2023. 03. 30. csütörtök
Zalán
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Két napot hozott az államtitkár

Hosz  |  2012. 12. 06., 19:29

Évzáró továbbképzésünk második napján  - az alapszervezeti vezetők és az EB tagok, szekcióvezetők részvételével - kibővített elnökségi ülést tartottunk. A napirendi témák megtárgyalása előtt - Mikulás napja és a közelgő év vége alkalmából - meglepetés-ajándékot és jövő évi Hosz-os naptárakat adott át Czövek János a résztvevőknek. A Hosz elnöke miután az egész éves tevékenységet sikeresnek nevezte, megköszönte a tisztségviselők 2012-ben végzett eredményes munkáját. A kibővített elnökségi ülés vendége, Vargha Tamás, a HM parlamenti államtitkára kijelentette, hogy a kiváló teljesítmény ellenére - gazdasági nehézségek miatt - idén nem lesz egyszeri kifizetés...

A Hosz elnöke a döntéshozó fórum előtt minden résztvevő tisztségviselőnek egy-egy kedves szó kíséretében ajándékot nyújtott át.

Czövek János miután tárgyiasult formában köszönte meg a tagság érdekében végzett idei közösségi tevékenységet, beszédében visszatekintett az elmúlt esztendő elnökségi ülésein történtekre, majd a döntéshozatal folyamatát vázolta fel.

A napirendi témák elfogadása után a vezető tisztségviselők aktuális tájékoztatója hangzott el.

Mivel a továbbképzésen már elhangzott az elmúlt időszak értékelése, könnyü helyzetben vagyok – kezdte tájékoztatóját az elnök. Czövek János ezt követően hozzátette: a személyes találkozók során érik el a legnagyobb eredményeket a vezető tisztségviselők, a vezérkar-főnökkel havonta, a honvédelmi miniszterrel pedig minimum háromhavonta folytatunk egyeztetéseket.

Az elnök az új Alapszabály elfogadása utáni teendőket (bírósági bejelentés, az Etikai Kódex kidolgozása, stb.) is felvázolta, majd a kongresszus által megválasztott tisztségviselőkkel lefolytatandó személyi beszélgetésekről beszélt.

Az Euromil tagsággal összefüggésben Szendrei Zoltán alelnök elmondta: Miután Emmanuel Jacob Euromil elnök megírta levelét, mi is megírtuk a választ, de a tagdíj megfizetése ebben a helyzetben nem lehet jó megoldás.

Ezt követően a következő hetek, hónapok eseményeit, rendezvényeit szedte csokorba az elnök, majd Dr. Hajós Dezső szolgáltatás- és tagszervező a Signal Biztosító által nyújtott szolgáltatásokról informálta a megjelenteket.

Az ülésen Dobán László, dr. Büki Ramóna és Soós Zsuzsanna pártoló tagi felvételéről is döntött az elnökség.  

Néhány perccel 11 óra után a napirenden szereplő témák tárgyalását felfüggesztette az elnökség, mert megérkezett a kibővített ülés vendége, Vargha Tamás. 

A HM parlamenti államtitkára miután megköszönte a meghívást, elmondta: amikor kineveztek, sokakat az érdekelt, voltam-e katona. Jelentem, én voltam, Hódmezővásárhelyen még a ,,Pajzs 79” gyakorlaton is részt vettem.

Angol nyelvtanárként számos katonát taníthattam angolra, a tiszthelyettesek, tisztek és tábornokok között eltöltött tizenkettő esztendő feljogosít arra, hogy azt mondjam, megismerhettem a katonák mindennapjait, ügyes-bajos gondjait – tette hozzá az államtitkár.

Ezt követően a Magyar Honvédség gazdasági helyzetéről beszélt az államtitkár.

Noha van közöttünk véleménykülönbség, mégis azt érzem, egy irányba húzzuk a honvédség szekerét. Nem egyszerü a helyzet, hiszen a kormányzati ciklus felénél már nem szabad kifelé mutogatni. Az viszont tény, hogy a honvédelmi költségvetés azonos értéken marad vagy 1-2%-kal még növekedhet is, dönteni majd a parlamenti képviselők fognak ez ügyben, december 17-én - mondta Vargha Tamás.

Ezt követően az év végi egyszeri kifizetés elvi lehetőségéről, illetve ennek - gazdasági okok miatti - gyakorlati megvalósítási nehézségeiről beszélt, azt is megemlítette, hogy a Hosz kompromisszumos – 2 nap szabadság a két ünnep között – javaslata elfogadhatónak tünik.

Vargha államtitkár megköszönte a katonaállomány egész éves eredményes munkáját, majd felvetette annak lehetőségét, hogy amennyiben gazdaságilag is kedvezően alakul a 2013-as esztendő, úgy jövőre már a pulykapénz kifizetésének is nagyobb lesz az esélye.

Végül pedig arra buzdította szakszervezetünk vezetőit, hogy forduljanak ezt követően is hozzá és legyenek még bátrabbak, ha a problémákat fel kell vetni. Szakszervezetünk elnöke válaszában újra felvetette, hogy a rendkívül nehéz anyagi körülmények között élnek a katonák, sokan már hétvégéken azzal takarékoskodnak, hogy nem utaznak haza a laktanyákból.

Ezt az alkalmat használta fel arra, hogy újra kérje a HM vezetését, hogy anyagilag is ismerje el a katonák teljesítményét. Az államtitkár miután tudomásul vette elnökünk nyomatékos szavait, kellemes karácsonyi ünnepeket kívánt minden katonának és szakszervezeti tisztségviselőnek. Ezt követően Czövek János elnök az államtitkárt is megajándékozta a Hosz logóval ellátott pulóverrel.

Az államtitkár távozása után az ülés a leltározási bizottság jövő évi tevékenységéről szóló napirendi téma megtárgyalásával folytatódott. Bazsik István alelnök arról tájékoztatott, hogy az előkészületek decemberben már elkezdődnek, ekkortól kellene az alapszervezeteknek is megkezdeni a selejtezés előkészítését. Az alelnök felhívta a figyelmet arra, hogy a technikai eszközök ellenőrzése során szükséges volna, ha az Ellenőrző Bizottság tagjai, a Nyugállományú Tagozat titkára és az érdekvédelmi ügyvivők mindenképpen tagjai lennének a leltározási bizottságnak.

Az egyebekben Szendrei Zoltán alelnök felvetette, hogy a szervezetnél már nem tevékeny, egykori aktivisták hsz.hu-s e-mail címeiket a jövőben már ne használhassák. E sorok írója pedig arról értesítette a résztvevőket, hogy a takarékosság jegyében 2013-ban az Egység újság kilenc alkalommal - januárban, márcisuban, májusban júniusban, júliusban, szeptemberben, októberben, novemberben és decemberben fog megjelenni. A szolgáltatás. és tagszervező pedig a tartós élelmiszer-vásárról informálta a megjelenteket. 

Az elnökség legközelebb januárban tart majd értekezletet.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.