2024. 02. 24. szombat
Mátyás
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Pákozd: Sztélét és lobogót avattak a Don-kanyar hősei tiszteletére

Hosz  |  2013. 01. 15., 08:48

Ez az emlékoszlop és a nemzeti lobogó legyen figyelmeztető jel arra nézve, hogy miként tudjuk elkerülni azokat a nemzeti sorscsapásokat, amelyeket a múltban elszenvedtünk – hangsúlyozta dr. Benkő Tibor vezérezredes Pákozdon, január 12-én. Az eseményen részt vett Czövek János Hosz elnök és Dr. Hajós Dezső szolgáltatás- és tagszervező...

A nemzeti emlékhelyet jelölő, Zsigmond Attila tervei alapján készült emlékoszlopot és nemzeti lobogót avattak a 2. magyar hadsereg doni katasztrófájának 70. évfordulóján, a pákozdi Katonai Emlékparkban. Avatóbeszédében Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke kiemelte: a sztélé hüen jelképezi e katonai emlékpark, nemzeti emlékhely szerepét a nemzet sorsában. „Irányt mutat számunkra a nemzeti emlékhely. Jelképezi azt az utat, amelyet a magyar nép és a Magyar Honvédség az elmúlt csaknem százhatvanöt évben végigjárt. A haderő itt, Pákozdon az első győztes csatájával hirdette: itt vagyok, megszülettem, érted vagyok, Magyarország” – fogalmazott Benkő Tibor.A doni katasztrófáról szólva a vezérezredes aláhúzta: a mai napon emlékeznünk kell „a honvédsereg Mohácsára”, a Don-kanyar katasztrófájára. Emlékeztetett mindenkit: a katonák bátorsággal, hősiességgel és helytállással teljesítették feladatukat. Hozzátette: nem szabad összemosnunk az akkori politikai szándékot a frontra küldött katonák akaratával.

L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára szerint azért emelték a nemzeti emlékhelyek sorába a katonai emlékparkot, mert a nemzet fogalma és a honvédelem fogalma egymástól elválaszthatatlan. „Ennek az emlékhelynek a honvédelem fogalma mellett a hazaszeretet is fontos hívószava” – közölte az államtitkár.Szakály Sándor hadtörténész köszöntőjében elmondta: a Kárpát-medencében 1100 éve él egy nemzet, amelynek kötelessége nemzeti múltjára emlékezni, és kötelessége mindazokról megemlékezni, akik tettek arról, hogy a következő 1100 évben is éljen nemzet e földön. „Sokan megirigyelhetnék ezt a nemzeti múltat. Jelképezze a nemzeti összetartozást ez a nemzeti emlékhely is” – füzte hozzá.

A fotók Dr. Hajós Dezső felvételeiA sztélét Vargha Tamás, a HM parlamenti államtitkára, Benkő Tibor vezérezredes, L. Simon László és Szakály Sándor leplezte le.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

2024. február 23-án, pénteken, Budapestre érkezett Svédország miniszterelnöke, Ulf Kristersson. Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott tárgyalássorozat eredményeként többek között arról is megállapodás született, hogy bővül a Magyar Légierő Gripen flottája.

  Háború Művészete magazin

A megújuló Magyar Honvédség újonnan vásárolt szárazföldi harckocsijai és lövegjei után vízi járművekkel is gazdagítja eszközállományát. Katonáink hamarosan két felújított SOC-R típusú folyami naszádot vehetnek használatba.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.