2018. 02. 20. kedd
Aladár, Álmos
: 311 Ft   : 251 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Liga Szakszervezetek május elsejei üzenetei

Hosz  |  2013. 05. 01., 15:07

Idén sincs sok okunk az ünneplésre, családi napot tartunk, de az akaratunkat is megfogalmazzuk – ezekkel a szavakkal kezdte május elsejei sajtótájékoztatóját a Liga Szakszervezetek elnöke. Gaskó István a Munka Törvénykönyve (Mt.), a sztrájktörvény és az általános bérajánlás témakörében megfogalmazott üzenetei után azt hangsúlyozta, hogy amennyiben május 15-ig nem valósulnak meg szakszervezeti követeléseik, úgy általános sztrájkot hirdetnek a Liga tagszervezetei…

A Liga Szakszervezetek elnöke szerint az új Munka Törvénykönyve (Mt.) eddigi tapasztalatai keserüek. A foglalkoztatás szintje és mértéke nem nőtt a kellő mértékben, több munkahelyen pedig még a keresetek is csökkentek, ezért újra kell tárgyalni a tavaly júliusban hatályba lépett új Munka törvénykönyvét – mondta Gaskó István. A Liga Szakszervezetek elnöke munka ünnepe alkalmából tartott tájékoztatón ismét úgy vélte: abban mintegy 250 olyan tétel, rendelkezés van, amely a munkavállalók számára kedvezőtlen. Miután hozzátette, hogy a kormány és a munkaadók képviselőinek erkölcsi felelőssége is van, azt követelte, hogy szeptemberben el kell kezdeni az egyeztetéseket, hogy az Mt. módosításai legkésőbb január elsejétől hatályba léphessenek.

A városligeti szakszervezeti emlékkőnél hívta fel a figyelmet arra, hogy a fegyveres és rendvédelmi szakszervezetek munkája lassan teljesen ellehetetlenül, hiszen mivel a munkáltató nem vonja le a tagdíjakat, ezért a taglétszám bizonyos ágazatoknál a töredékére csökkent. Kiemelte: nem létezik polgári demokrácia erős érdekvédelmi munka nélkül. Gaskó István azt követelte, hogy állítsák vissza a korábbi szakszervezeti jogosultságokat, így szólt arról is, hogy a Liga követeli a sztrájktörvény módosítását, hogy az - ellentétben a mostani helyzettel - ne tegye lehetetlenné a sztrájkjog gyakorlását.  

A Liga elnöke ezután a közelmúltbeli VASZ demonstrációra emlékeztetve azt követelte, hogy a bérek reálértéke csökkenésének megállítása érdekében – a lecsökkent infláció mértékével azonos – általános bérajánlás kapjon a munkaadóktól. Ha ez május 15-ig nem valósul meg – tette hozzá, - akkor a Liga konföderáció tagszervezetei komoly úthengert indítanak, illetve, ha szükséges, általános sztrájkot hirdetnek.

Ezt követően Gaskó István újságírói kérdésekre válaszolt. Arra a kérdésre, mi a véleménye arról, hogy bejelenti egyesülési szándékát a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), az Autonómok, valamint a Szakszervezetek Együttmüködési Fóruma (SZEF), Gaskó István azt mondta: sok sikert kíván az együttmüködéshez. 

Emlékeztetett: a Liga az elmúlt húsz évben kétszer is kezdeményezte, hogy a hat magyar szakszervezeti konföderáció ernyőszervezetbe tömörüljön. Értelmezése szerint az MSZOSZ, a SZEF és az Autonómok integrált konföderációt szeretnének létrehozni, nem pedig ernyőszervezetet. Hozzátette, hogy a Ligát nem kereste meg a három tömörülés, hogy csatlakozzon. Kiemelte: számukra nem elfogadható a pártkötődés, így valószínüleg nem is lenne helyük a formálódó együttmüködésben.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Ausztria új kormánya újra megvizsgálja az előző kormány 2 milliárd dolláros Eurofighter programját. A védelmi miniszter kifejezte a kormány hajlandóságát a tárgyalásokra a gyártókkal folytatott jogi csata során.

  Háború Művészete magazin

A szingapúri vállalat hamarosan átadja az Amerikai Hadseregnek azt a prototípus harcjárművet, melyet a Mobil Védett Tűzerő (Mobile Protected Firepower) programban szeretne eladni – nagy tételben persze.