2017. 11. 20. hétfő
Jolán
: 312 Ft   : 265 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Bevezetjük a csoportos tagdíjbeszedést

Hosz  |  2013. 05. 02., 16:18

Az új Hjt. életbe lépésével azonos időben, július elsejei hatállyal szakszervezetünk bevezeti a csoportos tagdíjbeszedés rendszerét - így döntött az elnökség. A döntéshozó fórum ülésén határozat-tervezeteket fogadtak el a május 15-i kongresszus vonatkozásában, de szó esett a 2012. évi költségvetés teljesüléséről, a befektetések alakulásáról, a leltározási tevékenységről, a nemzetközi kapcsolatokról és a tavaszi-nyári központi rendezvényekről is. Az elnökségi tagok megtárgyalták még a miniszterelnöknek - még januárban - írt levelünkre Lázár János államtitkártól érkezett válaszlevél további sorsát is. Az elnökségi ülést Czövek János vezette...

Az elnök köszöntő szavai, majd a napirend elfogadása után a 2012. évi költségvetés teljesüléséről szóló előterjesztés hangzott el. Bazsik István alelnök kiemelte: az igen jelentős bevételi főösszeg csökkenés miatt nem lehetett az előző évek tapasztalataira hagyatkozni, illetve a kiadások tekintetében is takarékoskodni kellett. A vagyont nem éltük fel, viszont az új eszközök beszerzése még későbbre tolódott.

Az előterjesztés után szakmai véleményt formáló könyvvizsgáló szerint ,,jelentős le nem kötött" pénze van a Hosz-nak, ezért a megfelelő befektetésekre szükséges a jövőbeni hangsúlyt fektetni. Ezt követően azt is megfogalmazta, hogy nagyon hamar el kellene dönteni, hogy van-e még létjogosultsága – a csak a Hosz-tól bevételt szerző – Egység 2002 Kft.-nek és az általa folytatott gazdasági tevékenységnek.

Javaslatainak megfogalmazása után a Michelbergerné Tóth Györgyi könyvvizsgáló, majd az EB elnöke is elfogadásra javasolta a 2012-es mérleget. Ezután az elnökségi tagok is elmondták véleményeiket.

Bódis Sándor, az Egység 2002 Kft. ügyvezetője a Hosz és a Kft. által végzett gazdasági tevékenységgel kapcsolatos párhuzamosságokról beszélt.

A napirendi téma feletti vitát lezáró Czövek János elnök összefoglalójában elmondta: vállalható, elfogadható évet tudunk zárni.

Az elnökség ezt követően egyhangú szavazással elfogadta a kongresszus elé terjesztendő határozati javaslatot. 

A befektetések alakulásáról szoló alelnöki tájékoztató során a kitörési pontokat is megfogalmazta Bazsik István. Az ügyben dönteni nem kellett, mert már az elnökség korábban határozott, viszont megerősítették, hogy a kongresszus elé kerül az előterjesztésről. 

A kongresszussal kapcsolatos előkészületekről Czövek János tájékoztatott, majd a kongresszusi munkaanyag került szóba. Szendrei Zoltán alelnök a kongresszus elé kerülő tájékoztató összeállításáról, majd szervezési és lebonyolítási kérdésekről is informálta a megjelenteket. Ekkor esett szó az új Alapszabály-tervezetről és a törvényszékkel való folyamatos kapcsolattartásról is.

Ezután került fókuszba a jövőbeni tagdíjfizetés kérdésköre. A pénzintézetekkel történt egyeztetésekről, a tagdíjlevonás lehetőségéről Czövek János elnök elmondta: július 1-től az új Hjt. nem teszi lehetővé a munkáltatói tagdíjlevonást. Ezért fel kell készülni az alternatív megoldásokra (banki csoportos beszedés).

Ezt követően vita bontakozott ki a jövőbeni tagdíjlevonás hogyanjáról, a tagság megtartásának lehetőségeiről, és a tagtoborzás fontosságáról is. Többen is kifejtették, hogy az új Hjt. életbe lépésével egyidőben, július elsejével szakszervezetünknek is banki csoportos beszedés módszerével kell a szakszervezeti tagdíjakat a Hosz számlájára átutaltatni.

Elhangzott, hogy pénz nélkül nem megy a tagszervezés, így, ha szükséges, hozzá kell nyúlni a vagyonhoz is. Érdemi döntéseket és marketingkommunikációs tervet kell akotni és végre is kell hajtani záros határidőn belül – tette hozzá Bazsik alelnök.   

A vita végén az a döntés született, hogy július 1-jei hatállyal – az új Hjt. érvénybe lépésével egy időben – szakszervezetünk bevezeti a csoportos tagdíjbeszedés rendszerét. 

Arról is döntöttek, hogy – a gazdasági ügyekért felelős alelnök, a szolgáltatás és tagszervező, a budapesti érdekvédelmi ügyvivő és a kommunikációs szakértő részvételével – feláll a csoportos beszedést előkészítő munkabizottság.   

Ezt követően Lippai Csaba a leltározási bizottság tevékenységéről és a technikai eszközök értékéről számolt be az elnökségnek. A bizottság elnöke az anyagkezelési és állagmegőrzési fegyelemről, az előtalált és a nyilvántartásban szereplő, valamint a selejtítésre javasolt eszközökről is beszélt. A 2012. évi leltározásról készített jelentést az elnökség elfogadta, egyúttal arról is határozott, hogy a felállított selejtezési bizottság (Szendrei Zoltán alelnök, Lippai Csaba, Jakubik András, Németh Nándor érdekvédelmi ügyvivők) július 1-ig végezze el feladatait. 

Ezt követően pártoló tagnak felvette az elnökség Kollár Sándort. 

A nemzetközi kapcsolatok helyzetéről Szendrei Zoltán alelnök elmondta, hogy be kell fizetni az EMPA (Európai Katonai Sajtó Szövetség) tagdíjat, az Euromil (Európai Katonaszövetségek Szervezete) számára pedig válaszlevelet fogalmaztunk a tagsági viszony kérdéskörében. Arról is tájékoztatott az alelnök, hogy május 6-9 között Krakkóban rendezik meg a Visegrádi Négyek idei találkozóját, melyen rajta kívül az elnök és a szolgálatatás- és tagszervező képviseli a Hosz-t.

A központi rendezvényekről szintén Szendrei Zoltán tájékoztatott. Az alelnök a május 11-12-i hétvégéről (kislődi családi nap, kerékpártúra, győri nyílt nap), a május 21-i Honvédelem Napjáról, és a június 1-2-i országos horgászversenyről is értékes információkat adott.

 

Az egyebekben elsőként arról volt szó, hogy tovább folytatódik Hende Csaba honvédelmi miniszter csapatlátogatás-sorozata. A légierő és a szárazföld képviseletvezetői elmondták, hogy május 9-én Veszprémben, június 7-én pedig Kaposvárott lesz miniszteri vizit, ahol az egyes állománykategóriák képviselőivel is egyeztet majd a tárca irányítója. 

Ezt követően a miniszterelnökségi hivatalt vezető államtitkár, Lázár János levelét ismertette az elnök, majd úgy döntött az elnökség, hogy a www.hsz.hu weblapon tesszük közzé a még januárban, a miniszterelnöknek írt levelet és az államtitkár válaszlevelét is. Az is elhangzott, hogy összefüggésben a levéllel megkeressük a honvédelmi minisztert és várjuk a 2014. évi bérmegállapodásra vonatkozó HM-javaslatot.

Az ülés végén a hamarosan beinduló csoportos létszámleépítésről tájékoztatott Mészáros Mária, a logisztikai képviselet vezetője.

Az elnökség legközelebb június 4-én tart értekezletet.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 11. 09., 15:54
A Halottak Napja alkalmából, - a közösségért munkálkodó tagtárs emlékét szimbolizáló kopjafánál-, megemlékezést tartott özv. Borka Istvánné Margó, a Honvédszakszervezet képviseletében Czövek János elnök, Németh Nándor érdekvédelmi ügyvivő, valamint Klopfer Szandra személyi asszisztens...
2017. 10. 31., 10:13
„Soha többé ne legyen olyan helyzet, amely a hősöket és az áldozatokat teremti” – mondta Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára október 30-án, hétfőn, Budapesten. A megemlékezésen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Sörös István a Hosz Nyugállományú Tagozat elnöke képviselte...
2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-10-31 11:14:51
2017. október 12-én tartott ülést a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A munkáltatók szociális hozzájárulási adója 2018-ban 2,5 százalékkal csökken. A LIGA Szakszervezetek kiállt a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörléséért. Törvénymódosítás születhet arról, hogy a jövőben a szakszervezeti tisztségviselőt visszahelyezhesse a bíróság.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Nyugdíjas kollégáikkal együtt ünnepelték alakulatuk napját november 15-én az MH Légijármű Javítóüzem dolgozói. Jogelődjük, az akkori 25. vadászrepülő-hadosztály alárendeltségébe tartozó Tábori Repülőjavító Műhely ezen a napon alakult meg Szentkirályszabadján, 1950-ben.

  Háború Művészete magazin

Az Ukroboronprom cég arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy az An-70 katonai változatából kivesznek minden orosz eredetű fedélzeti berendezést.