2012. 07. 24., 09:12

Január elsején lépett hatályba a korhatár előtti nyugdíjak megszűnéséről, a korhatár előtti öregségi ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló /2011. évi CLXVII./ törvény. Ennek következtében több mint 7000 nyugállomány hivatásos katona veszítette el jogszerűen megszerzett nyugdíját, nyugállományú státuszát. A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány szervezésében eddig közel 1900 nyugállományú katona fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához, kinyilvánítva ezzel, hogy nem hajlandó csendben tudomásul venni ezen megalázó és a civilizált világban példátlan kormányzati döntés következményeit...

Miután a szervezett demonstrációk nem jártak eredménnyel, az érintettek csak abban bízhatnak, hogy a kormány a strasbourgi bíróság döntése következtében lesz kénytelen kárpótolni az elszenvedett veszteségeket és helyreállítania a korábbi jogszerü állapotot. A beadványokat két lépcsőben 2011 decemberében és 2012 júniusában nyújtotta be az alapítvány. A bíróság hivatala – mellyel rendszeres kapcsolatot tartanak a Katonákért Alapítvány munkatársai – regisztrálta a beadványokat.

Az alapítvány által felkért jogászok álláspontja szerint erre az ügyre nem vonatkozik a június 30-ai végső benyújtási határidő, mivel minden egyes „nyugdíj” csökkentett mértékü kifizetésekor jogsértés történik. Ennek alapján az alapítvány kuratóriuma vizsgálni fogja, hogy vállalja-e a hozzá fordulók megbízásából beadványok további benyújtását.

A jogászok foglalkoztak a tényleges szolgálati állományúakkal szembeni emberi jogi jogsértés kérdéskörével is. Sajnálatos módon arra a döntésre jutottak, hogy a siker esélyével az ő esetükben nem fordulhatunk a strasbourgi bírósághoz. A Helsinki Bizottság munkatársának segítségével elkészültek azok az alkotmányjogi panaszok, amelyeket két érintett / egy nyugállományú és egy tényleges állományú katona / képviseletében az alapítvány jogi képviselője benyújtotta a Magyar Alkotmánybíróságnak. Jogászok véleménye szerint a strasbourgi bíróság előtti eljárás a benyújtástól számítva 1,5 - 2 évig tarthat. Ebben az időszakban a beadványt benyújtókat az alapítvány a web-oldalán, illetve e-mailben tájékoztatni fogja az eljárás eseményeiről.

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-10 10:53:05
A szakszervezetek szerint a reálbérek értékének megőrzése érdekében év közben minimum 5-7 százalékos korrekcióra lenne szükség a minimálbér és a garantált bérminimum esetében. Múlt csütörtökön már tárgyalóasztalhoz ültek a munkáltatók és a munkavállalók – mondta az InfoRádiónak a Liga Szakszervezetek elnöke.
2023-07-10 10:50:07
2023. június 19-én a kormány kihirdette, hogy augusztustól SZÉP-kártyával is lehet hidegélelmiszert vásárolni. A szakszervezetek, köztük a LIGA Szakszervezetek, többször sürgették már ezt a megoldást...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.