2023. 06. 06. kedd
Cintia, Norbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Liga Szakszervezetek május elsejei üzenetei

Hosz  |  2013. 05. 01., 15:07

Idén sincs sok okunk az ünneplésre, családi napot tartunk, de az akaratunkat is megfogalmazzuk – ezekkel a szavakkal kezdte május elsejei sajtótájékoztatóját a Liga Szakszervezetek elnöke. Gaskó István a Munka Törvénykönyve (Mt.), a sztrájktörvény és az általános bérajánlás témakörében megfogalmazott üzenetei után azt hangsúlyozta, hogy amennyiben május 15-ig nem valósulnak meg szakszervezeti követeléseik, úgy általános sztrájkot hirdetnek a Liga tagszervezetei…

A Liga Szakszervezetek elnöke szerint az új Munka Törvénykönyve (Mt.) eddigi tapasztalatai keserüek. A foglalkoztatás szintje és mértéke nem nőtt a kellő mértékben, több munkahelyen pedig még a keresetek is csökkentek, ezért újra kell tárgyalni a tavaly júliusban hatályba lépett új Munka törvénykönyvét – mondta Gaskó István. A Liga Szakszervezetek elnöke munka ünnepe alkalmából tartott tájékoztatón ismét úgy vélte: abban mintegy 250 olyan tétel, rendelkezés van, amely a munkavállalók számára kedvezőtlen. Miután hozzátette, hogy a kormány és a munkaadók képviselőinek erkölcsi felelőssége is van, azt követelte, hogy szeptemberben el kell kezdeni az egyeztetéseket, hogy az Mt. módosításai legkésőbb január elsejétől hatályba léphessenek.

A városligeti szakszervezeti emlékkőnél hívta fel a figyelmet arra, hogy a fegyveres és rendvédelmi szakszervezetek munkája lassan teljesen ellehetetlenül, hiszen mivel a munkáltató nem vonja le a tagdíjakat, ezért a taglétszám bizonyos ágazatoknál a töredékére csökkent. Kiemelte: nem létezik polgári demokrácia erős érdekvédelmi munka nélkül. Gaskó István azt követelte, hogy állítsák vissza a korábbi szakszervezeti jogosultságokat, így szólt arról is, hogy a Liga követeli a sztrájktörvény módosítását, hogy az - ellentétben a mostani helyzettel - ne tegye lehetetlenné a sztrájkjog gyakorlását.  

A Liga elnöke ezután a közelmúltbeli VASZ demonstrációra emlékeztetve azt követelte, hogy a bérek reálértéke csökkenésének megállítása érdekében – a lecsökkent infláció mértékével azonos – általános bérajánlás kapjon a munkaadóktól. Ha ez május 15-ig nem valósul meg – tette hozzá, - akkor a Liga konföderáció tagszervezetei komoly úthengert indítanak, illetve, ha szükséges, általános sztrájkot hirdetnek.

Ezt követően Gaskó István újságírói kérdésekre válaszolt. Arra a kérdésre, mi a véleménye arról, hogy bejelenti egyesülési szándékát a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), az Autonómok, valamint a Szakszervezetek Együttmüködési Fóruma (SZEF), Gaskó István azt mondta: sok sikert kíván az együttmüködéshez. 

Emlékeztetett: a Liga az elmúlt húsz évben kétszer is kezdeményezte, hogy a hat magyar szakszervezeti konföderáció ernyőszervezetbe tömörüljön. Értelmezése szerint az MSZOSZ, a SZEF és az Autonómok integrált konföderációt szeretnének létrehozni, nem pedig ernyőszervezetet. Hozzátette, hogy a Ligát nem kereste meg a három tömörülés, hogy csatlakozzon. Kiemelte: számukra nem elfogadható a pártkötődés, így valószínüleg nem is lenne helyük a formálódó együttmüködésben.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.