2024. 06. 14. péntek
Vazul
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Bevezetjük a csoportos tagdíjbeszedést

Hosz  |  2013. 05. 02., 16:18

Az új Hjt. életbe lépésével azonos időben, július elsejei hatállyal szakszervezetünk bevezeti a csoportos tagdíjbeszedés rendszerét - így döntött az elnökség. A döntéshozó fórum ülésén határozat-tervezeteket fogadtak el a május 15-i kongresszus vonatkozásában, de szó esett a 2012. évi költségvetés teljesüléséről, a befektetések alakulásáról, a leltározási tevékenységről, a nemzetközi kapcsolatokról és a tavaszi-nyári központi rendezvényekről is. Az elnökségi tagok megtárgyalták még a miniszterelnöknek - még januárban - írt levelünkre Lázár János államtitkártól érkezett válaszlevél további sorsát is. Az elnökségi ülést Czövek János vezette...

Az elnök köszöntő szavai, majd a napirend elfogadása után a 2012. évi költségvetés teljesüléséről szóló előterjesztés hangzott el. Bazsik István alelnök kiemelte: az igen jelentős bevételi főösszeg csökkenés miatt nem lehetett az előző évek tapasztalataira hagyatkozni, illetve a kiadások tekintetében is takarékoskodni kellett. A vagyont nem éltük fel, viszont az új eszközök beszerzése még későbbre tolódott.

Az előterjesztés után szakmai véleményt formáló könyvvizsgáló szerint ,,jelentős le nem kötött" pénze van a Hosz-nak, ezért a megfelelő befektetésekre szükséges a jövőbeni hangsúlyt fektetni. Ezt követően azt is megfogalmazta, hogy nagyon hamar el kellene dönteni, hogy van-e még létjogosultsága – a csak a Hosz-tól bevételt szerző – Egység 2002 Kft.-nek és az általa folytatott gazdasági tevékenységnek.

Javaslatainak megfogalmazása után a Michelbergerné Tóth Györgyi könyvvizsgáló, majd az EB elnöke is elfogadásra javasolta a 2012-es mérleget. Ezután az elnökségi tagok is elmondták véleményeiket.

Bódis Sándor, az Egység 2002 Kft. ügyvezetője a Hosz és a Kft. által végzett gazdasági tevékenységgel kapcsolatos párhuzamosságokról beszélt.

A napirendi téma feletti vitát lezáró Czövek János elnök összefoglalójában elmondta: vállalható, elfogadható évet tudunk zárni.

Az elnökség ezt követően egyhangú szavazással elfogadta a kongresszus elé terjesztendő határozati javaslatot. 

A befektetések alakulásáról szoló alelnöki tájékoztató során a kitörési pontokat is megfogalmazta Bazsik István. Az ügyben dönteni nem kellett, mert már az elnökség korábban határozott, viszont megerősítették, hogy a kongresszus elé kerül az előterjesztésről. 

A kongresszussal kapcsolatos előkészületekről Czövek János tájékoztatott, majd a kongresszusi munkaanyag került szóba. Szendrei Zoltán alelnök a kongresszus elé kerülő tájékoztató összeállításáról, majd szervezési és lebonyolítási kérdésekről is informálta a megjelenteket. Ekkor esett szó az új Alapszabály-tervezetről és a törvényszékkel való folyamatos kapcsolattartásról is.

Ezután került fókuszba a jövőbeni tagdíjfizetés kérdésköre. A pénzintézetekkel történt egyeztetésekről, a tagdíjlevonás lehetőségéről Czövek János elnök elmondta: július 1-től az új Hjt. nem teszi lehetővé a munkáltatói tagdíjlevonást. Ezért fel kell készülni az alternatív megoldásokra (banki csoportos beszedés).

Ezt követően vita bontakozott ki a jövőbeni tagdíjlevonás hogyanjáról, a tagság megtartásának lehetőségeiről, és a tagtoborzás fontosságáról is. Többen is kifejtették, hogy az új Hjt. életbe lépésével egyidőben, július elsejével szakszervezetünknek is banki csoportos beszedés módszerével kell a szakszervezeti tagdíjakat a Hosz számlájára átutaltatni.

Elhangzott, hogy pénz nélkül nem megy a tagszervezés, így, ha szükséges, hozzá kell nyúlni a vagyonhoz is. Érdemi döntéseket és marketingkommunikációs tervet kell akotni és végre is kell hajtani záros határidőn belül – tette hozzá Bazsik alelnök.   

A vita végén az a döntés született, hogy július 1-jei hatállyal – az új Hjt. érvénybe lépésével egy időben – szakszervezetünk bevezeti a csoportos tagdíjbeszedés rendszerét. 

Arról is döntöttek, hogy – a gazdasági ügyekért felelős alelnök, a szolgáltatás és tagszervező, a budapesti érdekvédelmi ügyvivő és a kommunikációs szakértő részvételével – feláll a csoportos beszedést előkészítő munkabizottság.   

Ezt követően Lippai Csaba a leltározási bizottság tevékenységéről és a technikai eszközök értékéről számolt be az elnökségnek. A bizottság elnöke az anyagkezelési és állagmegőrzési fegyelemről, az előtalált és a nyilvántartásban szereplő, valamint a selejtítésre javasolt eszközökről is beszélt. A 2012. évi leltározásról készített jelentést az elnökség elfogadta, egyúttal arról is határozott, hogy a felállított selejtezési bizottság (Szendrei Zoltán alelnök, Lippai Csaba, Jakubik András, Németh Nándor érdekvédelmi ügyvivők) július 1-ig végezze el feladatait. 

Ezt követően pártoló tagnak felvette az elnökség Kollár Sándort. 

A nemzetközi kapcsolatok helyzetéről Szendrei Zoltán alelnök elmondta, hogy be kell fizetni az EMPA (Európai Katonai Sajtó Szövetség) tagdíjat, az Euromil (Európai Katonaszövetségek Szervezete) számára pedig válaszlevelet fogalmaztunk a tagsági viszony kérdéskörében. Arról is tájékoztatott az alelnök, hogy május 6-9 között Krakkóban rendezik meg a Visegrádi Négyek idei találkozóját, melyen rajta kívül az elnök és a szolgálatatás- és tagszervező képviseli a Hosz-t.

A központi rendezvényekről szintén Szendrei Zoltán tájékoztatott. Az alelnök a május 11-12-i hétvégéről (kislődi családi nap, kerékpártúra, győri nyílt nap), a május 21-i Honvédelem Napjáról, és a június 1-2-i országos horgászversenyről is értékes információkat adott.

 

Az egyebekben elsőként arról volt szó, hogy tovább folytatódik Hende Csaba honvédelmi miniszter csapatlátogatás-sorozata. A légierő és a szárazföld képviseletvezetői elmondták, hogy május 9-én Veszprémben, június 7-én pedig Kaposvárott lesz miniszteri vizit, ahol az egyes állománykategóriák képviselőivel is egyeztet majd a tárca irányítója. 

Ezt követően a miniszterelnökségi hivatalt vezető államtitkár, Lázár János levelét ismertette az elnök, majd úgy döntött az elnökség, hogy a www.hsz.hu weblapon tesszük közzé a még januárban, a miniszterelnöknek írt levelet és az államtitkár válaszlevelét is. Az is elhangzott, hogy összefüggésben a levéllel megkeressük a honvédelmi minisztert és várjuk a 2014. évi bérmegállapodásra vonatkozó HM-javaslatot.

Az ülés végén a hamarosan beinduló csoportos létszámleépítésről tájékoztatott Mészáros Mária, a logisztikai képviselet vezetője.

Az elnökség legközelebb június 4-én tart értekezletet.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

A legnagyobb nemzetközi légitársaság újabb jelentős lépést tett a légi közlekedés károsanyag-kibocsátásának csökkentéséért. Az Emirates több más járatához hasonlóan, már a Szingapúrból induló repülőgépeit is környezetkímélőbb üzemanyaggal üzemelteti.

  Háború Művészete magazin

Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.