2024. 05. 29. szerda
Magdolna
: 385 Ft   : 355 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A bértárgyalások megkezdését sürgeti szakszervezetünk

Hosz  |  2013. 01. 08., 15:04

Nyílt levélben fogalmazzuk meg a bértárgyalásokon képviselendő szilárd álláspontunkat – így döntött szakszervezetünk elnöksége. A január 8-i eseményen a döntéshozók a januári érdekvédelmi ügyekről, az üdültetési szabályzatról, valamint a tag- és szolgáltatásszervezésről is tárgyaltak. Az ülést Czövek János elnök vezette...

Rendhagyó módon kezdődött az idei első elnökségi ülés. Történt ugyanis, hogy az ügy fontosságára való tekintettel – napirend előtt – Reményi Zsuzsánna, a Signal Biztosító Zrt. üzletági igazgatója tájékoztatott a cég életbiztosítási ajánlatáról.

Az elnök rövid köszöntője után, napirend előtt a biztosító történetéről, valamint a társadalmi szervezetek üzletágról tájékoztatott Reményi Zsuzsánna. Ezt követően pedig a Signal azon ajánlatát ismertette, melyben a Honvédszakszervezet kérésére – a kockázatviselés közössége miatt – már a csonttöréssel járó baleset esetén járó biztosítási összeg is szerepelt.

Az ajánlatról szóló egyeztetés után elsősorban a káreseményekre és a kárrendezésekre vonatkozó kérdésekre válaszolt az igazgató asszony. Az elnökség – a napirendi témák elfogadása után – a Signal Biztosító Zrt. és a Hosz közötti szerződésről döntött. A szerződést – a tervek szerint – még e héten aláírja a két vezető.    

Napirend szerint elsőként a vezető tisztségviselők aktuális tájékoztatója hangzott el. Czövek János bevezetőjében elmondta, hogy rendkívül nehéz év elé néz szakszervezetünk. Az elnök emlékeztetett a legutóbbi HÉF ülésen elhangzottakra, melyből kiderült, hogy semmilyen bérmaradvány nincs, ezért az állomány 2012 végén nem kapott egyszeri elismerést.

Szakszervezetünk - egyszeri kifizetésre vonatkozó - kérése mintegy 1 milliárd forintot igényelt volna, ugyanakkor – mint mondta – a Honvéd Kórház konszolidációjára honvédségi költségvetésből kifizetett 5 milliárd forintot a tárca.

Ezek az anomáliák arra kényszerítenek bennünket, hogy hatékonyabb stílusban dolgozzunk, illetve érjük el céljainkat – tette hozzá Czövek János.

Ezt követően a nyugállományú szakemberek rész- és időszaki foglalkoztatásáról, majd a szakszervezet 2012-es pénzügyi elszámolásáról és a kongresszuson hozott határozatok végrehajtásáról, így a lefolytatott személyi beszélgetésekről is tájékoztatott az elnök. Czövek János a Liga Szakszervezetek rendkívüli kongresszusáról, a hon és rendvédelmi szövetség létrehozásáról, a tervek szerinti február 15-16-i továbbképzés megszervezéséről és az év végi eseményekről, köztük a cirkuszi rendezvény sikeréről is informálta a megjelenteket. Az elnök fontosnak tartotta megfogalmazni, hogy a vezető tisztségviselők minden katonai szervezethez legalább egy alkalommal szeretnének eljutni 2013-ban is. Czövek János a központi iroda ügyviteli szabályzatának és munkarendjének megváltozásáról is beszélt.  

A napirendi téma során Szendrei Zoltán alelnök az OKÉT december végi üléséről, a valós bértárgyalások megkezdésének szükségességéről, a bérkompenzációról, majd az Euromil elnökének írt levél tartalmáról tájékoztatta a megjelent döntéshozókat.      

Ezt követően az Egység 2002 Kft és a Vodafone Zrt. közötti, majd a Katonákért Alapítvány és a Vodafone Zrt. közötti szerződés megvalósulásáról volt szó. Szekeres István, a kuratórium elnöke a hátralékok, kintlévőségek behajtásáról, valamint az ez évre vonatkozó szerződés-ajánlatról is tájékoztatta az elnökséget.  

A pártoló tagfelvételről szóló napirendi téma során Bakos Lászlót, Stokinger Andrásnét, Horváthné Szkok Henriettát, Egervári Dórát, Rokolya Tibort, Szajkó Pétert, Bödő Viktóriát, Mics Andrást, Huszár Róbertet, Feketéné Németh Mónikát vette fel az elnökség.

 

 

A következő havi érdekvédelmi ügyekről szóló egyeztetés során az elnökség először a 2013 évi béren kívüli juttatásokkal kapcsolatos tárgyalásokon képviselendő álláspontról döntött. Bazsik István alelnök megfogalmazta: ki kell harcolnunk, ami jár, bérköveteléssel kell fellépnünk, ezért javaslom, hogy a 2012-ben már megfogalmazott 20%-os illetményfejlesztést még hangsúlyosabban követeljük.

Sörös István elnökségi tag azt javasolta, hogy a tárgyalások elején kérje a Hosz, hogy a HM – a korábbi évek tapasztalataival ellentétben – adja meg a elosztható források mennyiségét. Lippai Csaba budapesti érdekvédelmi ügyvivő pedig azt fogalmazta meg, hogy a tárgyalásokon a tagság véleményét korrekt, hangsúlyos módon jelezzék a vezető tisztségviselők. Szendrei Zoltán alelnök pedig a 2012-es követeléseket, közöttük a 20%-os illetményfejlesztési törekvések továbbvitelét állította előtérbe.

Szijártó Zsolt, a szerződéses szekció vezetője azt emelte ki, hogy a tagság érdekeit előtérbe helyezve kell az egyeztetéseken részt venni.

A téma tárgyalásának végén elhangzott: a katonáknak illetményemelésre van szükségük. Az elnökség úgy határozott, hogy a Hosz konkrét célokkal bíró, konkrét bértárgyalások megkezdését sürgeti. A döntés szerint az elnökség nyílt levelet fogalmaz meg a honvédelmi tárca irányítójának, melyben egyebek mellett azt követeli, hogy január 15-ig kezdődjenek meg az egyeztetések.        

Amíg a béren kívüli juttatásokról szóló tárgyalások nem fejeződnek be, addig a HM a 2012. évi megállapodásnak megfelelően fizeti a juttatásokat – a szerk.

A Hosz üdültetési szabályzatának várható változásairól, valamint az üdültetési díjak 2013. évi aktualizálásáról Bódis Sándor tájékoztatott. Az Egység 2002 Kft. ügyvezetője miután az alsóörsi lakókocsi, a békésszentandrási üdülő és a hajdúszoboszlói apartmanok kihasználtságáról, üzemeltetési eredményeiről tájékoztatott, az elnökség az üdülések megrendelésének módjáról, a lemondási díjról és a 2013-as üdülési tarifákról döntött. Az ügyvezető azt is elmondta, hogy ebben az évben az Egység 2002 Kft. csak a Hosz központi rendezvényeit fogja bonyolítani, az alapszervezetektől már nem fogad be ilyen felkéréséket.    

A tagszervező és szolgáltatási tevékenységről szóló tájékoztató során Dr. Hajós Dezső kiemelte a tagszervezési munka alapkérdését, miszerint, miért éri meg manapság Hosz-tagnak lenni? Az előadó hozzátette: a szentendrei tavalyi hat alkalommal összesen közel 700 fő vált szakszervezeti taggá, így összesen 9700 fős jelenleg a Hosz.

Dr. Hajós Dezső elmondta, hogy pénzben mérhető módon a szolgáltatási elem adja meg a választ ,,a miért éri meg nekem?” kérdésre. Az idei feladatok között megfogalmazta a szentendrei programsorozat és a kiemelt rendezvények folytatását, valamint a Hosz szakmai jellegének erősítésének fontosságát a taglétszám tisztek és altisztek körében (MHTT, Tiszti Kaszinó, NKE, Vk-i tanfolyam, stb.) történő emelése érdekében.     

Egyebekben a DFT. Hungaria Kft. által, a Hosz tagoknak szervezett nyelvtanfolyamokról, a hoszos e-mail címek jogosultságáról egyeztettek, majd az év végi leltározás végrehajtásáról informálta a megjelenteket Lippai Csaba budapesti érdekvédelmi ügyvivő.

Legközelebb február 5-én tart ülést az elnökség.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...

  JETfly Magazin

Az első nyári hónapban repülőnapot rendeznek többek között Dunakeszin, Kadarkúton és Budaörsön is, a Múzeumok Éjszakáján pedig szintén több helyszínen várják a repülés rajongóit!

  Háború Művészete magazin

A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.