2023. 09. 30. szombat
Jeromos
: 391 Ft   : 369 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Egyedül nem megy, a Liga ajtaja nyitva áll...

Hosz  |  2012. 09. 13., 13:13

A Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (Liga Szakszervezetek) már most is több olyan problémakör megoldásán dolgozik, mely hozzájárulhat a katonák egzisztenciájának javításához - hangzott el a logisztikai és közigazgatási képviseletek szeptember 13-i ülésén. A szakszervezeti konföderációhoz való csatlakozás mellett a választmányi határozat-tervezetek, valamint az új Alapszabály terevezete is napirenden szerepelt... 

A napirendi témák megtárgyalása előtt Póda Jenő, a HOMNYP ügyvezető igazgatója adott rövid tájékoztatót a megjelent alapszervezeti vezetőknek, csoportvezetőknek. Az ügyvezető kiemelte: Az érdekek egy irányba mutatnak, a célok közösek, a tagság öngondoskodását, boldogulását, az eredeti célt, a nyugdíj-előtakarékosságot szolgálják.

- Noha taglétszámunk viszonylag hosszú időn keresztül csökkent, most már megállt ez a folyamat. A hónap végén lezárul a magán-nyugdíjpénztári ág müködése, tisztán önkéntes nyugdíjpénztár leszünk. Biztosíthatok mindenkit, hogy semmi, még jogi jele sincs, hogy bárki hozzányúljon a megtakarításokhoz. Ezek a pénzek biztonságban vannak. A tárca támogatását élvezzük, ezt követően is az egyenruhások pénztára maradunk, hiszen 40 ezer tagunk továbbra is a tulajdonos.

A rövid tájékoztató után fórumot tartott az ügyvezető igazgató. Kérdésre válaszolva elhangzott, hogy a tagdíj-kiegészítés mértéke, a jelenlegi 2% - bár a többi munkáltatótóz képest egyedi, - most nincs veszélyben. A jövő nagy mértékben függ az IMF tárgyalások végkimenetelétől, a jövő évi honvédelmi költségvetéstől is - tette hozzá Póda Jenő.

Czövek János Hosz elnök hangsúlyozta, hogy a közös cél érdekében szakszervezetünk is mindent megtesz a tagdíj-kiegészítés emelése érdekében.

Ezt követően – a két képviseletvezető megbízásából – Lippai Csaba érdekvédelmi szakértő ismertette a napirendi témákat. Első téma a szakszervezeti konföderációhoz való csatlakozás kérdése volt.

Meghívott vendégünk, Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke adott részletes tájékoztatást arról, miért is érdemes ehhez a konföderációhoz csatlakozni.

Mivel a Hosz elnöksége úgy döntött, hogy ,,egyedül nem megy”, szeretném újra a Liga Szakszervezetek ajtaját kinyitni előttetek. Régóta tudom, hogy a Hosz egy konszolidált szervezet, tagságunk nem összeadódna, hanem megsokszorozódna. Örülök, hogy az elmúlt 2 zivataros évet is megerősödve élhette túl a Hosz, a katonák szakszervezete a földön maradt, nem vonult ,,egyes, politikai pályára tévedt csillagok után”. 

A Liga is sok mindent átélt az elmúlt két esztendőben, kezdünk mi is magunkhoz térni, a kormánnyal rendezettek a viszonyok, a miniszterelnökkel érdemi tárgyalásokat folytatunk, kapcsolatunk előremutató. Nagyon sok feladat áll még előttünk, de már most örömmel tájékoztathatok arról, hogy megindult egy olyan folyamat, aminek a végén megállapodás születhet. Mit jelent mindez? Idővel akár a szolgálati járandóságosok jövedelmi korlátait is feloldhatjuk - mondta a liga Szakszervezetek elnöke.

A Liga feljöhetett a víz alól, Liga levegőhöz jutott, megerősödtünk, pályázatokon nyert forrásaink (pl.: jogpont+), a fejlesztési stratégia biztosítják a jövőt. Jogsegélyszolgálatunk minden megyeszékhelyen ingyenes képviseletet biztosít. Felnőttképzéseink, akkreditált képzéseink lehetőséget biztosítanak az egyéni fejlődésre is - tette hozzá Gaskó István.

A teljes képviseleti vertikumot kínáljuk Nektek, mind a hazai, mind a nemzetközi szinteken. Mi továbbra is függetlenek vagyunk a pártoktól, nálunk biztos, biztonságos helyén lennétek, éljetek velünk.  Nálunk mindenkinek annyi joga van, amennyi tagja. A sokszínüség előnyt jelent, a nagycsalád mindig toleránsabb, mindig szolidárisabb, mint a kisebb közösség.  A focit gólra játsszák, a szakszervezeteket pedig taglétszámra. Szeretnénk minél többen lenni!  Cserébe csupán az együttmüködést, a nagyobb közösségi erőt kérjük - fejezte be gondolatait a Liga konföderáció vezetője.

A tájékoztató után – már fórum keretében – kérdésekre válaszolt a Liga Szakszervezetek elnöke és dr. Mészáros Melinda volt alelnökünk, a Liga Szakszervezetek jogi munkatársa. Elhangzott, hogy már most is vannak olyan problémakörök (szolgálati járandóságosok jövedelmi korlátai, életpályamodell, illetmények, nyugdíj, stb.), melyek megoldásán már most is dolgozik a Liga Szakszervezetek - természetesen a katonák érdekében.

Ezt követően Bazsik István alelnök az új Alapszabály-tervezetről beszélt. Részletesen is szólt a döntéshozó fórumok új összetételéről, a vezető tisztségviselők mandátumának idejéről, az alapszervezetek müködési és szavazási rendjéről.

Az őszi választmányi ülés határozat-tervezeteit, kiemelten a 2013-as költségvetés-tervezetet szintén Bazsik alelnök ismertette. Az előterjesztő sorra vette a költségvetést befolyásoló tényezőket, majd kiemelte: A két évvel ezelőtti büdzsé harmadából kell jövőre gazdálkodnunk, de ezzel a feszes, és takarékos költségvetéssel tarthatjuk jelenlegi ,,életszínvonalunkat".

A közös értekezlet végén Molnár Tibornak ajándékot nyújtott át Mészáros Marika elnökségi tag. Ismeretes, hogy a HM Térképész Kht. csoportvezetője szevezeti átalakítás miatt a GEOSZ-hoz kerül csoportjával együtt, s így  szeptember 1-től már a közigazgatáshoz fog tartozni.

A közös értekezlet után mindkét képviselet külön-külön is összeült, és megtárgyalták az elhangzottakat, valamint kialakították a szeptember 26-27-i választmányi ülésen képviselendő ,,haderőnemi álláspontjukat" is.

Az őszi választmányi ülésre történő felkészülés jegyében legközelebb, szeptember 19-én a Nyugállományú Tagozat tartja meg értekezletét.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.