2024. 07. 15. hétfő
Henrik, Roland
: 391 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Liga Szakszervezetek május elsejei üzenetei

Hosz  |  2013. 05. 01., 15:07

Idén sincs sok okunk az ünneplésre, családi napot tartunk, de az akaratunkat is megfogalmazzuk – ezekkel a szavakkal kezdte május elsejei sajtótájékoztatóját a Liga Szakszervezetek elnöke. Gaskó István a Munka Törvénykönyve (Mt.), a sztrájktörvény és az általános bérajánlás témakörében megfogalmazott üzenetei után azt hangsúlyozta, hogy amennyiben május 15-ig nem valósulnak meg szakszervezeti követeléseik, úgy általános sztrájkot hirdetnek a Liga tagszervezetei…

A Liga Szakszervezetek elnöke szerint az új Munka Törvénykönyve (Mt.) eddigi tapasztalatai keserüek. A foglalkoztatás szintje és mértéke nem nőtt a kellő mértékben, több munkahelyen pedig még a keresetek is csökkentek, ezért újra kell tárgyalni a tavaly júliusban hatályba lépett új Munka törvénykönyvét – mondta Gaskó István. A Liga Szakszervezetek elnöke munka ünnepe alkalmából tartott tájékoztatón ismét úgy vélte: abban mintegy 250 olyan tétel, rendelkezés van, amely a munkavállalók számára kedvezőtlen. Miután hozzátette, hogy a kormány és a munkaadók képviselőinek erkölcsi felelőssége is van, azt követelte, hogy szeptemberben el kell kezdeni az egyeztetéseket, hogy az Mt. módosításai legkésőbb január elsejétől hatályba léphessenek.

A városligeti szakszervezeti emlékkőnél hívta fel a figyelmet arra, hogy a fegyveres és rendvédelmi szakszervezetek munkája lassan teljesen ellehetetlenül, hiszen mivel a munkáltató nem vonja le a tagdíjakat, ezért a taglétszám bizonyos ágazatoknál a töredékére csökkent. Kiemelte: nem létezik polgári demokrácia erős érdekvédelmi munka nélkül. Gaskó István azt követelte, hogy állítsák vissza a korábbi szakszervezeti jogosultságokat, így szólt arról is, hogy a Liga követeli a sztrájktörvény módosítását, hogy az - ellentétben a mostani helyzettel - ne tegye lehetetlenné a sztrájkjog gyakorlását.  

A Liga elnöke ezután a közelmúltbeli VASZ demonstrációra emlékeztetve azt követelte, hogy a bérek reálértéke csökkenésének megállítása érdekében – a lecsökkent infláció mértékével azonos – általános bérajánlás kapjon a munkaadóktól. Ha ez május 15-ig nem valósul meg – tette hozzá, - akkor a Liga konföderáció tagszervezetei komoly úthengert indítanak, illetve, ha szükséges, általános sztrájkot hirdetnek.

Ezt követően Gaskó István újságírói kérdésekre válaszolt. Arra a kérdésre, mi a véleménye arról, hogy bejelenti egyesülési szándékát a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), az Autonómok, valamint a Szakszervezetek Együttmüködési Fóruma (SZEF), Gaskó István azt mondta: sok sikert kíván az együttmüködéshez. 

Emlékeztetett: a Liga az elmúlt húsz évben kétszer is kezdeményezte, hogy a hat magyar szakszervezeti konföderáció ernyőszervezetbe tömörüljön. Értelmezése szerint az MSZOSZ, a SZEF és az Autonómok integrált konföderációt szeretnének létrehozni, nem pedig ernyőszervezetet. Hozzátette, hogy a Ligát nem kereste meg a három tömörülés, hogy csatlakozzon. Kiemelte: számukra nem elfogadható a pártkötődés, így valószínüleg nem is lenne helyük a formálódó együttmüködésben.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.