2024. 07. 22. hétfő
Magdolna
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Önként és fegyelmezetten lőttek

Hosz  |  2012. 09. 27., 16:09

Az MH Budapest Helyőrség Dandárhoz szeptember 24-én bevonult önkéntes műveleti tartalékos (ÖMT) állomány a püspökszilágyi lőtéren hajtotta végre az általános lőkiképzés foglalkozást. A szeptember 27-i kiképzési feladat során a közel ötszáz tartalékos az AK63D gépkarabély mellett a gyakorló kézigránát használatát is begyakorolta...

Talpas ezredes neve szinte minden katona, de politikai vezető előtt is ismert, hiszen éveken keresztól ő vezette a díszelgő katonákat az állami ünnepségeken, a Parlament előtt. Annak idején sokan nevezték őt a Magyar Honvédség „legkatonásabb katonájának”. Szigora és kiállása az egész seregben híressé tette. Talpas László 30 éves katonái pályafutásának csúcsa 1999. március 16-a, amikor hazánk NATO-csatlakozása után ő húzhatta fel a nemzeti lobogót a szövetség brüsszeli központjában. A pályafutása során a szakaszparancsnoktól az ezredparancsnoki beosztásig minden feladatkört ellátó főtiszt is teljesítette a lőkiképzési feladatokat.

- A terepfoglalkozás, a komplex jellegü menetgyakorlat után a lőkiképzés is kellően megmozgatta a csapatot. Úgy látom ezeket a feladatokat jobban szereti mindenki, mint a tantermi foglalkozásokat. A puritán ócsai tábori körülmények után jó volt ide, a lőtérre kijönni. Nagyon sok ismerősöm van az ÖMT állomány tagjai között, ami viszont meglepett, hogy nagyon kevés a tiszthelyettes közöttünk. A kiképzők annak ellenére, hogy volt parancsnokaikkal találkoznak, igyekeznek mindent megtenni az eredményes két hét érdekében - mondta honlapunknak Talpas ezredes.

Ismeretes, hogy a szeptember 24-október 5-ig tartó kiképzés célja a szolgálati járandóságban részesülő ÖMT állomány általános katonai ismereteinek felfrissítése (szinten tartása), az aktív állományból történő kiválásuk óta bekövetkezett (az általános katonai kiképzés területét érintő) változások: új eljárásmódok megismertetése, új egyéni harci-technikai (védő) eszközök használatának megismertetése. Így volt ez szeptember 27-én is, amikor az AK63D gépkarabály-lövészetet hajtották végre a tartalékosok.

Ócsai Géza alezredes, az ÖMT zászlóalj parancsnoka honlapunknak elmondta, hogy a püspökszilágyi és ócsai bázisok programjában a lőkiképzés mellett alaki képzés, járőrgyakorlat, vezetéselmélet, haderőtervezés, katasztrófavédelem, informatika és biztonságpolitika is szerepel. A kiképzési feladatokat a közel ötszáz tartalékos fegyelmezetten, tudások legjavát adva hajtja végre. 

Érdekesség, hogy a Hosz vezetői folyamatosan figyelemmel kísérik a kiképzési programot és előadást is tartanak az állomány tagjainak. Az ünnepélyes eskütételt mindhárom helyőrségben (Budapest, Tata, Debrecen) október 4-én, a Tartalékosok Napján rendezik meg.  

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Portugália védelmi minisztere, João Nuno Lacerda Teixeira de Melo, június végén jelentette be, hogy a légierő modernizációjának következő lépéseként az Embraer Super Tucano kiképző és könnyű harci repülőgép új változatát vásárolnák meg.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.