2018. 02. 25.
Géza
: 313 Ft   : 254 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Pákozd: Sztélét és lobogót avattak a Don-kanyar hősei tiszteletére

Hosz  |  2013. 01. 15., 08:48

Ez az emlékoszlop és a nemzeti lobogó legyen figyelmeztető jel arra nézve, hogy miként tudjuk elkerülni azokat a nemzeti sorscsapásokat, amelyeket a múltban elszenvedtünk – hangsúlyozta dr. Benkő Tibor vezérezredes Pákozdon, január 12-én. Az eseményen részt vett Czövek János Hosz elnök és Dr. Hajós Dezső szolgáltatás- és tagszervező...

A nemzeti emlékhelyet jelölő, Zsigmond Attila tervei alapján készült emlékoszlopot és nemzeti lobogót avattak a 2. magyar hadsereg doni katasztrófájának 70. évfordulóján, a pákozdi Katonai Emlékparkban. Avatóbeszédében Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke kiemelte: a sztélé hüen jelképezi e katonai emlékpark, nemzeti emlékhely szerepét a nemzet sorsában. „Irányt mutat számunkra a nemzeti emlékhely. Jelképezi azt az utat, amelyet a magyar nép és a Magyar Honvédség az elmúlt csaknem százhatvanöt évben végigjárt. A haderő itt, Pákozdon az első győztes csatájával hirdette: itt vagyok, megszülettem, érted vagyok, Magyarország” – fogalmazott Benkő Tibor.A doni katasztrófáról szólva a vezérezredes aláhúzta: a mai napon emlékeznünk kell „a honvédsereg Mohácsára”, a Don-kanyar katasztrófájára. Emlékeztetett mindenkit: a katonák bátorsággal, hősiességgel és helytállással teljesítették feladatukat. Hozzátette: nem szabad összemosnunk az akkori politikai szándékot a frontra küldött katonák akaratával.

L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára szerint azért emelték a nemzeti emlékhelyek sorába a katonai emlékparkot, mert a nemzet fogalma és a honvédelem fogalma egymástól elválaszthatatlan. „Ennek az emlékhelynek a honvédelem fogalma mellett a hazaszeretet is fontos hívószava” – közölte az államtitkár.Szakály Sándor hadtörténész köszöntőjében elmondta: a Kárpát-medencében 1100 éve él egy nemzet, amelynek kötelessége nemzeti múltjára emlékezni, és kötelessége mindazokról megemlékezni, akik tettek arról, hogy a következő 1100 évben is éljen nemzet e földön. „Sokan megirigyelhetnék ezt a nemzeti múltat. Jelképezze a nemzeti összetartozást ez a nemzeti emlékhely is” – füzte hozzá.

A fotók Dr. Hajós Dezső felvételeiA sztélét Vargha Tamás, a HM parlamenti államtitkára, Benkő Tibor vezérezredes, L. Simon László és Szakály Sándor leplezte le.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Románia védelmi minisztere, Mihai Fifor a napokban számolt be arról, hogy meglévő 16 darabos F-16-os flottájukat kiegészítenék 4 példánnyal, a jövőbeli terv pedig további 36 Falcon beszerzése.

  Háború Művészete magazin

Továbbra sincs megfelelő állapotban a német hadsereg (Bundeswehr), a felszerelésben és a személyi állományban is hiányosságok mutatkoznak, illetve sok katona túlterhelt.