2017. 11. 21. kedd
Olivér
: 313 Ft   : 267 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Döntött a kongresszus: Új Alapszabály és új tisztségviselők

Hosz  |  2012. 11. 27., 21:55

Minden tekintetben sikeres kongresszust bonyolítottunk le, hiszen a budapesti eseményen új Alapszabályt, új Szervezeti és Működési Szabályzatot és új ügyrendet alkottunk. Az eredményességet az is igazolja, hogy az alaptörvényünket a küldöttek egyhangú szavazással fogadták el - így értékelte honlapunknak a történéseket Czövek János elnök. A legfőbb döntéshozó fórum az Etikai Bizottság tagjainak, az érdekvédelmi ügyvivők, valamint az Ellenőrző Bizottság póttagjainak személyéről is határozott...

Már kora reggel sokan megérkeztek a kongresszus helyszínére, a HM II. objektumba. A központi iroda munkatársainak kiváló szervezőmunkájáról hamar meggyőződhettünk, hiszen a regisztráció zökkenőmentesen zajlott le és a kongresszus előtti baráti beszélgetések is a későbbi jó döntéseket készítették elő.

Tíz óra után pár perccel Czövek János elnök köszöntötte a küldötteket és a meghívott vendégeket. Külön köszöntötte az elmúlt évek Szakszervezeti Munkáért Díjasait, valamint Gaskó Istvánt, a Liga Szakszervezetek elnökét, dr. Zsiga Imrét, a Hodosz elnökét, Varga Istvánt, a Hodosz alelnökét és Ipacs Józsefet, a BEOSz ügyvezető alelnökét.

Az elnök miután a 2011-es soros kongresszus történéseire emlékeztetett, megindokolta, miért is kell most, a 2012-es esztendő végén kongresszust tartani. A megnyitó végén az elnök átadta az idei Szakszervezeti Munkáért Díjakat Szoboszlai Endrének, a gyöngyösi nyugállományú alapszervezet vezetőjének

 

 

 

és Katócs Zsoltnak, az Ellenőrző Bizottság elnökének.

 

 

 

 

 

 

 

Gaskó István, a Liga elnöke felszólalását ,,Éljen a Hosz, éljen a Liga, hiszen Ti vagytok a Liga is" - hangzatos mondattal kezdte. A konföderációs vezető miután a Liga Tanács és a Hosz választmányának pozitív döntésére emlékeztetett, arról beszélt, hogy a Hosz nincs egyedül, sőt, nagy vonzerőt gyakorolnak a katonák, hiszen a Hosz fúziója óta több kisebb és nagyobb szakszervezet is jelezte csatlakozási szándékát.

Küldetésünk egyértelmü: A Liga Szakszervezeteknek kell lenni a magyar szakszervezeti mozgalom epicentrumának. Azt gondolom, hogy a foglalkoztatás, a bérek, a reálkeresetek megőrzése, a munkavédelem mind-mind nagyon fontos tényezők. A Liga küzd azért, hogy engedményeket érjen el a kormánynál. Ezért is fontos, hogy a Hosz csatlakozott a Ligához, ezért is lesz könnyebb, ha összefogunk - húzta alá Gaskó István.  

A Hodosz és a BEOSZ nevében dr. Zsiga Imre mondott köszöntőt. Elmondta: nagyon nehéz helyzetben vagyunk a munkaidő-kedvezmény megvonás okozta veszteségek miatt.  A Hosz, a Hodosz és a BEOSZ, mint a HÉF munkavállalói oldalának három legfontosabb tényezője egységes álláspontot képviselve lép fel a munkavállalók érdekében, így a november 28-i HÉF ülésen, az illetményemelés és az év végi kifizetés érdekében. A Hosz konföderációs tagsága is ezt könnyíti majd meg.

A protokolláris rész befejezése után a mandátumvizsgáló bizottság elnöke, Sörös István azt jelentette, hogy 135 kiosztható mandátumból 124-et vettek át a küldöttek, tehát 92%-os többséggel határozatképes a Hosz kongresszusa.  

Ezután a kongresszus tisztségviselőit, a levezető elnököt, segítőjét, a jegyzőkönyvvezetőt, a mandátumvizsgáló bizottság elnökét és tagjait, a szavazatszámláló bizottság elnökét, tagjait, és a hitelesítőket választották  meg a küldöttek.

Miután a kongresszus levezetésének általános szabályait és a szükséges praktikus tudnivalókat ismertette Koncsecskó László levezető elnök, arról döntött a kongresszus, hogy az SzMSz megtárgyalását és az érdekvédelmi ügyvivők megválasztását kongresszusi hatáskörbe vonja.

A kongresszus napirendjének elfogadása után, elsőként az elnökség tájékoztatója hangzott el. Czövek János beszédének elején az új Alapszabály megalkotásának szükségességét indokolta, mint elmondta: konszenzus alakult ki a szerkesztő-bizottság tagjai között. Az elnök beszélt az új Hjt-vel kapcsolatos módosításokról is.

Azt is vállaltuk, hogy meglátogatunk minden katonai szervezetet és tájékoztatót tartunk mind a tagság, mind a tagság iránt érdeklődők számára. Az önkéntes tartalékos szolgálatra jelentkezők kiképzésén is részt vettünk, figyelemmel kísértük azt az első naptól az utolsóig. Úgy gondolom, hogy az elmúlt nehéz időszakon túljutottunk, de a továbbiakban még inkább szükséges a társszervezetekkel történő összefogás. A Hosz nyitott a konszenzusra, és a továbbiakban is a tárgyalások híve marad - tette hozzá Czövek János elnök.

Az Alapszabály elfogadásáról szóló napirendi témát Bazsik István alelnök terjesztette elő. A szerkesztő-bizottság elnöke miután a több hónapos munka leglényegesebb szakaszairól tájékoztatott, a módosítás részleteit is ismertette.

Ezt követően a korábban szövegszerüen leadott – az elnökségi ülésre történő kötelezően meghívottak köréről, a döntéshozó fórumok során létrejött szavazategyenlőség esetén történő teendőkről, az Etikai Bizottság tagjaira vonatkozó követelményekről (alapszervezeti vezetői szintnél ne legyen magasabb tisztségben) szóló – módosító indítványokat ismertették a beterjesztők (Szabó István, Bácskai István, Csetényi László - képünkön), majd hozzá véleményt, illetve ellenvéleményt is füztek a küldöttek (Szijártó Zsolt, Bíró László, Kiss Zoltán, Bazsik István, Sörös István).

A kongresszus minősített többséggel, 118 szavazattal, tehát egyhangúan elfogadta az új Alapszabályt. Ezt követően a beterjesztő, Bazsik István külön is köszönetet mondott az elvégzett alapos munkáért.

Az egyéb kongresszusi határozatokról szóló napirendi téma során az SzMSz-t és az ügyrendet tárgyalta a kongresszus. Miután az előterjesztő, Bazsik István alelnök áttekintette az Alapszabály szellemiségét követő tevékenységet, és Csetényi László, valamint Horváth Józsefné is megfogalmazta a véleményét, a kongresszus egy tartózkodással elfogadta az SzMSz-t és az ügyrendet is.   Ezt követően személyi kérdések eldöntésére került sor. Szekeres István, a Jelölő Bizottság elnöke először az Etikai Bizottság elnökére beérkezett javaslatok közül azokat ismertette, melyeket a jelöltek – Hajdók Marcell, Szabó István, Takács István, Varga Árpád Attila - elfogadtak. Az egyik jelölt, Takács István kihasználta hozzászólási lehetőségét is, s ekkor külön is megfogalmazta saját elvárásait az Etikai Bizottság tagjaival szemben.

Az Etikai Bizottság tagjaira történő jelölés során Boros Magdolna, dr. Szőcs Ferenc, Takács Gábor, Takács István és Varga Árpád Attila kapott javaslatot.

Csontos László, Horváth István, Hujber László, Jászai László, Rózsahegyi Miklós, Vaczula Ilona személyében pedig az Ellenőrző Bizottság póttagjaira érkezett javaslat.

A voksolás lebonyolítása után a kongresszus döntéseit Katócs Zsolt, az Ellenőrző Bizottság elnöke ismertette. Az Etikai Bizottság elnöke Hajdók Marcell lett, tagjaivá Boros Magdolnát és dr. Szőcs Ferencet választották. Póttagok Varga Árpád és Takács Gábor lettek.

 

 

Hozzászólásában Hajdók Marcell megköszönte mind a jelölést, mind a megelőlegezett bizalmat, majd hozzátette: kell egy megfelelő etikai kódex, egy eljárási szabályzat, ezeket meg kell alkotni. Nincsenek egyéni céljaim, a szakszervezetért szeretnék tenni, dolgozni.

Az Ellenőrző Bizottság póttagjait az első körben nem tudta megválasztani a kongresszus, mert egyik jelölt sem kapta meg az 50%-os szavazatarányt, így második voksolást is le kellett bonyolítani. Ezután Hujber László, Vaczula Ilona és Csontos László kapta meg a bizalmat.

Ezt követően Czövek János elnök beterjesztette az új Alapszabályban szereplő új tisztségekre, az érdekvédelmi ügyvivők személyére beérkezett javaslatát. Az újabb szavazási procedúra eredményeként az EB elnöke bejelentette, hogy a kongresszus Jakubik András (kelet-magyarországi), Lippai Csaba (budapesti) és Németh Nándor (nyugat-magyarországi) személye mellett döntött.  Az egyebek napirendi téma során Szendrei Zoltán alelnök a Hosz bérharcáról tájékoztatott. Kiemelte, hogy a Hosz vezetői a 20%-os illetményigényt a HÉF november 28-i ülésén és a honvédelmi miniszterrel való személyes találkozón is megfogalmazzák.

A küldöttek arról is érdeklődtek, hogy miért kapják meg, kapták meg a HM Ei. Zrt. fegyveres biztonsági őrei 2011 után idén is teljesítményük év végi elismerését, míg a katonák nem. Azt is elmondták, hogy nagy kiáramlás tapasztalható több alakulatnál is, emellett vannak olyan katonák is, akik – hiszik, nem hiszik – havi 65 ezer forint illetményért szolgálnak.  

A kongresszus végén, a sajtóközlemény elfogadása után az elnök kellemes karácsonyi ünnepeket és sikeres boldog új esztendőt kívánt zárszavában.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 11. 09., 15:54
A Halottak Napja alkalmából, - a közösségért munkálkodó tagtárs emlékét szimbolizáló kopjafánál-, megemlékezést tartott özv. Borka Istvánné Margó, a Honvédszakszervezet képviseletében Czövek János elnök, Németh Nándor érdekvédelmi ügyvivő, valamint Klopfer Szandra személyi asszisztens...
2017. 10. 31., 10:13
„Soha többé ne legyen olyan helyzet, amely a hősöket és az áldozatokat teremti” – mondta Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára október 30-án, hétfőn, Budapesten. A megemlékezésen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Sörös István a Hosz Nyugállományú Tagozat elnöke képviselte...
2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-10-31 11:14:51
2017. október 12-én tartott ülést a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A munkáltatók szociális hozzájárulási adója 2018-ban 2,5 százalékkal csökken. A LIGA Szakszervezetek kiállt a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörléséért. Törvénymódosítás születhet arról, hogy a jövőben a szakszervezeti tisztségviselőt visszahelyezhesse a bíróság.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

2017. november 18-án, szombaton, levegőbe emelkedett az első A-100 típusú légtérellenőrző repülőgép prototípusa a taganrogi Berijev repülőgépgyár (TANTK) területéről.

  Háború Művészete magazin

2017. november 06 ‒ 09. között a NATO Görögországban (pontosabban Kréta szigetén) található légvédelmi rakéta lőterén (NATO Missile Firing Installation – NAMFI) az Amerikai Egyesült Államok (a továbbiakban: USA) és Németország katonái közös harcászati légvédelmi rakéta éleslövészetet hajtottak végre Patriot, Avenger, Ozelot és Stinger fegyverrendszerekkel.