2023. 06. 06. kedd
Cintia, Norbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Pákozd: Sztélét és lobogót avattak a Don-kanyar hősei tiszteletére

Hosz  |  2013. 01. 15., 08:48

Ez az emlékoszlop és a nemzeti lobogó legyen figyelmeztető jel arra nézve, hogy miként tudjuk elkerülni azokat a nemzeti sorscsapásokat, amelyeket a múltban elszenvedtünk – hangsúlyozta dr. Benkő Tibor vezérezredes Pákozdon, január 12-én. Az eseményen részt vett Czövek János Hosz elnök és Dr. Hajós Dezső szolgáltatás- és tagszervező...

A nemzeti emlékhelyet jelölő, Zsigmond Attila tervei alapján készült emlékoszlopot és nemzeti lobogót avattak a 2. magyar hadsereg doni katasztrófájának 70. évfordulóján, a pákozdi Katonai Emlékparkban. Avatóbeszédében Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke kiemelte: a sztélé hüen jelképezi e katonai emlékpark, nemzeti emlékhely szerepét a nemzet sorsában. „Irányt mutat számunkra a nemzeti emlékhely. Jelképezi azt az utat, amelyet a magyar nép és a Magyar Honvédség az elmúlt csaknem százhatvanöt évben végigjárt. A haderő itt, Pákozdon az első győztes csatájával hirdette: itt vagyok, megszülettem, érted vagyok, Magyarország” – fogalmazott Benkő Tibor.A doni katasztrófáról szólva a vezérezredes aláhúzta: a mai napon emlékeznünk kell „a honvédsereg Mohácsára”, a Don-kanyar katasztrófájára. Emlékeztetett mindenkit: a katonák bátorsággal, hősiességgel és helytállással teljesítették feladatukat. Hozzátette: nem szabad összemosnunk az akkori politikai szándékot a frontra küldött katonák akaratával.

L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára szerint azért emelték a nemzeti emlékhelyek sorába a katonai emlékparkot, mert a nemzet fogalma és a honvédelem fogalma egymástól elválaszthatatlan. „Ennek az emlékhelynek a honvédelem fogalma mellett a hazaszeretet is fontos hívószava” – közölte az államtitkár.Szakály Sándor hadtörténész köszöntőjében elmondta: a Kárpát-medencében 1100 éve él egy nemzet, amelynek kötelessége nemzeti múltjára emlékezni, és kötelessége mindazokról megemlékezni, akik tettek arról, hogy a következő 1100 évben is éljen nemzet e földön. „Sokan megirigyelhetnék ezt a nemzeti múltat. Jelképezze a nemzeti összetartozást ez a nemzeti emlékhely is” – füzte hozzá.

A fotók Dr. Hajós Dezső felvételeiA sztélét Vargha Tamás, a HM parlamenti államtitkára, Benkő Tibor vezérezredes, L. Simon László és Szakály Sándor leplezte le.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.