2018. 02. 18.
Bernadett
: 311 Ft   : 248 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A bértárgyalások megkezdését sürgeti szakszervezetünk

Hosz  |  2013. 01. 08., 15:04

Nyílt levélben fogalmazzuk meg a bértárgyalásokon képviselendő szilárd álláspontunkat – így döntött szakszervezetünk elnöksége. A január 8-i eseményen a döntéshozók a januári érdekvédelmi ügyekről, az üdültetési szabályzatról, valamint a tag- és szolgáltatásszervezésről is tárgyaltak. Az ülést Czövek János elnök vezette...

Rendhagyó módon kezdődött az idei első elnökségi ülés. Történt ugyanis, hogy az ügy fontosságára való tekintettel – napirend előtt – Reményi Zsuzsánna, a Signal Biztosító Zrt. üzletági igazgatója tájékoztatott a cég életbiztosítási ajánlatáról.

Az elnök rövid köszöntője után, napirend előtt a biztosító történetéről, valamint a társadalmi szervezetek üzletágról tájékoztatott Reményi Zsuzsánna. Ezt követően pedig a Signal azon ajánlatát ismertette, melyben a Honvédszakszervezet kérésére – a kockázatviselés közössége miatt – már a csonttöréssel járó baleset esetén járó biztosítási összeg is szerepelt.

Az ajánlatról szóló egyeztetés után elsősorban a káreseményekre és a kárrendezésekre vonatkozó kérdésekre válaszolt az igazgató asszony. Az elnökség – a napirendi témák elfogadása után – a Signal Biztosító Zrt. és a Hosz közötti szerződésről döntött. A szerződést – a tervek szerint – még e héten aláírja a két vezető.    

Napirend szerint elsőként a vezető tisztségviselők aktuális tájékoztatója hangzott el. Czövek János bevezetőjében elmondta, hogy rendkívül nehéz év elé néz szakszervezetünk. Az elnök emlékeztetett a legutóbbi HÉF ülésen elhangzottakra, melyből kiderült, hogy semmilyen bérmaradvány nincs, ezért az állomány 2012 végén nem kapott egyszeri elismerést.

Szakszervezetünk - egyszeri kifizetésre vonatkozó - kérése mintegy 1 milliárd forintot igényelt volna, ugyanakkor – mint mondta – a Honvéd Kórház konszolidációjára honvédségi költségvetésből kifizetett 5 milliárd forintot a tárca.

Ezek az anomáliák arra kényszerítenek bennünket, hogy hatékonyabb stílusban dolgozzunk, illetve érjük el céljainkat – tette hozzá Czövek János.

Ezt követően a nyugállományú szakemberek rész- és időszaki foglalkoztatásáról, majd a szakszervezet 2012-es pénzügyi elszámolásáról és a kongresszuson hozott határozatok végrehajtásáról, így a lefolytatott személyi beszélgetésekről is tájékoztatott az elnök. Czövek János a Liga Szakszervezetek rendkívüli kongresszusáról, a hon és rendvédelmi szövetség létrehozásáról, a tervek szerinti február 15-16-i továbbképzés megszervezéséről és az év végi eseményekről, köztük a cirkuszi rendezvény sikeréről is informálta a megjelenteket. Az elnök fontosnak tartotta megfogalmazni, hogy a vezető tisztségviselők minden katonai szervezethez legalább egy alkalommal szeretnének eljutni 2013-ban is. Czövek János a központi iroda ügyviteli szabályzatának és munkarendjének megváltozásáról is beszélt.  

A napirendi téma során Szendrei Zoltán alelnök az OKÉT december végi üléséről, a valós bértárgyalások megkezdésének szükségességéről, a bérkompenzációról, majd az Euromil elnökének írt levél tartalmáról tájékoztatta a megjelent döntéshozókat.      

Ezt követően az Egység 2002 Kft és a Vodafone Zrt. közötti, majd a Katonákért Alapítvány és a Vodafone Zrt. közötti szerződés megvalósulásáról volt szó. Szekeres István, a kuratórium elnöke a hátralékok, kintlévőségek behajtásáról, valamint az ez évre vonatkozó szerződés-ajánlatról is tájékoztatta az elnökséget.  

A pártoló tagfelvételről szóló napirendi téma során Bakos Lászlót, Stokinger Andrásnét, Horváthné Szkok Henriettát, Egervári Dórát, Rokolya Tibort, Szajkó Pétert, Bödő Viktóriát, Mics Andrást, Huszár Róbertet, Feketéné Németh Mónikát vette fel az elnökség.

 

 

A következő havi érdekvédelmi ügyekről szóló egyeztetés során az elnökség először a 2013 évi béren kívüli juttatásokkal kapcsolatos tárgyalásokon képviselendő álláspontról döntött. Bazsik István alelnök megfogalmazta: ki kell harcolnunk, ami jár, bérköveteléssel kell fellépnünk, ezért javaslom, hogy a 2012-ben már megfogalmazott 20%-os illetményfejlesztést még hangsúlyosabban követeljük.

Sörös István elnökségi tag azt javasolta, hogy a tárgyalások elején kérje a Hosz, hogy a HM – a korábbi évek tapasztalataival ellentétben – adja meg a elosztható források mennyiségét. Lippai Csaba budapesti érdekvédelmi ügyvivő pedig azt fogalmazta meg, hogy a tárgyalásokon a tagság véleményét korrekt, hangsúlyos módon jelezzék a vezető tisztségviselők. Szendrei Zoltán alelnök pedig a 2012-es követeléseket, közöttük a 20%-os illetményfejlesztési törekvések továbbvitelét állította előtérbe.

Szijártó Zsolt, a szerződéses szekció vezetője azt emelte ki, hogy a tagság érdekeit előtérbe helyezve kell az egyeztetéseken részt venni.

A téma tárgyalásának végén elhangzott: a katonáknak illetményemelésre van szükségük. Az elnökség úgy határozott, hogy a Hosz konkrét célokkal bíró, konkrét bértárgyalások megkezdését sürgeti. A döntés szerint az elnökség nyílt levelet fogalmaz meg a honvédelmi tárca irányítójának, melyben egyebek mellett azt követeli, hogy január 15-ig kezdődjenek meg az egyeztetések.        

Amíg a béren kívüli juttatásokról szóló tárgyalások nem fejeződnek be, addig a HM a 2012. évi megállapodásnak megfelelően fizeti a juttatásokat – a szerk.

A Hosz üdültetési szabályzatának várható változásairól, valamint az üdültetési díjak 2013. évi aktualizálásáról Bódis Sándor tájékoztatott. Az Egység 2002 Kft. ügyvezetője miután az alsóörsi lakókocsi, a békésszentandrási üdülő és a hajdúszoboszlói apartmanok kihasználtságáról, üzemeltetési eredményeiről tájékoztatott, az elnökség az üdülések megrendelésének módjáról, a lemondási díjról és a 2013-as üdülési tarifákról döntött. Az ügyvezető azt is elmondta, hogy ebben az évben az Egység 2002 Kft. csak a Hosz központi rendezvényeit fogja bonyolítani, az alapszervezetektől már nem fogad be ilyen felkéréséket.    

A tagszervező és szolgáltatási tevékenységről szóló tájékoztató során Dr. Hajós Dezső kiemelte a tagszervezési munka alapkérdését, miszerint, miért éri meg manapság Hosz-tagnak lenni? Az előadó hozzátette: a szentendrei tavalyi hat alkalommal összesen közel 700 fő vált szakszervezeti taggá, így összesen 9700 fős jelenleg a Hosz.

Dr. Hajós Dezső elmondta, hogy pénzben mérhető módon a szolgáltatási elem adja meg a választ ,,a miért éri meg nekem?” kérdésre. Az idei feladatok között megfogalmazta a szentendrei programsorozat és a kiemelt rendezvények folytatását, valamint a Hosz szakmai jellegének erősítésének fontosságát a taglétszám tisztek és altisztek körében (MHTT, Tiszti Kaszinó, NKE, Vk-i tanfolyam, stb.) történő emelése érdekében.     

Egyebekben a DFT. Hungaria Kft. által, a Hosz tagoknak szervezett nyelvtanfolyamokról, a hoszos e-mail címek jogosultságáról egyeztettek, majd az év végi leltározás végrehajtásáról informálta a megjelenteket Lippai Csaba budapesti érdekvédelmi ügyvivő.

Legközelebb február 5-én tart ülést az elnökség.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018. 01. 18., 14:58
Minden évben az adóbevallások leadásával együtt nyilatkozhatunk adónk 1+1%-ának felajánlásáról. Kérjük Tagjainkat és Szimpatizánsainkat, hogy az idén is támogassák adójuk 1%-val a Honvédszakszervezet által alapított Katonákért Közhasznú Alapítványt.
2018. 02. 05., 13:47
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A mai napon, 2018. február 16-án, pénteken, helyi idő szerint 11 óra körül lezuhant a Török Légierő egyik SF-260D típusú kiképző repülőgépe. A repülőgép kétfős személyzete életét vesztette a katasztrófában.

  Háború Művészete magazin

Brüsszelben tanácskoztak az észak-atlanti katonai szövetség védelmi miniszterei február 14–15-én. A Budapestről kiutazó magyar küldöttséget Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes vezette. A delegációhoz a helyszínen csatlakozott Sztáray Péter, Magyarország NATO-nagykövete.