2023. 03. 29. szerda
Auguszta
: 385 Ft   : 356 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Fókuszban a katonák és a rendőrök illetményei

Hosz  |  2013. 05. 08., 10:52

A honvédek és a rendőrök illetményeiről tárgyalt a Liga Szakszervezetek Hon- és Rendvédelmi Szövetsége (Liga HRSZ). A Honvédszakszervezet központi irodájában - május 7-én - megrendezett eseményen Gaskó István, a Liga elnöke is részt vett. Az ágazatokat érintő, aktuális ügyeket is napirendjére tűző fórumot Bazsik István, a Liga HRSZ elnöke vezette...

 

Az öt alapító szakszervezet közül három (FRSZ, RSZV, Hosz) jelen volt az eseményen, így határozatképes volt az ülés. Az előző HRSZ ülés jegyzökönyvének elfogadása után a szövetség SZMSZ-ét fogadták el, majd aktuális kérdéseket tárgyaltak meg a szakszervezetek jelenlévő képviselői.

Elsőként Gaskó István Liga elnök tájékoztatott a bérekkel kapcsolatos aktuális egyeztetésekről. A konföderáció vezetője a versenyszférás bérajánlásról szóló három oldalú egyeztetésekről kiemelte: hamarosan megkapják a munkavállalók képviselői a bérajánlást, bár számot még nem mondtak a munkáltatók képviselői. Az oktatásban és az egészségügyben szignifikáns, míg az egyéb ágazatokban inflációkövető béremelés várható.

Ezt követően Pach Dániel, az RSZV elnöke és Dávid Tibor, az FRSZ főtitkár-helyettese a rendőrségre jellemző állapotkról informálta a megjelenteket. Mindketten elfogadhatatlannak nevezték, hogy semmilyen pozitív eredménye nincs a - BM és az ágazati szakszervezetek közötti - bérekkel kapcsolatos egyeztetéseknek.

 

 

 

A BÉT-et ugyan összehívták, de érdemi tárgyalások nem történtek, szinte teljesen leálltak a bérekről szóló tárgyalások, emellett a lakás- és szociális ügyek esetében is haldoklik az érdekérvényesítési tevékenység – tették hozzá.

Gaskó István Liga elnök azt javasolta, hogy a szövetség képviselői fogalmazzanak és küldjenek hivatalos levelet a belügyminiszternek, melyben az illetményemelés indokaira hivatkozva egyeztető tárgyalásokat kezdeményeznek Pintér Sándorral.

 

Bazsik István a honvédségnél aláírt béren kívüli megállapodás aláírásáról, majd a Hosz átal szükségesnék tartott 2013-2014. évi bértárgyalásokról tájékoztatott. Beszélt a Lázár Jánossal és a Hende Csabával való levélváltásokról, valamint a Honvédszakszervezet által szükségesnek tartott - 2013 év végére az - egyszeri, nagyobb összegü kifizetésről, és a 2014-re vonatkozó illetményemelésről is. 

A Liga HRSZ vezetői azt kérték, hogy a Liga elnöke müködjön közre, hogy a fegyveres és rendvédelmi szféra szakszervezeti vezetői újra tárgyaló asztalhoz ülhessenek a miniszterelnökkel vagy a miniszterelnökséget vezető államtitkárral.

Amennyiben a vesenyszférés bérajánlás megtörténik, akkor az minél hamarabb legyen kiterjesztve a közszférára is – hangzott el Bazsik István kérése.

Ezt követően a rendőrség és a honvédség napi müködésére jellemző anomáliákról informálták egymást. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.