2018. 03. 22. csütörtök
Beáta, Izolda
: 311 Ft   : 254 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Fókuszban a katonák és a rendőrök illetményei

Hosz  |  2013. 05. 08., 10:52

A honvédek és a rendőrök illetményeiről tárgyalt a Liga Szakszervezetek Hon- és Rendvédelmi Szövetsége (Liga HRSZ). A Honvédszakszervezet központi irodájában - május 7-én - megrendezett eseményen Gaskó István, a Liga elnöke is részt vett. Az ágazatokat érintő, aktuális ügyeket is napirendjére tűző fórumot Bazsik István, a Liga HRSZ elnöke vezette...

 

Az öt alapító szakszervezet közül három (FRSZ, RSZV, Hosz) jelen volt az eseményen, így határozatképes volt az ülés. Az előző HRSZ ülés jegyzökönyvének elfogadása után a szövetség SZMSZ-ét fogadták el, majd aktuális kérdéseket tárgyaltak meg a szakszervezetek jelenlévő képviselői.

Elsőként Gaskó István Liga elnök tájékoztatott a bérekkel kapcsolatos aktuális egyeztetésekről. A konföderáció vezetője a versenyszférás bérajánlásról szóló három oldalú egyeztetésekről kiemelte: hamarosan megkapják a munkavállalók képviselői a bérajánlást, bár számot még nem mondtak a munkáltatók képviselői. Az oktatásban és az egészségügyben szignifikáns, míg az egyéb ágazatokban inflációkövető béremelés várható.

Ezt követően Pach Dániel, az RSZV elnöke és Dávid Tibor, az FRSZ főtitkár-helyettese a rendőrségre jellemző állapotkról informálta a megjelenteket. Mindketten elfogadhatatlannak nevezték, hogy semmilyen pozitív eredménye nincs a - BM és az ágazati szakszervezetek közötti - bérekkel kapcsolatos egyeztetéseknek.

 

 

 

A BÉT-et ugyan összehívták, de érdemi tárgyalások nem történtek, szinte teljesen leálltak a bérekről szóló tárgyalások, emellett a lakás- és szociális ügyek esetében is haldoklik az érdekérvényesítési tevékenység – tették hozzá.

Gaskó István Liga elnök azt javasolta, hogy a szövetség képviselői fogalmazzanak és küldjenek hivatalos levelet a belügyminiszternek, melyben az illetményemelés indokaira hivatkozva egyeztető tárgyalásokat kezdeményeznek Pintér Sándorral.

 

Bazsik István a honvédségnél aláírt béren kívüli megállapodás aláírásáról, majd a Hosz átal szükségesnék tartott 2013-2014. évi bértárgyalásokról tájékoztatott. Beszélt a Lázár Jánossal és a Hende Csabával való levélváltásokról, valamint a Honvédszakszervezet által szükségesnek tartott - 2013 év végére az - egyszeri, nagyobb összegü kifizetésről, és a 2014-re vonatkozó illetményemelésről is. 

A Liga HRSZ vezetői azt kérték, hogy a Liga elnöke müködjön közre, hogy a fegyveres és rendvédelmi szféra szakszervezeti vezetői újra tárgyaló asztalhoz ülhessenek a miniszterelnökkel vagy a miniszterelnökséget vezető államtitkárral.

Amennyiben a vesenyszférés bérajánlás megtörténik, akkor az minél hamarabb legyen kiterjesztve a közszférára is – hangzott el Bazsik István kérése.

Ezt követően a rendőrség és a honvédség napi müködésére jellemző anomáliákról informálták egymást. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 18., 14:58
Minden évben az adóbevallások leadásával együtt nyilatkozhatunk adónk 1+1%-ának felajánlásáról. Kérjük Tagjainkat és Szimpatizánsainkat, hogy az idén is támogassák adójuk 1%-val a Honvédszakszervezet által alapított Katonákért Közhasznú Alapítványt.
2018. 03. 13., 11:58
A LIGA Nyugdíjas Bizottság alakuló ülését 2018. március 09-én tartotta meg, ahol egyhangú döntéssel Bálint Zoltánt a Hosz Nyugállományú Tagozat székesfehérvári alapszervezetének vezetőjét választotta meg a Bizottság vezetőjévé.
2018-03-13 13:06:40
Tizenötödik alkalommal rendezte meg a Honvédelmi Minisztérium a Katonaözvegyek Országos Találkozóját a Stefánia Palota − Honvéd Kulturális Központban március 8-án. A Honvédszakszervezetet Szendrei Zoltán alelnök képviselte a rendezvényen...
2018-03-13 11:07:08
„170 évvel ezelőtt Magyarország védekezett, mert megtámadták, mert a hazát meg kellett menteni. Ezt üzeni nekünk 1848/49 forradalma és szabadságharca” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 12-én, hétfőn, a tárca társadalmi szervezetek részére rendezett központi ünnepségén. A Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte a rendezvényen...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

2018. március 20-án, kedden lezuhant a Brit Királyi Légierő világhírű Red Arrows bemutató csapat, illetve az Indiai Légierő egy-egy Hawk típusú kiképző repülőgépe.

  Háború Művészete magazin

A második negyedévben befejeződik a Mi-38T tesztfázisa és az év végéig sor kerül az első példány átadására a megrendelő, az Orosz Védelmi Minisztérium számára.