2024. 04. 21.
Konrád
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Fókuszban a katonák és a rendőrök illetményei

Hosz  |  2013. 05. 08., 10:52

A honvédek és a rendőrök illetményeiről tárgyalt a Liga Szakszervezetek Hon- és Rendvédelmi Szövetsége (Liga HRSZ). A Honvédszakszervezet központi irodájában - május 7-én - megrendezett eseményen Gaskó István, a Liga elnöke is részt vett. Az ágazatokat érintő, aktuális ügyeket is napirendjére tűző fórumot Bazsik István, a Liga HRSZ elnöke vezette...

 

Az öt alapító szakszervezet közül három (FRSZ, RSZV, Hosz) jelen volt az eseményen, így határozatképes volt az ülés. Az előző HRSZ ülés jegyzökönyvének elfogadása után a szövetség SZMSZ-ét fogadták el, majd aktuális kérdéseket tárgyaltak meg a szakszervezetek jelenlévő képviselői.

Elsőként Gaskó István Liga elnök tájékoztatott a bérekkel kapcsolatos aktuális egyeztetésekről. A konföderáció vezetője a versenyszférás bérajánlásról szóló három oldalú egyeztetésekről kiemelte: hamarosan megkapják a munkavállalók képviselői a bérajánlást, bár számot még nem mondtak a munkáltatók képviselői. Az oktatásban és az egészségügyben szignifikáns, míg az egyéb ágazatokban inflációkövető béremelés várható.

Ezt követően Pach Dániel, az RSZV elnöke és Dávid Tibor, az FRSZ főtitkár-helyettese a rendőrségre jellemző állapotkról informálta a megjelenteket. Mindketten elfogadhatatlannak nevezték, hogy semmilyen pozitív eredménye nincs a - BM és az ágazati szakszervezetek közötti - bérekkel kapcsolatos egyeztetéseknek.

 

 

 

A BÉT-et ugyan összehívták, de érdemi tárgyalások nem történtek, szinte teljesen leálltak a bérekről szóló tárgyalások, emellett a lakás- és szociális ügyek esetében is haldoklik az érdekérvényesítési tevékenység – tették hozzá.

Gaskó István Liga elnök azt javasolta, hogy a szövetség képviselői fogalmazzanak és küldjenek hivatalos levelet a belügyminiszternek, melyben az illetményemelés indokaira hivatkozva egyeztető tárgyalásokat kezdeményeznek Pintér Sándorral.

 

Bazsik István a honvédségnél aláírt béren kívüli megállapodás aláírásáról, majd a Hosz átal szükségesnék tartott 2013-2014. évi bértárgyalásokról tájékoztatott. Beszélt a Lázár Jánossal és a Hende Csabával való levélváltásokról, valamint a Honvédszakszervezet által szükségesnek tartott - 2013 év végére az - egyszeri, nagyobb összegü kifizetésről, és a 2014-re vonatkozó illetményemelésről is. 

A Liga HRSZ vezetői azt kérték, hogy a Liga elnöke müködjön közre, hogy a fegyveres és rendvédelmi szféra szakszervezeti vezetői újra tárgyaló asztalhoz ülhessenek a miniszterelnökkel vagy a miniszterelnökséget vezető államtitkárral.

Amennyiben a vesenyszférés bérajánlás megtörténik, akkor az minél hamarabb legyen kiterjesztve a közszférára is – hangzott el Bazsik István kérése.

Ezt követően a rendőrség és a honvédség napi müködésére jellemző anomáliákról informálták egymást. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.