2024. 03. 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
: 396 Ft   : 367 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Önként és fegyelmezetten lőttek

Hosz  |  2012. 09. 27., 16:09

Az MH Budapest Helyőrség Dandárhoz szeptember 24-én bevonult önkéntes műveleti tartalékos (ÖMT) állomány a püspökszilágyi lőtéren hajtotta végre az általános lőkiképzés foglalkozást. A szeptember 27-i kiképzési feladat során a közel ötszáz tartalékos az AK63D gépkarabély mellett a gyakorló kézigránát használatát is begyakorolta...

Talpas ezredes neve szinte minden katona, de politikai vezető előtt is ismert, hiszen éveken keresztól ő vezette a díszelgő katonákat az állami ünnepségeken, a Parlament előtt. Annak idején sokan nevezték őt a Magyar Honvédség „legkatonásabb katonájának”. Szigora és kiállása az egész seregben híressé tette. Talpas László 30 éves katonái pályafutásának csúcsa 1999. március 16-a, amikor hazánk NATO-csatlakozása után ő húzhatta fel a nemzeti lobogót a szövetség brüsszeli központjában. A pályafutása során a szakaszparancsnoktól az ezredparancsnoki beosztásig minden feladatkört ellátó főtiszt is teljesítette a lőkiképzési feladatokat.

- A terepfoglalkozás, a komplex jellegü menetgyakorlat után a lőkiképzés is kellően megmozgatta a csapatot. Úgy látom ezeket a feladatokat jobban szereti mindenki, mint a tantermi foglalkozásokat. A puritán ócsai tábori körülmények után jó volt ide, a lőtérre kijönni. Nagyon sok ismerősöm van az ÖMT állomány tagjai között, ami viszont meglepett, hogy nagyon kevés a tiszthelyettes közöttünk. A kiképzők annak ellenére, hogy volt parancsnokaikkal találkoznak, igyekeznek mindent megtenni az eredményes két hét érdekében - mondta honlapunknak Talpas ezredes.

Ismeretes, hogy a szeptember 24-október 5-ig tartó kiképzés célja a szolgálati járandóságban részesülő ÖMT állomány általános katonai ismereteinek felfrissítése (szinten tartása), az aktív állományból történő kiválásuk óta bekövetkezett (az általános katonai kiképzés területét érintő) változások: új eljárásmódok megismertetése, új egyéni harci-technikai (védő) eszközök használatának megismertetése. Így volt ez szeptember 27-én is, amikor az AK63D gépkarabály-lövészetet hajtották végre a tartalékosok.

Ócsai Géza alezredes, az ÖMT zászlóalj parancsnoka honlapunknak elmondta, hogy a püspökszilágyi és ócsai bázisok programjában a lőkiképzés mellett alaki képzés, járőrgyakorlat, vezetéselmélet, haderőtervezés, katasztrófavédelem, informatika és biztonságpolitika is szerepel. A kiképzési feladatokat a közel ötszáz tartalékos fegyelmezetten, tudások legjavát adva hajtja végre. 

Érdekesség, hogy a Hosz vezetői folyamatosan figyelemmel kísérik a kiképzési programot és előadást is tartanak az állomány tagjainak. Az ünnepélyes eskütételt mindhárom helyőrségben (Budapest, Tata, Debrecen) október 4-én, a Tartalékosok Napján rendezik meg.  

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.

  Háború Művészete magazin

Széchenyi 2020 europai szociális alap.