2017. 12. 11. hétfő
Árpád
: 314 Ft   : 266 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Önként és fegyelmezetten lőttek

Hosz  |  2012. 09. 27., 16:09

Az MH Budapest Helyőrség Dandárhoz szeptember 24-én bevonult önkéntes műveleti tartalékos (ÖMT) állomány a püspökszilágyi lőtéren hajtotta végre az általános lőkiképzés foglalkozást. A szeptember 27-i kiképzési feladat során a közel ötszáz tartalékos az AK63D gépkarabély mellett a gyakorló kézigránát használatát is begyakorolta...

Talpas ezredes neve szinte minden katona, de politikai vezető előtt is ismert, hiszen éveken keresztól ő vezette a díszelgő katonákat az állami ünnepségeken, a Parlament előtt. Annak idején sokan nevezték őt a Magyar Honvédség „legkatonásabb katonájának”. Szigora és kiállása az egész seregben híressé tette. Talpas László 30 éves katonái pályafutásának csúcsa 1999. március 16-a, amikor hazánk NATO-csatlakozása után ő húzhatta fel a nemzeti lobogót a szövetség brüsszeli központjában. A pályafutása során a szakaszparancsnoktól az ezredparancsnoki beosztásig minden feladatkört ellátó főtiszt is teljesítette a lőkiképzési feladatokat.

- A terepfoglalkozás, a komplex jellegü menetgyakorlat után a lőkiképzés is kellően megmozgatta a csapatot. Úgy látom ezeket a feladatokat jobban szereti mindenki, mint a tantermi foglalkozásokat. A puritán ócsai tábori körülmények után jó volt ide, a lőtérre kijönni. Nagyon sok ismerősöm van az ÖMT állomány tagjai között, ami viszont meglepett, hogy nagyon kevés a tiszthelyettes közöttünk. A kiképzők annak ellenére, hogy volt parancsnokaikkal találkoznak, igyekeznek mindent megtenni az eredményes két hét érdekében - mondta honlapunknak Talpas ezredes.

Ismeretes, hogy a szeptember 24-október 5-ig tartó kiképzés célja a szolgálati járandóságban részesülő ÖMT állomány általános katonai ismereteinek felfrissítése (szinten tartása), az aktív állományból történő kiválásuk óta bekövetkezett (az általános katonai kiképzés területét érintő) változások: új eljárásmódok megismertetése, új egyéni harci-technikai (védő) eszközök használatának megismertetése. Így volt ez szeptember 27-én is, amikor az AK63D gépkarabály-lövészetet hajtották végre a tartalékosok.

Ócsai Géza alezredes, az ÖMT zászlóalj parancsnoka honlapunknak elmondta, hogy a püspökszilágyi és ócsai bázisok programjában a lőkiképzés mellett alaki képzés, járőrgyakorlat, vezetéselmélet, haderőtervezés, katasztrófavédelem, informatika és biztonságpolitika is szerepel. A kiképzési feladatokat a közel ötszáz tartalékos fegyelmezetten, tudások legjavát adva hajtja végre. 

Érdekesség, hogy a Hosz vezetői folyamatosan figyelemmel kísérik a kiképzési programot és előadást is tartanak az állomány tagjainak. Az ünnepélyes eskütételt mindhárom helyőrségben (Budapest, Tata, Debrecen) október 4-én, a Tartalékosok Napján rendezik meg.  

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 11. 20., 13:59
Még Karácsony előtt a teljes személyi állomány egységesen 45.000 forint utalványban részesül. A honvédelmi miniszter és az érdekképviseleti szervezetek között 2017. november 20-án megállapodás került aláírásra „a Magyar Honvédség személyi állománya 2018. évi egyes illetményjellegű és illetményen kívüli juttatásairól”.
2017. 10. 13., 11:33
A Honvédszakszervezet hagyományaihoz híven ez év végén 2017. december 09-én 15 órai kezdettel ismét megrendezi a Fővárosi Nagycirkuszban tartandó rendezvényét megköszönve ezzel Tagjainknak az egész éves munkát…
2017. 12. 01., 11:55
2017. november 30-án a LIGA Tanács tisztújító ülését tartotta Budapesten. A tagszervezetek küldöttei szinte teljes egészében újjáválasztották a korábbi tisztségviselőket, így 99,1 százalékos szavazataránnyal Doszpolyné dr. Mészáros Melindát, a szervezet 2016 májusában megválasztott elnökét.
2017. 11. 28., 12:31
2017. november 21-én a HR Portál hosszabb interjút közölt a LIGA Szakszervezetek elnökével. A lap dr. Mészáros Melindát többek között a szakszervezetek terveiről, a munkaerő-piaci változásokról és a szakszervezetek-kormány tárgyalásokról kérdezte.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A megújult szabályoknak köszönhetően minden eddiginél eseménydúsabbnak ígérkezik a Red Bull Air Race 2018-as versenysorozata Master és Challenger kategóriában egyaránt.

  Háború Művészete magazin

Új segítőkre lelt a Kecskeméti Szent László Lions Club a Durgó Tamás őrnagy vezette Bács-Kiskun megyei toborzó iroda katonái személyében, hisz mostantól több esetben közös programokon fognak együtt jótékonykodni.