2018. 02. 18.
Bernadett
: 311 Ft   : 248 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kiváncsian várjuk a HM újabb bérajánlatát!

Hosz  |  2013. 02. 05., 15:27

A munkáltató által megfogalmazott jelenlegi bérajánlat elfogadhatatlan - fogalmazták meg elnökségünk tagjai február 5-én. A bértárgyalásokon történtek mellett az ülésen szó volt még a miniszteri feladatszabó vezetői értekezleten elhangzottakról, az Egység 2002 Kft. beszámolójáról, valamint az első féléves rendezvényeinkről is. A döntéshozó fórumot szakszervezetünk elnöke vezette...

Az elnök köszöntő szavai után a napirendi témákat fogadta el az elnökség, majd a vezető tisztségviselők aktuális tájékoztatója hangzott el. Czövek János elnök elöljáróban a miniszterelnöknek küldött magánlevél tartalmáról tájékoztatta a döntéshozókat, majd a miniszteri feladatszabó és évértékelő vezetői értekezleten elhangzottakat idézte fel. Erről már részletesen is olvashattak honlapunkon. http://www.hsz.hu/rovatok/akt/hendecs0131/

Szakszervezetünk elnöke a vezérkar-főnök feladatszabásáról is beszámolt a megjelenteknek. Benkő vezérezredes beszéde során elismerte és fontosnak nevezte az alacsonyabb illetménykategóriákba tartozó szerződéses legénységi és altiszti állomány segélyezésének szükségességét. A vezérkar-főnök a missziós feladatokról és a Honvéd Kórházzal összefüggő történésekről is informálta a vezetői értekezleten megjelenteket – tette hozzá a Hosz elnöke.Czövek János a jogsegélyszolgálat strukturális változásairól is informálta az elnökség tagjait. Erről bővebben is olvashatnak, ha a http://www.hsz.hu/rovatok/akt/strukturajogi0204/ linkre kattintanak.

A Hosz elnöke azt kérte, hogy az alapszervezetek és csoportok, illetve az egyéni tagok a jog@hsz.hu e-mail címre küldjék meg magán és hivatali problémáikkal összefüggő kérdéseiket. Az elnök a Signal és a Hosz között megkötött, a tagság életbiztosítására vonatkozó szerződésről http://www.hsz.hu/rovatok/akt/sig0201/ is említést tett. A szükséges nyomtatványok már megtalálhatók weblapunk ,,Nyomtatványok" rovatában.

Ezt követően a Liga múlt havi rendezvényeiről, a Liga Tanács legutóbbi üléséről, illetve a szakszervezeti szövetség közszolgálati szakszervezeteinek együttmüködéséről, a PDSZ sztrájkbizottságának támogatásáról, valamint az OKÉT követeléseiről Bazsik István alelnök tájékoztatott. A Fiatalok Ligája legutóbbi küldöttgyüléséről pedig Szijártó Zsolt, a szerződéses szekció elnöke adott hasznos tudnivalókat. Az elnök még a leltározási feladatok időarányos lefolyásáról, a február 1-jén kiadott ügyviteli, ügykezelési intézkedésről, majd a nyelvtanfolyamok szervezési kérdéseiről is tájékoztatott.

A napirendi téma végén Szendrei Zoltán alelnök a tagdíjakból származó bevételekről, valamint a hoszos e-mail címek adatvédelmi szabályoknak megfelelő kezeléséről beszélt.

Ezt követően Zollai Zita pártoló tagi felvételről döntött az elnökség.

A harmadik napirendi téma során Pach Dániel, a Rendészeti Védegylet elnökének tájékoztatója hangzott el.

A téma során a Belügyminisztérium égisze alá tartozó szakszervezetek aktuális ügyeit tekintette át a meghívott előadó. Pach Dániel hasznos tapasztalatokat osztott meg a Liga Hon- és Rendvédelmi Szövetsége, valamint a Fiatalok Ligája müködésével kapcsolatban is. A tájékoztatót követően kérdésekre válaszolt a szakszervezeti vezető.

A 2013. évi bértárgyalásokról szóló tájékoztató során Czövek János elnök két fontos momentumot emelt ki: nincs fedezet a 2013. évi illetmények emelésére, illetve, hogy a béren kívüli juttatások összege nem haladhatja meg a bruttó 200 ezer forintot. A Hosz által felvázolt és a bértárgyalásokon képviselt - a jelenlegi helyzetet némileg javító - alternativák között a dologi költségeket, a ruházati ellátást, illetve a segélyezést említette meg az elnök. Ezt követően a bértárgyalások eddigi két fordulója során elhangzottakat idézte fel – erről egyébként honlapunkon megjelent cikkek http://www.hsz.hu/rovatok/akt/berek0124/ bővebben is tudósítanak.

Az a véleményünk, hogy nem szabad a Hosz-nak megmagyarázni a parlament által elfogadott költségvetési törvény bennünket sújtó részleteit, és nem is értjük, miért várják el ezt tőlünk – mondta el Bazsik István. Szendrei Zoltán alelnök pedig arról informálta a megjelenteket, hogy konkrétan mi tartozik a béren kívüli juttatások körébe.

Bazsik István alelnök a bértárgyalásokon képviselendő álláspontunkat fogalmazta meg: ragaszkodjunk eredeti céljainkhoz, vagyis az illetményemeléshez és a béren kívüli juttatások emeléséről beszéljünk, illetve tárgyaljunk. Várjuk a tárca új ajánlatát - zárta gondolatait az alelnök.

Ezt követően Bálint Ákos, Bácskai István és Sörös István is megfogalmazta, hogy a HM jelenlegi bérajánlata elfogadhatatlan. A HM és a szakszervezetek közötti egyeztetések február 8-án folytatódnak.  

 

Az Egység 2002 Kft. tájékoztatója során Bódis Sándor elmondta: a 2012-es esztendőt érintő valamennyi előleggel a Kft. elszámolt. Az üdülők tekintetében minimális veszteséggel zárt Alsóörs és Hajdúszoboszló, Békésszentandráson viszont ennél jelentősebb volt a veszteség.

A cégvezető elmondta, hogy a leltározás befejeződött, a Vodafone-szerződésből adódóan nincs többé telefonszám-kezelés. A Hosz flotta kezeléséhez szükséges ügyfélszolgálati munkát a Kft. végzi majd el. Bódis Sándor kiemelte: likviditási nehézségekkel küzd a Kft, a társaság tőkeegyensúlya nem megoldott.

Miután veszteségkonszolidációt kért az ügyvezető, Bazsik István alelnök határozati és tulajdonosi javaslatot tett, melyet az elnökség elfogadott. Az Egység 2002 Kft. ügyvezetője a márciusi ülésen ismerteti a kitörési lehetőségeket is tartalmazó 2013-as üzleti tervet, de beszámol majd a 2012-es mérlegről és eredményről is.

Az egyebek napirendi téma során tájékoztató hangzott el a februári rendezvényekről, így a február 15-16-i Liga konferenciáról, az április 23-24-i csopaki választmányi ülésről, valamint a Hosz 2013. évi, júniusra tervezett központi horgászversenyéről is. Szendrei Zoltán alelnök az egyéb első féléves rendezvényekről, így a felélesztendő régiótalálkozókról és a nyugdíjpénztári küldöttválasztási előkészületekről is szót ejtett.

Az egyebekben egyeztettek még - a tagjainktól érkezett jelzések alapján - a Honvéd Kórházi igényjogosultság felméréséről is. Miután az elnökség megtárgyalta a témát, úgy határozott, hogy további információkat vár még a HM-től, s ez alapján e hét végéig újabb tájékoztatást adunk honlapunkon!

Katócs Zsolt EB elnök a szerződéses jogviszonnyal kapcsolatban a Hjt. és a tb. törvény közötti anomáliákra hívta fel a figyelmet. Az elnökség tagjai abban állapodtak meg, hogy a Tb-től állásfoglalást kérünk e témában. 

Az ülés végén e sorok írója pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy megjelent az Egység első online kiadása.

Az elnökség legközelebb március 5-én értekezik.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018. 01. 18., 14:58
Minden évben az adóbevallások leadásával együtt nyilatkozhatunk adónk 1+1%-ának felajánlásáról. Kérjük Tagjainkat és Szimpatizánsainkat, hogy az idén is támogassák adójuk 1%-val a Honvédszakszervezet által alapított Katonákért Közhasznú Alapítványt.
2018. 02. 05., 13:47
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A mai napon, 2018. február 16-án, pénteken, helyi idő szerint 11 óra körül lezuhant a Török Légierő egyik SF-260D típusú kiképző repülőgépe. A repülőgép kétfős személyzete életét vesztette a katasztrófában.

  Háború Művészete magazin

Brüsszelben tanácskoztak az észak-atlanti katonai szövetség védelmi miniszterei február 14–15-én. A Budapestről kiutazó magyar küldöttséget Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes vezette. A delegációhoz a helyszínen csatlakozott Sztáray Péter, Magyarország NATO-nagykövete.