2017. 11. 23. csütörtök
Kelemen, Klementina
: 313 Ft   : 267 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Két napot hozott az államtitkár

Hosz  |  2012. 12. 06., 19:29

Évzáró továbbképzésünk második napján  - az alapszervezeti vezetők és az EB tagok, szekcióvezetők részvételével - kibővített elnökségi ülést tartottunk. A napirendi témák megtárgyalása előtt - Mikulás napja és a közelgő év vége alkalmából - meglepetés-ajándékot és jövő évi Hosz-os naptárakat adott át Czövek János a résztvevőknek. A Hosz elnöke miután az egész éves tevékenységet sikeresnek nevezte, megköszönte a tisztségviselők 2012-ben végzett eredményes munkáját. A kibővített elnökségi ülés vendége, Vargha Tamás, a HM parlamenti államtitkára kijelentette, hogy a kiváló teljesítmény ellenére - gazdasági nehézségek miatt - idén nem lesz egyszeri kifizetés...

A Hosz elnöke a döntéshozó fórum előtt minden résztvevő tisztségviselőnek egy-egy kedves szó kíséretében ajándékot nyújtott át.

Czövek János miután tárgyiasult formában köszönte meg a tagság érdekében végzett idei közösségi tevékenységet, beszédében visszatekintett az elmúlt esztendő elnökségi ülésein történtekre, majd a döntéshozatal folyamatát vázolta fel.

A napirendi témák elfogadása után a vezető tisztségviselők aktuális tájékoztatója hangzott el.

Mivel a továbbképzésen már elhangzott az elmúlt időszak értékelése, könnyü helyzetben vagyok – kezdte tájékoztatóját az elnök. Czövek János ezt követően hozzátette: a személyes találkozók során érik el a legnagyobb eredményeket a vezető tisztségviselők, a vezérkar-főnökkel havonta, a honvédelmi miniszterrel pedig minimum háromhavonta folytatunk egyeztetéseket.

Az elnök az új Alapszabály elfogadása utáni teendőket (bírósági bejelentés, az Etikai Kódex kidolgozása, stb.) is felvázolta, majd a kongresszus által megválasztott tisztségviselőkkel lefolytatandó személyi beszélgetésekről beszélt.

Az Euromil tagsággal összefüggésben Szendrei Zoltán alelnök elmondta: Miután Emmanuel Jacob Euromil elnök megírta levelét, mi is megírtuk a választ, de a tagdíj megfizetése ebben a helyzetben nem lehet jó megoldás.

Ezt követően a következő hetek, hónapok eseményeit, rendezvényeit szedte csokorba az elnök, majd Dr. Hajós Dezső szolgáltatás- és tagszervező a Signal Biztosító által nyújtott szolgáltatásokról informálta a megjelenteket.

Az ülésen Dobán László, dr. Büki Ramóna és Soós Zsuzsanna pártoló tagi felvételéről is döntött az elnökség.  

Néhány perccel 11 óra után a napirenden szereplő témák tárgyalását felfüggesztette az elnökség, mert megérkezett a kibővített ülés vendége, Vargha Tamás. 

A HM parlamenti államtitkára miután megköszönte a meghívást, elmondta: amikor kineveztek, sokakat az érdekelt, voltam-e katona. Jelentem, én voltam, Hódmezővásárhelyen még a ,,Pajzs 79” gyakorlaton is részt vettem.

Angol nyelvtanárként számos katonát taníthattam angolra, a tiszthelyettesek, tisztek és tábornokok között eltöltött tizenkettő esztendő feljogosít arra, hogy azt mondjam, megismerhettem a katonák mindennapjait, ügyes-bajos gondjait – tette hozzá az államtitkár.

Ezt követően a Magyar Honvédség gazdasági helyzetéről beszélt az államtitkár.

Noha van közöttünk véleménykülönbség, mégis azt érzem, egy irányba húzzuk a honvédség szekerét. Nem egyszerü a helyzet, hiszen a kormányzati ciklus felénél már nem szabad kifelé mutogatni. Az viszont tény, hogy a honvédelmi költségvetés azonos értéken marad vagy 1-2%-kal még növekedhet is, dönteni majd a parlamenti képviselők fognak ez ügyben, december 17-én - mondta Vargha Tamás.

Ezt követően az év végi egyszeri kifizetés elvi lehetőségéről, illetve ennek - gazdasági okok miatti - gyakorlati megvalósítási nehézségeiről beszélt, azt is megemlítette, hogy a Hosz kompromisszumos – 2 nap szabadság a két ünnep között – javaslata elfogadhatónak tünik.

Vargha államtitkár megköszönte a katonaállomány egész éves eredményes munkáját, majd felvetette annak lehetőségét, hogy amennyiben gazdaságilag is kedvezően alakul a 2013-as esztendő, úgy jövőre már a pulykapénz kifizetésének is nagyobb lesz az esélye.

Végül pedig arra buzdította szakszervezetünk vezetőit, hogy forduljanak ezt követően is hozzá és legyenek még bátrabbak, ha a problémákat fel kell vetni. Szakszervezetünk elnöke válaszában újra felvetette, hogy a rendkívül nehéz anyagi körülmények között élnek a katonák, sokan már hétvégéken azzal takarékoskodnak, hogy nem utaznak haza a laktanyákból.

Ezt az alkalmat használta fel arra, hogy újra kérje a HM vezetését, hogy anyagilag is ismerje el a katonák teljesítményét. Az államtitkár miután tudomásul vette elnökünk nyomatékos szavait, kellemes karácsonyi ünnepeket kívánt minden katonának és szakszervezeti tisztségviselőnek. Ezt követően Czövek János elnök az államtitkárt is megajándékozta a Hosz logóval ellátott pulóverrel.

Az államtitkár távozása után az ülés a leltározási bizottság jövő évi tevékenységéről szóló napirendi téma megtárgyalásával folytatódott. Bazsik István alelnök arról tájékoztatott, hogy az előkészületek decemberben már elkezdődnek, ekkortól kellene az alapszervezeteknek is megkezdeni a selejtezés előkészítését. Az alelnök felhívta a figyelmet arra, hogy a technikai eszközök ellenőrzése során szükséges volna, ha az Ellenőrző Bizottság tagjai, a Nyugállományú Tagozat titkára és az érdekvédelmi ügyvivők mindenképpen tagjai lennének a leltározási bizottságnak.

Az egyebekben Szendrei Zoltán alelnök felvetette, hogy a szervezetnél már nem tevékeny, egykori aktivisták hsz.hu-s e-mail címeiket a jövőben már ne használhassák. E sorok írója pedig arról értesítette a résztvevőket, hogy a takarékosság jegyében 2013-ban az Egység újság kilenc alkalommal - januárban, márcisuban, májusban júniusban, júliusban, szeptemberben, októberben, novemberben és decemberben fog megjelenni. A szolgáltatás. és tagszervező pedig a tartós élelmiszer-vásárról informálta a megjelenteket. 

Az elnökség legközelebb januárban tart majd értekezletet.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 11. 13., 15:21
Katonai tiszteletadás mellett adták át a kormányzati forrásból felújított első világháborús hadisírokat, illetve a Nagy Háború felújított emlékművét november 11-én, szombaton, Kiskunfélegyházán. Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, és Csányi József polgármester helyezték el az újjászentelt emlékműnél a tisztelet és az emlékezés koszorúit. A Honvédszakszervezet részéről Bali János Felügyelő Bizottsági tag vett részt a rendezvényen...
2017. 11. 09., 15:54
A Halottak Napja alkalmából, - a közösségért munkálkodó tagtárs emlékét szimbolizáló kopjafánál-, megemlékezést tartott özv. Borka Istvánné Margó, a Honvédszakszervezet képviseletében Czövek János elnök, Németh Nándor érdekvédelmi ügyvivő, valamint Klopfer Szandra személyi asszisztens...
2017. 10. 31., 10:13
„Soha többé ne legyen olyan helyzet, amely a hősöket és az áldozatokat teremti” – mondta Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára október 30-án, hétfőn, Budapesten. A megemlékezésen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Sörös István a Hosz Nyugállományú Tagozat elnöke képviselte...
2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-10-31 11:14:51
2017. október 12-én tartott ülést a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A munkáltatók szociális hozzájárulási adója 2018-ban 2,5 százalékkal csökken. A LIGA Szakszervezetek kiállt a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörléséért. Törvénymódosítás születhet arról, hogy a jövőben a szakszervezeti tisztségviselőt visszahelyezhesse a bíróság.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

2017. november 22-én, szerdán, fedélzetén 11 utassal a Csendes-óceánba zuhant az Amerikai Haditengerészet egyik C-2 Greyhound típusú hajófedélzeti szállító repülőgépe.

  Háború Művészete magazin

A lengyel hadsereg felderítésre és a kijelölt célok megsemmisítésére is alkalmas ezer Warmate drónt szerez be a WB Electronics lengyel magáncégtől - az erről szóló megállapodást Antoni Macierewicz nemzetvédelmi miniszter jelenlétében írták alá Varsóban.