2017. 11. 21. kedd
Olivér
: 312 Ft   : 265 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Liga Szakszervezetek május elsejei üzenetei

Hosz  |  2013. 05. 01., 15:07

Idén sincs sok okunk az ünneplésre, családi napot tartunk, de az akaratunkat is megfogalmazzuk – ezekkel a szavakkal kezdte május elsejei sajtótájékoztatóját a Liga Szakszervezetek elnöke. Gaskó István a Munka Törvénykönyve (Mt.), a sztrájktörvény és az általános bérajánlás témakörében megfogalmazott üzenetei után azt hangsúlyozta, hogy amennyiben május 15-ig nem valósulnak meg szakszervezeti követeléseik, úgy általános sztrájkot hirdetnek a Liga tagszervezetei…

A Liga Szakszervezetek elnöke szerint az új Munka Törvénykönyve (Mt.) eddigi tapasztalatai keserüek. A foglalkoztatás szintje és mértéke nem nőtt a kellő mértékben, több munkahelyen pedig még a keresetek is csökkentek, ezért újra kell tárgyalni a tavaly júliusban hatályba lépett új Munka törvénykönyvét – mondta Gaskó István. A Liga Szakszervezetek elnöke munka ünnepe alkalmából tartott tájékoztatón ismét úgy vélte: abban mintegy 250 olyan tétel, rendelkezés van, amely a munkavállalók számára kedvezőtlen. Miután hozzátette, hogy a kormány és a munkaadók képviselőinek erkölcsi felelőssége is van, azt követelte, hogy szeptemberben el kell kezdeni az egyeztetéseket, hogy az Mt. módosításai legkésőbb január elsejétől hatályba léphessenek.

A városligeti szakszervezeti emlékkőnél hívta fel a figyelmet arra, hogy a fegyveres és rendvédelmi szakszervezetek munkája lassan teljesen ellehetetlenül, hiszen mivel a munkáltató nem vonja le a tagdíjakat, ezért a taglétszám bizonyos ágazatoknál a töredékére csökkent. Kiemelte: nem létezik polgári demokrácia erős érdekvédelmi munka nélkül. Gaskó István azt követelte, hogy állítsák vissza a korábbi szakszervezeti jogosultságokat, így szólt arról is, hogy a Liga követeli a sztrájktörvény módosítását, hogy az - ellentétben a mostani helyzettel - ne tegye lehetetlenné a sztrájkjog gyakorlását.  

A Liga elnöke ezután a közelmúltbeli VASZ demonstrációra emlékeztetve azt követelte, hogy a bérek reálértéke csökkenésének megállítása érdekében – a lecsökkent infláció mértékével azonos – általános bérajánlás kapjon a munkaadóktól. Ha ez május 15-ig nem valósul meg – tette hozzá, - akkor a Liga konföderáció tagszervezetei komoly úthengert indítanak, illetve, ha szükséges, általános sztrájkot hirdetnek.

Ezt követően Gaskó István újságírói kérdésekre válaszolt. Arra a kérdésre, mi a véleménye arról, hogy bejelenti egyesülési szándékát a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), az Autonómok, valamint a Szakszervezetek Együttmüködési Fóruma (SZEF), Gaskó István azt mondta: sok sikert kíván az együttmüködéshez. 

Emlékeztetett: a Liga az elmúlt húsz évben kétszer is kezdeményezte, hogy a hat magyar szakszervezeti konföderáció ernyőszervezetbe tömörüljön. Értelmezése szerint az MSZOSZ, a SZEF és az Autonómok integrált konföderációt szeretnének létrehozni, nem pedig ernyőszervezetet. Hozzátette, hogy a Ligát nem kereste meg a három tömörülés, hogy csatlakozzon. Kiemelte: számukra nem elfogadható a pártkötődés, így valószínüleg nem is lenne helyük a formálódó együttmüködésben.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 11. 09., 15:54
A Halottak Napja alkalmából, - a közösségért munkálkodó tagtárs emlékét szimbolizáló kopjafánál-, megemlékezést tartott özv. Borka Istvánné Margó, a Honvédszakszervezet képviseletében Czövek János elnök, Németh Nándor érdekvédelmi ügyvivő, valamint Klopfer Szandra személyi asszisztens...
2017. 10. 31., 10:13
„Soha többé ne legyen olyan helyzet, amely a hősöket és az áldozatokat teremti” – mondta Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára október 30-án, hétfőn, Budapesten. A megemlékezésen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Sörös István a Hosz Nyugállományú Tagozat elnöke képviselte...
2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-10-31 11:14:51
2017. október 12-én tartott ülést a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A munkáltatók szociális hozzájárulási adója 2018-ban 2,5 százalékkal csökken. A LIGA Szakszervezetek kiállt a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörléséért. Törvénymódosítás születhet arról, hogy a jövőben a szakszervezeti tisztségviselőt visszahelyezhesse a bíróság.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Nyugdíjas kollégáikkal együtt ünnepelték alakulatuk napját november 15-én az MH Légijármű Javítóüzem dolgozói. Jogelődjük, az akkori 25. vadászrepülő-hadosztály alárendeltségébe tartozó Tábori Repülőjavító Műhely ezen a napon alakult meg Szentkirályszabadján, 1950-ben.

  Háború Művészete magazin

Az Ukroboronprom cég arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy az An-70 katonai változatából kivesznek minden orosz eredetű fedélzeti berendezést.